kaskakarolina 31.05.10, 12:28 Podpowiedzcie proszę jakiego wierszyka lub modlitwy można nauczyc dwu letnie dziecko żeby mówiło przed snem? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
11.jula Re: Wierszyk dla dwu latka 31.05.10, 13:12 moja córka zaczynała od wezwania "Jezu ufam Tobie", później dołączyło "Aniele Boży". Odpowiedz Link
ewa.z1 Re: Wierszyk dla dwu latka 31.05.10, 19:02 Aniele Boży idę spać przy tobie się nie muszę bać. Gdy zasnę, czuwaj, blisko bądź pomóż z usmiechem rano wstac To z książeczki pt."Abba, Tatusiu. modlitwy dziecka" Marty Kicińskiej Odpowiedz Link
aka21 Re: Wierszyk dla dwu latka 31.05.10, 20:54 Chodzi Ci o wierszyk w ramach rytuału przed snem, czy o modlitwę wieczorną? Nie do końca rozumiem pytanie... Odpowiedz Link
lidka.kwiecien Re: Wierszyk dla dwu latka 07.06.10, 12:02 Dobranoc Ci Boziu, ja już idę spać Bo jutro raniurko znowu muszę wstać. Spokojnie i cicho prześpię całą noc, Po dniu pracowitym - Boziu dobranoc. Odpowiedz Link
ewa.z1 Re: Wierszyk dla dwu latka 08.06.10, 23:00 Ja bym "Boziu" zamieniła na: Jezu, albo: Boże Odpowiedz Link
lidka.kwiecien Re: Wierszyk dla dwu latka 10.06.10, 13:09 Teraz moje dzieci mówią taką modlitwę: Panie Jezu chcę być święty Zawsze dobry, uśmiechniety. Chcę pomagać mamie, tacie i każdemu mówić bracie. Niech mi św. Josemaría pomoże Bym był cały Twój o Boże. Odpowiedz Link
aka21 Re: Wierszyk dla dwu latka 09.06.10, 10:21 Ja w takim razie proponuję, by nie uczyć dziecka czegoś konkretnego, tylko żeby codziennie wieczorem za coś Bogu/Jezusowi podziękowało i o coś poprosiło. Nie jest wazne czy to będzie nowa lalka, czy zdrowie kogoś bliskiego, bardziej chodzi o to by było to wazne dla dziecka. To dobra metoda, polecana bodajże przez biskupa Długosza, zeby dziecko nawiazało osobistą relację z Bogiem, by On był dla niego kimś bliskim kto nad nim czuwa i dla kogo dziecko jest bardzo ważne, wręcz najwazniejsze. Odpowiedz Link
agulle Re: Wierszyk dla dwu latka 17.06.10, 15:56 Ja jako dziecko mówiłam taki: "Boziu Boziu mój ja robaczek Twój, ja robaczek nieboraczek A Ty Boziu mój. Do ciebie boziu rączki podnoszę i proszę o zdrowie dla..." moje dzieci też tego nauczę na początek. Odpowiedz Link
wickedwoman Re: Wierszyk dla dwu latka 01.07.10, 11:28 ja również jestem za tym żeby modlitwa była dla dziecka nie rytuałem a rozmową z Bogiem - czymś naturalnym, kiedyś nawet usłyszałam od księdza podczas chrztu, że wystarczy aby dziecko widziało modlących się rodziców a ono samo będzie z czasem chciało się modlić i będzie coraz bardziej twórcze w swoich modlitwach, nawet jeśli początkowo tylko bawi się obok, gdy rodzice się modlą, ale znam oprócz Aniele Boży, taka modlitwę i polecam ja: Chroń mnie dobry Boże gdy się spać położę niech Twoi Anieli staną u pościeli dałeś mi dzień cały żyć dla Twojej chwały spraw abym wstał zdrowo chwalić Cię na nowo miłej i owocnej modlitwy Odpowiedz Link