oleswava 23.03.05, 17:54 Krótkie pytanie do tych, którzy płacą dziesięciny - czy płacicie od przychodu netto czy brutto? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marzek2 Re: dziesięcina 23.03.05, 20:14 Zapytałam męża - płacimy od przychodu netto. I jeszcze kazał mi dodać, że - zacytuję go - "w Biblii nic na ten temat nie pisze (czy od netto czy od brutto), ale za to pisze, że ochotnego dawcę Bóg miłuje" Odpowiedz Link
oleswava Re: dziesięcina 23.03.05, 22:34 Wiem, że w Biblii nic nie pisze na ten temat i znam cytat o ochotnym dawcy. Niemniej jednak zastanawiam się nad tym, to chyba dość ważne, mimo że może wydawać się nieco przyziemne. Bo tak naprawdę nasz dochód jest tym, co otrzymujemy brutto, potem od tego jest odciągany podatek i na rękę dostajemy dochód netto. Zawsze wydawało mi się, że powinno się płacić brutto, i tak płaciłam dopóki zarabiałam. Ale ostatnio dyskutowałam z mężem i on twierdzi, że myśląc w ten sposób powinnam również płacić dziesięcinę od zusu, który opłaca mój pracodawca. Dlatego zastanawiam się nad tym, choć nie próbuję znaleźć jakiejś jednej prawdziwej odpowiedzi. Myślę, że to jest kwestia serca i sumienia każdego człowieka, a że próbuję ustalić gdzie jest moje serce i sumienie w tej sprawie postanowiłam między innymi zapytać się innych osób jak oni do tego podchodzą. Odpowiedz Link
neogobbo Re: dziesięcina 24.03.05, 21:42 Najpierw jak zwykle musiałem się zastanowić co to jest netto a co brutto. Odpowiedź brzmi - netto. Oczywiście od wszelkich dochodów (może z wyjątkiem wynagrodzenia w naturze). Odpowiedz Link
troojka Re: dziesięcina 25.03.05, 19:43 A my płacimy od odchodu brutto. jakoś tak nam wychodzi, chociaż rzeczywiście nie ma nic w Biblii na ten temat - oddajcie co cesarskie cesarzowi założyliśmy , że najpierw dostaliśmy prace=pieniądze od Pana (pierwszy podatek). nic na tym nie tracimy- jak nam wpadają jakieś ekstra pieniądze, to nie odliczamy dziesięciny, bo traktujemy to jako prezent od Pana )) pozdr. 3 Odpowiedz Link