29.03.11, 22:34

Obserwuj wątek
    • Gość: agnieszka79 Re: nfz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.11, 08:41
      Spotkałam sie z rodzicami którzy takie aparaty wypożyczali po pół roku wiec napewno jest taka możliwosc.Implant bedzie i tak na jednym uszku wiec na drugie dobrze byłoby aparat kupić, zwłaszcza ze niedosłuch jest mniejszy i napewno będa z niego korzyści. 3 miesiace wypożyczenia wynikają z tego, że zwykle udaje sie w tym czasie uzyskać dofinansowania i kupić, ale bądz szczera i powiedz że będziesz kupowac jeden, bo decydujecie sie na implant i szkoda wydawac tyle pieniążków a potem bedzie leżał.
      • adusia_g_s Re: nfz 30.03.11, 09:26
        My właśnie tak zrobiliśmy i mieliśmy wypożyczone właśnie do momentu aż kupiliśmy nowy już jeden aparat po zaimplantowaniu. Nie było problemu a tym bardziej że nam nie należało się dofinansowanie z PCPRu więc koszt drugiego aparatu na pare miesięcy był za duży (5500zł za jeden aparat)
      • ter30 Re: nfz 30.03.11, 18:55
        witam wszystkich zastanawiam się czy jest taka możliwość żeby kupić jeden aparat do tego lepszego uszka.jak gadałam z proterykiem to on mówił że kupuje się dwoje aparatów na dwa uszka.chyba ze pogadać i przedłuży się na pół roku.
        --
        ter30 córka 12 miesięcy nie słyszy na PU a lewe tylko od 80 d
        • Gość: agnieszka79 Re: nfz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.11, 19:38
          Sprzedaz aparatów to opłacalny biznes, wręcz jest bitwa o pacjentasmile i oczywiście zalezy im żebyscie kupili dwa, ale jezeli powiesz że bedziecie jak najszybciej wszczepiać implant, to chyba absurd kupowania drugiego aparatu jest oczywisty.Tym bardziej że nie są to małe pieniadze.
          • ter30 Re: nfz 30.03.11, 20:02
            hej będę dzwonić jutro zapytam czy jest taka możliwość że jeden bo implantować będziemy czy tak czy tak.
          • ter30 Re: nfz 30.03.11, 20:04
            dzięki za poradę
            • anazosia Re: nfz 30.03.11, 20:53
              ter30
              chciałabym ci podpowiedzic żebys sie zastanowiła czy kontynuować współprace z protetykiem o którym piszesz bo opowiada ci bajki -możesz sobie kupić tyle aparatów ile chcesz, nawet 100 albo 1, tylko refundowane masz dwa (np dla dorosłego pracujacego też dwa a dla emeryta tylko 1 jesli nie pracuje);
              nie wiem skąd jesteście i jak to jest u was zorganizowane ale ja polecam współprace z lokalną placówką PZG -nie ma tam raczej problemów z wypożyczeniem z banku aparatów; my korzystalismy z wypożyczalni od końca stycznia do września -w tym czasie próbowalismy 3 różne pary aparatów (róznych firm, różne modele) ostatnie zamawiali dla nas specjalnie bo akurat w banku nie było takiego typu a ja sie uparłam (Naida V SP) - od razu było wiadomo ze będziemy sie implantowac i ze kupimy tylko jeden ale kłopotów nie było żadnych; dodatkowo PZG miał bardzo dobre ceny - Phonak Naida V SP kosztował tylko 3500 PLN -podkresle nowy i oczywiście na gwarancji więc warto sprawdzić (ktos tu pisał ze kupował taki po 5500 - róznica nie do pogardzenia);
              a tak z ciekawości -jaki model i firmę ci polecił ten mądrala?
              trzymam kciuki za szybka implantację i wspaniałe efekty
              pozdrawiam
              Ania z Zosią
              • Gość: agnieszka79 Re: nfz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.11, 09:53
                Zgadzam sie całkowicie z mama Zosi, nie daj soba manipulować, to Ty decydujesz jakie aparaty i ile chcesz kupić-to towar jak kazdy inny.
                Ja tez byłam w sytuacji gdy człowiek dowiaduje sie o niedosłuchu dziecka i kupiłby absolutnie kazda rzecz która pomogłaby dziecku usłyszec ten świat...i staje sie ofiarą dla tych pseudo-protetyków.Nie pytaj czy jest taka możliwosć, tylko tyle ile potrzebujecie.Mozesz tez dojść do wniosku że drugi aparat może sie przydać w razie awarii pierwszego, ale moim zdaniem jezeli będzie implant, to dziecko poradzi sobie do czasu naprawy.Tez chętnie sie dowiem jakiej firmy aparaty sprzedaje ten Pan smile
              • ter30 Re: nfz 31.03.11, 19:53
                witam jestem z Białegostoku robiłam badania w Uniwersyteckim Dziecięcym Szpitalu Klinicznymi im. L. Zamenhofa na ul.Waszynktona17 i tam mnie skierowali do protetyka dziś nie mogłam się do niego dodzwonić . jutro spróbuje dowiedzieć się jaka firma i za ile. nie mogę uwierzyć że od stycznia do września korzystałaś z aparatów w Polskim Zwiąsku G i za darmo. a Jak ten aparat PHONIAK Naida v sp dobry jest.A twoja córeczka jakie ma kryterium niedosłuchu.
                • anazosia Re: nfz 31.03.11, 22:18
                  ter30
                  odpowiedź jest banalnie prosta -korzystalismy tak długo bo .....były wakacje a w okresie wakacyjnym wszyscy odpoczywają równiez w PZG smile z tego co mi mówiono 3 miesięczny okres wypozyczania to absolutne minimum, 6 miesiący to optimum bo tyle czasu powinno wystarczyc na prawidłowe dobranie aparatów; ty na dzisiaj myslisz racjonalnie jak każdy z nas, by aparat przetrzymac do czasu zaimplantowania, ale 6 miesięcy to wcale nie jest za dużo by uzyskac pewność, ze dany aparat jest właściwy dla twojego dziecka - przeciez taki maluch nie powie ze jest ok a w zasadzie najpierw będzie sie przyzwyczajał do nowych "kolczyków" a dopiero potem będziecie zauważac czy w nich korzysta i ile.
                  W zasadzie nawet na implantację jechalismy z dwoma aparatami, a potem była rekonwalescencja i wyjazdy. Dodatkowo wspomnę ze ostatnio mam wrażenie jakby baterie szybciej sie zużywały i umówiłam się ze oddam aparat do sprawdzenia w serwisie Phonaka (wysyłka nie powinna zabrać więcej jak tydzień) i na ten czas dostanę zastepczy z banku (chyba ten drugi z którego korzystaliśmy) ustawiony wg parametrów pierwszego więc Zosia nic nie straci w tym czasie a to bardzo ważne - naprawde lubię tego protetyka -pozdrawiam Panie Hubercie smile

Zosia ma głeboki niedosłuch który po 3 ABR-ach waha sie w granicach 85-95dcb -niestety wybór aparatów dla głebokiego niedosłuchu jest raczej ograniczony (aparaty sa z natury wieksze)
                  my korzystalismy z 3 róznych aparatów:
                  pierwszy Gaya SP to była porazka =0 reakcji (był za słaby ale mielismy go tylko 1 dzien),
                  drugi -SUMO DM Oticona -był w porządku (były reakcje) ale za duży i miał mało ergonomiczny kształt (prosty i podłużny) i spadał z małego uszka w zasadzie bez przerwy (za to miał lampkę informującą o stanie zużycia baterii -jak dla początkującego opiekuna aparatu słuchowego bardzo pomocna funkcja),
                  trzeci -moim zdaniem najlepszy - równiez do głebokiego niedosłuchu Naida V; mniejszy, lżejszy i zawinięty delikatnie jak slimak -trzyma sie na uszku jak nalezy; w zasadzie polecał mi go równiez inny protetyk i w dodatku stwierdził ze Zosi wystarczyłby Naida III (starsza siostra)bo nie jest w stanie skorzystać z Naidy V w całości ale my wolelismy kupic lepszy smile

na koniec dodam, że jestesmy już 8 miesięcy po zaimplantowaniu i Zosia aparatu nie odrzuca czyli będzie przydatny do czasu jak nie podejmiemy decyzji o implantacji 2 ucha

dla Was kluczowym jest odpowiedź na pytanie czy proponowany aparat jest wystarczający dla niedosłuchu 100dcb bo to jest juz b. głęboki niedosłuch i niewiele aparatów sprosta temu wymaganiu a przeciez nie chodzi o ozdobe na ucho (aparat ma spełniać swoje funkcje)

trzymam kciuki za efektywne działania i pomyslna implantację (my pobieralismy wyciski w dniu w którym dowiedzielismy sie o niedosłuchu (2 godziny później) a aparat wybieralismy oczekując na wykonanie wkładek (to akurat zabrało chyba z 4 dni)

pozdrawiam
                  Ania z Zosia
                  • ter30 Re: nfz 01.04.11, 20:46
                    witam gadałam dziś z tym protetykiem Asia ma zakładany aparat 12 kwietnia oction dokładnie nie powiedział jaka wersja z banku aparatów. Cena od 4 tyś kupić na jedno uszko.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka