mama_kasia Re: Chodzicie na Roraty? 29.11.05, 10:24 Wczoraj nie mogłam pójść, ale dzisiaj byłam Z synem. Wczoraj wieczorem spytał, czy idę i powiedzial, żeby go obudzić. Ucieszył mnie tym bardzo )) Nie wiem, jak będzie jutro )) A proste to dla mnie, która normalnie śpi do ósmej, nie jest ) Odpowiedz Link
k_j_z Re: Chodzicie na Roraty? 29.11.05, 11:59 u nas w parafii zorganizowano dla dzieci roraty o 17. Trochę nie bardzo mi to pasuje, ale może księża pomyśleli, że w ten sposób więcej dzieci będzie przychodzić. czasami chodzę z dziećmi na te popołudniowe, bo na zwykłe to mogę tylko w niedzielę. w ciągu tygodnia niestety pracuję od siódmej. Odpowiedz Link
samboraga Re: Chodzicie na Roraty? 29.11.05, 12:15 Od jakiegoś czasu odkryłam roraty 'dla siebie' i chodzę. Bardzo lubię (chociaż wstawac nie lubię i chodząc, czuję, że jest to 'czas przygotowania', bo od rana się wyciszam... U nas są na 6.45. W zeszłym roku udało się nam chodzić ciurkiem przez 3 tyg (pracę zaczynałam później) - a w czwartym synek się pochorował i skończyliśmy) W tym roku będziemy chodzić w kratkę, bo jestem w ciąży i nie wystoję tyle Acha - i nie zmuszam syna, jak nie chce (w zeszłym roku przyłączał się do mnie jak chciał, miał kilka dni niechęci jak zapalił mu się źle usztywniony lampion więc teraz bierzemy 'kościelny', taki plastikowy i jest dobrze. Odpowiedz Link
pysio8 Re: Chodzicie na Roraty? 29.11.05, 13:33 jeszcze w życiu nie byłam...strasznie rano...no to może się wybiorę, choć raz? a te lampiony to obowiązkowe są? Odpowiedz Link
samboraga Re: Chodzicie na Roraty? 30.11.05, 09:50 jak juz napisała Pawlinka - lampiony obowiązkowe nie są u nas roraty są dostosowane do młodzieży szkolnej, więc i tak dość późno, ale wspólnota neokatechumenalna o 6.00 ma jutrznię, w Adwencie dostępną dla wszystkich parafian, i wiele osób spieszących do pracy chodzi na nią 'zastępczo', zamiast rorat Odpowiedz Link
mader1 Re: Chodzicie na Roraty? 29.11.05, 13:34 Są o 6.45. Dziś nie pozwoliliśmy pójść (!), bo stara córka była zamęczona wczorajszym dniem. Jutro rano pójdą Odpowiedz Link
pawlinka Re: Chodzicie na Roraty? 29.11.05, 13:40 chodzimy)) Jest radosnie, śnieżnie. Małe śpi w domu z tatą, a ja ze starszym- w drogę Bardzo cieszy się ze wstawania, na razie. Dyktuje mi odpowiedzi na pytania roratnie, jest oczywiście lampion...U nas o 6.30. A pamiętam czasy, że o 6.00. Pysiu! Lampiony nie są obowiązkowe! Odpowiedz Link
isma Re: Chodzicie na Roraty? 29.11.05, 15:24 Poniewaz i tak zazwyczaj raz w roboczym tygodniu sie zwlekam na poranna msze sw., to na roraty tym chetniej. U św. Anny, po drodze do pracy )) Odpowiedz Link
miriam_73 Re: Chodzicie na Roraty? 29.11.05, 21:15 Ismo, a w Św. Annie nadal tradycja "minutówek" jest??? Kolega ostatnio pytał... U Dominikanów roraty są na 6 zero zero... Schola jeszcze wcześniej. Odpowiedz Link
k_j_z Re: Chodzicie na Roraty? 29.11.05, 22:38 u nas też są na 6:00. I właśnie tak sobie myśle, że skoro mam na 7 do pracy to może zdążę dojechać? Odpowiedz Link
isma Re: Chodzicie na Roraty? 30.11.05, 07:46 A co to sa minutowki? Jesli mowa o eksperesowych porannych Mszach sw., to sa - od 6.00 przez 6.30 do 7.00, kazda po kwadransie )). Ja nie jestem specjalna koneserka kosciolow, ale u mnie w parafii roraty sa za pozno, zebym do pracy zdazyla, wiec odiwedzam kosciol akademicki, akademiczka nie bedac )). Odpowiedz Link
elwinga Re: Chodzicie na Roraty? 30.11.05, 10:12 Miriam, jeśli się nie mylę, to Isma jest z Krakowa... Odpowiedz Link
miriam_73 Re: Chodzicie na Roraty? 30.11.05, 14:41 Aaaa, a ja myślałam o św. Annie w Wwie, na Krakowskim Przedmieściu. A gdzie w Krakowie jest kościół Św. Anny? Odpowiedz Link
aka21 Re: Chodzicie na Roraty? 30.11.05, 14:50 A gdzie w > Krakowie jest kościół Św. Anny? Na ul Św. Anny)) Odchodzi od Rynku, równoległa do Szewskiej (jeśli to coś pomoże). Odpowiedz Link
kwirynia Re: Chodzicie na Roraty? 30.11.05, 09:29 U nas w parafii roraty od lat są o 6.30. Ja niestety nie jestem w stanie na nie chodzić (chyba, że w sobotę), bo nie zdążyłabym wyprawić dzieci do przedszkola- szkoły, a siebie do pracy. Ale 3 razy w tygodniu (poniedziałek, środa, piątek) o godz.17.00 są specjalnie roraty dla małych dzieci. Jeśli tylko możemy (a zazwyczaj możemy) to się wybieramy (częściej idzie mąż z dziećmi, bo ja w pracy). Po każdej mszy dzieci otrzymują specjalne nalepki, albo inne gadżety i na koniec adwentu jest konkurs i nagrody dla dzieci. Pozdrawiam Ania Odpowiedz Link
madaszew Re: Chodzicie na Roraty? 03.12.05, 23:05 U nas 6.00, a ze mnie ranny śpioch okropny. Ale chodziłam od poniedziałku do piątku codziennie. W poniedziałek byłam u spowiedzi-tak "na dobry poczatek" i chyba tylko dzięki temu udaje mi się wstawać o tak nieludzkiej godzinie, bo tak o własnych siłach nie dałabym rady. Jestem ogromnie wdzięczna Panu Bogu za ten czas.Daje mi to wiele, czuję to i cieszy mnie ogromnie. Odpowiedz Link
jol5.po Re: Chodzicie na Roraty? 06.12.05, 09:48 u nas roraty są wieczorem - chodzimy z dziećmi jeszcze do niedawna rok temu dwa chodziłam od przypadku, ale odkryłam, że to doskonała odtrutka na to festynowe Boże Narodzenie, które w sklepach i reklamach trwa już od listopada to codzienny trud (szczególnie dla dzieci) - trzeba wyjść po szkole, zorganizować się, wygospodarować godzinę - a skończy się wraz z wigiliją, kiedy zacznie sie prawdziwe świętowanie Odpowiedz Link