Dodaj do ulubionych

Moje odkrycia

29.04.11, 20:55
Jeśli taki wątek istnieje, to bardzo przepraszam, nie znalazłam...

Czy z Waszych ostatnich zakupów jakaś pozycja była odkryciem-zaskoczeniem na plus?:)

Od kilku miesięcy mam napad czytelniczo-zakupowy i odkryłam kilka wspaniałych pozycji, o których wcześniej nie słyszałam, nie mam pojęcia dlaczego:( kilkoma nowościami też się zachwyciłam.
Przyznaję ze wstydem, ze nie miałam pojęcia o istnieniu Philipa Pullmana - mam juz w rękach Mroczne Materie (trzy tomy w jednym, Złoty kompas itd), kawałek przeczytany i ze łzami w oczach musiałam książkę odłożyć. Córce zabroniłam:( - jest w szóstej klasie i musi pilnować teraz ocen, a nie czytać nocami - ponad 900 stron. Niech czyta krótsze:)
O Prattchecie wiedziałam, ale jakoś mnie nie ciągnęło - ależ to był bląd! Na szczęście nadrobię, dam córce i sama przeczytam:)
Nakręcana dziewczyna Bacigalupiego - mmmm:) sama przyjemność:) na razie dla mnie, nie wiem jeszcze, jak zareaguje córka
Fantastyka to dla mnie największe zaskoczenie - dlaczego ja jej nie lubilam? Dzieciom nie podtykałam?
James Herriot - nawet filmu nie widziałam:( A to wspaniała seria o pracy weterynarza dla wszystkich:) bardzo żałujemy, ze nie wszystkie części są dostępne.
No i Zafon - jego pierwsze książki dla młodzieży - Ksiązę Mgły i Pałac Północy.

Nie ruszyłam historycznych młodzieżowych - czy możecie coś polecić?

Obserwuj wątek
    • abepe Re: Moje odkrycia 29.04.11, 22:00
      Nie Kasiu, wątku o twoich odkryciach jeszcze nie było:)

Pisz więc. Może zmobilizujesz matki starszaków, bo ja na przykład o części książek, które podajesz mogę napisać tylko z własnego czytelniczego doświadczenia. Dzieci jednak wolną rosną:)

Myślę jednak, że odpowiedzi możesz oczekiwać dopiero po majówce. Przewiduję pustki na forum w najbliższych dniach:)
      • kasia_piet Re: Wasze odkrycia 30.04.11, 09:51
        Oj:) Powinnam napisać: Wasze odkrycia:)
        to przez radość z zaspokojenia czytelniczego i drżące oczekiwanie na następną randkę z objawieniami:)
        • abepe Re: Wasze odkrycia 30.04.11, 09:55
          kasia_piet napisała:

> Oj:) Powinnam napisać: Wasze odkrycia:)
          > to przez radość z zaspokojenia czytelniczego i drżące oczekiwanie na następną r
          > andkę z objawieniami:)

A dlaczego "wasze"? Przecież piszesz o swoich. I dobrze! Nie miałabym nic przeciwko temu, żeby każdy forumowicz miał taki własny wątek:))
          Ale o książce, która zrobiła na Tobie, Twoich dzieciach specjalne wrażenie możesz założyć osobny wątek (ewentualnie dopisać się do istniejącego).
          • kasia_piet Re: Wasze odkrycia 30.04.11, 10:32
            Pokręciłam:)
            Napisałam o swoich, bo nie mogłam wytrzymać, zeby się tą radością nie podzielić, ale najpierw zapytałam o Wasze pozytywne zaskoczenia:) - które byłyby inspiracją dla innych, szczególnie w literaturze młodziezowej, o której tu na forum jest mniej
            Bo może dzięki temu ktoś (np. ja zaskoczona Pratchettem:)) doceni autora (lub książkę) wcześniej lekceważonego, odrzucanego nie wiadomo z jakiego powodu...
            Na pewno Wasze odkrycia byłyby impulsem do poznania wcześniej nieznanego....

jestem tak teraz nakręcona zachwytem nad fantastyką, ze nawet w nocy śnił mi się Kirył Bułyczow, którego czytałam w szkole podstawowej i muszę odszukać to, co widziałam we śnie: autobus, który nie jedzie, a jednak dowozi ludzi na miejsce... a moze to wcale nie Bułyczow?
            a powinnam się uspokoić, bo ważny egzamin mam za miesiąc:)
    • niebioska Re: Moje odkrycia 29.04.11, 23:08
      Powiadasz, że Pullman i Bacigalupi nada się dla fana Pratchetta? Bo coś mi brakuje pomysłu, co czytać :).
      • kasia_piet Re: Moje odkrycia 30.04.11, 10:04
        To jednak odmienne pozycje są... bo Pratchett specyficzny jest:) mój znajomy pratchetowiec, któremu pochwaliłam się Pullmanem i Bacigalupim, określił je jako „lajcik”:) średnio mu podchodzący.
        Ja jednak lubię różnorodność i zachęcam do zerknięcia do środka - na stronie wydawnictwa MAG można przeczytać fragment Bacigalupiego.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka