Dodaj do ulubionych

Obrazki z Triduum

02.04.10, 11:28
Postanowiłam podzielić się z Wami obrazami i myślami, które powstały w mojej głowie podczas Triduum. Dla tych, którzy nie byli - żeby mogli sobie to wyobrazić; dla tych, którzy byli - żeby też się podzielili swoimi wrażeniami.

Wielki Czwartek:

1. Śpiew. Chór zaintonował "W krzyżu cierpienie", ludzie dołączyli z taką mocą, że zupełnie zagłuszyli chórzystów. Mocne, głównie męskie głosy. Kto by pomyślał, że my aż tak potrafimy śpiewać. Całe niebo nas słyszało.

A z pieśniami jest tak, że im dalsza zwrotka tym piękniejsza, np. zwrotka trzecia i czwarta:

Kiedy cierpienie, kiedy zwątpienie
Serce ci nawskróś przepali,
Gdy grom się zbliża, pośpiesz do Krzyża,
On ciebie wesprze, ocali.

Gdy cię skrzywdzono, albo zraniono,
Lub serce czyjeś zawiodło,
O, nie rozpaczaj, módl się, przebaczaj,
Krzyż niech ci stanie za godło.

2. Obrzęd umywania nóg. Biskup zaczął umywać nogi mężczyznom i wtedy ze wszystkich zakamarków kościoła, ze schodków i zza konfesjonałów zaczęły wychodzić dzieci. Całe mnóstwo. Przelazły przez wszystkie barierki, ominęły grzecznie asystę i bez najmniejszego onieśmielenia otoczyły biskupa. Patrzyły mu na ręce, czy dokładnie myje.

3. Coś, co mnie co roku uderza: Wielki Czwartek to dzień, kiedy liturgia się nie kończy. Księża odprowadzają Pana Jezusa do ciemnicy i wycofują się bez słowa. Gasną światła w głównym ołtarzu, ludzie powoli wstają z klęczek i też wychodzą. Dzień bez błogosławieństwa.

4. Po liturgii jest możliwość adoracji Pana Jezusa w ciemnicy. Od dwóch tysięcy lat nic się nie zmienia - przy Bezbronnym pozostają głównie kobiety.
Obserwuj wątek
    • wiesia140 Re: Obrazki z Triduum 02.04.10, 13:50
      jak co roku ból w Wielki Piątek
    • budzikowa Re: Obrazki z Triduum 03.04.10, 10:31
      Wielki Piątek:

Ciemna Jutrznia:

Jedno tylko zapadło mi w pamięć:
      (...)
      "Z przebitego boku wypłynęła krew i woda". Nie chcę, abyś, słuchaczu, przechodził obojętnie wobec tak wielkich tajemnic, zostaje bowiem jeszcze inny i tajemny sens. Powiedziałem już, że woda i krew są obrazem chrztu i Eucharystii. Z tych dwóch sakramentów bierze swój początek Kościół "przez obmycie odradzające i odnawiające w Duchu Świętym", to znaczy przez chrzest i Eucharystię, które wywodzą się z boku Zbawiciela. Kościół więc powstał z boku Chrystusa, podobnie jak z boku Adama wyszła jego małżonka, Ewa.
      (...)
      Jak matka powodowana naturalną miłością do dziecka, spieszy, by je nakarmić własnym mlekiem i krwią, tak Chrystus poi swoją krwią tych, których odrodził.
      (Katecheza chrzcielna św. Jana Chryzostoma, biskupa "Moc Krwi Chrystusowej")

Liturgia Męki Pańskiej:

Zdumiewa mnie czytelność znaków w liturgii. Skoro takie nabożeństwo jest tylko raz w roku, możnaby się spodziewać, że ludzie się pogubią, nie będą wiedzieli kiedy stać, kiedy siedzieć, kiedy klękać. Ale nie, wszystko jest przejrzyste, Słowo Boże samo w odpowiednich momentach nakazuje uklęknąć.
      I znowu zadziwienie nad śpiewem - Jakim cudem jesteśmy w stanie zaśpiewać 12 zwrotek każdej z pieśni?

W homilii nasz stareńki, cierpiący biskup Staś mówił o krzyżu, o drodze krzyżowej Jezusa i o ostatniej drodze krzyżowej Jana Pawła II. Prostymi słowami, cicho, tak jakby mówił do dzieci, przeplatał cierpienie Boga ze swoim własnym cierpieniem i chorobą. Głos mu się łamał, ginął we łzach. I cały kościół płakał. Odświętnie ubrany tłum, rozmazane makijaże pań, panowie z zakłopotaniem udający, że coś im wpadło do oka.
    • magdalaena1977 Re: Obrazki z Triduum 03.04.10, 16:21
      Mnie bardzo podniosło na duchu, że w kościele jest pełen przekrój społeczeństwa
      - nie tylko starsze panie.
      I młodzi i w sile wieku. I mężczyźni i kobiety.
      Że jednak trochę nas zostało i nie jestem sama jedna ze swoją wiarą.
      • silije.amj Re: Obrazki z Triduum 03.04.10, 18:25
        Moja szalona córka wytrwale wysiedziała ze mną dwie godziny na nabożeństwie
        wielkopiątkowym i tylko raz wyszła obiec kościół wokoło i wróciła smile
        • wiesia140 Re: Obrazki z Triduum 03.04.10, 19:00
          to dobrze, to znaczy, że Duch Boży działał.
    • wiesia140 Re: Obrazki z Triduum 03.04.10, 19:04
      sille masz wiadomość
    • 11.jula Re: Obrazki z Triduum 03.04.10, 19:12
      A mnie uderzył totalny brak dzieci. Nie mówię oczywiście o malych
      dzieciach, ale tak 5,6 klasa? W czwartek ogólem było może z 8
      dzieciaków, w piątek jeszcze mniej
      • wiesia140 Re: Obrazki z Triduum 03.04.10, 19:58
        Ja niestety w Piątek być nie mogłam , odprawiłam Drogę Krzyżową w domu
    • justyna.ada Re: Obrazki z Triduum 04.04.10, 09:28
      Wielki Piątek, kantorzy śpiewają Pasję.
      Piłat: - Czy ty jesteś królem żydowskim?

Pisk dziecka z kościoła: - Niiiieeee!!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka