Dodaj do ulubionych

EneDueRabe - nowości 2011

08.03.11, 20:56
Tytuł: Grzeczna
Autor: Gro Dahle
Ilustracje: Svein Nyhus
Przełożyła ze szwedzkiego: Helena Garczyńska
Format: 250x 265 mm
Ilość stron: 32
Rok wydania:2011

"Grzeczna" to kolejna, po "Włosach mamy", książka mistrzowskiej pary Gro Dahle i Sveina Nyhusa. Opowieść o dziewczynce, która staje się niewidoczna, ponieważ nie wolno jej, albo nie ma odwagi, robić nic innego niż to, o co jest proszona. A prosi się ją by była grzeczna, pilna, śliczna i czyściutka. Czy będąc grzeczną uda się Lusi znaleźć drogę do siebie samej?
"Grzeczna" to poetycka, skłaniająca do refleksji, książka, którą łatwo zrozumieją małe dzieci wcielając się w postać Lusi, a starsze dzieci i dorośli dostrzegą symbolikę i przesłanie w tekście. Dahle wyczarowuje opowieść sugestywnym rytmem i poetyckimi obrazami, tworzy wyjątkowy nastrój za pomocą codziennych, rozpoznawalnych słów. Obrazy w książce jeszcze bardziej przemawiają, niż słowa. Ilustrator Svein Nyhus rysuje miękko i słodko, dziko i mocno. Podwójny efekt jest silny - i oryginalny.
"Grzeczna" to ważna książka. Jest poza tym piękna i zabawna! Książka otrzymała nagrodę Brage w 2002 r. za najlepszą książkę dziecięcą.

www.eneduerabe.eu/index.php/ksiki/174-grzeczna-nowo
https://www.eneduerabe.eu/images/stories/Grzeczna_-_okladka_500_piks.jpg
Obserwuj wątek
    • ap77 Re: EneDueRabe - nowości 2011 10.05.11, 22:52
      dzis przeczytalismy-straszna ksiazka!
      • mamalina Re: EneDueRabe - nowości 2011 11.05.11, 21:58
        straszna? proszę o rozwinięcie
        • tattarak Re: EneDueRabe - nowości 2011 12.05.11, 00:58
          ap77 napisała:
          > dzis przeczytalismy-straszna ksiazka!

Dla mojego 6-latka też 'straszna'. Teraz stoi na półce poza jego zasięgiem. Dla mnie jest doskonała ;)
          • steffa Re: EneDueRabe - nowości 2011 12.05.11, 16:45
            "Straszna" = "przerażająca / niepokojąca / nie do zaakceptowania"?
            Ciekawe, jak jedna książka może wzbudzić tak skrajne emocje, prawda? :)
            • abepe Re: EneDueRabe - nowości 2011 12.05.11, 19:26
              steffa napisała:

> "Straszna" = "przerażająca / niepokojąca / nie do zaakceptowania"?
              > Ciekawe, jak jedna książka może wzbudzić tak skrajne emocje, prawda? :)

A gdzie tu skrajność? Raczej jeden koniec dymensji!
              • steffa Re: EneDueRabe - nowości 2011 12.05.11, 22:38
                Druga strona była tam, gdzie nie wymieniłam. ;-) Z pracy pisałam.
                Ponieważ moja córka lat prawie 3 jest wielką fanką Lusi, postanowiłam przetestować ponownie siłę rażenia książki. To mocna lektura, moja córka bardzo przeżywa moment, w którym Lusia zbiera się do krzyku - jej twarz była pełna napięcia, złapała mnie za rękę. Ale chce czytać i czytać. Ja trochę z innej beczki: czy wasze dziecie rozumieją kontekst książki i to 'wychodzenie ze ścian'? Rozmawiacie o "sytuacji kobiet na przestrzeni dziejów"? Oczywiście nie z 3-latkami. ;)
                • anna_mrozi Re: EneDueRabe - nowości 2011 12.05.11, 22:46
                  "Grzeczna" ma ogromną siłę rażenia - robiłam "czytanie" jej w przedszkolu (3-6 r.ż.)
                  zajęcia "tylko dla dziewczyn" - rozmawiałyśmy za co się lubimy, co w sobie cenimy;

Przyzwyczaiłam się, już do tego, że dziewczynki potrafią docenić się przez pryzmat "relacji", ale mocno zaskoczyła mnie 6-latka, która za największą i jedyną swoją zaletę podała to, że jest podobna do Lady Gagi (!!).
                  Siedziała tuż przy mnie, przytulona momentami podczas czytania - w najbardziej dramatycznym momencie, ciężko wzdychając - gdzieś z głębin siebie - wyszeptała "Ale ta książka świetna"...

"Grzeczna" robi też wrażenie na chłopcach - tzn moim synu :)
                  Jest bardzo feministyczny.
                  • steffa Re: EneDueRabe - nowości 2011 12.05.11, 22:51
                    Ta książka jest też tak napisana, że niejako wymusza interakcję. "Popatrz", "zobacz", dużo pytań, "gdzie jest". Moja córka zawsze się wyrywa i odpowiada.
                  • mamalina Re: EneDueRabe - nowości 2011 13.05.11, 00:10
                    ano właśnie, na synu też robi wrażenie, nie tylko na mnie (zwłaszcza obraz reprodukowany w Tygodniku Powszechnym, gdy na skarb mamusi i słoneczko tatusia rodzice nie patrzą, bo zajęci lekturą, a Lusia się szczerzy)
                    uniwersalna onaż

a przydałaby się jej lektura jednej znajomej pani, com ją podsłuchała ostatnio, jak do mojej córki mówiła „jaka ty dziś niegrzeczna, no jak chłopak. a za to brat ma fryzurę jak dziewczynka" (tu przewracam oczami)
                  • agisek Re: EneDueRabe - nowości 2011 13.05.11, 09:41
                    Podoba mi się ta książka, natomiast moim dzieciom jej jeszcze nie pokazałam. Mam ambitny plan trochę je najpierw ugrzecznić, zanim przejdę do odgrzeczniania ;-)
                • abepe Re: EneDueRabe - nowości 2011 12.05.11, 22:47
                  steffa napisała:

> Druga strona była tam, gdzie nie wymieniłam. ;-) Z pracy pisałam.

A tak, ja czasem, gdy mam minutkę piszę z pracy jakieś bzdury, albo ucinam (ale mogę sobie potem usunąć posta osobiście:)

> Ponieważ moja córka lat prawie 3 jest wielką fanką Lusi, postanowiłam przetesto
                  > wać ponownie siłę rażenia książki. To mocna lektura, moja córka bardzo przeżyw
                  > a moment, w którym Lusia zbiera się do krzyku - jej twarz była pełna napięcia,
                  > złapała mnie za rękę. Ale chce czytać i czytać. Ja trochę z innej beczki: cz
                  > y wasze dziecie rozumieją kontekst książki i to 'wychodzenie ze ścian'? Rozmaw
                  > iacie o "sytuacji kobiet na przestrzeni dziejów"? Oczywiście nie z 3-latkami.
                  > ;)

My nadal nie mamy tej książki, ale coraz bardziej się do niej zbliżamy.
                  O sytuacji kobiet rozmawiam w domu dużo, ale z mężem. Dla synów mam "Małą książkę o feminizmie" (jak wróci z wycieczki po Polsce, to może przeczytamy?) a starszemu każę już za jakieś 6-7 lat przeczytać "Własny pokój" i "Trzy gwinee" Wolf.
                  • abepe Re: EneDueRabe - nowości 2011 12.05.11, 22:51
                    Problem mam taki, że moi synowie mogą nie pojąć, dlaczego to problem dziewczyński. Mają w otoczeniu sporo "grzecznych inaczej" młodych kobiet. Myślę, że nie identyfikują dziewczyn z określeniem "grzeczna".

(Ale konsultowałam dzisiaj chłopca, którego matka powiedziała "Wie pani, ja zawsze chciałam mieć syna, ale teraz myślę, że gdybym miała córkę, to to by było grzeczniejsze dziecko")
                    • steffa Re: EneDueRabe - nowości 2011 12.05.11, 23:00
                      "Grzeczność" jest teraz trochę passe, ale jednak ciągle żywa.
                      Małe dziewczynki często ubiera się niewygodnie lub 'ładnie', co uniemożliwa zręczne wspinanie się po drabinkach i drzewach i naraża na brudzenie się (oczywiście niemile widziane). Przemyca się w słowach info na temat oczekiwań, co do zachowania, których nie stosuje się w relacjach z chłopcami. Mam wrażenie, że u dziewczyn bardziej piętnuje się dłubanie w nosie, bekanie i pierdzenie. Oczywiście, wiemy dobrze, że nie są to mile widziane zachowania prospołeczne, ale w przypadku dziewczyn liczą się 'razy dwa'.
                      • abepe Re: EneDueRabe - nowości 2011 12.05.11, 23:11
                        Ja wiem, Steffo (pamiętasz mój wątek o szokującej według mnie piosence Dzieci z Brodą?), ale moje dzieci mogę tego nie widzieć, bo akurat najbliższe im dziewczynki się nie dają:) Ale może widzą? Dobrze, książkę muszę kupić i przetestować panów:)
                        • steffa Re: EneDueRabe - nowości 2011 12.05.11, 23:48
                          Gdzie wąt ten?
                          • abepe Re: EneDueRabe - nowości 2011 13.05.11, 12:45
                            steffa napisała:

> Gdzie wąt ten?

ttp://forum.gazeta.pl/forum/w,16375,99905448,,stereotypy_plciowe_w_piosence_Dzieci_z_Broda_.html?s=0&wv.x=1

Z przyjemnością mi się go czytało po latach:))
                            • steffa Re: EneDueRabe - nowości 2011 13.05.11, 23:23
                              Wąt jest taki:
                              forum.gazeta.pl/forum/w,16375,99905448,,stereotypy_plciowe_w_piosence_Dzieci_z_Broda_.html?v=2&wv.x=1
                              (zjadło ci się trochę na początku)
                      • steffa Re: EneDueRabe - nowości 2011 12.05.11, 23:11
                        W temacie naszej rozmowy:
                        youtu.be/RT2naKydsIY
                        W tym 'szole' znana i lubiana prezenterka niemiecka wyjęła sobie zęba i zaprezentowała jak wyglada bez niego. Absolutnie nie do pomyślenia w naszej tv. Myślę, że nawet Kazimiera Szczuka by publicznie nie grzebała w swoim aparacie, szczególnie po tym jak wystylizował ją TVN. Charlotte Roche jest także autorką książki "Wilgotne miejsca", akurat nie na to forum. ;)
                        • anna_mrozi Re: EneDueRabe - nowości 2011 13.05.11, 09:33
                          Książki wpisujące się w problem "przełamywanie tabu" wiadomo jak są u nas odbierane
                          (nie wnikam w ich jakość).

"Szoł" z zębem jest boski; warto też obejrzeć krótki wywiad z Ch.Roche, "promującą" swoją książkę (też na youtubie).

A w temacie "dziewczyńskich książek" (choć NIE TYLKO dla dziewczyn) - "Wagina.Kobieca seksualność w historii kultury" C.Blackledge
                          Ale to też dla starszych dziewczyn :)

W ciekawą stronę prowadzi wątek Lusi grzebiącej w nosie ;)

Intrygujące jest także to, że książka budzi też ogromne zainteresowanie rodziców (moje wrażenia ze spotkań-warsztatów): kto więc wychowuje "Grzeczne"?
                          • agni71 Re: EneDueRabe - nowości 2011 13.05.11, 11:27
                            Kurczę, nie wiem, czy ja wychowuje grzeczne, bo mam tylko dziewczynki... Ale wydaje mi się, że tak samo tepiłabym dłubanie w nosie czy drapanie sie w kroku u synka, gdybym go miala
                            ;-)
                            Znając swoje własne zamiłowanie do wygody, tak tez zazwyczaj ubieram córki, ale jak juz czasem naklonię je do zalożenia bardziej eleganckich (a jednocześnie mniej wygodnych - spódniczki) ciuszkow, to faktycznie -
                            • chaber69 Re: EneDueRabe - nowości 2011 21.06.11, 13:40
                              Ja akurat wczoraj byłam w Poznaniu, wstąpiłam do Empiku i przejrzałam to co na półkach stało.
                              "Grzecznej" przyjrzałam się dłużej i wnikliwiej, po czym wyszłam z postanowieniem, że muszę ją mieć. Ponieważ przestałam udawać sama przed sobą, że kupuję książki dla dzieci dla siebie to chyba ją kupię dla siebie, a nie dla biblioteki. Choć może i do biblioteki by się przydała - rodzice ostatnio coraz częściej wybierają, to co ja kupiłam, a co jest trochę inne niż do tej pory było. Więc może i "Grzeczną" przyswoją (chociaż "Kamyków Astona" jeszcze nie wypożyczył nikt). Nic to jednakowoż - mam plany na wakacje...
    • aniam123 Różowe życie 21.06.11, 22:18
      Tytuł: Różowe życie
      Autor: Gro Dahle
      Teks i ilustracje: Amanda Eriksson
      Przekład ze szwedzkiego: Hanna Dymel-Trzebiatowska
      ISBN 978-83-62566-05-1
      Format: 242 x 197 mm
      Ilość stron: 26
      Rok wydania: 2011

Różowe życie" to mądra, niebanalna książka o dziecięcej fascynacji kolorem różowym i pragnieniu bycia księżniczką, a także, a może przede wszystkim, o twórczej sile marzeń.

Każdy może być księżniczką, mieć różowe życie, nawet wtedy,gdy nie ma niczego w różowym kolorze!

www.eneduerabe.eu/index.php/zapowiedzi/59-zapraszamy-ju-w-styczniu-2010
      https://www.eneduerabe.eu/images/stories/Rowe_zycie_okladka_500_piks.jpg
      • ash3 Re: Różowe życie 08.01.12, 22:09
        Czytałam tę książkę ostatnio z dziewczynkami. Pojawia się w niej portret Dalajlamy w takim niecodziennym, niespodziewanym kontekście. Zaciekawiło mnie to - może ktoś ma jakieś swoje zdanie, co do tropu - czy jest nim na przykład kolor? (??)
    • aniam123 Książka o Mimbli, Muminku i Małej Mi - Co było 27.11.11, 01:02
      Tytuł: Książka o Mimbli, Muminku i Małej Mi - Co było potem?
      Autor: Tove Jansson
      Ilustracje: Tove Jansson
      Przekład i kaligrafia: Ewa Kozyra-Pawlak
      Format: 21 x 28 cm
      Ilość stron: 32
      Rok wydania: 2011

„Książka o Mimbli, Muminku i Małej Mi – co było potem?” Tove Jansson– to historia powrotu Muminka z mleczarni z bańką mleka dla mamy. Jednak krótka wyprawa zamienia się w trzymającą w napięciu przygodę. Zaginiona Mała Mi, zrozpaczona Mimbla, iskrzące Hatifnaty, Filifionka, Paszczak – to tylko niektórzy bohaterowie czarującego Świata Muminków, których spotyka podczas swej wyprawy Muminek. Co przeżyją razem? Co stanie się z mlekiem? Podążaj za przygodami Muminka i zgadnij CO BYŁO POTEM?

„Książka o Mimbli, Muminku i Małej Mi – co było potem?” to wyjątkowa książka obrazkowa Tove Jansson. Dzięki specjalnie zaprojektowanym wycięciom i dziurkom autorka stworzyła efekt wielowarstwowości odsłaniając na każdej stronie skrawek tajemnicy następnych wydarzeń. Wyraziste kolory, osobliwe postaci, ekspresywne wariacje czcionki (kaligrafowana czcionka!) tworzą z książki przyjazną dziecku całość odzwierciadlającą niesamowitą i przepiękną wizję Tove Jansson. Książka dla każdego.

Książka, która powstała w 1952 roku! Po raz pierwszy w Polsce!
      • aniam123 Re: Książka o Mimbli, Muminku i Małej Mi - Co był 27.11.11, 01:04
        a tu och i achy ;-)
        forum.gazeta.pl/forum/w,16375,125371309,125371309,Eneduerabe_atakuje_obrazkowa_Tove_Janson_.html
      • aniam123 Re: Książka o Mimbli, Muminku i Małej Mi - Co był 27.11.11, 01:05
        https://1.bp.blogspot.com/-FwVIF_vwFhU/TdQ9IuQs1II/AAAAAAAACJs/Eqek7CPZtKU/s1600/CoByloPotem_cover.jpg

www.eneduerabe.eu/index.php/ksiki/268-co-byo-potem-po-raz-pierwszy-w-polsce
      • rykam W cyklu "Wydawcy i autorzy o swoich książkach" 06.06.12, 13:16
        Qlturka TV
      • rykam Zorropodgląd 12.06.12, 18:22
        ksiazkiobrazkowe.blogspot.com/2012/01/tove-jansson.html
    • rykam "Grzeczna" Zorropodgląd 07.06.12, 17:34
      ksiazkiobrazkowe.blogspot.com/2012/01/grzeczna.html#more
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka