fumag 09.02.06, 12:44 Wklejam stronkę z akcją bojkotu czasopisma i reklamodawców,jeśli można. tolerancja.net/ Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pawlinka Re: Profanacja wizerunku Marii. 09.02.06, 12:57 info.wiara.pl/index.php?grupa=4&art=1139464327 Odpowiedz Link
mary_ann Re: Profanacja wizerunku Marii. 09.02.06, 13:09 Nie podoba mi się połączenie tej akcji z bojkotem firm, ktore w piśmie się zareklamowały (np. Philips). Trudno, żeby miały one pojęcie o tym, jak będzie wyglądac okładka konkretnej edycji (a i znajomość charakterytyki pisma też była pewnie ograniczona do informacji podanych przez samo pismo - przecież ono od jakiegoś czasu nie wychodziło!) Wprawdzie teraz organizatorzy akcji - po otrzymaniu stosownych pism z firm - uroczyście "zdejmują infamię" z tych ostatnich, ale pachnie mi to trochę niefajnym szantażem. Zdecydowanie wolałabym, żeby firmy po prostu poinformowano, w jakim to czasopismie się zareklamowały, i poczekac na ich reakcję, a nie najpierw ogłaszać bojkot, a potem się z niego wycofywać (ciekawe, do kogo ta druga informacja dotrze...) Teraz nie wiemy, czy Philips odciął się od "Machiny" z głębokiego przekonania o słuszności bojkotu, czy po prostu koniunkturalnie Odpowiedz Link
isma Slowo i obraz 09.02.06, 13:28 Nnnno nie wiem ;-(((. Znaczy, dla mnie pismo Machina to i tak sie nie bardzo do czytania nadaje, Tepse bojkotuje z powodow osobistych (w zwiazku z czym, nawet gdybym chciala, nie moglabym bojkotowac Orange, zwlasza ze i tak place tam na tyle wysoki abonament, ze niedzwonienie by wyszlo firmie na korzysc, a nie byloby strata), na Hugo Bossa mnie nie stac )). Poza tym - ja mysle, ze czasem przydaloby sie zwrocic uwage na to, co niektore tytuly w_y_p_i_s_u_j_a, niekoniecznie publikuja jako okladki. Co nie bylo do tej pory zbyt powszechne ;-(((. Jakos, hmmm, no, ten bojkot "obrazoburstwa" mi sie wydaje zbiezny w czasie z wiadoma sprawa wiadomych karykatur... Odpowiedz Link
sion2 Re: Slowo i obraz 09.02.06, 14:01 "Bojkot" - no jakoś nie jestem przekonana.... ale sama nie wiem dlaczego. Natmiast protest - jak najbardziej. Protest - czyli powiedzenie, napisanie, wygłosznie że NIE, TAK NIE MOZNA. Podobnie jak czynią to - słusznie - muzułmanie na karykatury ich proroka. Choć oczywiście podpalania i napadów na ambasady nie popieram ale taki kulturalny acz stanowczy protest jak ma miejsce w Polsce polskich muzułmanów - jak najbardziej. Nie wolno wysmiewac się z niczyjej wiary. Po prostu. Odpowiedz Link
svistak Re: Profanacja wizerunku Marii. 09.02.06, 16:49 hmmm... ja mam chyba dalej przesuniete granice... dla mnie profanacja bylaby chyba wtedy, gdyby ktos wszedl do swiatyni i np. obrzucil jajkami TEN obraz. kolage z fotki madonny i stroju z fotki obrazu Madonny to... forma zabawy artystycznej. moze niesmaczna w zestawieniu z napisami na okladce tego czasopisma...ale... s. Odpowiedz Link
mader1 Re: Profanacja wizerunku Marii. 09.02.06, 17:09 Madonny malowano nawet z twarzami zwykłych, nienajświętszych kobiet. Oglądamy je i podziwiamy.Ale ten domorosły artysta ani myślał się wysilić.Postanowił zadziwic świat najmniejszym kosztem. To jest profanacja - prowokacja, bo z takim zamiarem została dokonana... Tak naprawdę jeżeliby ktoś chciał się pobawić " grą słów", mógł popracować w corelu trochę dłużej - wziąć jakieś jedwabne szaty, udrapować, zrobić zdjęcie, ustylizować... I tak nie przeszłoby obojętnie... A tak... wiele osób boli... fajnie, co ? Odpowiedz Link
svistak Re: Profanacja wizerunku Marii. 10.02.06, 08:25 mader, alez ja nie mowie to jest arcydzielo! zabawa artystyczna, szkic, pomysl... nie najszczesliwszy i na pewno nie wykonany rewelacyjnie.do profanacji jednak ma spory kawalek... s. Odpowiedz Link
mamaemilii Re: Profanacja wizerunku Marii. 10.02.06, 12:22 Chyba jestem zepsuta do szpiku kości, bo mnie ten cały twór pojawiający się na okładce Machiny w ogóle nie rusza, ani obraża. Po pierwsze to jest Machina, specyficzny odbiorca, specyficzny klimat. Po drugie gra słów, która sama narzuca takie skojarzenie, to po co jeszcze samemu coś przerabiać, drapować materiał, jak pisze Mader. Udrapowany raziłby Was mniej? Brak dystansu do kultury prezentowanej przez Machinę wyrażany jest przeważnie przez zwolenników zupełnie innej kultury. Wydaje mi się to wszystko przerysowane i niepotrzebne. Odpowiedz Link
mader1 Re: Profanacja wizerunku Marii. 09.02.06, 17:01 uważam, że wolność ma granicę tam, gdzie narusza godnośc czy wolność innego człowieka. Protestować- tak. Natomiast przeczytałam we "Wprost", że Tony Blair przegrał kolejną bitwę w parlamencie.W Izbie Gmin przepadł rządowy projekt ustawy zakazującej upowszechniania nienawiści religijnej. Ustawa miała rozszerzyć ochronę prawną, którą objęte są już udaizm i sikhizm, na islam i chrześcijaństwo. Projektowi najbardziej sprzeciwił się sojusz ateistów, komików i ewangelików, ktorym nie podobał się zapis zabraniający ośmieszania symboli religijnych i postaci otaczanych czcią. Może by jednak ujednolicić prawo w tej kwestii , hmmm ? I obyczaje ? Odpowiedz Link