pawlinka 27.01.06, 13:49 info.wiara.pl/index.php?grupa=4&art=1138362951 Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
verdana Re: Płomień Pamięci 27.01.06, 14:43 A ja w ogóle nie przepadam za takimi demonstracjami. Zrezta trudno, abym własnie ja zapomniała... Odpowiedz Link
mamalgosia Re: Płomień Pamięci 27.01.06, 14:45 1) ja też właśnie nie przepadam, sama nei wiem, dlaczego. Przecież to ładny gest 2) dlaczego Ty nie zapomnisz? Możesz wyjaśnić? Odpowiedz Link
verdana Re: Płomień Pamięci 27.01.06, 15:17 Nie zapomnę, bo jestem z pochodzenia Żydówką. Mama wojne przezyła w getcie i obozie koncentracyjnym, ojciec (11-12) letni ukrywając się sam po aryjskiej stronie, bo babcia poszła do getta. Gdyby to nie brzmiało tak straszliwie i okropnie i niepoprawnie politycznie, to powiedziałabym, ze jest to temat, którym zdecydowanie jestem przesycona... Odpowiedz Link
anndelumester Re: Płomień Pamięci 27.01.06, 16:22 Oczywiście doświadczenie 'w temacie' Twoje i Twojej Rodziny to jedno, drugie to powiedzmy to czym sie zajmujesz zawodowo, ale generalnie uważam, że ogoł należałoby jednak uczyć i przypominać. Bo nie sądze zeby jakas znaczna cześc naszego spoleczeństwa wiedziala co sie stało 27 stycznia - i nie mam tu mysli rocznicy urodzin Mozarta. Odpowiedz Link
pieskuba Re: Płomień Pamięci 27.01.06, 14:50 A ja lubię. Nie lubię wielkich spędów, manifestacji, przemówien i temu podobnych, natomiast jeśli mogę zrobić coś, choćby symbolicznego, w domowym zaciszu, wytłumaczyć dzieciom dlaczego to robię, co to oznacza, to robię to bardzo chętnie. pieskuba Odpowiedz Link
glupiakazia Re: Płomień Pamięci 27.01.06, 15:07 Ja też lubię. Właśnie dlatego, jak pisze pieskuba wytłumaczyć dzieciom dlaczego to robię, co to oznacza, to robię to > bardzo chętnie. Odpowiedz Link
mary_ann Re: Płomień Pamięci 28.01.06, 23:47 Czy ktoś wie, dlaczego to miało być własnie o 16? Pora taka, że trudno liczyć na masowe uczestnictwo Odpowiedz Link
verdana Re: Płomień Pamięci 29.01.06, 00:33 O tej godzinie zaczynał się szabat. Stąd zapalenie świec. Po godzinie rozpoczęcia szabatu zaden pobozny Zyd niczego juz zapalać nie może. Odpowiedz Link
pawlinka Re: Płomień Pamięci 29.01.06, 00:34 Dziękuję za odpowiedź, też mnie ta godzina zastanawiała. Teraz wiem. Odpowiedz Link
agrescik75 Re: Płomień Pamięci 29.01.06, 14:42 verdana napisała: > O tej godzinie zaczynał się szabat. Stąd zapalenie świec. Po godzinie > rozpoczęcia szabatu zaden pobozny Zyd niczego juz zapalać nie może. Szabat zaczyna się przed zachodem słońca w piątek - czyli codziennie o innej godzinie. Jeśli chodzi o 27 stycznia 2006 to szabat zaczął się o 15:54, więc akcja zapalania świec i tak już miała miejsce po jego rozpoczęciu. PS. Nie myślcie ża ja taka mądra jestem - mam za to taki mądry kalendarz ekumeniczny, gdzie wypisane są wszystkie godziny rozpoczecia i zakończenia szabatu. Odpowiedz Link
verdana Re: Płomień Pamięci 29.01.06, 15:31 Wiem, ale takich informacji udzielają środowiska żydowskie. Trudno bylo zacząć akcję o 15.54, więc akcję wyznaczono na 16. Żeby świece zapłonęły na szabat. Odpowiedz Link
mary_ann Re: Płomień Pamięci 29.01.06, 20:01 No, właśnie dlatego nie pasowała mi wersja z szabatem - wydawało mi się, że o 16 jest już ciemno. Stąd było pytanie. Odpowiedz Link
agrescik75 Re: Płomień Pamięci 29.01.06, 20:39 A gdzie Ty mieszkasz że o 16:00 jest już u Ciebie ciemno? W Krakowie o tej godzinie jest całkiem jasno Odpowiedz Link