Dodaj do ulubionych

Książki Kate DiCamillo

20.12.10, 22:53
Znamy "Dzielnego Despero" - najpierw przeczytaliśmy razem, po kilku miesiącach siedmiolatek przeczytał jeszcze raz sam, obejrzeliśmy film. Książka mnie trochę zmęczyła, napisana z dość pretensjonalną manierą. Ale synowi się podobało. Na stronie wydawnictwa Philip Wilson jest więcej książek tej autorki. Poza "Dzięki tobie, Winn - Dixi" chyba nie były na forum wspominane.
Znacie je?
Obserwuj wątek
    • abepe Re: Książki Kate DiCamillo - link 20.12.10, 22:54
      www.philipwilson.pl/index.php?m=150
      • violik Re: Książki Kate DiCamillo - link 21.12.10, 10:03
        Ja znam tę: 'Cudowna podróż Edwarda Tulana'

W pewnym domu na ulicy Egipskiej mieszkał królik - niezwykła zabawka - który się nazywał Edward Tulan. Królik był bardzo z siebie zadowolony i miał do tego powody: był własnością Abilene, która troszczyła się o niego, uwielbiała go i kochała. Edward Tulan był jednak wyjątkowo próżny i kochał tylko siebie. W czasie podróży statkiem do Londynu Edward wypadł za burtę i od tego momentu zaczęła się jego niewiarygodna podróż ? z głębin oceanu w sieć rybacką, z czubka sterty śmieci w pobliże ogniska, przy którym grzali się włóczędzy, od wezgłowia łóżka chorego dziecka na ulice Memphis. Królik zaznał wiele dobra i zła, spotkał ludzi szczęśliwych i skrzywdzonych przez los, mądrych, ograniczonych, okrutnych, ale też pełnych poświęcenia. Im wszystkim zawdzięcza wspaniałą lekcję życia, której największą wartością jest miłość, przyjaźń, poświęcenie.

Fragmenty książki prezentowano w Radiu Dzieciom (na chomiku powiesiłam). Bardzo mi się spodobały.
        Poszłam do księgarni. Obejrzałam.
        Książka mi się podobała - ładne ilustracje, duża czcionka. Tylko dzieci mam za duże. To pozycja w sam raz dla 6 - 8 latków (latek).
        Ale w formie audiobooka byłaby i dla większych ciekawa.
        Wydanie jest zdecydowanie adresowane dla małego czytelnika. Z tą dużą czcionką może się nadawać do nauki czytania lub na pierwszą samodzielnie czytaną książkę.
        • abepe Re: Książki Kate DiCamillo - link 22.12.10, 16:04
          Mam wrażenie, że o tej "Cudownej podróży" słyszałam w jakiejś audycji, ale gdzie?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka