Dodaj do ulubionych

Płaska tympanometria

13.05.14, 12:00
Córka jest 4,5 roku po operacji rekonstrukcji podniebienia ( całkowity roszczep), jestesmy juz po drugim badaniu i wynik nadal jest płaski. PannaG. gada jak najeta, spiewa.
Jest wrażliwa na niektore dziweki.
Martwie sie bo nie wiem o czym moze swiadczyc taki wynik badania sad
Obserwuj wątek
    • ulunia_dominiczek Re: Płaska tympanometria 13.05.14, 19:54
      a nie ma plynu w uszkach/moj synek tez jest po rozszczepie,ma juz prawie 7 lat.od poczatku mielismy problemy z uszami,niedosluch,wysiek.zakladane dreny i wtedy sluch byl ok.ostatnio drenaz mial 2 lata temu,jeden dren utkwil w blonie,jzostal 5 tyg.temu wyciagniety w narkozie,zostala perforacja,sluch jest przyzwoity,ale tympanometria w jednym uszku plaska.lekarz kazal byc za 2 miesiace,mam nadzieje ze uszko sie zrosnie i bedzie ok.skad jestescie?
      moj idzie od wrzesnia do szkoly,boje sie zeby nie mial problemow z wysluchiwaniem glosek itd.w lipcu mamy kontrole
    • awsr Re: Płaska tympanometria 18.05.14, 08:49
      jestesmy z grodu pierników smile
      lekarz nam jednoznacznie nie powiedzial czy jest plyn czy nie ma. Ide jeszcze do innego, ktory ma podobno rewelayjny sprzet.
      Wyniki tympanometrii wyszly nam takie:
      LEWE UCHO
      ecu 0,09 ml ,
      mep, -N/Adap/
      sc N.A ml/
      grad N/A
      tw N/A dap
      speed 400 DP/S
      DIR: nEG.

PRAWE UCHO:
      ecu 0,10 ml ,
      mep, -N/A dap
      sc N/A ml
      grad N/A
      tw N/A dap
      speed 400 DP/S
      DIR: nEG.
    • ekspert_cochlear Re: Płaska tympanometria 22.08.14, 11:43
      awsr napisał:

> Córka jest 4,5 roku po operacji rekonstrukcji podniebienia ( całkowity roszczep
      > ), jestesmy juz po drugim badaniu i wynik nadal jest płaski. PannaG. gada jak n
      > ajeta, spiewa.
      > Jest wrażliwa na niektore dziweki.
      > Martwie sie bo nie wiem o czym moze swiadczyc taki wynik badania sad

Witam,

na podstawie krótkiego opisu trudno jednoznacznie określić przyczynę takiego wyniku badania. Może się zdarzyć, że będzie ona zupełnie niezwiązana z rekonstrukcją podniebienia.
      W razie jakichkolwiek wątpliwości najlepiej ponownie skonsultować się z lekarzem laryngologiem lub audiologiem.

Pozdrawiam,
      Łukasz Narożny

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka