glupiakazia 15.12.04, 16:14 czytam i placze. pomozcie, jesli mozecie. i pomodlmy sie za te dzieciaki www.rzeczpospolita.pl/gazeta/wydanie_041215/publicystyka/publicystyka_a_3.html Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
alex05012000 Re: Pomozmy... 16.12.04, 11:26 trzeba chociaż kupić gazetę w sobotę, część dochodu przeznaczają na chorych! a propos, jedyna córka mojej dalszej kuzynki zmarła kilka lat temu na mukowiscydozę.... dlaczego wokół nas tyle chorób, tyle tragedii i nieszczęść??? ja mimo wszystko nie rozumiem czasami Boga...... Odpowiedz Link
glupiakazia Re: Pomozmy... 16.12.04, 12:10 "kazde zlo jest okazja do dobra" chociaz w przypadku chorych dzieci trudno to uznac za pocieszenie... Odpowiedz Link
darcia73 Re: Pomozmy... 16.12.04, 23:14 do niedawna w moim wojewodztwie kazdy noworodek miał badania przesiewowe na hipotyreoze, fenyloketunurie i mikowiscydowe. Moj synek miał szczescie, ze się na nie "załapał". Mamy w jego ksiązeczce zdrowia specjalna nalepke z data pobrania krwi do analizy. W jakims czasmopismie dzieciecym czytałam, ze wczesne wykrycie mukowiscydowy juz u noworodka i idpowiednia rehabilitacja dzieki postepom współczesnej medycyny moze pomoc dziecku przezyc do wieku dojrzałego. Jednak na testy przesiewowe, ktore sa byc albo nie być dla tych tych chorych dzieci i kosztują na pewno mniej niz poxniejsze leczenie, nie ma pieniędzy. Odpowiedz Link