tymon99 artykuły pirotechniczne 10.07.11, 10:05 - korki - kapiszony papierowe zwykłe - kapiszony papierowe w postaci taśmy - kapiszony plastikowe - w kształcie kubeczka, chyba sprowadzane z włoch. występowały albo pojedynczo, albo łączone w kółka (chyba po 8 szt?) do rewolwerów. Odpowiedz Link
tymon99 artykuły pirotechniczne 10.07.11, 10:13 - korki - kosztowne, ale głośne. nie całkiem bezpieczne ;-) - kapiszony papierowe (pojedyncze lub taśma) - bezpieczne i tanie, ale słabe - kapiszony plastikowe - luksus nad luksusy, rzadko i trudno dostępne. piękny huk, agresywnie śmierdzący dym. występowały pojedynczo, w kółeczkach po 8 (do bębenków rewolwerów) albo w postaci krótkiej tasiemki (do pistoletów ze stosownym magazynkiem) - petardy z niespodzianką - produkcji sowieckiej. rurka z tektury, z jednego końca wystawał sznurek. za pociągnięciem sznurka wybuchał ładunek miotający, wyrzucając z rurki niespodziankę: cukierek albo balonik. Odpowiedz Link
rybak Re: artykuły pirotechniczne 12.07.11, 17:37 co ciekawe - te plastikowe kapiszony (takie kubeczki czerwone) były wierną repliką prawdziwych kapiszonów do broni palnej kapiszonowej z XIX wieku (coln navy, colt dragoon, colt walker, mnóstwo pistoletów i karabinów, z sharpsem na czele (wymieniam broń która wytłukła kilkaset tysięcy ludzi w wojnie secesyjnej, potem zdobyła Dziki Zachód i wybiła bizony;) ). A polegało to na tym (w prawdziwej broni) , że iskra z takiego "kubeczkowego" kapiszona biła tzw. kominkiem w komorę z prochem, co uruchamiało detonację i wyrzucenie ołowianej kuli z komory przez lufę! Ale te plastikowe kapiszony używano do replik z tzw. znalu - czyli stopu cynku z aluminium. Ja się zaraziłem uczuciem do broni historycznej właśnie po otrzymaniu od ciotki z Zachodu (nie Dzikiego;) repliki colta peacemakera wz. 1872, umożliwiającego zarówno tzw. suchy strzał z kapiszona, jak i rozłożenie na czynniki pierwsze. Waga i rozmiary oryginału. Bajka dla siedmiolatka! Pół szkoły mi zazdrościło. Odpowiedz Link
rybak Re: artykuły pirotechniczne 12.07.11, 17:39 Oczywiście pierwowzory kapiszonów o ktorych tu piszę - w XIX wieku były zazwyczaj z mosiądzu albo miedzi:) Odpowiedz Link
tymon99 Re: artykuły pirotechniczne 12.07.11, 23:44 tylko dzięki temu pasowały do zabawek różnych producentów! Odpowiedz Link