IP: *.221.38.84.otvk.pl 18.10.08, 20:39
Witam, mam na imię Ania i jestem nowa na tym forum. Mój 3,5
miesięczny synek Rafałek ma głęboki niedosłuch. Pierwsze dwa badania
Bera - obustronna głuchota, a parę dni temu robiliśmy trzecie
badanie ( i tu iskierka nadziei) UP 100db, UL 90db. W przyszłym
tygodniu będziemy małego aparatować.
Na 30 października mamy pierwszy termin do poradni w Poznaniu na
Przybyszewskiego w sprawie implantu ślimakowego.
W związku z powyższym mam pytanko: czy ktoś z Was korzystał z tej
Kliniki, jakie są Wasze opinie na jej temat. Czytając różne tematy
na forum zauważyłam, że jest dużo pozytywnych opinii o Kajetanach i
Warszawie. My narazie zdecydowaliśmy się na Poznań ze względu na
dojazd ( jesteśmy z Dolnego Śląska).
To wszystko jest dla nas nowe, jak narazie próbujemy się odaleźć w
tej nowej sytuacji i wyjść z tego WIELKIEGO SZOKU.
Z góry bardzo serdecznie dziękuję za każdą informację, jestem pewna
że będzie dla mnie cenną wskazówką.
Tak się cieszę, że znalazłam te forum. Jak poczytałam Wasze
wypowiedzi o tak świetnie rozwijających się dzieciach to przyznam
szczerze , że podniosło mnie to troszkę na duchu. Bo byłam
kompletnie załamana.
Pozdrawiam serdecznie
Ania
Obserwuj wątek
    • zarkat Re: Poznań?? 18.10.08, 21:00
      cześć też niedawno byłam nowa na tym portalu
      też mieszkam blisko Poznania
      Klinika o której piszesz ma cenionych specjalistów, kolejka do
      implantu jest mniejsza niz w Warszawie czy Kajetanach
      pracuje tam wielu uznanych specjalistów
      to opinie z CZD, gdzie musze leczyć syna po przeszczepie wątrobie i
      który ma też po nim problemy ze słuchem i aparaty nosi od 1,5
      miesiąca
      z jakimdr się konsultujecie i gdzie dobierzecie aparaty

mama Kuby
      • Gość: ania Re: Poznań?? IP: *.221.38.84.otvk.pl 18.10.08, 21:23
        Konsultacje mamy u dr Wierzchaczewskiej ( Wrocław) a aparaty
        słuchowe bierzemy z Centrum Protetyki Słuchu FONo we Wrocławiu
        model Phonak Naida III. Z tego co narazie wiemy to dla Rafałka na
        tym etapie będą to najlepsze aparaty. Łudzę się nadzieją, że jak
        założymy aparaciki to w końcu nas usłyszy???
        • ewa_o_l Re: Poznań?? 18.10.08, 23:32
          Nie nastawiaj się Aniu zbytnio, chociaż każdy przypadek jest inny, a dlaczego
          Rafałek nie słyszy czy wiadomo, od urodzenia, jak wyszły badania przesiewowe? My
          mamy aparaty od trzech tygodni i raczej nie widzę żadnych reakcji, jedyna
          nadzieja to implant, a jedyną pociechą jest to forum i sukcesy tych dzieci,
          pozdrawiam i życzę dużo siły!
    • achoc Re: Poznań?? 19.10.08, 11:35
      Witaj Aniu,
      super, że mały tak szybko dostanie aparaty. Nasza Maja dostała aparaty w 4 mż,
      bardzo ładnie reagowała w aparatach i zaczęła mówić zanim dostała implant.
      Najważniejsze to szybkie aparatowanie i rehabilitacja.
      Maja była implantowana w Poznaniu (tu mieszkamy)i na szczęście (odpukać) obyło
      się bez komplikacji, ale niestety znam kilka przypadków nieudanych operacji.

Teraz Maja ma 4,5 roku, chodzi do przedszkola i buzia jej się nie zamykasmile))
      Jeśli masz jakieś pytania możesz do mnie napisać - achoc@gazeta.pl.

pozdrowienia dla Rafałka. Będzie dobrze!!!
      • ewa_o_l Re: Poznań?? 19.10.08, 13:36
        nieudanych, ale w jakim sensie?
        • Gość: mama Re: Poznań?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.08, 14:06
          nie działających implantów na skutek źle wprowadzonych elektrod
    • ambela Re: Poznań?? 20.10.08, 13:07
      Witam, moja córeczka ma w tej chwili 18 miesięcy, była implantowana w Poznaniu na Przybyszewskiego cztery miesiące temu. Jesteśmy z Poznania ale czytając między innymi na tym forum opinie o Kajetanach, byliśmy również tam. U Poli na Przybyszewskiego podejrzewano, że może mieć na jednym uszku neuropatię słuchową a w takim przypadku implant nie daje lepszych rezultatów niż aparat, więc dla potwierdzenia albo zaprzeczenia tej diagnozy pojechaliśmy do Kajetan. Tam, dosłownie, wyśmiano nas i oczywiście lekarzy z Poznania!!! Poza tym Pola została zakwalifikowana do implantu po jednym badaniu (BERA) mimo, że wciąż się budziła podczas tego badania!!! Niestety nie jesteśmy jedynym przypadkiem takiego podejścia. Tak więc gorąco polecam Poznań!

Ja też byłam załamana jak dowiedziałam się, że Pola nie słyszy i modliłam się o cud. I powiem Ci, że cud się zdarzył, bo już słyszy smile i jestem pewna, że Rafałku też już niedługo będziesz mogła tak powiedzieć, pozdrawiam

Iza, mama Poli (ur. 27.03.2007) UL 105dB, UP 95 Nucleus Freedom

• elawal Re: Poznań?? 20.10.08, 15:09
        Cześć Iza! Moja córeczka urodziła sie dokładnie tego samego dnia co Pola, w szpitalu na Lutyckiej w Poznaniu i ma nawet podobny niedosłuch. Niestety my jeszce czekamy na implant i mamy nadzieje, że do końca roku się uda. Z rożnych względów, na 90% będziemy implantowac w Poznaniu. To twoje "gorąco polecam Poznań" to chyba tak właśnie w cudzysłowie, bo trochę nie rozumiem. Pozdrawiam
        • ambela Re: Poznań?? 20.10.08, 21:36
          Elu, nie wiem czego nie rozumiesz, bo opisałam jak nas potraktowano w Kajetanach a jak w Poznaniu. Jeśli masz jakieś pytania to chętnie odpowiem.
          pozdrawiam.

Iza mama Poli (ur. 27.03.2007) UL 105dB, UP 95 Nucleus Freedom
          • elawal Re: Poznań?? 20.10.08, 22:05
            wiesz, ostatnio nie słyszałam najlepszych opinii o Poznaniu,dlatego naprawdę
            myślałam,że to co napisałaś to było właśnie tak w cudzysłowie, a o kajetanach
            wszyscy wypowiadają się w samych superlatywach. i powiem, że teraz naprawdę mi
            ulżyło. jeśli mogłabyś podać jakieś szczegóły z pobytu w szpitalu, kto operował
            i tak dalej, to byłabym wdzięczna. możesz na maila: elzbieta.walczak@op.pl
            w którym szpitalu urodziła się Pola??
            pozdrawiam
            • ambela Re: Poznań?? 21.10.08, 12:11
              Ja też, zwłaszcza na tym forum, wciąż napotykałam się na niezbyt pochlebne opinie na temat Poznania a Kajetany były przedstawiane jako "cudowne miejsce", dlatego w końcu zdecydowałam się napisać, żeby Ci którzy rozważają wszczep na Przybysza nie martwili się, bo mając porównanie drugi raz też wybrałabym Poznań.

Informacje na temat operacji itd przesyłam Ci na maila smile
              Pozdrawiam.

Iza, mama Poli (ur. 27.03.2007) UL 105dB, UP 95 Nucleus Freedom
              • Gość: sylwia Re: Poznań?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.08, 13:08
                a dla mnie pobyt na Przybyszewskiego w trakcie diagnosttyki był
                koszmarem. fak było to kilka lat temu ale do dziś mam uraz. to jak
                byłam potraktowana, jak szydzono z mojej rozpaczy, i ile musiałam
                zostawić tam "fantów" w ciągu kolejnych wizyt. z ulgą przeniosłam
                się do warszawy. mam naprawdę nadzieje że to się zmieniło.
                • Gość: zarkat Re: Poznań?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.09, 22:31
                  ponawiam prośbę wczesniejsza o szczegóły, kto w Poznaniu sie wami
                  zajmował, kto badał i przeprowadził operację?
                  czuję, że niedługo i my staniemy przed dylematem podobnej decyzji u
                  naszego syna...

kasia mama Kuby UL 60 dB, UP 90 dB
                  • mamaliwki Re: Poznań?? 06.01.09, 08:50
                    Witam-chciałam zapytać dlaczego decydujecie się na implant, skoro syn ma 60dB i 90dB. Czyżby nie miał korzyści z aparatów?
                  • elawal Re: Poznań?? 06.01.09, 10:32
                    Witam! Moja córeczka przeszła operację wszczepienia implantu 26 listopada 2008 r., czyli całkiem niedawno, właśnie w Poznaniu. Wszystko odbyło się bez najmniejszym komplikacji. Najpierw trafia się na oddział foniatrii i tam opiekowała się nami dr Czerniejewska, ale to tylko badania, wywiad i takie tam, a same już wszczepy, koordynuje dr Karlik i on też operuje razem z prof. Szyfterem. Dr Karlik, niby przygotowuje i kończy, a już sam implant wkłada profesor, tak mówią i u nas tak było, sprawdzaliśmy smile. Ranka jest niewielka, za samym uszkiem, więc nie widać, szwy rozpuszczalne, więc nie ma problemu, same wychodzą, albo dziecko sobie wyciąga smile, u nas tydzień po operacji, już nie było szwów, ani strupków. Podłączenie mieliśmy 29 grudnia. Jeśli chcesz pogadać, albo jakieś konkrety, to pisz: elzbieta.walczak@op.pl
                    Pozdrawiam
                    • zarkat Re: Poznań?? 06.01.09, 19:22
                      dzięki za informację od eli walczak odezwie się na pewno w wolnej
                      chwili
                      właśnie mieliśmy kontrolę na Przybysza w Poznaniu i wyniki podobne
                      jak wcześniejsze,
                      wybiegam w przyszłość myśląc o implancie, syn na razie nie ma
                      korzyści z aparatów ( nosi je 4 miesiące}, najgorsze to spełniać
                      kryteria do wszczepu i czy będzie skupteczny ?
                      nasz syn nie mówi, mało rozumie, posługuje się gestami, ma 4 lata ,
                      najtrudniej wygląda sprawa z rehabilitacją ...

mam Kuby UL 60 dB, uL 90 dB
                      na oko rehabilitantów jest gorzej z jego słuchem, bo Bera pokazuje
                      inaczej
                    • zarkat Re: Poznań?? 06.01.09, 19:24
                      napisz kiedy mieliście kwalifikację i jak długo czekaliście na
                      termin, jakie były badania przed samych wszczepem... no i wasza
                      córka jest mniejsza a Kuba ma 4 lata i boję się że nie rozwinie mowy

zarkat

elawal napisała:

> Witam! Moja córeczka przeszła operację wszczepienia implantu 26
                      listopada 2008
                      > r., czyli całkiem niedawno, właśnie w Poznaniu. Wszystko odbyło
                      się bez najmnie
                      > jszym komplikacji. Najpierw trafia się na oddział foniatrii i tam
                      opiekowała si
                      > ę nami dr Czerniejewska, ale to tylko badania, wywiad i takie tam,
                      a same już w
                      > szczepy, koordynuje dr Karlik i on też operuje razem z prof.
                      Szyfterem. Dr Karl
                      > ik, niby przygotowuje i kończy, a już sam implant wkłada profesor,
                      tak mówią i
                      > u nas tak było, sprawdzaliśmy smile. Ranka jest niewielka, za samym
                      uszkiem, więc
                      > nie widać, szwy rozpuszczalne, więc nie ma problemu, same
                      wychodzą, albo dziec
                      > ko sobie wyciąga smile, u nas tydzień po operacji, już nie było
                      szwów, ani strupk
                      > ów. Podłączenie mieliśmy 29 grudnia. Jeśli chcesz pogadać, albo
                      jakieś konkrety
                      > , to pisz: elzbieta.walczak@op.pl
                      > Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka