kaixa 17.11.11, 09:14 Witajcie! Moze ktos z Was mial wglad w spis tresci ww. ksiazek wydanych niedawno przez NK i moglby choc z grubsza podzielic sie wiedza? Z gory dziekuje!! Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kaixa Re: Jan Brzechwa dzieciom / Wanda Chotomska dziec 17.11.11, 15:49 Nikt nie wie? Szkoda... w ciemno raczej nie kupie, bo boje sie, ze zanadto nam sie bedzie pokrywac z tym, co juz mamy... Odpowiedz Link
mika_p Re: Jan Brzechwa dzieciom / Wanda Chotomska dziec 17.11.11, 20:56 Chotomską spróbuję podac za kilka godzin, jak córka pójdzie spać. Są tam opowiadania i wiersze, tyle wiem na pewno :) Odpowiedz Link
agamamaoli Re: Jan Brzechwa dzieciom / Wanda Chotomska dziec 17.11.11, 22:05 Chotomską właśnie kupiłam - przejrzałam - wiersze i opowiadania, bardzo zabawne. Kupiłam też Poczytaj mi mamo 2 - obydwie książki w Carrefour w dobrej cenie 37,99 zł Odpowiedz Link
agasobczak Re: Jan Brzechwa dzieciom / Wanda Chotomska dziec 19.11.11, 10:51 w empiku niestety 49 zł :( Odpowiedz Link
labeg Re: Jan Brzechwa dzieciom / Wanda Chotomska dziec 20.11.11, 15:59 Empik jakiś pokręcony ... Jak kupuje w sklepie to faktycznie 49 pln, jak zamówię online - 44. U wydawcy 39. Ale już wiem, że Tom dostanie tę książkę - babcia daje pod choinkę po mojej podpowiedzi :D Odpowiedz Link
cashek01 Re: Jan Brzechwa dzieciom / Wanda Chotomska dziec 30.11.11, 02:29 Najtaniej jest u producenta ;). Wejdźcie sobie do sklepu naszej księgarni. ;) Odpowiedz Link
replika78 Re: Jan Brzechwa dzieciom / Wanda Chotomska dziec 28.12.11, 01:31 U wydawcy w 3paku (Brzechwa, Chotomska i... Dzieci z Bullerbyn) za 99 zł, czyli po 33 zł za książkę... Odpowiedz Link
agisek Re: Jan Brzechwa dzieciom / Wanda Chotomska dziec 18.11.11, 17:08 Chotomska (z grubsza): Wypożyczalnia skrzydeł Gdzie to jest? Rzeczowisko Drzewo z czerwonym żaglem Dlaczego? Zwierzaki Fruwaki Kogutek Czterech panów i Mikołaj Panna Kle-Kle O rety, rety, lecą kabarety Limeryki Leonek i Lew Muzykańce Tańce Spiewańce Odpowiedz Link
kaixa Re: Jan Brzechwa dzieciom / Wanda Chotomska dziec 18.11.11, 17:37 Agisku, wielkie dzieki, w takim razie zamawiam :-)) Odpowiedz Link
labeg Re: Jan Brzechwa dzieciom / Wanda Chotomska dziec 19.11.11, 00:29 Po co ja poszłam dziś do empiku no po co??? Prezenty dla prawie 4letniego synka juz prawie gotowe, ale jak przejrzałam tę książkę to zakochałam się. Oprócz treści, której jeszcze nie znamy, są świetne ilustracje! Odpowiedz Link
mika_p Re: Jan Brzechwa dzieciom / Wanda Chotomska dziec 19.11.11, 23:06 Dzięki, Agisku, ja dopiero teraz mogłabym przystąpić do pisania spisu treści. Odpowiedz Link
cashek01 Re: Jan Brzechwa dzieciom / Wanda Chotomska dziec 30.11.11, 02:31 Warto nadmienić, że ilustratorem jest Artur Gulewicz- moim zdaniem rysunki są genialne :) Odpowiedz Link
gosjana Re: Jan Brzechwa dzieciom / Wanda Chotomska dziec 30.11.11, 12:44 w Empikcom jest promocja na te książki, cena 41,90 Odpowiedz Link
cashek01 Re: Jan Brzechwa dzieciom / Wanda Chotomska dziec 06.12.11, 00:29 W sklepie Naszej Księgarni Wanda Chotomska dzieciom kosztuje 39,90 Odpowiedz Link
steffa Re: Jan Brzechwa dzieciom / Wanda Chotomska dziec 30.11.11, 13:34 Żeby jeszcze tak uparcie nie powodowały skojarzeń z Piotrem Rychlem i Pawłem Pawlakiem razem wziętych. Szczególnie w niektórych odsłonach. Ładnie prezentuje się na stronie autor: Nabyte przez tyle lat doświadczenie poskutkowało moim własnym ciekawym stylem. Kolorowym, zabawnym i pełnym detali. Cha cha cha. Widać, że nie literat. ;-) Odpowiedz Link
replika78 Re: Jan Brzechwa dzieciom / Wanda Chotomska dziec 28.12.11, 01:25 nie wiem czy wiecie, ale Drzewo z czerwonym żaglem, wpisana została na Listę Honorową im. Hansa Christiana Andersena. To była seria najbardziej uznanych książek dla dzieci. Odpowiedz Link
lipiec_2007 Re: Jan Brzechwa dzieciom / Wanda Chotomska dziec 18.11.11, 22:16 To ja z grubsza o Brzechwie:) Rozdział entliczek pentliczek z wierszami m.in: Na straganie Na wyspach Bergamutach pomidor Tancowal igłą z nitka Globus Rozdział "plotki, smutki, opowieści" ze znanymi wierszami o zwierzętach Rozdział "rozni tacy" z wierszami: Samochwala Klamczucha Len Skarzypyta Pytalski Rozdział z trzema opowiadaniami o Panu Kleksie Rozdział "oto bajka" i m.inn: Pchla Szachrajka Szelmostwa lisa Witalisa Trzy wesołe krasnoludki Baśń o korsarzu Palemonie Odpowiedz Link
replika78 Re: Jan Brzechwa dzieciom / Wanda Chotomska dziec 07.12.11, 15:59 Tym razem wygrała Wanda Chotomska dzieciom. A to dlatego, że znacznie mniej ją znam niż Brzechwę i postanowiłam nadrobić zaległości. Odpowiedz Link
cashek01 Re: Jan Brzechwa dzieciom / Wanda Chotomska dziec 23.12.11, 02:05 Aż się zdziwisz, jak wiele powiedzonek autorstwa Chotomskiej przeniknęło do potocznej mowy... Odpowiedz Link
replika78 Re: Jan Brzechwa dzieciom / Wanda Chotomska dziec 28.12.11, 01:28 No np? jakie?? Mało ja znam, choć taka zasłużona. Pewnie Jacek i Agatka mnie tak odstręczyli. Odpowiedz Link
cashek01 Re: Jan Brzechwa dzieciom / Wanda Chotomska dziec 28.12.11, 01:44 Np. "każda pliszka swój ogonek chwali" , "bo kto wejdzie między wrony musi krakać tak jak one" i inee takie ... Odpowiedz Link
uccello Wanda Chotomska 28.12.11, 15:03 No ale, nic nie ujmując Pani Chotomskiej stare polskie przysłowie brzmiało: Każda liszka swój ogonek chwali. Dziś na lisicę nikt nie mówi liszka, a dla współczesnych nieuchronnie pojawia się skojarzenie z liszką robaczywką . Pliszka odczarowuje i przywraca nam to przysłowie. Tak samo jak przysłowie : kiedy wnidziesz między wrony, kraczże jak i ony, zostało jedynie przez autorkę zmodyfikowane. Jest sporo sformułowań z jej piosenek, które weszły do języka potocznego: a ja mam psa, a ja mam psa, przyniosłam go z podwórka Czarne wrony, czarno kraczą W czarnych barwach widzą świat(...) Czarne przegrywa, kolor wygrywa w kolory grajmy dziś. kundel bury fajny pies Tadek - niejadek. Pamiętacie jeszcze jakieś? Odpowiedz Link
tattarak Re: Wanda Chotomska 29.12.11, 00:40 uccello napisała: > Jest sporo sformułowań z jej piosenek, które weszły do języka potocznego: > a ja mam psa, a ja mam psa, przyniosłam go z podwórka(...) > Czarne wrony, czarno kraczą > W czarnych barwach widzą świat(...) > Pamiętacie jeszcze jakieś? O tak, takich piosenek było bardzo dużo - mamy je wymieniać? Na przykład 'entliczek pentliczek, ptasie piórko, przeskocz z nami przez podwórko (...)' z piosenki o dużych butach. Pamiętam calutką, łącznie z układem:) Oprócz tych wesołych, zabawnych tekstów było też sporo bardziej poruszających - były piosenki o Andersenie, Korczaku, o nadziei, co ma kolor zielony (chyba mniej znane). Odpowiedz Link
uccello O! 29.12.11, 11:56 "Entliczek - pentliczek" sama nie wiem czy to twór Brzechwy czy ecie- pecie dziedzictwa kulturalnego Słowian, a poeta je tylko wykorzystał w wierszu. entliczek pentliczek, ptasie piórko, przeskocz z nami przez podwórko (...) Pamiętam calutką, łącznie z układem:) Tattaraczku byłaś w Gawędzie, czy tańczyłaś do telewizora? Odpowiedz Link
tattarak Re: O! 29.12.11, 13:29 uccello napisała: > "Entliczek - pentliczek" sama nie wiem czy to twór Brzechwy czy ecie- pecie > dziedzictwa kulturalnego Słowian, a poeta je tylko wykorzystał w wierszu. To początek, ale dalszy ciąg i końcówka 'i za ogon wróbla złap' to raczej już tylko Pani Chotomska. Czy nie? > byłaś w Gawędzie, czy tańczyłaś do telewizora? Za młodu chyba jedno przeszło w drugie. Wczoraj do komputera, bo sprawdzałam co jeszcze pamiętam z tamtejszej edukacji:) Odpowiedz Link
abepe Re: Wanda Chotomska 29.12.11, 11:53 uccello napisała: > No ale, nic nie ujmując Pani Chotomskiej > stare polskie przysłowie brzmiało: Każda liszka swój ogonek chwali. > Dziś na lisicę nikt nie mówi liszka, a dla współczesnych nieuchronnie pojawia s > ię skojarzenie z liszką robaczywką . Pliszka odczarowuje i przywraca nam to prz > ysłowie. Zwłaszcza, że pliszki naprawdę chwalą się swoim ogonkiem. Zawsze tak wdzięcznie nimi machają w górę i w dół;) Odpowiedz Link
replika78 Re: Wanda Chotomska 10.01.12, 21:14 Pliszka... Liszka... mają ogonki? Mają... Mogą się chwalić...Ja niestety ogonka nie mam... będę łkała... Odpowiedz Link
cashek01 Re: Wanda Chotomska 13.01.12, 23:05 Ja też ogonka nie posiadam, lecz mi bez niego dobrze :). Ależ się tu cudna dyskusja nawiązała <zaciera ręce>. Odpowiedz Link
bluestarfish Re: Wanda Chotomska 14.01.12, 22:52 Wszystkie te wspominane przez was piosenki Wandy Chotomskiej są tutaj, również na płycie: www.wyd-literatura.com.pl/wanda-chotomska,diana-karpowicz/rodzinna-herbatka-plyta-cd.html Odpowiedz Link
kaixa Re: Jan Brzechwa dzieciom / Wanda Chotomska dziec 15.01.12, 16:10 Skusilam sie na Chotomska i moge tylko polecic - ogromny wybor wierszy (choc mamy juz kilka innych tomow, to w tym co chwila znajduje cos nieznanego), kilka opowiadan i bardzo przyjemna szata graficzna. Jeden z tych zakupow, po ktorych czlowiek z satysfakcja stwierdza, ze naprawde sie oplacil. Brzechwy nie kupilam (zdecydowalam sie na nowe "Sto bajek", co by pozbyc sie starego z ilustracjami Piatka), wiec nie moge sie niestety wypowiedziec. Odpowiedz Link
cashek01 Re: Jan Brzechwa dzieciom / Wanda Chotomska dziec 23.01.12, 11:13 Prawda? Mnie też zaskoczyło bogactwo zbioru i przecudne ilustracje Gulewicza :):) Odpowiedz Link