kubus_2004 24.06.04, 09:15 Coś ostatnio ciągle ktoś prosi o modlitwę. A słyszałem, że wiara nie polega na tym, że za modlitwę coś się dostaje - wiara to nie handel wymienny. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
puuchatek Re: Koncert życzeń 05.07.04, 12:44 kubus_2004 napisał: > Coś ostatnio ciągle ktoś prosi o modlitwę. A słyszałem, że wiara nie polega na > tym, że za modlitwę coś się dostaje - wiara to nie handel wymienny. Przyjacielu, ileś już Twoich postów czytałem i nie mogę się oprzeć wrażeniu, że nie chodzi Ci o odpowiedź, bo Twoje pytania są w gruncie rzeczy retoryczne, ale o "wkładanie kija w mrowisko". Mimo to - krótko wyjaśniam. Założenie "dostaję coś ZA modlitwę" dowodzi, że kompletnie nie rozumiesz na czym polega wiara. Wyobraź sobie sytuację czysto ludzką (to tylko porównanie) - czy jeśli proszę mojego tatę o pomoc, to znaczy, że "dostałem pomoc w zamian za prośbę"? Bóg jestdla nas ojcemn i przyjacielem. Prosimy Go o pomoc wwielu sprawach. Prosimy także innych ludzi o wstawiennictwo - bo wierzymy, jak mówi Biblia, że "wielką siłę ma modlitwa sprawiedliwego". Dla wielu ludzi to ważne - świadomość, że ktoś się za nich modli. Dla mnie także. Odpowiedz Link