Dodaj do ulubionych

wyniki mojej ankiety

20.04.07, 18:21
Takie małe podsumowanie po podliczaniach.

Najczęstsze sposoby dyscyplinowania dzieci:

1.tłumaczenie i persfazja
2.prośby
3.zakazy, informacje zwrotne

Co mnie pozytywnie zdziwiło

Wychowaniem dzieci
- rodzice zajmują się oboje,wspólnie uzgadniają metody wychowania.
Więc tradycyjny model wychowania zanika ..? To chyba dobrze smile

Wg. odpowiedzi wiara nie wpływa na twałość małżeństwa.

Obserwuj wątek
    • mamalgosia Re: wyniki mojej ankiety 20.04.07, 18:24
      To ciekawe, moim zdaniem wpływa ogromnie.
      BTW anies, znalazłam Cię na innym forum, ile lat bierzesz metizol? Wykończysz
      się!
      • anies821 nie na temat ;) 20.04.07, 18:27
        Dobra odpowiem,(udzielam się big_grin, a tak szczerze to mam problem brałam tylko
        przez jakiś czas.. chyba by mi wszystkie włosy wypadły wink
        • mamalgosia Re: nie na temat ;) 21.04.07, 14:46
          nie rozumiem: co mają do tego włosy?
          • anies821 Re: nie na temat ;) 21.04.07, 17:00
            Te leki bardzo źle wpływają,włosy wychodziły garściami, można tak powiedzieć
            działają jak chemia, może być również problem w krwią.
            • mamalgosia Re: nie na temat ;) 21.04.07, 17:20
              Z krwią owszem - spada ilość płytek i krzepliwość słabnie. Ale włosy? Brałam
              metizol chyba ze 6 lat i nic takiego mi się nie działo. Rozumiem, że to
              indywidualna sprawa, ale w żadnym wypadku nie porównywałabym tego z
              chemioterapią!
      • warszawianka51 Re: wyniki mojej ankiety 20.04.07, 20:21
        Mamalgosiu, polecam Ci książkę księdza Jerzego LAskowskiego "Trwałość wspólnoty
        małżeńskiej". To socjolog rodziny i socjolog prawa. W tej książce opisał swoje
        bardzo duże i rzetelne badania, które prowadził przez wiele lat i właśnie
        szukał odpowiedzi na pytanie, co wpływa na trwałość małżeńśtwa. Wyszło, że
        religijność nie wpływa wcale. Ciekawe, prawda? smile
        • mamalgosia Re: wyniki mojej ankiety 20.04.07, 20:37
          Wiesz, naprawdę ciekawe. Bo wiem, że u mnie wpływa. Nie mam na myśli, że nie
          możemy z Mężem na siebie patrzyć i tylko nasza wiara trzyma nas razemsmile, ale w
          kilku potyczkach domowych był to dla mnie argument - to znaczy: gdyby nie Bóg,
          to może by mi się nie chciało. Parę takich sytuacji jednak się zdarzyło. I tak
          sobie wyobrażam, że w sprawach większego kalibru też mógłby to być jakiś
          argument. I nie chodzi mi o to, że mąż pije i bije, a ja przy nim trwam, bo
          mamy ślub kościelny, ale że jednak ta przysięga przed Bogiem znaczy dla mnie
          więcej niż przysięga w USC. Ach, nie wiem, czy jasno się wyrażam, pewnie nie.
          Ale dziwi mnie taki wynik
          • warszawianka51 Re: wyniki mojej ankiety 21.04.07, 09:09
            Mnie też bardzo zdziwił, ale sam Laskowski doszedł do wniosku, że ten brak
            wpływu wynika z bardzo powierzchownego podejścia do wiary. No bo
            takich "powierzchownych" katolików w Polsce to chyba większość z tych niby 80%
            wszystkich Polaków (a niektórzy to nawet twierdzą, że katolików w Polsce jest
            98%).
            • mader1 Re: wyniki mojej ankiety 21.04.07, 10:50
              nie czytałam ostatnio Jego rzeczy. Wiele lat temu, gdy go znałam, a zaczął
              prowadzić takie badania, badał młodych ludzi, wstępujących w związek małżeński
              i narzeczonych w trakcie kursu. Badania te były dosyć dokładne, ale wtedy nie
              sięgał jeszcze po opinie dojrzałych małzeństw. Nie wiem czy to się zmieniło,
              czy to uzupełnił ?
              Miałam takie wrażenie, że gdy się jest młodym , gdy się jest i tak przekonanym
              o tym, że ta miłość jest wyjątkowa, łatwo powiedzieć coś ogólnego. Coś, co i
              tak nie będzie nas dotyczyło ( jak nam się wydaje)
              Interesujące jest, co się działo z tymi małżeństwami w razie kryzysów. Czy
              sakramentalność ich małżeństwa powodowała, że starali się je w ogóle, czy
              dłużej ratować ?
              Czy są takie dane ?
              • anies821 Re: wyniki mojej ankiety 21.04.07, 17:01
                Myślę że należało bybadać rodziny, które codziennie razem się modlą. Ciekawe
                ile takich jest. Wiem że w Medjugorje jest taki zwyczaj iż młodzi na ślubie
                dostjają krzyż i mają się wspólnie modlić. W razie konfliktu zanim dojdzie do
                poważnej rozmowy najpierw wspólna modlitwa..
                • mamalgosia Re: wyniki mojej ankiety 21.04.07, 17:18
                  My się nie modlimy razemsad
                  • anies821 warto.. 21.04.07, 17:32
                    Ale jednak wiara ma wpływ na Twoje małżeństwo.
                    A z modlitwą to jest trudno,bo wiadomo że to wymaga w pewnym stopniu
                    otwartości, factowi jest trudniej, żreszta tak samo jest z prawdziwym
                    dialogiem. Myślę że to też jest łaska Boża. Warto próbować, szczególnie chodzi
                    mi tu o modlitwę spontaniczną tzn własnymi słowami. smile
                    • mamalgosia Re: warto.. 21.04.07, 22:08
                      Ma, dlatego zdziwiły mnie wyniki ankiety.
                      A modlę się z jednym Synkiem osobno (bo mały i krótko), z drugim osobno i z
                      Mężem osobno. I chyba tak już pozostanie
              • warszawianka51 Re: wyniki mojej ankiety 21.04.07, 20:07
                To były badania longitudinalne, które trwały wiele lat i ks. Laskowski miał
                potem kontakt z tymi parami i śledził ich losy smile Sakramentalnośc małżeństwa i
                poziom religijności nie miał wpływu na późniejsze jego dzieje.
                • warszawianka51 Re: wyniki mojej ankiety 21.04.07, 20:10
                  Oj coś to dziwnie napisałam sad Religijnośc nie miała wpływu na późniejsze losy
                  małżeńśtw - to miałam na myśli. smile Nie pamiętam wszystkiego dokładnie, ale
                  wiem, że na pewno wpływ miał fakt mieszkania osobno/z rodzicami. Nie pamiętam
                  nic więcej, ale mogę doświeżyć sobie tego Laskowskiego zwłaszcza, że właśnie
                  przymierzam się do badania nupturientów smile
    • mamamonika Re: wyniki mojej ankiety 21.04.07, 22:03
      Nie każda tradycja jest godna podtrzymywania wink)
    • a_weasley Re: wyniki mojej ankiety 22.04.07, 16:38
      anies821 napisała:

> Najczęstsze sposoby dyscyplinowania dzieci:
      > 1.tłumaczenie i persfazja
      > 2.prośby
      > 3.zakazy, informacje zwrotne
      > Co mnie pozytywnie zdziwiło

Pamiętaj atoli, że to są deklaracje w ankiecie. Słyszałem wiele pięknych
      deklaracji na poziomie ogólnym od rodziców, o których skądinąd wiedziałem, że
      praktyka dosyć znacznie od tych deklaracji odbiega.

> Wg. odpowiedzi wiara nie wpływa na twałość małżeństwa.

Według moich obserwacji w każdym razie zachodzi wyraźna korelacja.
      • anies821 Re: wyniki mojej ankiety 22.04.07, 17:16
        Ja też myślę że zachodzi korelacja między wiarą, a trwałością małżeństwa.
        Jednak wiara może mieć różne postacie. Jedni wierzą i naprawdę praktykują,
        kochają Boga, modlą się itd., a drudzy wierzą, że gdzieś tam jest Bóg, wtedy
        mozna powidzieć że wierzą ale niezapraszją Boga do swojego małżeństwa.

• barbie-torun trójkąt 23.04.07, 09:31
          małżeństwo to trójkąt rónoboczny:
          u góry BÓG,
          na podstawie mąż i żona,
          każdy do każdego ma taką samą odległość,

jednak bez Boga nic już się tak nie układa...

sprawdziłam to wielokrotnie
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka