tattarak 17.02.11, 10:04 Uściskajcie dziś swoje koty ;) Macie ulubionych kocich bohaterów? Kotek... Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
uccello Re: Dzień Kota 17.02.11, 11:53 Wszystkim kotom czytającym to forum, składam najserdeczniejsze życzenia zdrowia i pomyślności! Odpowiedz Link
uccello Re: Dzień Kota 17.02.11, 11:55 Szukałam w necie ilustracji do mojego ukochanego "Pana Plamki " i znalazłam prokoci felieton pani Sobolewkiej sobolewska.blog.polityka.pl/?p=38 Na "Pana Plamkę i jego kota" trafiłam już jako osoba dorosła i natychmiast trafiła mnie wąsata i ogoniasta strzała amora. Zarówno koncepcja książeczki- kot ekscentrycznego malarza każdego dnia przyjmuje postać zgodną z aktualnym portretem, jak i brawurowe, przedowcpne ilustracje Fritza Wegnera sprawiły że ta książka zajmuje specjalny kącik w sercu mojem. Poniżej link do ilustracji Andrzeja Tylkowskiego z wydanej przez znak książki "My mamy kota na punkcie kota" picasaweb.google.com/maria.tajchman/OwczarkowaBuda?fgl=true&pli=1#slideshow/5303707002410731074 Książka zawiera fragmenty tekstów poświęconych kotom: Barańczaka Bułhakowa Capote Carolla Christie Dickensa Dostojewskiego Hrabala Keatsa Konwickiego Krzywickiej Leara Nasha Osieckiej Puszkina Saki Szymborskiej Tuwima Odpowiedz Link
alistar1 Re: Dzień Kota 17.02.11, 12:11 Kot Simon. Jego zachowanie chyba najlepiej mówi o kociej oraz dziecięcej naturze. Jest kapitalny. Odpowiedz Link
steffa Re: Dzień Kota 17.02.11, 17:07 Dzięki! :-) Też życzę. Pan Plamka i jego kot to żelazna pozycja z mojego dziecięcego repertuaru. Moją miłość do kotów stopuje nabyta 20 lat temu alergia. Udało mi się jednak wychować dwójkę kociarzy, którzy o jednym pasiastym dachowcu marzą, ale na razie są to marzenia ściętej głowy. Oboje lubią przede wszystkim kota Simona. Standard. :-) Odpowiedz Link
abepe Re: Dzień Kota 17.02.11, 17:22 A nas ten kot Simona zupełnie ominął. Gdzie na niego trafiacie? Moi mają na szczęście zawsze zatrzęsienie kotów na wakacjach, w sumie u różnych babć i cioć - 5:)) Ale co jakiś czas smęcą o kota. Może z okazji Dnia Kota do jakiegoś książkowego zajrzymy, hmmm (Mąż zaczął niedawno czytać młodszemu "Kocie sprawki" i twierdzi, że to jakieś wymuszone). Kurczę, obiecałam na dzisiejsze popołudnie film o Mikołajku. A tam ani kawałka kota chyba. Odpowiedz Link
alistar1 Re: Dzień Kota 17.02.11, 18:23 abepe napisała: > Kurczę, obiecałam na dzisiejsze popołudnie film o Mikołajku. A tam ani kawałka > kota chyba. Jest, a jakże. Taki czyściuuuutki ;)) Odpowiedz Link
ingutka Re: Dzień Kota 17.02.11, 13:05 Wszystkiego dobrego dla kotów i kociarzy :) Moja córka to kociara, wiec oprócz Findusa lubimy jeszcze (to co mi w tej chwili przychodzi do głowy): - "Kocie sprawki" - przepiękne i bardzo kocie ilustracje, "Przepraszam czy jesteś czarownicą" - jak zwykle cudowny p.Pawlak zaczynamy czytać "Kocią Mamę" :) A ja dorzucę "Kota Rabina", to mój typ :) Odpowiedz Link
uccello obchody dnia kota 17.02.11, 17:05 O taaaak, komiks "Kot Rabina" jest arcywporzo. Nawet dla nastolatków w moim wieku:) Tu można zobaczyć koty z przeróżnych ilustracyjnych parafii vi.sualize.us/lolafiesta/cat/ Odpowiedz Link
tattarak Re: Dzień Kota 17.02.11, 13:21 'My mamy kota na punkcie kota' świetne - szkoda, że nakład wyczerpany. Mój ulubieniec od kołyski to spryciarz 'Kot w butach' i to prawie w każdej odsłonie. Książkowo - 'Interesy Pana Kota', 'Leon i kotka', 'Kici, kici miau', "Kotek, który merdał ogonem". I namierzona niedawno ta książka. Od kilku dni wyławiamy kocie ilustracje z naszych półek. Janusz Grabiański jest chyba największym specjalistą od kotów. Jednak mój faworyt jest w 'Polskich baśniach i legendach' Nowej Ery, na stronie 48. Oryginał na wystawie Marii Ekier wbijał w ziemię. Oczywiście koty marsjańskie i na punkcie latania też bardzo lubimy ;) Odpowiedz Link
pytalijka Re: Dzień Kota 17.02.11, 14:23 u nas z młodszą Findus a starsza magluje Przygody Kota Bibelota i Kocie sprawki. przymierZamy sie do Kociej Odkrywalni tajemnic Odpowiedz Link
yantichy Re: Dzień Kota 17.02.11, 16:42 Wilkoniowe kici kici miau ma dzisiaj z tej okazji dzień taniości. I kosztuje 19 zł zamiast 29 Odpowiedz Link
bazia8 Re: Dzień Kota 17.02.11, 18:42 Mojej pięciolatce najbardziej podoba się książka Iwony Chmielewskiej "Lubię kotki", a najbardziej "wytworny Lord z Londynu, co zamiast mleka nalewa dżinu" "Kocie sprawki" też się spodobały i jeszcze bardzo, bardzo "Kotek, który merdał ogonem" Pawła Pawlaka i Gerarda Moncomble'a Odpowiedz Link
bea-sjf Re: Dzień Kota 17.02.11, 19:04 Uwielbiam koty z "Kocich histrorii", Miśka i Rudą z "Wieczorynek z kotem Miśkiem" i Murmurando z "Przygód kota M..." Ale czy się nam uda wieczorne czytanie pod kocią gwiazdą? Chłopcy przeszli na psią stronę mocy i koty są be (wszystko przez tego kocura, który ośmielił się podrapać Dotę- psa najnaj- kolegi). Nawet rysunki dzisiejsze były pod hasłem "Wojna psów i kotów". Odpowiedz Link
abepe Re: Dzień Kota 17.02.11, 20:08 A rzeczywiście była kocina w "Mikołajku":)) Moi chłopcy wymienili znane koty: -Bonifacego (nie wiem, dlaczego nie Filemona) -Kacpra z "Kocich sprawek" -Prota -Miśka ze świeżo przeczytanych "Wieczorynek". Starszy wyciągnął "Dziennik kota mordercy". O Findusie powiedzieli, że nie jest głównym bohaterem. Kota Murmurando musimy odświeżyć. Starszemu czytałam z 1,5 roku temu, ciekawe czy młodszy już dorósł? "Samurajowi Neko" należy się dziś wspomnienie, prawda? (Jeszcze przez nami). Odpowiedz Link
chaber69 Re: Dzień Kota 18.02.11, 11:37 U mnie Dzień Kota trwał cały ubiegły tydzień (to był akurat u nas drugi tydzień ferii). Co dzień miałam zajęcia warsztatowe dla dzieci poświęcone różnym kotom, w tym dzikim. Był i Król Lew, Tygrysek, Garfield, Aryskotraci i Kot w butach. Zakończyło się to mini-konkursem plastycznym o temacie "Kot, jakiego nie ma" i drugim, w którym dzieciaki tworzyły listy książek, bajek animowanych i filmów fabularnych z kotami. O dziwo, okazało się, ze nie znają treści ani Króla Lwa ani Kota w butach, ani Aryskotratów. Tylko Tygysek i Garfield byli lepiej znani. Pokazywałam dzieciakom m. in. różne wersje Kota w butach i pytałam się o ilustracje. Na 5 książek, tylko jedna dziewczynka wskazała na ilustracje Szancera, ze się jej podobają, reszta była za kolorowymi koszmarkami. Czuję, że moje ostatnie zakupy książkowe dla dzieci mogą nie znaleźć akceptacji czytelników. Odpowiedz Link
anna_mrozi Re: Dzień Kota 18.02.11, 12:03 Chaber, myślę, że dzieciom trzeba dać szansę oswoić się z inną estetyką niż tani kicz. Podsuwać, proponować, naprowadzać dlaczego tak, że można inaczej... Niestety, kicz króluje, bo jest tani... (?) To jedna z moich teorii - przeglądałam niedawno serwis aukcyjny - największą popularnością cieszyły się książki dla dzieci typu "1000 bajeczek na dobranoc" - papka literacka, koszmarne przeróbki bajek, natrętny dydaktyzm; jeszcze gorsze ilustracje. Ale dla kupujących liczy się "dużo" i "tanio"... Odpowiedz Link
steffa Re: Dzień Kota 18.02.11, 22:29 No tak. U nas cena przeliczana jest w stosunku do ilości słów. Odpowiedz Link
abepe Re: Dzień Kota 20.02.11, 21:13 Wygrzebałam jeszcze dzisiaj "Kota i diabła" Joyce'a, ale moi panowie najpierw zajmowali się szyciem ryby z ojcowskiej koszuli, potem kazali sobie czytać "Boba i Bobka" a terazkwiczą przy "Fredzi Phi-Phi". A u nas Dzień Kota zakończył się czytaniem "Dziennika kota mordercy" (siedmiolatek samodzielnie przeczytał), "Kocich sprawek", "Kici kici miał" i "Przepraszam, czy jesteś czarownicą". To do następnego roku:)) Odpowiedz Link
violik Re: Dzień Kota 17.02.12, 09:43 To znów dziś. Przybyło nowości kocich? Jacyś ulubieni bohaterowie się pojawili? Odpowiedz Link
tattarak Adres pewnego Anglika... 17.02.12, 11:58 Mr. A. A. Cottquidva SHAREBURE Oby 2 by Julian Tuwim Znalezione w 'My mamy kota na punkcie kota' A. Bańkowskiej - było tutaj polecane w zeszłym roku. Macie jakieś ulubione kocie cytaty? Odpowiedz Link
rzezucha.ma Re: Dzień Kota 17.02.12, 13:46 Chiński kot. O bardzo leniwym kocie, Biermann Franziska There are no cats in this book There are cats in this book, Viviane Schwartz Odpowiedz Link
rzezucha.ma Re: Dzień Kota 17.02.12, 13:47 I dla wszystkich, którzy nie znają Każdy kot ma dwa końce, Wechterowicza. Było nawet o nim ciut. Odpowiedz Link
toris_a Re: Dzień Kota 17.02.12, 10:07 Chyba ten tytul nie byl wymieniany :) Tajemnica białego kota. Baśnie o kotach z całego świata. Z tej okazji musze wyczesac moje 2 brytyjskie potwory. Niestety na dzis zaplanowalam im atrakcje w postaci odrobaczania, wiec zaliacza dzis przyduszenie do ziemi i strzykawke z tabletka do pyska - ta instrukcja jest ciut przerysowana, ale dobrze obrazuje stanowcze kocie NIE www.vetmozga.com/humor/tabletki.php Dzieki wielkie za przypomnienie, ide powyciagac kocie lektury :) Odpowiedz Link
tattarak Re: Dzień Kota 17.02.12, 13:08 toris_a napisała: > ...ta instrukcja jest ciut przerysowana, ale dobrze obrazuje stanowcze kocie NIE Mój syn marzy o kocie i od jakiegoś czasu łamię się, czy nie przygarnąć jakiegoś dachowca. Ale po zlinkowanej lekturze... Odpowiedz Link
violik Re: Dzień Kota 17.02.12, 13:56 Moja 7-miesięczna kocia panienka bez problemu przechodzi wszelkie zabiegi u weterynarza, a jeśli chodzi o odrobaczanie, to jest czynione za pomocą pasty z miętowym zapachem, który kot po prostu uwielbia i wyraża stanowcze kocie TAK. Ogólnie to jest kot na tak. I to prawda, mamy kota na punkcie kota. Ulubiona rodzinna lektura "Kot, który zawsze chadzał własnymi drogami" z ilustracjami Butenki. Odpowiedz Link
abepe Re: Dzień Kota 17.02.12, 18:54 Mój ośmiolatek właśnie konsumuje rybkę;) i na pytanie o książki, które możemy przeczytać z okazji Dnia Kota odpowiedział: Chester o kotku, który bał się pójść do szkoły i miał myszkę Findus i Pettson Filemon i Bonifacy Kici, kici, miau o kotku, który chciał być kotkiem czarownicy o kocie, który chciał pójść do szkoły o kocie, który palił fajkę a kocica papierosa, upaliła kawał nosa Kot Prot!!! Odpowiedz Link
abepe Re: Dzień Kota 17.02.12, 19:15 Myślę, że mój mąż głosowałby na Hobbesa! A ja jeszcze wyciągam "Kota i diabła". Odpowiedz Link
kate.2 Re: Dzień Kota 17.02.12, 19:44 My cały dzień rozpieszczamy naszego kota smakołykami - kocimi ;) Czytamy: Findusa, Filemona, Przygody Kacpra, moja 3-latka uwielbia koty. Jutro idziemy na wystawę kotów rasowych, Zo chce koniecznie zabrać naszego kota "Przecież Miałas jest najpiękniejszy !!!! (rasa Europejska czyt dachowiec :) Odpowiedz Link
niebioska Re: Dzień Kota 17.02.12, 23:47 Toris, a popytaj weta, czy znane mu jest odrobaczanie tzw. wcierką (środek antyrobalowy wciera się w skórę na karku). Odpowiedz Link
poppy76 Re: Dzień Kota 17.02.12, 20:58 U nas kroluja koty Pawlakowe:), koty, ktore sa, i ktorych nie ma w ksiazce;), Findus, Leon i kotka, I wish I were a dog, Kici Kici Miau, Mog the cat, oraz Mog z Meg and Mog, Filemon i Bonifacy. Na lepsze czasy jeszcze troche kotow odlozonych czeka;) Odpowiedz Link
uccello Re: Dzień Kota 17.02.12, 21:53 Bardzo lubię jak o kotach opowiada Franco Matticchio www.tumblr.com/tagged/franco-matticchio Każdy obrazek można powiększyć kliknięciem i jeszcze: theanimalarium.blogspot.com/2011/09/monday-matticchio_19.html www.flickr.com/photos/laurapopdesign/4405154904/lightbox/ www.flickr.com/photos/laurapopdesign/4039398968/ w ogóle -Franco swój człowiek, same zobaczcie: www.flickr.com/photos/laurapopdesign/4038649961/ Odpowiedz Link
mruu1 Re: Dzień Kota 18.02.12, 09:50 To jeszcze wspomnę Arystotelesa - kota czarownicy Belladonny. A wczoraj przeczytaliśmy: "Mog and Bunny", "Kotek, który merdał ogonem", "Przepraszam, czy jesteś czarownicą", jedną cześć "Findusa" i dwie baśnie z "Tajemnicy Białego Kota". Muszę jeszcze wygrzebać Interesy Pana Kota - schowane ze dwa lata temu, kiedy młoda była jeszcze za mała. Odpowiedz Link
rzezucha.ma Re: Dzień Kota 18.02.12, 09:55 A myśmy przypadkiem zupełnym, bo wyborem męża, który o Dniu Kota nie miał pojęcia, uwieńczyli wczorajszy wieczór oglądaniem "Narzeczonej dla kota" :D A ja zapoznałam się wreszcie z Hobbsem, którego wczoraj ustrzeliłam na wyprzedaży. Jak na nie-kociarzy całkiem nieźle wyszło nam świętowanie :D Odpowiedz Link
abepe Re: Dzień Kota 18.02.12, 10:02 rzezucha.ma napisała: > A ja zapoznałam się wreszcie z Hobbsem, którego wczoraj ustrzeliłam na wyprzeda > ży. Gdzie ta wyprzedaż. Chodzi Ci o merlinową? Zamówiłam 4 tomy, których nie mamy. Ale nie mamy też wielu innych, które już wyglądają na niedostępne! Odpowiedz Link
tymianek21 Półbutek, Chrobotek i Mufek 18.02.12, 10:19 Kiedyś opisałam 2 części książek o kotach i bardzo mnie zdziwiło bo nikt nie napisał że to zna. Napisał to ten sam autor ktory napisał "Fikmika" Eno Raud. forum.gazeta.pl/forum/w,16375,129180590,129180590,O_tym_co_sie_dzialo_kiedy_wywieziono_koty_z_miasta.html Odpowiedz Link
rzezucha.ma Re: Dzień Kota 18.02.12, 12:46 Trafiłam w empikowej wyprzedażowni krakowskiej jeden tom o psychopatycznym mordercy :D To wzięłam. Jest rzeczywiście 11 tomów? Odpowiedz Link
katrio.na Re: Dzień Kota 18.02.12, 13:38 Nie wymieniłyście jeszcze: Nero Corleone. Tekst tekstem ale ilustracje znakomite. merlin.pl/Nero-Corleone-Kocia-historia_Elke-Heindenreich-Elke-Heidenreich/browse/product/1,630734.html Odpowiedz Link
kumakk Re: Dzień Kota 18.02.12, 22:33 Ja pamiętam ulubione z dzieciństwa dwie książki: "Historia życia czarnego kota" Barbary Nawrockiej-Dońskiej oraz "Buraski, czarnuchy" Teodora Goździkiewicza :) Odpowiedz Link
habibi_sun Re: Dzień Kota 19.02.12, 22:29 obie z córką jestesmy kociary i z utesknieniem czekamy na zielone swiatło dla siersciucha ( mała ma jeszcze nie potwierdzoną i mam nadzieje ze tak zostanie - alergię) co do kocich bohaterów to na topie jest Findus oraz Król Lew Odpowiedz Link
kasik_80 Re: Dzień Kota 19.02.12, 22:52 Mój ulubiony kot z dzieciństwa to Filonek Bezogonek (jego przygody znałam prawie na pamięć). Córusia należy do fanek kotów (najbardziej tych domowych i maskotek), a książkowo króluje Finduś. Odpowiedz Link
18buzka Re: Dzień Kota 22.02.12, 23:29 my równiez czytamy niekiedy o kotach, ale przyjemność czerpiemy głownie i zabawy i obserwacji naszego brytyjczyka:) pzdr 18buzka Odpowiedz Link
abepe Re: Dzień Kota 31.01.14, 10:32 Guardianowe zestawienie - Pip Joness top 10 cats in childrens books. Wygląda na to, że większość do Polski nie trafiła! Odpowiedz Link
wierci_pietek Re: Dzień Kota 31.01.14, 15:34 U nas w swoim czasie królowały "Fortele Jonatana Koota" Przymanowskiego, pewnie ze względu na przyrodniczo-ekologiczne zainteresowania młodszego brata. Książka jest raczej mało popularna, obecnie może nawet wydawać się trochę archaiczna. Kiedyś na Mini mini leciały filmy animowane na podstawie "Forteli", z wpadającą w ucho, marszowo-żołnierską piosenką finałową. Odpowiedz Link
rykam "Ja, Bobik" tekst i il. Ewa Kozyra-Pawlak wyd. NK 13.05.14, 18:03 Ja, Bobik, czyli prawdziwa historia o kocie, który myślał, że jest królem Premiera: 11 czerwca 2014 Bobik, syn szlachetnie urodzonych Kizi Kotlińskiej oraz Kotstantego Znikota, jest następcą tronu. Tyle tylko, że mało kto o tym wie. Gdy młode królewiątko (wraz z królewską pchłą) trafia prosto z wiejskiej stodoły do nowego domu, ma przed sobą nie lada wyzwanie. Musi przekonać współmieszkańców, ludzi i zwierzęta, o swoim znakomitym rodowodzie… Pełna ciepła i humoru książka-wyszywanka dla wielbicieli kotów w każdym wieku. Podgląd: polska ilustracja dla dzieci Odpowiedz Link