Dodaj do ulubionych

aparaty c.d.

13.04.07, 22:06
Witam! Mam kolejne pytanie odnośnie aparatów. Kuba nosi wypozyczone Oticon
Sumo. Jest malutki i jakiś szczególnych reakcji nie zauważam, niestety. Raz
się wystraszyl krzyku i kilka razy jakby szukał dzwieku. A tak to nic.
Chociaż wydaje mi się, że więcej głuży w aparatach. Ale do czego
zmierzam..Czy przed kupnem własnych aparatów, powinniśmy wypróbować innych
firm?
I jeszcze jedno. Gdzie możemy się starać o dofinansowanie, oprócz NFZ i
Pomocy Społecznej (na to ostatnie nie załapiemy się)
A może ktoś może mi więcej napisać o reakcjach u takich maluszkach?..

Mama 3-mies.Kuby, ULP 110-115 dB, Oticon Sumo
Obserwuj wątek
    • masha25 Re: aparaty c.d. 13.04.07, 22:11
      ach, i jeszcze jedno. Czego powinniśmy używać do pielęgnacji i obsługi
      apatarów. Podobno jest coś takiego, jak osuszacz. Nikt mi tego nie wytłumaczył.
      Tylko myję wkładki, a przec założeniem smaruję oliwką.
      • rachelka3 Re: aparaty c.d. 15.04.07, 09:38
        Cześć. Filipek jak był malutki też jako pierwsze miał wypożyczone Oticony. Potem
        kupiliśmy własne Phonaki Supero 412. Przez pierwszy miesiąc, nawet dwa nie
        zauważaliśmy reakcji, dopiero potem, ,jak już chodziliśmy na rehabilitację i
        ćwiczyliśmy w domu stopniowo zaczął reagować na różne dźwięki.
        My korzystaliśmy z takich torebek, do których wkładaliśmy specjalne tabletki
        wyciągające wilgoć - i na noc zamykaliśmy w tej torebce aparaty. Popytaj o takie
        ustrojstwo punktach sprzedaży aparatów - powinny tam być dostępne także inne
        akcesoria do aparatów. Pozdrawiam.
        • masha25 Re: aparaty c.d. 15.04.07, 10:40
          Ja też rozważam kupno Phonaków, choc wnioski mam na Oticony. Chyba nie są
          gorsze? Kuba ma niedosłuch na poziomie 110-115 dB.
          A co do reakcji..No cóź, raz się chyba wystraszył krzyku, Stukam mu i głośno
          grzechoczę w domu od 1,5 miesiąca i na razie szczególnych reakcji nie ma. Choć
          logopedka zauważyła reakcje - na talerz muzyczny. U takiego maluszka łatwo się
          pomylić. Kuba jest bardzo żywy i pogodny i wszedzie wodzi wzrokiem, dużo grucha
          i uśmiecha się
          • rachelka3 Re: aparaty c.d. 16.04.07, 10:20
            Filip też ma niedosłuch na poziomie powyżej 100dB. A kupiliśmy Phonaki dlatego
            że zmieniliśmy "opiekę" nad Filipkiem i zaproponowano nam takie . Nie mogę
            napisać które gorsze a które lepsze, bo to zależy idywidualnie - dla jednych te
            są lepsze, a drugich tamte. A rekcje niebawem pojawią się, tylko trochę
            cirepliwości. Ja na początku naszej "drogi" też nie widziałam żadnych reakcji, a
            znaszą logopedką cieszyłyśmy się jak tylko pojawiło się coś nowego: jakieś
            odwrócenie, zdziwienie, itp. Dobrze będzie, powodzenia. Pozdrawiam
      • gosiak344 Re: aparaty c.d. 18.04.07, 17:33
        do pielęgnacji aparatów najlepiej kupić poduszkę osuszającą. Sprzedaje takie
        firma "Geers"
    • mazia14 Re: aparaty c.d. 14.04.07, 13:01
      a byłaś w PCPR,tam dają o ile dochód w rodzinie nie przekroczy do 4500zł
      my własnie czekamy na to dofinansowaniesmile
      • agapati1 Re: aparaty c.d. 16.04.07, 14:36
        Witaj ja jestem mamą cudownego Michałka który też ma głeboki niedosłuch.Czasami
        jak go słucham to mam wrażenie że słyszy lepiej niż to wynika z badania.Nawija
        już tyle że jesteśmy zachwyceni.Układa nawet pierwsze zdania.Gdy jesteśmy w
        piaskownicy to wcale nie widać że jest słabszy bo dzieci zdrowe mówią tak samo
        albo jeszcze wcale.Nie mogę się doczekać kiedy dorośnie i będzie miał zwykłe
        badanie a nie ABR bo słyszałam że to badanie nie zawsze jest wiarygodne.
        Oczywiście mamy Oticony Somo DM i ustawiane w CZD.Jest rewelacyjnie, a bardzo
        wiele zależy od ustawienia także od predyspozycji dziecka.Nie wiem jak
        wyglądają tamte aparaty ale tu nie chodzi o wygłąd ale o możliwości.
        Jedna lekarka to mi je proponowała bo jak stwierdziła ładnie na małym uszku
        wyglądają.Bzdura i jeszcze raz bzdura.Trafiłam do CZD i tam doktor mi
        powiedziała że na taki niedosłuch to za słabe aparaty.
        Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka