oryginal23 28.02.10, 12:44 Takie na wysoki połysk, z barkiem i przeszkloną częścią półek. Nawet uszkodzone znikały z meblowych sklepów błyskawicznie. Do dzisiaj w wielu blokowiskach(i nie tylko) stoją na honorowych miejscach. 23. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ewa9717 Re: Meblościanki. 28.02.10, 12:50 Znikały, bo często nie było innego wyboru, był też czas mody na nie, a poza tym w małych mieszkaniach można było w nich upchnąć dużo wiecej gratów niż w "patreroej zabudowie" meblowej. Odpowiedz Link
horpyna4 Re: Meblościanki. 28.02.10, 16:18 A jak jeszcze były takie ciasne mieszkania, jak na warszawskim osiedlu Za Żelazną Bramą, to można było je meblować tylko na jeden sposób, inaczej meble się nie mieściły. Wyboru w sklepach też nie było, więc mieszkania w jednym pionie wysokiego budynku wyglądały identycznie. No i jak facet po nocnej libacji pomylił piętra (miał problemy z wcelowaniem we właściwy guzik w windzie), a klucz przypadkiem też otwierał drzwi różnych mieszkań, to potem po obudzeniu się miał zagwozdkę: - Tapczan mój, dywan mój, meblościanka moja... tylko baba jakaś nie moja. Odpowiedz Link
luccio1 Re: Meblościanki. 28.02.10, 17:50 Ciasne mieszkania wymuszały zagospodarowywanie przestrzeni szafkami i pawlaczykami robionymi na wymiar, ze ścisłym dopasowaniem się do krzywizny tej jednej konkretnej ściany... Potem, kiedy człowiek przeprowadzał się dokądś indziej, takich mebli nie można było wziąć z sobą - na nowym miejscu trzeba było mozolnie urządzać się od nowa, z częściowym tylko wykorzystaniem tego, co ewentualnie pozostawił poprzednik. No i była tragedia, kiedy zaszła potrzeba np. wymiany albo doszczelnienia na skręceniu rury gazowej w miejscu, gdzie była akurat ukryta w pawlaczu... Odpowiedz Link
tamsin Re: Meblościanki. 28.02.10, 17:51 oryginal23 napisał: > Takie na wysoki połysk, z barkiem i przeszkloną częścią półek. a ten barek czesto byl wypelniony butelkami ze wspomnieniem dobrego koniaku zakupionego w peweksie (czasami puste butelki byly napelniane woda, lub dla zmylenia - slaba herbata) A na przeszklonych polkach mozna bylo ustawic swoja kolekcje pustych zagranicznych puszek, a czasami nawet i pustych kolorowych kartonikow po sokach. Widzialam tez i super kolekcje "resorowcow" na takiej polce - nie wiem czy dzieci mogly sie nimi bawic, byc moze byla to dekoracja stala. Odpowiedz Link
ewa9717 Re: Meblościanki. 28.02.10, 18:17 E, tak w latach sześćdziesiatych/siedemdziesiatych to na pokazowych częsciach mebloscianki dumnie eksponowano kryształy ;) Odpowiedz Link
kielonek-online Re: Meblościanki. 28.02.10, 20:27 Znałem jednego gościa, który w barku kilka lat trzymał sowieckiego szampana. Po otwarciu nie nadawał się do picia, a tak ładnie wyglądał w barku meblościanki. Odpowiedz Link
m_finka Re: Meblościanki. 03.03.10, 20:53 W kilku znajomych mieszkaniach do tej pory stoją takie monstra, w dodatku wypełnione kryształami i złoconymi porcelanowymi figurkami. W jednym domu nadal na telewizorze (już nowym oczywiście, bo tv musi byc na czasie) leży szydełkowa serwetka a na niej szklana niebiesko-pomarańczowa ryba szklana... Brrr... Odpowiedz Link
woman-in-love Re: Meblościanki. 04.03.10, 21:13 Chyba zachodzi tu pomylenie meblościanki z regałem. Meblościanka była tworem prześwitującym - rodzajem półki dzielącej przestrzeń na części . Stały tam na ogół książki, ceramika - a z górnych rejonów zwieszały się pnącza...W tym wątku opisy dotyczą raczej słynnych "regałów". Poczytaj o Rodzicielstwie Bliskości Odpowiedz Link
ewa9717 Re: Meblościanki. 04.03.10, 21:42 Tak, ale meblościankę można było ( a często ze względy na gabaryty lokum trzeba było) postawić przy scianie ;) Odpowiedz Link
m_finka Re: Meblościanki. 05.03.10, 08:10 Heh, coś takiego jak opisujesz, mogłoby znaleźć się w pokoju o powierzchni 30 m2, a nie w tych blokowych klitkach wielkości wnęki na szafę. Dla większości ludzi meblościanka= umeblowana ściana :) Boże, jak ja tego nienawidziłam! Zawsze miałam wrażenie, że te regały się na mnie walą, a co najmniej wyplują zawartość półek... Odpowiedz Link
tamsin Re: Meblościanki. 06.03.10, 19:53 czy mebloscianki/regaly to nie byly przypadkiem po prostu "segmenty"? bo taka nazwe pamietam, kazdy kupwal sobie segment do duzego pokoju, malego pokoju.. Odpowiedz Link
m_finka Re: Meblościanki. 06.03.10, 20:49 U mnie w domu też to się nazywało segment. A w domu mojego M. mówi się "Bieszczady" :D Odpowiedz Link
topola78 Re: Meblościanki. 08.03.10, 13:41 A czemu tak się temu teraz dziwujecie? Dla mnie regał/meblościanka/segment to bardzo praktyczny mebel. Stary wywaliłam, a kupiłam sobie nowy... i masa ludzi wciąż je kupuje (inaczej by nie było takiej oferty w sklepach). Nie ma co na to psioczyć. Co prawda, te PRL-owskie były strasznie brzydkie... ale nie było nic innego... Nie każdy ma 100-metrowe salony, żeby je meblować minimalistycznie... Odpowiedz Link
cromwell1 Re: Meblościanki. 08.03.10, 18:42 w roku 79 kupilem w rozdzieniu "zestaw salonowy" z litego drewna kosztowal majatek w zestwie byl stol 12 krzesel kredens i 2 komody wszystko z litego drewna 12 lat pozniej w pobliskiej agacie podobne meble wloskie kosztowaly dziesieciokrotnie wiecej stare meble zachwycaja do dzisiaj wiec jednak sie dalo... pzdr. Odpowiedz Link
ewa9717 Re: Meblościanki. 08.03.10, 19:24 Dać dało się zawsze, trzeba jeszcze było mieć mnóstwo metrów kwadratowych, żeby taki zestaw ze stołem i dwunastoma krzesłami ustawić ;) Odpowiedz Link
ewa9717 Re: Meblościanki. 08.03.10, 20:50 Czyli 5 na 5, ale takich pokoików w blokach raczej nie było... Odpowiedz Link
cromwell1 Re: Meblościanki. 09.03.10, 16:46 skoro byly meble musialy byc pokoje mieszkalas na slasku w niektorych familokach maly pokoj mial 25 metrow duze mialy spokojnie 40 pzdr. Odpowiedz Link
ewa9717 Re: Meblościanki. 09.03.10, 18:05 Ale ja nie piszę o tzw. starym budownictwie! Owszem, po naszej śląskiej kuchni zaiwaniałam nawet rowerkiem ponoć, ale meble kupowano częściej do nowo budowanych mieszkań, a te gabaryty miały kurnikowe raczej ;) No w kazdym razie tych betonowych szuflad było więcej. Odpowiedz Link
only.cerber Re: Meblościanki. 08.07.10, 15:15 Tak właściwie, to wszystkie systemy modułowe, które są teraz dostępne w sklepach zastąpiła dawne meblościanki - inaczej się trochę nazywają, można je bez przeszkód zmieniać przestawiać każda część i głownie tym się różnią. Można znaleźć bardzo ciekawe "nowoczesne meblościanki" np. na meblopol.net jest coś takiego jak meblościanka Marek - nawet ok. Odpowiedz Link