Gość: agnieszka79 Re: nfz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.11, 08:41 Spotkałam sie z rodzicami którzy takie aparaty wypożyczali po pół roku wiec napewno jest taka możliwosc.Implant bedzie i tak na jednym uszku wiec na drugie dobrze byłoby aparat kupić, zwłaszcza ze niedosłuch jest mniejszy i napewno będa z niego korzyści. 3 miesiace wypożyczenia wynikają z tego, że zwykle udaje sie w tym czasie uzyskać dofinansowania i kupić, ale bądz szczera i powiedz że będziesz kupowac jeden, bo decydujecie sie na implant i szkoda wydawac tyle pieniążków a potem bedzie leżał. Odpowiedz Link Zgłoś
adusia_g_s Re: nfz 30.03.11, 09:26 My właśnie tak zrobiliśmy i mieliśmy wypożyczone właśnie do momentu aż kupiliśmy nowy już jeden aparat po zaimplantowaniu. Nie było problemu a tym bardziej że nam nie należało się dofinansowanie z PCPRu więc koszt drugiego aparatu na pare miesięcy był za duży (5500zł za jeden aparat) Odpowiedz Link Zgłoś
ter30 Re: nfz 30.03.11, 18:55 witam wszystkich zastanawiam się czy jest taka możliwość żeby kupić jeden aparat do tego lepszego uszka.jak gadałam z proterykiem to on mówił że kupuje się dwoje aparatów na dwa uszka.chyba ze pogadać i przedłuży się na pół roku. -- ter30 córka 12 miesięcy nie słyszy na PU a lewe tylko od 80 d Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agnieszka79 Re: nfz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.11, 19:38 Sprzedaz aparatów to opłacalny biznes, wręcz jest bitwa o pacjenta i oczywiście zalezy im żebyscie kupili dwa, ale jezeli powiesz że bedziecie jak najszybciej wszczepiać implant, to chyba absurd kupowania drugiego aparatu jest oczywisty.Tym bardziej że nie są to małe pieniadze. Odpowiedz Link Zgłoś
ter30 Re: nfz 30.03.11, 20:02 hej będę dzwonić jutro zapytam czy jest taka możliwość że jeden bo implantować będziemy czy tak czy tak. Odpowiedz Link Zgłoś
anazosia Re: nfz 30.03.11, 20:53 ter30 chciałabym ci podpowiedzic żebys sie zastanowiła czy kontynuować współprace z protetykiem o którym piszesz bo opowiada ci bajki -możesz sobie kupić tyle aparatów ile chcesz, nawet 100 albo 1, tylko refundowane masz dwa (np dla dorosłego pracujacego też dwa a dla emeryta tylko 1 jesli nie pracuje); nie wiem skąd jesteście i jak to jest u was zorganizowane ale ja polecam współprace z lokalną placówką PZG -nie ma tam raczej problemów z wypożyczeniem z banku aparatów; my korzystalismy z wypożyczalni od końca stycznia do września -w tym czasie próbowalismy 3 różne pary aparatów (róznych firm, różne modele) ostatnie zamawiali dla nas specjalnie bo akurat w banku nie było takiego typu a ja sie uparłam (Naida V SP) - od razu było wiadomo ze będziemy sie implantowac i ze kupimy tylko jeden ale kłopotów nie było żadnych; dodatkowo PZG miał bardzo dobre ceny - Phonak Naida V SP kosztował tylko 3500 PLN -podkresle nowy i oczywiście na gwarancji więc warto sprawdzić (ktos tu pisał ze kupował taki po 5500 - róznica nie do pogardzenia); a tak z ciekawości -jaki model i firmę ci polecił ten mądrala? trzymam kciuki za szybka implantację i wspaniałe efekty pozdrawiam Ania z Zosią Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agnieszka79 Re: nfz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.11, 09:53 Zgadzam sie całkowicie z mama Zosi, nie daj soba manipulować, to Ty decydujesz jakie aparaty i ile chcesz kupić-to towar jak kazdy inny. Ja tez byłam w sytuacji gdy człowiek dowiaduje sie o niedosłuchu dziecka i kupiłby absolutnie kazda rzecz która pomogłaby dziecku usłyszec ten świat...i staje sie ofiarą dla tych pseudo-protetyków.Nie pytaj czy jest taka możliwosć, tylko tyle ile potrzebujecie.Mozesz tez dojść do wniosku że drugi aparat może sie przydać w razie awarii pierwszego, ale moim zdaniem jezeli będzie implant, to dziecko poradzi sobie do czasu naprawy.Tez chętnie sie dowiem jakiej firmy aparaty sprzedaje ten Pan Odpowiedz Link Zgłoś
ter30 Re: nfz 31.03.11, 19:53 witam jestem z Białegostoku robiłam badania w Uniwersyteckim Dziecięcym Szpitalu Klinicznymi im. L. Zamenhofa na ul.Waszynktona17 i tam mnie skierowali do protetyka dziś nie mogłam się do niego dodzwonić . jutro spróbuje dowiedzieć się jaka firma i za ile. nie mogę uwierzyć że od stycznia do września korzystałaś z aparatów w Polskim Zwiąsku G i za darmo. a Jak ten aparat PHONIAK Naida v sp dobry jest.A twoja córeczka jakie ma kryterium niedosłuchu. Odpowiedz Link Zgłoś
anazosia Re: nfz 31.03.11, 22:18 ter30 odpowiedź jest banalnie prosta -korzystalismy tak długo bo .....były wakacje a w okresie wakacyjnym wszyscy odpoczywają równiez w PZG z tego co mi mówiono 3 miesięczny okres wypozyczania to absolutne minimum, 6 miesiący to optimum bo tyle czasu powinno wystarczyc na prawidłowe dobranie aparatów; ty na dzisiaj myslisz racjonalnie jak każdy z nas, by aparat przetrzymac do czasu zaimplantowania, ale 6 miesięcy to wcale nie jest za dużo by uzyskac pewność, ze dany aparat jest właściwy dla twojego dziecka - przeciez taki maluch nie powie ze jest ok a w zasadzie najpierw będzie sie przyzwyczajał do nowych "kolczyków" a dopiero potem będziecie zauważac czy w nich korzysta i ile. W zasadzie nawet na implantację jechalismy z dwoma aparatami, a potem była rekonwalescencja i wyjazdy. Dodatkowo wspomnę ze ostatnio mam wrażenie jakby baterie szybciej sie zużywały i umówiłam się ze oddam aparat do sprawdzenia w serwisie Phonaka (wysyłka nie powinna zabrać więcej jak tydzień) i na ten czas dostanę zastepczy z banku (chyba ten drugi z którego korzystaliśmy) ustawiony wg parametrów pierwszego więc Zosia nic nie straci w tym czasie a to bardzo ważne - naprawde lubię tego protetyka -pozdrawiam Panie Hubercie Zosia ma głeboki niedosłuch który po 3 ABR-ach waha sie w granicach 85-95dcb -niestety wybór aparatów dla głebokiego niedosłuchu jest raczej ograniczony (aparaty sa z natury wieksze) my korzystalismy z 3 róznych aparatów: pierwszy Gaya SP to była porazka =0 reakcji (był za słaby ale mielismy go tylko 1 dzien), drugi -SUMO DM Oticona -był w porządku (były reakcje) ale za duży i miał mało ergonomiczny kształt (prosty i podłużny) i spadał z małego uszka w zasadzie bez przerwy (za to miał lampkę informującą o stanie zużycia baterii -jak dla początkującego opiekuna aparatu słuchowego bardzo pomocna funkcja), trzeci -moim zdaniem najlepszy - równiez do głebokiego niedosłuchu Naida V; mniejszy, lżejszy i zawinięty delikatnie jak slimak -trzyma sie na uszku jak nalezy; w zasadzie polecał mi go równiez inny protetyk i w dodatku stwierdził ze Zosi wystarczyłby Naida III (starsza siostra)bo nie jest w stanie skorzystać z Naidy V w całości ale my wolelismy kupic lepszy na koniec dodam, że jestesmy już 8 miesięcy po zaimplantowaniu i Zosia aparatu nie odrzuca czyli będzie przydatny do czasu jak nie podejmiemy decyzji o implantacji 2 ucha dla Was kluczowym jest odpowiedź na pytanie czy proponowany aparat jest wystarczający dla niedosłuchu 100dcb bo to jest juz b. głęboki niedosłuch i niewiele aparatów sprosta temu wymaganiu a przeciez nie chodzi o ozdobe na ucho (aparat ma spełniać swoje funkcje) trzymam kciuki za efektywne działania i pomyslna implantację (my pobieralismy wyciski w dniu w którym dowiedzielismy sie o niedosłuchu (2 godziny później) a aparat wybieralismy oczekując na wykonanie wkładek (to akurat zabrało chyba z 4 dni) pozdrawiam Ania z Zosia Odpowiedz Link Zgłoś
ter30 Re: nfz 01.04.11, 20:46 witam gadałam dziś z tym protetykiem Asia ma zakładany aparat 12 kwietnia oction dokładnie nie powiedział jaka wersja z banku aparatów. Cena od 4 tyś kupić na jedno uszko. Odpowiedz Link Zgłoś