Dodaj do ulubionych

Czytamy w Polsce - akcja GW

15.06.11, 11:39
wyborcza.pl/0,75517.html
W dzisiejszej Gazecie wywiady: ze Stefanem Chwinem i Markiem Kondratem na temat roli książek w ich życiu.
W nawiązaniu do naszych wcześniejszych wątków: Dlaczego warto czytać? i Jak jest w Waszym otoczeniu?
Obserwuj wątek
    • abepe Re: Czytamy w Polsce - akcja GW 15.06.11, 11:48
      Kupicie nowy magazyn Książki?

Wczoraj przez cały dzień dziennikarze TOK FM pytali gości, co czytają.
      Pytacie znajomych?
      A Wy, co teraz czytacie?

Ja kończę "Zloty notes" Lessing, zaczęłam "Siedem szkiców" Woolf i "Autyzm" Pisuli. Wczoraj w kolejce czytałam "Mamę Mu na rowerze" (czterolatek nie chciał słuchać, nie mógł się oderwać od widoków za oknem:)

• poemi123 Re: Czytamy w Polsce - akcja GW 15.06.11, 11:57
        Kupiłam wczoraj. Kończę czytać dziś. Warto. Brakowało mi takiej pozycji. Spodziewałam się, że będzie to po prostu zbiór recenzji, a tu miłe zaskoczenie.
        • tattarak Re: Czytamy w Polsce - akcja GW 15.06.11, 12:30
          Też uważam, że warto. I też jestem w trakcie :) Z ciekawostek - na stronie 15 jest niewielka zapowiedź nowego wydania "Króla Maciusia" (sierpień, W.A.B.). Z wyglądu wydaje mi się taki trochę basio-podobny :)

I odpowiedź na pytanie Abepe - czytam aktualnie "Cafe-Szafe" Ł. Dębskiego oraz "Sztukę podróżowania" A. De Botton'a (Steffa kiedyś polecała u siebie jego "Architekturę szczęścia"). Obie mi się podobają.
          • abepe Re: Czytamy w Polsce - akcja GW 15.06.11, 12:46
            Ok, to jeżeli zdążę, do zakupionych dzisiaj GW i TP dorzucę "Książki":)

Taki wątek mi się przypomniał, związany z naszymi lekturami
            forum.gazeta.pl/forum/w,16375,55643813,55770229,Re_A_my_to_co_Nie_ludzie_.html
          • abepe Re: Czytamy w Polsce - akcja GW 16.06.11, 09:52
            tattarak napisała:

> Z ciekawostek - na stronie 15 j
            > est niewielka zapowiedź nowego wydania "Króla Maciusia" (sierpień, W.A.B.). Z w
            > yglądu wydaje mi się taki trochę basio-podobny :)

Basio-podobny, bo ilustruje Marianna Oklejak:) (można przeczytać na okładce:)
            • tattarak Re: Czytamy w Polsce - akcja GW 16.06.11, 17:16
              abepe napisała:
              > Basio-podobny, bo ilustruje Marianna Oklejak:) (można przeczytać na okładce:)

To dobry masz wzrok, skoro nazwisko przeczytałaś na okładce :-)

A jak Wam się podoba tekst o lekturach (s. 16)?
              • abepe Re: Czytamy w Polsce - akcja GW 18.06.11, 09:58
                tattarak napisała:

> abepe napisała:
                > > Basio-podobny, bo ilustruje Marianna Oklejak:) (można przeczytać na okład
                > ce:)
                >
                > To dobry masz wzrok, skoro nazwisko przeczytałaś na okładce :-)

Wzrok mam kiepściutki, tylko soczewki dobrze dobrane. Poza tym - spodziewałam się, że będzie Marianna Oklejak i dokładna analiza pozwala to nazwisko dojrzeć:)
                >
                > A jak Wam się podoba tekst o lekturach (s. 16)?

Tekst ma plusy i minusy. Mój mąż stwierdził, że świetny, ale wiadomo także, że prześmiewczy i nie można go odbierać do końca serio. Gdybyście chciały o nim dyskutować - przejdźcie do wątku o lekturach szkolnych. Obiecuję wkrótce napisać o moich refleksjach po przeczytaniu książki "Szkolne spotkania z literaturą".
      • gopio1 Re: Czytamy w Polsce - akcja GW 15.06.11, 14:48
        > Pytacie znajomych?
        Pewnie! Z kilkoma stale sobie coś polecamy, coś sobie podrzucamy.

> A Wy, co teraz czytacie?
        Wczoraj na szybko łyknęłam "Zapasy z życiem" Schmitta. Nie podobała mi się, przynajmniej nie tak, jak poprzednie jego książki. W sobotę dostałam na imieniny "Amerykańskich bogów" Gaimana - właśnie zaczęłam - wciągnęła mnie od pierwszych stron. Ale pewnie za szybko nie skończę, bo grubaśna, a ja właśnie straciłam swój czas na czytanie - czytałam głównie w drodze do i z pracy, a tu mąż zrobił mi ogromny prezent i kupił rower - piękny, miejski, kobiecy, z koszyczkiem ;-). Dziś pierwszy raz pojechałam nim do pracy i choć to wielka przyjemność, brakuje mi czytania... W sezonie rowerowym chyba się więc przerzucę na audiobooki...
        • abepe Re: Czytamy w Polsce - akcja GW 15.06.11, 16:40
          gopio1 napisała:

> właśnie straciłam sw
          > ój czas na czytanie - czytałam głównie w drodze do i z pracy, a tu mąż zrobił m
          > i ogromny prezent i kupił rower - piękny, miejski, kobiecy, z koszyczkiem ;-).
          > Dziś pierwszy raz pojechałam nim do pracy i choć to wielka przyjemność, brakuje
          > mi czytania... W sezonie rowerowym chyba się więc przerzucę na audiobooki...
          >

Ja wprawdzie na dojazdy rowerem nie mam szans, bo mam dwadzieścia kilka kilometrów drogą krajową (czysta przyjemność i zdrowie:), ale nie zamieniłabym dojazdów kolejką na samochód z kilku powodów, z których 70 dodatkowych minut na czytanie jest jednym z najważniejszych. Nawet gdy jest remont, częstotliwość kolejek mniejsza i tłum w pociągu - da się czytać na stojąco:) I (dość) dużo ludzi czyta.
      • nchyb Re: Czytamy w Polsce - akcja GW 15.06.11, 15:14
        > Kupicie nowy magazyn Książki?
        >

jeżeli tylko znajdę w kiosku, to kupię!
      • steffa Re: Czytamy w Polsce - akcja GW 15.06.11, 18:18
        Akurat nie mam teraz wciągającej lektury powieściowej, która zjadłaby mi noc, raczej takie, które czyta się z ołówkiem. Też przyjemność, ale innego rodzaju. "Sztuka komiksu", "Społeczeństwo w stanie oblężenia" i biografię LM Montgomery, którą czytam dla rozrywki na wyrywki, bo ciągniem jest nieznośna. Polega to na tym, że teraz rozdział 4, a jutro 1. ;)
        Poza tym jeszcze nie zmęczyłam "Wychowanie przez czytanie", bo zwyciężyły inne rzeczy.
    • blankaz Re: Czytamy w Polsce - akcja GW 15.06.11, 12:54
      Ja właśnie skończyłam czytać "Kunę za kaloryferem" (jest boska!) :)
      Co dalej nie wiem, bo obecnie czasu na czytania jak na lekarstwo mam :/
    • ciociacesia czytam 15.06.11, 14:09
      listy starego diabla do mlodego (w koncu wpadlo mi w rece)
      hipnoze krall
      i skonczylam niedawno w polnoc sie odzieje
    • agisek Re: Czytamy w Polsce - akcja GW 15.06.11, 14:31
      Jeszcze mi się nie udało kupić tego magazynu.
      Co czytam? Skończyłam rewelacyjną powieść: "Co widziały wrony" Ann-Marie MacDonald, kończę "Nielegalne związki" Plebanek, a w tle "Polska demonologia ludowa" czytana po kawałeczku.
    • anna_mrozi Re: Czytamy w Polsce - akcja GW 15.06.11, 16:12
      Magazynu jeszcze nie nabyłam, ale widziałam zajawki i mam "w planach" od kilku dni.
      Od dawna mówiło się o braku na polskim rynku czasopism takiego magazynu. Zobaczymy co z niego będzie :)
      Cieszy mnie w każdym razie, biorąc pod uwagę, że firmuje to Agora, jest nadzieja, ze przetrwa...

Co do czytania - "męczę" ostatnio (ciężko mi idzie, bo to lektura "do poduszki" i trudna :)
      "Skonsumowani. Jak rynek psuje dzieci, infantylizuje dorosłych i połyka obywateli"

W wolnych chwilach kartkuję Betelheima, w kolejce czeka "Miłosz. Wiersze wszystkie" (1400 str!), "Siedem szkiców" Woolf i "Dandys. Słowo o Brunonie Jasieńskim" (promocje Merlina...)
      Idzie do mnie nowa biografia Korczaka.
      Mam chrapkę na "Wiersze" Świetlickiego, ale to już chyba wydatek powakacyjny :)
      Aa... i jeszcze wepchnął się do kolejki "Minotaur" - to propozycja przyniesiona od znajomej. Jedynej osoby, która podsuwa mi swoje lektury, z którą wdajemy się w literackie dyskusje i której podsuwam swoje lektury (ostatnio zawędrowała do niej "Duża książka o aborcji").

Tak więc z "rozmowami literackimi" (o dorosłych lekturach)- kiepsko.
      Aczkolwiek zrodził mi się pomysł na czas już po wakacjach, żeby zorganizować Dyskusyjny Klub Matek Czytających (nie tylko dzieciom:)
      • anna_mrozi i jeszcze... o czytaniu dzieciom w Łodzi 15.06.11, 16:18
        w Łodzi zaplanowane wydarzenia
        lodz.gazeta.pl/lodz/1,35153,9771130,Moc_atrakcji_dla_w_ramach_akcji__Czytamy_w_Lodzi__.html
        zwróciłam uwagę oczywiście na atrakcje dla dzieci; co dla nich?
        Czytanie "wierszyków" i bajek.
        Czy poezja dla dzieci nie zasługuje na miano "wiersza"?
        Infantylizacja i pomniejszanie - mam wrażenie, że "ważne osoby" myślą: dzieciom poczyta się wierszyki, "pomalują se" i już. (to cytat z życia wzięty)

A ja mam wrażenie, że to jednak nie wystarczy, żeby wychować czytelnika.
        • abepe Re: i jeszcze... o czytaniu dzieciom w Łodzi 15.06.11, 17:12
          anna_mrozi napisała:

> Czytanie "wierszyków" i bajek.
          > Czy poezja dla dzieci nie zasługuje na miano "wiersza"?
          > Infantylizacja i pomniejszanie - mam wrażenie, że "ważne osoby" myślą: dzieciom
          > poczyta się wierszyki, "pomalują se" i już. (to cytat z życia wzięty)

Odwiedziła nas kiedyś znajoma - nauczycielka, romanistka i polonistka. Zwróciła się do mnie: "Twój mąż mówił, że interesujesz się książeczkami dla dzieci".
      • violik Re: Czytamy w Polsce - akcja GW 15.06.11, 16:59
        Dzięki za news. Dziś przejeżdżam przez centrum handlowe, więc zamierzam kupić magazyn "Książki". Zachęciła mnie zwłaszcza nota o artykule na temat mego ulubionego serialu Mad Man, który to serial jest cudny: Daniel Mendelsohn: Wdzięk moralnego bagna "Mad Mena"

Inny serial stał się inspiracją na moją przedwakacyjną lekturę. To Gra o Tron wg sagi Pieśni Lodu i Ognia Georgea R. R. Martina
        A do sięgnięcia po sagę zachęcił mnie artykuł o serialach na podstawie książek. No i jestem w pierwszej części trzeciego tomu:" Nawałnica mieczy: Stal i śnieg". Oczywiście następne tomy przede mną i bardzo się z tego cieszę.

Audiobook, który obecnie towarzyszy mi w korkach, to Czytelniczka znakomita Alana Bennetta w interpretacji (znakomitej) Anny Seniuk.
        No i czeka na mnie A niech to czykolada! Pawła Beręsewicza na wieczory z młodszą pociechą (starsza połknęła w dwa wieczory). I bardzo się cieszę, że jest co czytać.
        • ap77 Re: Czytamy w Polsce - akcja GW 15.06.11, 23:28
          Wczoraj w ramach tej akcji byl wywiad z J. Papuzinska
    • kavakava Re: Czytamy w Polsce - akcja GW 16.06.11, 22:22
      Ja rozpoczęłam nową prywatną erę czytelniczą - pierwszy raz w życiu udało mi się poczytać na ławce na placu zabaw mając pod opieką mojego dwuipółlatka! Wielbię rowerek biegowy i miasteczko rowerowe:) Pierwszy rozdział "Zaginionego miasta Z" David'a Grann'a wygląda baaardzo zachęcająco.
      Co do maazynu Książki, to jestem straszna gapa - stałam na przeciwko niego w empiku i jakoś ręka i serce mi nie drgnęły. Czy jest coś w środku o dziecięcej literaturze oprócz tej reklamy "Króla Maciusia"?
      • kasia111177 Re: Czytamy w Polsce - akcja GW 16.06.11, 23:16
        W mijanych przeze mnie w drodze do i z pracy kioskach nie ma tego magazynu. W weekend jakiś empik odwiedzę i pewnie uda mi się kupić.
        Sama czytam właśnie "Jeśli pójdziesz za mną" Maleny Watrous.
        • madagalia Re: Czytamy w Polsce - akcja GW 17.06.11, 11:17
          W moim prowincjonalnym empiku nie ma :-( Boję się czytać na placu zabaw - ilekroć odrywam się od lektury jestem przekonana, że córka sobie gdzieś poszła daaaleko i z obłędem w oczach skanuję przestrzeń placową.
          • agisek Re: Czytamy w Polsce - akcja GW 17.06.11, 11:25
            Naprawdę nie ma w empikach? Ja kupiłam w sklepiku osiedlowym, w którym tylko chleb i marmolada ;-)
    • a_beatle Re: Czytamy w Polsce - akcja GW 17.06.11, 11:45
      Właśnie czytam Książki, w nich prowokacyjny, ale nie bez racji, tekst Janusza Rudnickiego o lekturach szkolnych.
      I czytam książki. Skończyłam niedawno świetny Pensjonat Pazińskiego, a teraz Białą Marię Krall i Rodzinną historię lęku Tuszyńskiej. Nie zliczę, ile czeka w kolejce...
      • anna_mrozi lektury 17.06.11, 14:40
        Tattarak wcześniej pytała o to, co sądzimy o tym tekście, ale ja wciąż nie mam czasu, żeby spokojnie przeczytać i "się odnieść".
        Na szybko go "połknęłam" i - faktycznie prowokacyjny, do bólu podporządkowany jednemu założeniu. Nie wiem czy taka "teza" o zatęchłym kanonie lektur i tendencyjność wzbudzić może jakąkolwiek dyskusję.
        Fakt pozostaje faktem - kanon lektur jest w dużej mierze martwy.
        Zwłaszcza na wczesnoszkolnym etapie, kiedy dzieci dopiero uczą się czytać.
        I dokładanie im do technicznych trudności archaiczne (język i temat) lektury to pomyłka.
        Moje koleżanki nauczycielki bronią w rozmowach "ponadczasowych" wartości w spisie lektur, ale je jestem przekonana, że wszystko zależy od nauczyciela :)
        Trzeba tylko ogromnego zaparcia i pokonania różnych przeciwności.
        PS> obiecuję rzetelnie przeczytać tekst Rudnickiego i rzetelniej się do niego odnieść :)
        • anna_mrozi Lektury wg Rudnickiego i nie tylko 19.06.11, 11:21
          o "Palę laktury" i nie tylko - dalej tu:
          forum.gazeta.pl/forum/w,16375,116847567,126268114,o_Pale_lektury_i_nie_tylko.html
    • anndelumester Re: Czytamy w Polsce - akcja GW 17.06.11, 11:51
      Kupiłam Ksiązki. Na razie czekają , az będę miała chwilkę.

--
      • kasia111177 Re: Czytamy w Polsce - akcja GW 19.06.11, 17:11
        Moim zdaniem artykuł o lekturach jak najbardziej trafiony i jego puenta, że dzisiejszy kanon uczy martwego języka. Mój starszy syn zapalony czytelnik, cierpi katusze jak musi czytać lektury szkolne. Jeszcze nigdy po przeczytaniu którejkolwiek z nich nie powiedział - świetne, przeczytam jeszcze raz. Na szczęście miłość do książek wyssał z mlekiem matki i żadna szkoła mu tego nie odbierze. Ale co z dziećmi, które książki poznają tylko w ramach lekcji języka polskiego? Nie dziwię się, że omijają je potem szerokim łukiem.
        • abepe Magazyn "Książki" 20.06.11, 21:37
          Przeczytałam. W formie podobny do mojego ulubionego "Magazynu Literackiego" "Tygodnika Powszechnego". Poziom zbliżony. Te gazety mają poważną wadę - wzbudzają we mnie potrzebę przeczytania/posiadania większości książek, o których się tam pisze!
          Dla tych, którym nie udało się kupić - ma być dodruk. I jednocześnie - brak informacji o tym, że będą następne numery.
          • anna_mrozi Re: Magazyn "Książki" 21.06.11, 07:03
            Myślę, że kolejne numery będą. Bo chyba akcja Agory "Czytamy w Polsce" jest ściśle połączona z wydaniem nowego magazynu...?

Ja też przeczytałam "Książki". To czego duży brak odczuwam, to "na serio" potraktowanie tematu literatury dla dzieci. "Na serio" czyli choćby nie wrzucanie do "jednego wora" w rankingu książek dla dzieci i młodzieży (widać, że młodzież głosuje własnymi portfelami).
            Jedna rozmowa z Jackiem Podsiadło "wiosny nie czyni" (swoją drogą dlaczego akurat on?). Rozmowa z nim dotyczy "lektury zadanej" (???) - książek z serii "Bez tabu".

W relacjach "co się czyta na świecie" też brak wieści z rynku "dziecięcego" (a nawet młodzieżowego)
            • abepe Re: Magazyn "Książki" 13.09.11, 22:37
              Drugi numer powinien już być w kioskach. Niestety nie widzę w opisach artykułów kontynuacji wątku lektur szkolnych i generalnie książek dla dzieci czy młodzieży chyba także brak.
              • abepe Re: Magazyn "Książki" 13.09.11, 22:51
                A przepraszam, jednak jest kontynuacja - Janusz Rudnicki poleca lektury maturzystom.
                • abepe Re: Magazyn "Książki" 14.09.11, 00:03
                  :))) Przeczytałam polemikę z Rudnickim autorstwa Zofii Kortas. Cóż, autorka dopuściła się pewnego kłamstewka. Napisała mianowicie tak:

(Polecam zresztą dyskusję na forum "Gazety Wyborczej" pod felietonem "Palę lektury!", bo zdaje się, że - chyba niezamierzenie - autor "Można żyć" zraził do siebie sporą część polskiej kadry nauczycielskiej. Niestety, kadra sama sobie też nie wystawia najlepszego świadectwa, dramatycznie pytając na tym samym forum: "Tyle o Rudnickim. Ktoś czytał jakąkolwiek jego książkę???" oraz zastanawiając się z rozbrajającą prostotą nad tym, co skłoniło autora do zajęcia się tym właśnie tematem: "Nie wiem, z jakiego powodu Rudnicki zajął się kanonem lektur... Śledzi to, co się dzieje w systemie polskiej edukacji? Ma dziecko, które zmaga się z kanonem lektury? Uczy w szkole? Ma kontakt z ofiarami tego >>stęchłego<< kanonu lektur?").

Cytowane fragmenty wydały mi się znajome:) Miałam rację, to nie są wypowiedzi na forum "Gazety Wyborczej" pod felietonem "Palę lektury!" ale fragmenty jednej wypowiedzi anny_mrozi z wątku o lekturach szkolnych. Gratuluję, Aniu - zostałaś przedstawicielką kadry szkolnej a nawet, wydaje się autorka tekstu przedstawiła Cię jako całą grupę osób charakteryzującą się tendencją do dramatycznych pytań oraz rozbrajającej prostoty:))
                  • steffa Re: Magazyn "Książki" 14.09.11, 00:39
                    Ładniutkie. :)
                    • abepe Re: Magazyn "Książki" 15.09.11, 23:36
                      Czytam drugi numer, znowu mi czegoś brakuje.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka