11.jula 28.02.10, 21:56 Dziś za wcześnie, jutro za późno, a do 2012 r. nie będę czekać Otrycie wszystkiego co najlepsze, zdrowia i Bożego błogosławieństwa z okazji urodzin. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nati1011 Re: Otrycie 28.02.10, 22:01 I ja sie dołączam. Szczególnie, ze miał to być dzień urodzin mojego synka - dokładnie 29 lutego ) Odpowiedz Link
sulla Re: Otrycie 01.03.10, 11:33 Otrycie, wszystkiego najlepszego! Mocy Bożych błogosławieństw Ci życzę Odpowiedz Link
sylwia0405 Re: Otrycie 01.03.10, 07:49 Ja równieź dołączam się do życzeń. Lb 6,24-26 Niech cię Pan błogosławi i strzeże. Niech Pan rozpromieni oblicze swe nad tobą, niech cię obdarzy swą łaską. Niech zwróci ku tobie oblicze swoje i niech cię obdarzy pokojem. Odpowiedz Link
mary_ann Re: Otrycie 01.03.10, 08:33 I ja się dołączam - z całego serca!!! Sto lat nam żyj i pisz! Odpowiedz Link
atama Re: Otrycie 01.03.10, 08:43 Otrycie, samych dobrych owoców życzę z okazji urodzin! )) Odpowiedz Link
twoj_aniol_stroz Re: Otrycie 01.03.10, 09:53 Ha, wszystkiego dobrego zatem, życzliwych ludzi wokoło, takich, którzy będą faktycznymi przyjaciółmi na dobre i złe, na zawsze. Odpowiedz Link
otryt Dziękuję :-)))))) 01.03.10, 11:28 Bardzo Wam dziękuję za piękne życzenia. Sprawiliście mi ogromnie miłą niespodziankę. Opieka Boża i błogosławieństwo Boga są mi bardzo potrzebne w ostatnim czasie. Dlatego jeszcze raz serdecznie dziękuję. W ciągu przedłużonego 4-dniowego weekendu urządzaliśmy sobie z żoną codzienne 20-kilometrowe wycieczki. To się teraz nazywa Nordic Walking. Plażą z Gdyni do Gdańska. Następnego dnia z powrotem. I znowu, i znowu. Lubię się tak zmęczyć fizycznie, że umysł się wycisza, że zasypia się od razu kamiennym snem. Przychodzi łagodność, uciekają natrętne myśli. Dziś mamy równo 200 lat od dnia narodzenia Chopina. W szkole uczono mnie, że to był 22 luty 1810. W Wikipedii podają dwie daty. 22 luty jest w księgach parafialnych w kościele w Brochowie na Mazowszu, 1 marca podawał sam Chopin będąc w Paryżu. Wikipedia tłumaczy tę rozbieżność jak zwykle pijanym organistą. A ja myślę, że mogło być inaczej. Może ktoś znający dobrze historię, potwierdzi albo zaprzeczy! Mazowsze, o ile dobrze pamiętam, w tym czasie było w zaborze rosyjskim. A do 1917 roku w Rosji obowiązywał kalendarz juliański. Czy Polska, która już w 1582 roku przyjęła kalendarz gregoriański dostając się pod zabór rosyjski powróciła z powrotem do kalendarza juliańskiego? Wydaje mi się, że skoro wszystkie urzędy w Polsce były rosyjskie, a Polska była częścią Imperium cara, to i kalendarz musiał być taki sam jak w Rosji? Chopina rzeczywiście mogli ochrzcić 22 lutego wg kalendarza juliańskiego, co wg kalendarza gregoriańskiego było 6 marca (12 dni różnicy w XIX wieku). A więc urodził się 1 marca, a ochrzczony został 6 marca. Gdy Chopin wyjechał do wolnego świata podawał swoją datę urodzenia wg kalendarza, jaki w tym wolnym świecie obowiązywał. Jak myślicie, czy moje wytłumaczenie ma sens, czy rzeczywiście kolejny organista był pijany? pl.wikipedia.org/wiki/Kalendarz_gregoria%C5%84ski pl.wikipedia.org/wiki/Historia_zmiany_kalendarza_na_gregoria%C5%84ski 29 luty bardzo mocno wiąże się z tymi dwoma kalendarzami, bo istnienie tej daty lub jej brak różni te dwa kalendarze. Otóż kalendarz juliański ma datę 29 lutego we wszystkich latach podzielnych przez 4 bez wyjątku. W kalendarzu gregoriańskim wyjątkiem są lata podzielne przez 100, ale niepodzielne przez 400. Czyli w latach 1500, 1700, 1800, 1900, 2100 luty ma tylko 28 dni. Pozdrawiam serdecznie)))) Odpowiedz Link
otryt errata 02.03.10, 15:15 otryt napisał: >Sprawiliście mi ogromnie miłą niespodziankę. Oczywiście powinno być: "Sprawiłyście mi ogromnie miłą niespodziankę. Za błąd bardzo przepraszam. Przy okazji mam pytanie do polonistów. Gdybym zwracał się zarówno do kobiet, jak i do mężczyzn, to jak liczba mnoga tego czasownika powinna wyglądać? Odpowiedz Link