17.12.04, 23:31
No właśnie czy moglibyście coś napisać na ten tamet? Czy przysługują
jakiekolwiek ulgi chodzi mi o znizki przejazdu tramwajem, pociągiem z
dzieckiem pytałam u nas w MPK niestety nic takiego nie ma.
Co można odliczać od podatku?
Wiem że wkładki do uszu to co trzeba doplacić, baterię ale co jescze?
Obserwuj wątek
    • mamatrzech Re: Ulgi? 18.12.04, 13:37
      Jeżeli masz orzeczenie o niepełnosprawności oraz samochód to jakąś kwotę możesz
      odliczyć od podatku za "dojazdy na rehabilitaję" (ponad 2000 zł. Poza tym o
      ulgach się nie umiem wypowiedzieć, za to o zasiłkach - jak najbardziej.
      Przysługuje rodzinny, pielęgnacyjny i na rehabilitację, ja nie pracując i mając
      dwójkę dzieci niepełnosprawnych dostaję w sumie prawie tysiąc złotych
      miesięcznie, więc warto się dowiedzieć...
      Karolina mama Maćka (23.11.2002, głęboki niedosłuch, Oticon Digifocus
      Superpower), Kuby (bliźniak pierwszy) i Janka (02.04.2001)
      • ania08 Re: Ulgi? 18.12.04, 16:39
        Mamy już orzeczenie o niepełnosprawnosci dostaliśmy pismo wczraj. W jaki sposób
        mogę odliczyć kwotę za dojazdy na rechabilitacje? Co trzeba przedstawić? My mamy
        rechabilitacje w miejscu zamieszkania więc nie wiem czy możemy. A co z dojazdami
        na kontrolę do CZD? Wiecie coś?
        • mab5 Re: Ulgi? 19.12.04, 00:03
          Wiecie, wiecie, ale jeśli to ja mam pisać ( o odliczeniach od dochodu, a nie od
          podatku) to poczekajcie do poniedziałku smile))
          Dziwię się Aniu, ze w takim mieście jak Kraków nie ma ulg na MPK.... ale może
          skontaktuj się jeszcze z Rzecznikiem DS Osób Niepełnosprawnych - taka osoba
          jest w każdym mieście w Urzędzie Miejskim- powinna powiedzieć Ci tak naprawdę,
          czy są zniżki na bilety czy nie...
          W Koszalinie decyzją Prezydenta Miasta osoby niepełnosprawne jeżdżą MPK
          bezpłatnie, opiekun za 50%...
          a na PKP i PKS zdaje się, ze zniżki są w całym kraju....
          Ale to też musiałabym sprawdzić, zeby nie wprowadzać w błąd...

Magda
    • mab5 Re: Ulgi? 20.12.04, 08:51
      www.mofnet.gov.pl/dokument.php?dzial=133&id=39676
    • evian66 Re: Ulgi? 20.12.04, 09:53
      Są też ulgi dostępne lokalnie, obowiązujące na mocy uchwał Rady Miasta. Np. w
      Gdańsku dzieci z niedosłuchem są zwolnione z opłaty za przedszkole smile W
      niektórych miastach mogą też bezpłatnie korzystać z komunikacji miejskiej. Ale
      te informacje najlepiej uzyskać w swoim Urzędzie Miasta lub w swojej poradni.
      Warto też wiedzieć o wysokiej uldze na PKP (ok. 75%) w przypadku podróżowania
      na terapię czy rehabilitację (np. do MCSiM, IFiPS czy CZD) - potrzebne jest
      orzeczenie o niepełnosprawności (lub legitymacja) i zaświadczenie od lekarza o
      terminie i celu podróży (może to wystawić lekarz prowadzący lub ośrodek
      docelowy).
    • e-tron Re: Ulgi? 20.12.04, 10:15
      My mamy jeszcze ulgę na abonament telefoniczny w tepsie (50 %), ale podobno
      ustawa została juz zmieniona i już nie ma tej ulgi. Warto to jednak sprawdzić.
      • e-tron Re: Ulgi? 20.12.04, 10:23
        No i koniecznie trzeba zbierać faktury za zakup pomocy potrzebnych do
        rehabilitacji, czyli różnego rodzaju gry, zabawki, wydawnictwa itp. To też
        mozna sobie odpisać. Ośrodek, gdzie jest rehabilitowane dziecko moze wydać
        takie zaswiadczenie, co jest dziecku niezbędne do rehabilitacji, w przypadku
        gdyby US miał jakieś obiekcje. Ale chyba najpewniej będzie zrobić to, co radzi
        Magda, czyli konkretne zapytanie do swojego US, a w załączeniu koperta i
        znaczek, chyba za 5 złotych. Ponoć muszą odpowiedzieć.
        Magda popraw mnie jak cos nakręciłem.
        • mab5 Re: Ulgi? 20.12.04, 12:45
          ulgi w TP - tej która Wy macie- już nie ma...

Warto zadać swojemu Urzędowi Skarbowemu pytanie co można odliczać w ramach ulgi
          na dziecko niepełnosprawne, bo z doświadczenia wiem, ze co Urząd to inna
          interpretacja....
          Urząd ma obowiązek odpowiedzieć w ciągu 30 dni roboczych, ale zrobi to tylko
          wtedy, gdy w piśmie do nich przedstawicie swoje stanowisko w sprawie a nie
          zapytanie !!! i dołączycie znaczek skarbowy za 5 złotych. Koperta nie jest
          potrzebna, bynajmniej do tej pory nie była smile)) Niemniej jednak jeśli nie
          zachowacie formy - czyli zadacie pytanie-"czy mogę" Urząd Was oleje i nie
          odpowie... Macie napisać, ze Waszym zdaniem w ramach tej ulgi można odliczyc
          to, to i tamto a wtedy Urząd odpowie, ze podatnik postepuje prawidłowo albo, ze
          postępowanie podatnika jest niezgodne z prawem.

pozdrawiam
      • krupki Re: Ulgi? 21.12.04, 09:12
        Nie wiem jak w tepsie, słyszałem że nadal jest mimo zniesienia zapisu ustawy (podobno zarząd tepsy ustalił to jako wewnętrzną dyrektywę i o ile się nie mylę to znajomi załatwiali całkiem niedawno taką zniżkę). Natomiast w Netii (którą bardzo sobie chwalę i polecam) jest zniżka na pewno, bo sami kilka miesięcy temu ją załatwiliśmy jak tylko się dowiedzieliśmy o takiej możliwości.

Maciek
        • e-tron Re: Ulgi? 21.12.04, 10:18
          Jak długo mozecie korzystać z tej zniżki, bo my dostalismy tylko na okres
          wazności orzeczenia o niepełnosprawności.
          • krupki Re: Ulgi? 21.12.04, 15:01
            Musiałbym sprawdzić jak tam napisali, bo nie pamiętam. Sprawdzę w domu i odpiszę. Przypuszczam jednak, że tak samo na okres ważności orzeczenia.
    • el_ami Re: Ulgi? 20.12.04, 11:13
      witam
      Właśnie dzisiaj rozpoczęłam poszukiwanie wiadomości na ten temat i jestem po
      rozmowie w lokalnym US. Najlepiej jest zdobyć treść art. 26 ustawy z dn.
      26.07.1991r. o podatku dochodowym od osób fizycznych (Dz.U.z 2000r Nr 14, poz.
      176 z późniejszymi zmianami) - tam zawarte są możliwości odliczeń poniesionych
      wydatków związanych z leczeniem czy rehabilitacją niepełnosprawnego dziecka.
      zaczunając od ustępu 1, punktu 6), a szczegóły zawarte są w ustępie 7a tego
      artykułu, są to m.in.
      - zakup i naprawa indywidualnego sprzętu, urządzeń i narzędzi technicznych
      niezbędnych w rehabilitacji..
      - zakup wydawnictw i materiałów szkoleniowych, stosownie do potrzeb
      wynikających z niepełnosprawności (pytałam np. o niektóre programy komputerowe -
      wg urzedniczki z mojego US dobrze jest mieć zalecenia np. od logopedy o
      potrzebie posiadania takich pomocy),
      - odpłatność za pobyt na turnusie rehabilitacyjnym,
      - odpłatność za (...) pobyt w zakładzie rehabilitacji leczniczej (...),
      zazabiegi rehabilitacyjne,
      - kolonie i obozy dla dzieci niepełnosprawnych,
      - uzywanie samochodu osob. stanowiącego własność lub współwłasność podatnika
      mającego na utrzymaniu dzieci niepełnosprawne dla potrzeb związanych z
      koniecznym przewozem na niezbedne zabiegi leczniczo-rehabilitacyjne - w
      wysokości nieprzekraczajacej w roku podatkowym 2.280 zł - TUTAJ NIE POTRZEBNE
      SĄ FAKTURY(pani urzędnik doradziła, aby mieć robić szcunkową kilometrówkę i
      mieć w razie kontroli jakieś podkładki na wizyty czy u logopedy czy u lekarza -
      tu mogą wystarczyć żółte kartki z książeczki RUM)

- Odliczać można tylko te wydatki, które nie zostały sfinansowane (lub
      dofinansowane) ze środków zakładowego funduszu rehabilitacji osób
      niepełnosprawnych, PFRON, NFZ, ze środków zakładowego funduszu świadczeń
      socjalnych albo nie zostały zwrócone podatnikowi w jakiejkolwiek formie. W
      przypadku częściowego dofinansowania z tych funduszy - odliczeniu podlega
      różnica.
      Wybrałam moim zdaniem najistotniejsze fragmenty tego przepisu i myślę, że to
      już coś może Ci pomóc smile)

Co do zasiłków - też jestem na etapie załatwianie:
      jeśli dochód netto na osobę nie przekracza ok. 583 zł - to możesz otrzymać
      (oprócz rodzinnego) zasiłek na "kształcenie" -chyba ok. 50czy70 zł, a bez
      względu na wysokość dochodu należy się Tobie zasiłek pielęgnacyjny - 144 zł.
      Jeśli natomiast zrezygnujesz z pracy to możesz ubiegać się o zasiłek "stały" w
      kwocie chyba ok.450-500 zł. Wszystko tez zależy od zapisów w orzeczenieu o
      stwierdzeniu niepełnosprawności Twojego dziecka np. pkt 7 i 8 na TAK

przepraszam za rozmiary mojej odpowiedzi...

pozdrawiam

Ela, mama Agnieszki ur.30.04.2002r,ok. 100 i 110 dB, testowane aparaty od 2 l.i
      7m-cy Otikon gaia
      • mjtom Re: Ulgi? 07.01.05, 16:43
        No właśnie co US ma inną interpretację przepisu głównie o ten zakup i naprawę
        sprzętu. U mnie w Pile, można odliczyć wkładki do apartu słuchowego i sam
        aparat, ale baterii do aparatu słuchowego juz nie. Ciekawe dlaczego. Tutaj
        mając legitymację z PZG mam darmowe przejazdy MZK. Nie płacę również za RTV,TV.
        Załatwia się to na Poczcie. Płacę tylko za kablówkę. Co do telefonów, trzeba
        sprawdzać, bo raz jest ulga, a innym razem nie ma, no i zależy od tego jaka to
        firma. Mając legitymację inwalida już ze stopniem umiarkowanym sa zniżki na
        przejazdy MZK, np. w Poznaniu o ile pamiętam, bilety ulgowe. Co ciekawe, gdy
        byłam w krakowie, dam miałam za pół darmo wstep do wszystkich muzeów, koleżanka
        też skorzystała, bo poszła ze mną jako moja opiekunka. Z doświadczenia wiem, że
        gdzie się da,trzeba wyrabiac papiery i korzystać. Ja z przejazdów PKP nie mam
        nic, płacę normalnie, mimo że mam legitymację z PZG(kiedys były ulgowe) i
        legitymację inwalida z umiarkowanym stopniem niepełnosprawności. Co do
        świadczeń rodzinnych, są świadczenia i zasiłki pielęgnacyjne oraz dodatki do
        zasiłku rodzinnego. Tylko zasiłek pielęgnacyjny jest wypłacany niezależnie od
        osiąganego dochodu, wynosi aktualnie 144zł. Jednak nie przysługuje ten zasiłek
        jeśli się jest uprawnionym do dodatku pielęgnacyjnego.Podstawa prawna Ustawa z
        28 listopada 2003 roku o świadczeniach rodzinnych(Dz.U. nr 228,poz.2255 z 30
        grudnia 2003 r., z póżn.zm.). Kiedyś pisałam o tych uprawnieniach w osobnym
        linku, tu na tym forum, zajrzyjcie tam proszę. Magda
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka