Dodaj do ulubionych

ORZECZENIE O NIEPOEŁNOSPRAWNOŚCI

03.02.06, 10:31
Witam.

Właśnie odebrałam orzeczenie o niepełnoepsrawności mojego dziecka i mam takie
pytanie. Mały ma niedosłuch 78db na oba uszy. Pkt 7 "konieczność stałej lub
długotrwałej opieki i pomocy innej osoby w zwiazku ze znacznie ograniczona
mozliwością samodzielnej egzystencji - NIE WYMAGA". Uzasadnienie"Ze względu
na naruszoną sprawność fizyczną dziecko wymaga całkowitej opieki i pomocy w
zaspakajaniu podstawowych potrzeb życiowych w sposób przewyższający potrzebne
osobie w danym wieku". Czy to nie jest jakaś sprzeczność bo wg. mnie jedno
wyklucz drugie? Czy ktoś miał podobny przypadek i czy warto sie odwoływać dyż
jak zapewne wiecie pkt 7 jest nieżbędny do uzyskana zasiłku stałego co w
mojej sytuacji bardzo by sie przydało. Zapewne będe musiała z dzieckiem
jeździć do logopedy do Poznania bo jak zobaczyłam co Pani w ośrodku z nim
wyczynia to sie załamałam.Ale o fonogestach top w innym poście.
Bardzo prosze o pomoc .
Obserwuj wątek
    • dalmag Re: ORZECZENIE O NIEPOEŁNOSPRAWNOŚCI 03.02.06, 11:13
      Wydaje mi się, że osoba wypełniająca dokument po prostu się "machnęła", a Wy
      możecie mieć przez to potem problemy. Jedno zaprzecza drugiemu. My w orzeczeniu
      mamy, że wymaga. Wydaje mi się oczywiste, że KAŻDE małe dziecko (zdrowe
      również) wymaga opieki drugiej osoby, przecież samo się nie nakarmi, nie
      ubierze, umyje itd.
      Radzę odwołać się.
      • karo_i_nikodem Re: ORZECZENIE O NIEPOEŁNOSPRAWNOŚCI 03.02.06, 11:35
        dzięki, czy niedosłuch rzędu 70db kwalifikuje sie do otrzymania pkt 7 jako
        wymagany a co za tym idzie zasilku stałego? Chyba zmienimy logopedę i będziemy
        jeździć 120 km do nowej Pani surdologopedy. Każdy z obecnych na tym forum wie,
        że założenie dziecku aparatów nie rozwiązuje problemu niedosłuch i dziecko
        staje sie "samowystarczalne".
        Pozdrawiam
        • rachelka3 Re: ORZECZENIE O NIEPOEŁNOSPRAWNOŚCI 03.02.06, 11:57
          Witaj! Na orzeczeniu Filipa też jest, że wymaga opieki - a u Was
          najprawdopodobniej jest błąd, pewnie pania z pośpiechu się pomyliła. Warto to
          wyjaśnić bo mogą być potem problemy. A co do niedosłuchu 70 dB - wydaje mi się,
          że każde dziecko niesłyszące czy niedosłyszące wymaga opieki, a zasiłek
          pielęgnacyjny z tytułu niepełnosprawności dziecka należy się gdy ma się
          orzeczenie o niepełnosprawności. Chyba nie powinno być z tym problemów w Ośrodku
          Pom. Społ. który wypłaca te pieniążki.
          Pozdrawiam
        • agapati1 Re: ORZECZENIE O NIEPOEŁNOSPRAWNOŚCI 03.02.06, 12:05
          Nie do końca rozumiem od czego to zależy ale gdy mój starszy syn dostał
          pierwsze orzeczenie w 2002 roku to miał ponad 4 lata i wtedy napisali w tym
          punkcie że wymaga natomiast teraz po 3 latach już mamy że nie wymaga.Natomiast
          mój młodszy synek mając 6 miesięcy dostał że wymaga.To chyba nie zależy od
          decybeli tylko od wieku dziecka albo zmieniły się przepisy.Musisz się
          dowiedzieć czym się kierują.
          --
          Aga,mama MIchałka(23.04.05)UP80db,ULbrak reakcji Oticon sumo DM od 5,5mż
          i Grzesia(15.03.98)UP,UL60-70db Widex bravo od 4,5rż
          • karo_i_nikodem Re: ORZECZENIE O NIEPOEŁNOSPRAWNOŚCI 03.02.06, 12:08
            Mój mały ma 3,5 roku. Dzieki za odpowiedzi Jade się dowiedzieć czy to tylko
            przeoczenie czy mam pisać odwołanie.
            • strzelec-29 Re: ORZECZENIE O NIEPOEŁNOSPRAWNOŚCI 09.02.06, 19:23
              Witam!
              Moja córka ma prawie 15 lat , w orzeczeniu ma też że wymaga
              opieki (orzeczenie z 2002r).
              Dzięki temu otrzymuje świadczenie pielęgnacyjne.
              Pozdrawiam.
              • agapati1 Re: ORZECZENIE O NIEPOEŁNOSPRAWNOŚCI 10.02.06, 10:30
                Słowo wymaga lub nie wymaga nie wpływu na świadczenie bo zasiłek pielęgnacyjny
                dostaje się na orzeczenie o niepełnosprawności.Moi synowie mają różnie napisane
                i na obydwóch dostaję to świadczenie.
        • Gość: motyl218 orzeczenie IP: *.196.0.1.gost.mdimedia.pl 15.01.14, 13:17
          moja 10 letnia córka Zuzia ma niedosłuch 70dB , komisja w grudniu 2013 nie zaliczyła ja do osób niepełnosprawnych, tylko dlatego ze sie dobrze uczy i rozwija. Pani doktor powiedziala ze dziecko w aparatach , ktore prawidlowo sie rozwija nie jest dzieckiem niepelnosprawnym...odwołujemy sie do wojewódzkiej. SZOK!!!!!!!
          • Gość: wiola-kliszewska Re: orzeczenie IP: *.tktelekom.pl 20.01.14, 08:38
            To ze dziecko na szczeblu powiatowym nie jest uznawane za dziecko niepelnosprawne to norma. U nas wojewodzka przyznala gluchemu dziecku orze zenie. O swiadczeniach na powiatowych tez bylo cichoo. Na szczescie woj. Warszawa przyznalo wszystko. Co ja, co dostal orzeczenie na 5 lat. Teraz ma przeszlo dwa. Mowi swietnie nawet przeklenstwa ktore gdzies zaslyszy a ich nie rozumie. Od wrzesnia idzie do przedszkola. Bede szukac pracy jak przedszkole bedzie okej i on tez zalapie bakcyla. Az strach bierze co bedzie jak w 2017 czeka nas ko isja... on wtedy idzie do szkoly i az strach pomyslec ze nie mialby orzeczenia z ktorym o wiele latwiej .... zal Polsko zal!
    • agapati1 Re: ORZECZENIE O NIEPOEŁNOSPRAWNOŚCI 10.02.06, 10:34
      Teraz doczytałam że karo...chodzi o zasiłek stały a nie o pilęgnacyjny i tu byc
      może niezbędne jest że ...wymaga.
      • strzelec-29 Re: ORZECZENIE O NIEPOEŁNOSPRAWNOŚCI 10.02.06, 15:54
        Świadczenie pielęgnacyjne(420 zł.) a zasiłek pielęgnacyjny (144 zł.)to różnica.
        Świadczenie pielęgnacyjne otrzy muje osoba która rezygnuje z pracy, żeby
        opiekować się dzieckiem. W moim przypadku było inaczej ale też otrzymałam
        "Aby do czegoś dojść, trzeba wyruszyć w drogę"
    • szczota12 Re: ORZECZENIE O NIEPOEŁNOSPRAWNOŚCI 10.02.06, 19:37
      Do świadczenia pielęgnacyjnego trzeba mieć conajmniej dwa razy wymaga,nie da
      się tego obejść.Jedno wymaga odpowiada tak jakby lekkiej niepełnosprawności i
      daje możliwość pobierania tylko pielęgnacyjnego,oraz ulg,dofinansowan itd.
      • strzelec-29 Re: ORZECZENIE O NIEPOEŁNOSPRAWNOŚCI 10.02.06, 20:26
        Świadczenie pielęgnacyjne przysługuje rodzicom z tytułu rezygnacji z
        zatrudnienia lub niepodejmowania zatrudnienia w związku z koniecznością opieki
        nad dzieckiem legitymującym się orzeczeniem o niepełnosprawności łącznie ze
        wskazaniami: konieczności stałej lub długotrwałej opieki lub pomocy innej osoby
        w związku ze znacznie ograniczoną możliwością samodzielnej egzystencji oraz
        konieczności stałego współudziału, na co dzień opiekuna dziecka w procesie jego
        leczenia, rehabilitacji i edukacji, albo orzeczeniem o znacznym stopniu
        niepełnosprawności.
        • karo_i_nikodem Re: ORZECZENIE O NIEPOEŁNOSPRAWNOŚCI 14.02.06, 12:19
          Ja wszystko rozumiem
          Chodzi mi o zasilek stały i wiem ze do niego wymagane sa pkt 7 8 jako wymaga.
          Moje dziecko 7 pkt otrzymalo nie wymaga co absolutnie kłóci sie z uzasadnieniem
          calego orzeczeniaw ktorym napisali ze dziecko wymaga całkowitej opieki, W tym
          wkasnie rzecz. Poza tym otrzymalam ustawe w ktorej napisane jest ze głuchota,
          głuchoniemota i obustronne upośledzenie słuchu kwalifikują sie jako schorzenia
          wymagające całkowitej opieki. Stąd moje zapytanie jak to było w Waszym
          przypadku. Odwołanie złożylam teraz czekam na odpoiwedź.
          Pozdrawiam
          • Gość: agnieszka79 orzeczenie o niepełnosprawności IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.14, 20:22
            aZ opisu sytuacji wnioskuję ze doszło do pomyłki...Czy mogę Cię prosić o jakim rozporządzeniu mówisz? Jaki konkretny dziennik ustaw itd.Będę wdzięczna za pomoc
            • 7iwi Re: orzeczenie o niepełnosprawności 14.02.14, 11:32
              Witam, jeśli chodzi o rozporządzenie to jest to: rozporządzenie Ministra gospodarki, pracy i polityki społecznej z dnia 15 lipca 2003 w sprawie orzekania o niepełnopsrwności i stopniu niepełnosprawności. Konkretnie art. 32 ust. 1 pkt 3 lit d : "Przy kwalifikowaniu do znacznego, umiarkowanego, lekkiego stopnia niepełnosprawności bierze się pod uwagę zakres naruszenia sprawności organizmu spowodowany przez... zaburzenia głosu, mowy i choroby słuchu, w tym: .... głuchoniemota, głuchota lub obustronne upośledzenie słuchu niepoprawiające się w wystarczającym stopniu po zastosowaniu aparatu słuchowego lub implantu ślimakowego"
              • 7iwi Re: orzeczenie o niepełnosprawności 14.02.14, 11:33
                oj to a propos kwalifikowania...uncertain
            • 7iwi Re: orzeczenie o niepełnosprawności 14.02.14, 11:38
              teraz właściwe rozporządzeniesmile. Rozporządzenie Ministra Pracy i Polityki Społecznej z dnia 1 lutego 2002 w sprawie kryteriów oceny niepełnosprawności u osób w wieku do 16 roku życia. Art. 2 ust. 1 pkt 9 " Do stanów chorobowych, które uzasadniają konieczność stałej opieki lub pomocy dziecku, należą ....głuchoniemota, głuchota lub obustronne upośledzenie słuchu niepoprawiające się w wystarczającym stopniu po zastosowaniu aparatu słuchowego lub implantu ślimakowego"
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka