nkabi 05.06.12, 09:58 Kupiłam porządną kołdrę puchową. Niby można ją prać, ale jakoś mam obawy. Nie mam suszarki i martwię się, że kołdra zatęchnie, jak będzie długo schła. Czy macie może doświadczenie z praniem kołder puchowych? Dzięki Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
b-b1 Re: Pranie kołdry puchowej 05.06.12, 11:24 Prałam niedawno -normalnie w pralce 30 stopni(albo 40 nie pamiętam) i pełne odwirowanie. Rozłożyłam na suszarce stojącej i strzepywałam co jakiś czas, aby sie puch nie zbił w kule. Schła w domu dwa dni(ale u mnie bardzo ciepło). Jeśli kaloryfery masz już zimne-czekaj na słoneczny dzień-pięknie się wysuszy i wywietrzy. Odpowiedz Link
turnesolka Re: Pranie kołdry puchowej 05.06.12, 16:41 Mam doświadczenia z praniem w domu puchowej kurtki, niestety bardzo złe. Jeśli to dobra, droga kołdra to bez suszarki z piłkami tenisowymi bym nie ryzykowała jej prania. Odpowiedz Link
kruszysia Re: Pranie kołdry puchowej 05.06.12, 17:23 Od lat piorę w pralce puchowe kołdry i poduszki, dorzucając parę piłek tenisowych, żeby się puch nie zbijał "w jedno". Nie mam suszarki elektrycznej. Kołdry suszę w przewiewnym miejscu w pokoju, rozłożone na "ruszcie" wolnostojącej suszarki (jak obrus), często nimi potrząsając, strzepując i przekładając. Wybieram na tę operację ciepły dzień. Odpowiedz Link
kasia690218 Re: Pranie kołdry puchowej 22.06.12, 22:25 Tylko pralnia przy ul. Tatrzańskiej 110A - najlepsza, niezawodna, warto tylko tam, polecam! Odpowiedz Link
mkaroli Re: Pranie kołdry puchowej 22.06.12, 22:38 a w jakim to mieście ? bo jak w Warszawie to trochę daleko. Odpowiedz Link
kasiek-kd Re: Pranie kołdry puchowej 22.06.12, 23:16 koło mnie stoi rozstawiona suszarka, a na niej kołdra puchowa (z tych cenowo"normalnych" z ikea 70% puchu) piorę przynajmniej raz w roku dziecięce piorę częściej ważne 30-40st bez płynu dopłukania max obroty przy wirowaniu i w trakcie suszenie kilka razy "strzepujemy" ją z mężem schnie w ciągu doby, szybciej gdy są upały nie łapie zapaszku stęchlizny tez sie bałąm, zaryzykowałam i teraz spokojnie odświeżam kołdry piorąc je w domu Odpowiedz Link
kasiek-kd Re: Pranie kołdry puchowej 22.06.12, 23:19 i tak jak pisza dziewczyny połozyc na suszarce, tak, aby pojedyńcza warstwa kołdy sie suszyła z dostepem powietrza z każdej strony (czasem stawiam wentylator) Odpowiedz Link
kocurek8782 Re: Pranie kołdry puchowej 19.06.17, 06:38 wystarczy dodać do prania kołdry puchowej czy kurtki puchowej około 4, 5 piłeczek tenisowych. Prałam tak kurtki i jestem bardzo zadowolona tylko dni muszą być ciepłe a kurtki muszą leżeć płasko kołdry również żeby puch się nie zbił. Pamiętajcie co jakiś czas trzeba je strzepywać. Polecam do ostatniego prania dodawać ocet- działa tak jak płyn do płukania Odpowiedz Link