Dodaj do ulubionych

witam się i od razu o Wiszniewskim

19.08.11, 23:48
Witam na jednym z moich ulubionych forów, dawno marzyłam o tym, żeby do Was dołączyć ;-)
Jestem starym czytaczem, mam 2 młodych czytaczy-słuchaczy (8 i 6 lat), czasem coś napiszę, co mi łaskawie opublikują (najczęściej w prasie dziecięcej), niestety, bardziej dla podreperowania budżetu niż z ambitniejszych pobudek ;-) Choć, kto wie, może się jeszcze kiedyś czymś pochwalę...

Chciałam Was BARDZO zainteresować (bo nie znalazłam takiego wątku) Ludwikiem Wiszniewskim.
Ciekawe rzeczy o nim wyczytałam tu:
www.spekulant.gda.pl/LudwikWiszniewski.htm
Było mi przykro, że nawet ja sama, choć powinnam z racji wykształcenia i zamiłowań, nie pamiętałam nazwiska autora kilku moich ulubionych wierszyków i piosenek z dzieciństwa (Koziołeczek: Stanął koziołeczek przed babuli progiem, zażądał kapusty i nastawił rogi...; Przyjaciele zajączka: Chorował zajączek, bolało go w boku..., Przedszkole: Powiedz, Jasiu, powiedz, Olu... itd.).
I w ogóle okazało się, że mało kto go pamięta, nie doczekał się nawet, jeśli dobrze zrozumiałam, własnego tomiku.

No więc piszę tu o nim i proszę - PAMIĘTAJCIE O WISZNIEWSKIM ;-) Co do tomiku, może ktoś mądry coś tu zdziała, nie wiem, jak to z tymi prawami autorskimi jest. Ale warto człowieka wyróżnić, choćby 60 parę lat po śmierci.
Obserwuj wątek
    • anna_mrozi witaj :) 20.08.11, 08:27
      Witaj :)
      Zaintrygowałaś mnie swoim wpisem; tym bardziej, że ja z Łodzi :)
      Ciekawa jestem dlaczego skąd wypływa to uwielbienie? Bo ja nie kojarzę, wierszyków, które przywołałaś; na linkowanej stronie przywołane jest porównanie Wiszniewskiego do Tuwima i Brzechwy. Czy faktycznie jest to trafne?
      Zakładam, że znasz choć wycinek jego twórczości (ja nie kojarzę nic) - czy "dziś" jest nadal aktualna i atrakcyjna?
      • abepe Re: witaj :) 20.08.11, 08:48
        Czarko, czy my się nie znamy z forum wrzesień 2003?
        • czarka77 Re: witaj :) 20.08.11, 18:33
          Abepe, oczywiście, że się znamy z tego właśnie forum ;-)
          Pozdrawiam!
          • abepe Re: witaj :) 22.08.11, 09:40
            Czarko, usunęłam poprzedni post, ponieważ, zgodnie z prawem, można w sieci zamieszczać tylko fragmenty tekstów.

Ja znam wiersz, który zamieściłaś.

Pozdrów od nas swoją wrześniówkę:)
    • abepe Re: witam się i od razu o Wiszniewskim 20.08.11, 09:07
      A patrz, wiedziałam, że znam nazwisko Ludwik Wiszniewski. Moi synowie bardzo lubią bajkę Jak szara gąska gospodarowała. Mamy ją w pożyczonym z biblioteki zbiorze Kolorowy świat.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka