Dodaj do ulubionych

Ilustratornia - nowości 2010 / 2011

12.08.11, 11:19
ilustratornia.eu/
Obserwuj wątek
    • madagalia Ilustratornia - 2011 12.08.11, 11:22
      O zającu który szukał Swojego Miejsca - Agata Baranowska

https://www.inbook.pl/images/inbook/medium/2b/2bfd33415b51d861e20bde8b33508693.jpg

Historia o zabawce, która ma dość tkwienia na wystawie sklepu i postanawia wziąć sprawy w swoje ręce. Opowieść o tym, że choć czasem nie od razu odnajdujemy właściwe miejsce do "bycia", to warto go szukać. Że nie trzeba poddawać się przeciwnościom i żałować kolejnych prób, bo wszystkie te doświadczenia złożą się na naszą niepowtarzalną, a przez to bardzo cenną drogę. To pochwała aktywnej postawy w życiu i próba dodania dzieciom odwagi do działania w przyszłości, kiedy przyjdzie czas na podejmowanie przez nie życiowych decyzji. Nietypowe jak na literaturę dziecięcą tematy ilustracji (m.in. komin fabryczny, uliczne latarnie) rozbudzają w najmłodszych odbiorcach zainteresowanie różnymi motywami, co w przyszłości może zaprocentować ich większą otwartością na sztukę.
      • rykam Ilustratornia - 2012 24.05.12, 11:31
        Info z fb: "W pierwszej połowie czerwca trafi do księgarń druga książka mojego autorstwa. Książka - mam nadzieję - potrzebna, chociaż na temat niełatwy. "Dzidziuś. Niewielka książeczka o wielkiej stracie".
        Poronienie jest stratą dziecka, a dotknięta nią rodzina - mama, tata oraz rodzeństwo - ma prawo do żałoby. Książka kierowana jest do rodziców, którzy chcieliby przejść świadomie przez różne etapy żałoby oraz przeżyć towarzyszące jej emocje, wraz ze starszym dzieckiem."

Piękna okładka:
        https://a4.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-prn1/536310_361733483880307_138741642846160_958967_1077603690_n.jpg
        • rykam Dzidziuś. Niewielka książeczka o wielkiej stracie. 05.06.12, 12:32
          Podgląd ilustracji
          • rykam Recenzja Ego Dziecka 13.07.12, 09:24
            www.egodziecka.pl/Karuzela-uczuc-%E2%80%93-recenzja-ksiazki-Dzidzius.-Niewielka-ksiazeczka-o-wielkiej-stracie.html
            • rykam Recenzje c.d. 17.07.12, 11:45
              Słowem lukrowane
              Ryms
              • annazuzka Re: Recenzje c.d. 24.07.12, 16:59
                Zająca w domu ukochaliśmy już dawno. Na "Dzidziusia" jeszcze się nie zdecydowałam. Szczególnie, że na szczęście nie przeżyłam takiego dramatu jak utrata dziecka. Jestem jednak ciekawa tej książeczki, m.in. ze względu na sprzeczne opinie jakie można przeczytac na blogach/forach czy portalach o książce dziecięcej.

Myślę, że opinia, którą możemy przeczytac na stronach Rymsa jest troche przesadzona (chociaż trudno sprzeczac się z kimś kto książkę już czytał, gdy samemu sie jej nie czytało...). Uważam, że nawet jeśli, jak czytamy w Rymsie, autorka opisuje tylko jeden sposób/rodzaj radzenia sobie ze stratą, to nie można chyba mówic, że komuś go narzuca. Przedstawienie jednej konkternej wizji - byc może opartej na przeżyciach samej autorki, a może zupełnie zmyślonej - nie nakazuje nikomu odczuwac bólu, czy radzic sobie z nim w ten sam sposób...
                Nie wiem - muszę przeczytac. Chociaż chyba sama - nie wiem, czy książka nadaje się do czytania z dzieckiem, które nie musiało (i mam nadzieję nigdy nie będzie musiało) z tak trudną sytuacją sobie radzic.
          • rykam Dzidziuś. Niewielka książeczka o wielkiej stracie 17.08.12, 19:56
            Dzidziuś. Niewielka książeczka o wielkiej stracie

Tekst i ilustracje: Agata Baranowska

Rok wydania: 2012

Oprawa: twarda
            Format: 185 x 215 mm
            Liczba stron: 24

Recenzje c.d.
            CZYTAM, BO LUBIĘ
            Poza Rozkładem
            • rykam Recenzja Poza Rozkładem 17.08.12, 19:57
              Korekta linku :)

Poza Rozkładem
      • rykam O Zającu, który szukał Swojego Miejsca 17.08.12, 20:58
        O Zającu, który szukał Swojego Miejsca

Tekst i ilustracje: Agata Baranowska

Rok wydania: 2010

Oprawa: twarda
        Format: 215 x 245 mm
        Liczba stron: 32

Recenzje + podglądy:
        Ryms
        Poza Rozkładem
        Słowem lukrowane
        O tym, że...
    • rykam Zamówienia 17.08.12, 19:47
      Zamówienia można składać na adres ilustratornia@ilustratornia.eu lub za pomocą serwisu Allegro - użytkownik Ilustratornia.

Na życzenie Kupującego autorka może wpisać dedykację wraz z autografem.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka