Dodaj do ulubionych

Zaklinacie zimę?

01.12.11, 13:30
Mój czteroipółlatek ciągle przynosi informacje o rychłym nadejściu zimy.
Czytaliśmy już na jego życzenie "Najbardziej na świecie lubię śnieg", zakamarkowe "O zimie" i zimowego Percy'ego. Tomiszcze z biblioteki "Cztery strony baśni. Jesień" leży nietknięte. Jesiennego "Adasia i Słonia" także nie dokończyliśmy.
Poddałam się. Wczoraj zaproponowałam "Piecyk, czapeczka i budyń". Powoli wchodzimy w klimaty bożnoarodzeniowe (nie piszę jakie, bo to temat innego wątku:).

A mnie się w tym roku marzy ciepła zima!
Obserwuj wątek
    • sylwina76 Re: Zaklinacie zimę? 01.12.11, 13:51
      Moje młodsze dziecko też nie może się już doczekać - codziennie rano sprawdza, czy w nocy spadł śnieg. Czytamy Madikę zakamarkową i Mamę Mu na sankach i niecierpliwie czekamy na Zimową wyprawę Ollego Elsy Beskow. No i baśnie! Nie wiem dlaczego, ale lepiej czyta nam się je w długie zimowe wieczory.
      Reszta naszych zimowo - śniegowych lektur związana jest już z Bożym Narodzeniem.

• abepe A dorosłe zimowe lektury? 01.12.11, 14:03
        Rodzicom nieodmiennie polecam "Lód" Dukaja (sama przeczytałam latem i jesienią - 1040 stron i nie czyta się tego tak lekko jak Pottera:)
    • abepe Re: Zaklinacie zimę? 01.12.11, 14:22
      Taki wątek znalazłam z czasów, gdy zimy bywały ciepłe:)) Moje pytanie z tego wątku - chce wam się czytać o zimie, gdy pół roku jesień?I wywołałam dwie wielkie zimy!!!
      Zaraz wyciągam "Królową Śniegu"!
      • tattarak Re: Zaklinacie zimę? 01.12.11, 20:22
        Jeszcze niech ta zima nie nadchodzi, musimy dokończyć Jesień Wajraka.
        • steffa Re: Zaklinacie zimę? 01.12.11, 22:54
          Nie przyjmuję do wiadomości informacji o zimie. ;)
          Zaczną się zaspy i nie będzie gdzie parkować, che che.
        • abepe Re: Zaklinacie zimę? 01.12.11, 23:53
          tattarak napisała:

> Jeszcze niech ta zima nie nadchodzi, musimy dokończyć Jesień Wajraka.

A wiesz, że niedawno odkryłam, że znam ilustratora tej serii? Z kompletnie nieksiążkowej sytuacji. Najprawdopodobniej spotkam go jutro;)
          A część o zimie macie?
          • tattarak Re: Zaklinacie zimę? 02.12.11, 02:49
            abepe napisała:
            > A wiesz, że niedawno odkryłam, że znam ilustratora tej serii? Z kompletnie niek
            > siążkowej sytuacji. Najprawdopodobniej spotkam go jutro;)

To pozdrowienia dla ilustratora naszej ulubionej serii. Obecnie ulubionej.

> A część o zimie macie?

Tej to akurat chyba jeszcze nikt nie ma:)
    • alistar1 Re: Zaklinacie zimę? 02.12.11, 08:45
      Chyba nie zaklinamy, właściwie jesteśmy już na całego w klimatach zimowych i świątecznych. I chociaż śniegu jeszcze nie ma, dzieci spodziewają się się już nowych łyżew i jabłuszek do zjeżdżania. Dodatkowo czytamy pełne wydanie Dzieci z Bullerbym i tu też akurat część świąteczna się zaczęła, więc nie sposób od tej zimy uciec. Dziś rano odgrzebałam z półki "Tajemnicę Bożego Narodzenia" i teraz medytuję czy by nie zacząć z siedmiolatką, bo pierwszy grudnia był wczoraj, więc na dobrą sprawę jest to właściwy czas.
      • abepe Re: Zaklinacie zimę? 02.12.11, 11:25
        alistar1 napisała:

> Chyba nie zaklinamy, właściwie jesteśmy już na całego w klimatach zimowych i św
        > iątecznych. I chociaż śniegu jeszcze nie ma, dzieci spodziewają się się już now
        > ych łyżew i jabłuszek do zjeżdżania.

Hmm, nie masz po Młodszym łyżew do odsprzedania? Może bym swojego Młodszego w łyżwy wrzuciła? Jak taki maluch jeździ?

Dodatkowo czytamy pełne wydanie Dzieci z B
        > ullerbym i tu też akurat część świąteczna się zaczęła, więc nie sposób od tej z
        > imy uciec.

Mnie Irena Kwiatkowska zepsuła przyjemność czytania "Dzieci z Bullerbyn". Dzieci innej wersji niż jej nie uznają. Na szczęście lubią obrazkowe;)

Dziś rano odgrzebałam z półki "Tajemnicę Bożego Narodzenia" i teraz
        > medytuję czy by nie zacząć z siedmiolatką, bo pierwszy grudnia był wczoraj, wię
        > c na dobrą sprawę jest to właściwy czas.

Myśmy przez wczorajsze urodziny prababci nie przeczytali pierwszego rozdziału "A w wigilię przyjdzie niedźwiedź". Nadrobimy w weekend. Tak samo "Tajemnica Bożego Narodzenia" jeszcze czeka. Szczerze mówiąc wolę czytać kilka rozdziałów na raz. Wiem, że konieczność czytania po kawałku jest bardziej adwentowa - daje poczucie oczekiwania, niespełnienia zachcianki od razu, ale chyba postąpię mniej radykalnie i będziemy czytać ile nam się podoba:) Zwłaszcza, że lektur zimowo-świątecznych jest multum.
        • alistar1 Re: Zaklinacie zimę? 02.12.11, 11:43
          abepe napisała:

> Hmm, nie masz po Młodszym łyżew do odsprzedania? Może bym swojego Młodszego w ł
          > yżwy wrzuciła? Jak taki maluch jeździ?

Młodzy właśnie odziedziczy figurówki po starszej siostrze, a siostra dostanie nowe hokejowe, które powinny być lepsze niż tradycyjne figurówki (będą bardziej zwrotne). Młodszy stawał na lodzie kilka razy w zeszłym roku, ale na dobre zaczyniemy teraz, łyżwy to jednak wyższa szkoła jazdy i potrzeba świetnej koorynacji. Siostra nauczyła się znakomicie, choć mieliśmy także krótki okres, kiedy wściekała się, że nie potrafi. Teraz jeździ znakomicie i wiem, że nowe hokejówy to to, czego pragnie najbardziej.

> Mnie Irena Kwiatkowska zepsuła przyjemność czytania "Dzieci z Bullerbyn". Dziec
          > i innej wersji niż jej nie uznają. Na szczęście lubią obrazkowe;)

No tak, to silna konkurancja.

> Myśmy przez wczorajsze urodziny prababci nie przeczytali pierwszego rozdziału "
          > A w wigilię przyjdzie niedźwiedź". Nadrobimy w weekend. Tak samo "Tajemnica Boż
          > ego Narodzenia" jeszcze czeka. Szczerze mówiąc wolę czytać kilka rozdziałów na
          > raz. Wiem, że konieczność czytania po kawałku jest bardziej adwentowa - daje po
          > czucie oczekiwania, niespełnienia zachcianki od razu, ale chyba postąpię mniej
          > radykalnie i będziemy czytać ile nam się podoba:) Zwłaszcza, że lektur zimowo-ś
          > wiątecznych jest multum

To prawda. Miałam zamiar upolować nam Troje dzieci i gwiazdę, ale i na allegro ostra konkurencja, szkoda. Może należało by tę książkę dorzucić do wątku Do wznowienia na już, bo poza biblioteką chyba już niedostępna.

• bbkk Re: Zaklinacie zimę? 02.12.11, 16:06
      u nas tematy świąteczno zimowe też już od dłuższego czasu
      a starszak chyba od miesiąca czeka na zimę :-)
      • abepe Re: Zaklinacie zimę? 02.12.11, 18:48
        Chyba zupełnie niepotrzebnie oddzieliłam wątek o tematyce zimowej od świątecznych:)
        • uccello Re: Zaklinacie zimę? 02.12.11, 20:21
          Zaklinam i podejmuję pod zimne kolanka- niech nie przychodzi. Niech się umości gdzieś w Zakopanem, lub Szczyrku. Padł mi kaloryfer w pracowni, maluję kątem w kuchni, a odsiecz przybędzie dopiero kole środy.
          • abepe Re: Zaklinacie zimę? 03.12.11, 15:52
            Oj, Ellu, zmrożone rączki mogą być nie całkiem sprawne! A może to pretekst do ciekawego eksperymentu malarskiego - niech Cię same sztywne ręce poprowadzą:))
            • abepe Re: Zaklinacie zimę? 31.01.12, 23:05
              Głupio ciągnąć wątki świąteczne, ale zima dookoła więc wyciągam ten;)
              Dochładzacie się lekturami zimowymi czy dogrzewacie czymś innym?

My jesteśmy po Królowej śniegu, Zimowej przygodzie Ollego (wielokrotnie), starszy wspominał coś o Adasiu i Słoniu zimowych, ja myślę o Zimie Muminków.
              • ma1gdas Re: Zaklinacie zimę? 31.01.12, 23:30
                Cztery pory baśni, tom Zima na
                • alistar1 Re: Zaklinacie zimę? 01.02.12, 10:33
                  Rozgrzewamy się Guciem i Cezarem, wspanałe odkrycie książkowe. Siłą rozpędu zaczęłam szukać nam Gapiszona i Korniszona, ale nakład coraz mniej dostępny.
                  • abepe Re: Zaklinacie zimę? 01.02.12, 11:44
                    alistar1 napisała:

> Rozgrzewamy się Guciem i Cezarem, wspanałe odkrycie książkowe.

My też:)) Młodszy ćwiczy na nich czytanie, starszy mu pomaga. Wczoraj do tego oglądaliśmy nagranie guciowocezarowe Pankota i Kotpana;) Młodszy wytykał nieścisłości w wyglądzie.

Siłą rozpędu zac
                    > zęłam szukać nam Gapiszona i Korniszona, ale nakład coraz mniej dostępny.

Kwapiszona nie mamy żadnego, ale Gapiszon na tapecie.

Na dzisiaj zaplanowałam Andersena, głownie "Dzikie łabędzie", bo wybieramy się na spektakl. Ale chłopcy tak się dobrze bawią, że trudno im przerwać. Nawet moje wciskanie się ze szmatą między nich i półki pod biurkiem nie przeszkadzało im w zabawie. Zrobiłam trochę porządków w książkach dla maluchów, które tam składujemy. Niestety, stwierdziłam, że nie jestem w stanie się z nimi rozstać, część odłożyłam po odkurzeniu na tę samą półkę, część wyciągnęłam, bo przydadzą się do nauki angielskiego;)

Pisałam niedawno, że mniej ostatnio czytamy, bo chłopcy na nowo odkryli siebie. Wczoraj starszy stwierdził, że musimy zjeść wcześniej kolację, żeby było więcej czasu na czytanie w łóżku. Na moje oświadczenie, że możemy czytać przed kolacją odpowiedział, że nie, bo się bawią;) A mnie się książki sypią zewsząd!
                    • chaber69 Re: Zaklinacie zimę? 01.02.12, 15:08
                      Ja się dogrzewam raczej. Na ferie zaplanowałam dla dzieciaków "Gorące klimaty" (rzecz dotyczyć będzie Afryki), bo ostatnio przez dwa spotkania było o zimie. Teraz czas na trochę pustyni, słońca (królestwo za ciepełko), ryk lwa, piramidy, etc. No i mam powód dla którego mogę kupić "Czarownicę Nangę" dla biblioteki.
                      • i2h2 Re: Zaklinacie zimę? 01.02.12, 15:13
                        Ręczę, że odniesiesz sukces - wracając z Bałtyckich Spotkań jesienią (poświęconych Afryce) słuchałam z całkowitym niezrozumieniem utyskiwań współpasażerów: o co im chodzi? Jakie szaro i smutno?! Przecież jest ciepło i niesamowicie kolorowo ;-P
                        Przeszło mi chyba gdzieś po tygodniu dopiero, czego i Wam życzę :-)
                        • abepe Re: Zaklinacie zimę? 01.02.12, 15:19
                          i2h2 napisała:

> Ręczę, że odniesiesz sukces - wracając z Bałtyckich Spotkań jesienią (poświęcon
                          > ych Afryce) słuchałam z całkowitym niezrozumieniem utyskiwań współpasażerów: o
                          > co im chodzi? Jakie szaro i smutno?! Przecież jest ciepło i niesamowicie koloro
                          > wo ;-P

A mnie było głównie mało. Potem przeglądałam nagrania doładowując się i siedziałam na stronie Dominique Mwankumiego i Ilusafrica- zajrzyj koniecznie!
                      • abepe Re: Zaklinacie zimę? 01.02.12, 15:13
                        chaber69 napisała:

> Ja się dogrzewam raczej. Na ferie zaplanowałam dla dzieciaków "Gorące klimaty"
                        > (rzecz dotyczyć będzie Afryki),

Zobacz koniecznie na targach czy Tako przyjedzie z Maską lwa.
                        A co jeszcze afrykańskiego zaproponujesz? Ja po ostatnich BSI szukam afrykańskich klimatów.
                        • chaber69 Re: Zaklinacie zimę? 01.02.12, 15:29
                          Na razie powyciągałam książki z półek. Mamy dużo klimatów disneyowskich typu Tarzan, ale w zależności od wieku dzieci biorę pod uwagę "Elmera", "Czekoladę", "Księgę krajów i kontynentów" i mam taką wiekową książkę z lat 60-tych G. Vallerey "Baśnie afrykańskie". Z domu przyniosę "Baśnie z dalekich wysp i lądów" - czytałam będą dziecięciem i byłam zachwycona. Wszystko zależy od tego w jakim wieku dzieciaki się zapiszą. Tako obowiązkowo odwiedzę podczas Targów. Znalazłam stronę Fundacji Edukacji Międzykulturowej, na której są scenariusze do zajęć dla dzieci dotyczące właśnie Afryki plus materiały dla nauczyciela. Na pewno częściowo z nich skorzystam. W domu mam na pewno co najmniej dwie płyty z muzyką afrykańską. Jak to wszystko połączę i co jeszcze dodam to nie wiem jeszcze, ale na pewno będzie gorąco.
                          • sylwina76 Re: Zaklinacie zimę? 05.02.12, 22:45
                            Ostatnia zimowa lektura syna to Zima. Przewodnik prawdziwych tropicieli Wajraka :) Akurat bardzo lubimy zimę, zaklinaliśmy i niech trwa...

• abepe Re: Zaklinacie zimę? 06.02.12, 19:20
                              U nas pozycje, które sugerują, że zima nie trwa wiecznie (akurat te -24 stopnie jakoś na do niej zniechęcają, na dodatek dzieci złapały wirusa akurat gdy kupiliśmy wymarzone "jabłuszka"). Wczoraj obejrzeliśmy "Lwa, czarownicę i starą szafę" (ośmiolatek już dwukrotnie słuchał książki, ale film zrobił na nim wstrząsające wrażenie).
                              Dzisiaj chłopcy wyciągnęli "Baśń o dwunastu miesiącach". Potem jeszcze "Niefruwaka Piechotnego" (wiosenny on przecie) a starszy wypatrzył na półce "Adasia i Słonia" nr 4, czyli wiosennego. Gdy zaproponowałam księgę trzecią - zimową, przy przypomniał sobie, że nie dokończyliśmy drugiej. Więc mamy jesień;) I przegryzamy letnią "Gałką od łóżka".
                            • abepe Z zapowiedzi 2016 20.10.16, 16:39
                              Z zapowiedzi:

Media Rodzina:

Kicia Kocia. Zima

Spacerkiem przez rok
                              Małgorzata Strzałkowska/Elżbieta Wasiuczyńska

(skoro przez rok, powinna być i zima)
                              • abepe Re: Z zapowiedzi 2016 20.10.16, 17:13
                                Znak:

Zima Mikołajka

• abepe Re: Z zapowiedzi 2016 23.01.17, 18:30
                                abepe napisała:

> Spacerkiem przez ro
                                > k
                                > Małgorzata Strzałkowska/Elżbieta Wasiuczyńska
                                >

> (skoro przez rok, powinna być i zima)

Ilustracje, które zamieszcza Ela Wasiuczyńska wyglądają wybornie. Czy ktoś się skusił na tę książkę?
                    • alistar1 A propos Kwapiszona 16.02.12, 21:06
                      abepe napisała:

> Kwapiszona nie mamy żadnego, ale Gapiszon na tapecie.

No właśnie, pies Korniszon i jego wspólne z Gapiszonem przygody to nasz ostatni nabytek i miła lektury, choć historyjki są bardzo prościutkie, ale wciąż nas śmieszą. Zastanawiam się nad Kwapiszonem, na allegro widzę jakieś stare wydania, czy ktoś może coś więcej napisać o tej postaci? W temacie Kwapiszona ostatnio ukazała się tylko poniższa książka, ale zdobycie również raczej niemożliwie.

www.empik.com/o-kwapiszonie-niezwyklym-poznaniu-tajemnicy-listu-i-butenko-bohdan,prod32350045,ksiazka-p
                      • beataj02 Re: A propos Kwapiszona 17.02.12, 11:43
                        alistar1 napisała:
                        > W temacie Kwapiszona ostatnio ukazała się tylko poniższa książka, ale zdobycie również
                        > raczej niemożliwie.
                        > www.empik.com/o-kwapiszonie-niezwyklym-poznaniu-tajemnicy-listu-i-butenko-bohdan,prod32350045,ksiazka-p

W trakcie ostatnich odwiedzin u teściów byliśmy enty raz w Muzeum Archeologicznym (www.muzarp.poznan.pl/muzeum_new/muz_pol/lokalizacja.html) i coś mi się kojarzy, że Kwapiszon tam jeszcze był. W kasie, przy okazji kupowania biletów, na ścianie za panią jest półka z książkami o Poznaniu i między nimi właśnie Kwapiszon. Jak mi się uda namówić teścia do sprawdzenia, to napiszę czy to zgodne z prawdą, czy tylko moja bujna fantazja ;-)
                        • alistar1 Re: A propos Kwapiszona 17.02.12, 12:41
                          O, byłoby świetnie:)

U nas ostatnio szał na Butenkę, rozmyślam więc czy nie planuje się jakiś wznowień Kwapiszonowych, bo chyba dużo było książek z tym właśnie bohaterem (piszę, przeglądając tylko allegro). A teraz chyba jest tylko do znalezienia w bibliotece. Liczę na Dwie Siostry:))
                          • beataj02 Re: A propos Kwapiszona 17.02.12, 16:45
                            A w razie czego nabywać Wam/komuś ? Od razu uprzedzam, że w Poznaniu bywam rzadko, teściowie u nas w Wawie też nie za często, takie "rodzinne" kontakty ;-) Jak się da, to w razie czego naciągnę teścia na paczkę, ale jemu trzeba łopatologicznie co i ile, więc muszę wiedzieć wcześniej, jak zbiorcze zamówienie zrobić. Chyba go najpierw poproszę, żeby poszedł i zapytał ile sztuk jest Kwapiszona i czy są inne z ilustracjami wielkiego B.
                            A może Alistar, wymienimy się telefonami na gazetowym mailu i będziemy w razie czego na bieżąco zamawiać ?
                            • alistar1 Re: A propos Kwapiszona 17.02.12, 17:13
                              To ja Beatko piszę do Ciebie na gazetowego.
    • abepe Re: Zaklinacie zimę? 11.03.12, 23:01
      forum.gazeta.pl/forum/w,16375,132935824,132935824,Sniezynka_Ruth_Sanderson.html
      • anndelumester Re: Zaklinacie zimę? 09.11.13, 14:07
        A w życiu.
        Wczoraj byliśmy na długim spacerze na hulajnodze i tylko w tiszercie, tak było ciepło.
        Ale czytelniczo K. ostatnio szukał o wyprawach polarnych. Niby w temacie.
        • abepe Re: Zaklinacie zimę? 09.11.13, 14:54
          Pytanie zadałam w grudniu 2 lata temu:)
          • abepe grudzień 2013 16.12.13, 22:17
            Czas pozaklinać zimę!!!

Przeczytaliśmy "Boże Narodzenie w Bullerbyn", "Zimową wyprawę Ollego" i zaczęliśmy "Piecyk, czapeczka i budyń".

Dzieci liczą na śnieg na święta! Jednego bałwana zdążyliśmy tydzień temu ulepić, kwadrans później zlał nas deszcz!
            • abepe Re: grudzień 2013 16.12.13, 23:11
              Czwartoklasista ma na pojutrze przeczytać w ramach lektury "Lwa, czarownicę i starą szafę". Bardzo zimowa!
              • abepe Re: grudzień 2013 17.12.13, 10:21
                Zawiesiłam ostatnio oko na książce Holly Webb - Nieźwiadek polarny. Dla wywołania zimy byłabym nawet skłonna ją kupić:)) Nie wiem czy to się da czytać, ale ilustracje są całkiem przyjemne.
                • yantichy Re: grudzień 2013 31.12.13, 14:06
                  Zdaje się, że powinniśmy się zabrać za zaklinanie, bo dziecko na spacerze zaczęło krzyczeć z entuzjazmem "Mamo, śnieeeeg!!!". A to był oszroniony styropian.
                  I ja się z Raczkowskiego ("Co to, synku? Styropian na bałwana.") śmiałam :/
                  • abepe Re: grudzień 2013 31.12.13, 14:50
                    Ja właśnie wróciłam z ostatniego w tym roku spaceru po lesie. Przegoniłam synów po okolicznych wzgórzach, pomaszerowaliśmy nad rzekę po wierzbę dla króliczki.
                    Młodszy najpierw smęcił na temat rowerów (gdyby koła były napompowane to bym się zgodziła), potem zażądał pójścia do domu po piłkę do kosza i odwiedzenia boiska.

Nieco w ramach zaklinania zimy czytamy jeszcze "Historię ze Świętym Mikołajem i mlecznymi zębami". Rzecz dzieje się w listopadzie, Św. Mikołaj za wcześnie przybywa na Ziemię zmylony padającym śniegiem. Dzięki temu poznałam powiedzenie "Święty Marcin jedzie na białym koniu":)

A! W zeszłym tygodniu byliśmy na plaży. Chłopcy grali w piłkę, młodszy próbował zbudować zamek z piasku.

U nas za niespełna 3 tygodnie ferie zimowe!
                    • abepe Re: grudzień 2013 31.12.13, 15:44
                      Planujemy Sylwestra z dziećmi przy filmowym "Lwie, czarownicy i starej szafie" i nie wiem czy to dobry pomysł ze względu na zimę.
                      • abepe styczeń 2014 07.01.14, 16:14
                        Widzę, że nikt oprócz mnie nie chce pomóc zimie!
                        • beataj02 Re: styczeń 2014 07.01.14, 22:20
                          Ja chcę, ja chcę, mam dość tej szaro-burości... choć nie powiem, dzisiejsze prawie wiosenne słoneczko też mi się podobało ;-)
                          • abepe Re: styczeń 2014 07.01.14, 22:30
                            Na drzewach pąki, na polach coś z ziemi wyłazi.

A my wczoraj skończyliśmy "Historię ze Świętym Mikołajem i mlecznymi zębami" a dzisiaj z 6,5latkiem czytaliśmy: "Najbardziej na całym świecie lubię śnieg", "Czupieńki. Gwiazdka", dwa opowiadania zimowo-kuleczkowe "Narty" i "Oczekiwanie" (oraz jeszcze dwie bożonarodzeniowe "Puk, puk! Kto tam?" i "Paddington i świąteczna niespodzianka":) Bawiliśmy się także "Szukam. Święta, święta", bo "W śnieżnym pejzażu wytężam wzrok i śwęta trwają cały rok!":)

Jeszcze nam trochę zimowych zostało i będziemy kontynuować:)
                          • agata3a Re: styczeń 2014 07.01.14, 22:31
                            Jakiej szaro - burości? Pod oknami na forsycji piękne, świeże, zielone listki.
                        • agata3a Re: styczeń 2014 07.01.14, 22:59
                          Coś mi się przypomniało nie do końca w temacie. Moja młodsza córka bardzo ubolewa, że zima jest przedstawiana w książkach jako zła, sroga. Córka jest bardzo specyficznym dzieckiem, problem ją męczy. Chyba jej chodzi głównie o personifikacje zimy. Czy może jednak jest gdzieś zima opisana jako dobra pani, wątpię, ale a nuż się mylę.
                          • abepe Re: styczeń 2014 07.01.14, 23:15
                            W Zimowej wyprawie Ollego jest całkiem sympatyczny Król Zimy.
                            • agata3a Re: styczeń 2014 07.01.14, 23:22
                              A jednak...Wielkie dzięki, kiedyś chciałam to kupić, ale w końcu stwierdziłam, że dziewczyny już wyrosły, dla ocieplenia wizerunku zimy będę musiała nabyć.
                              • abepe Re: styczeń 2014 07.01.14, 23:50
                                Mój 6,5 latek to lubi:)
                                • agata3a Re: styczeń 2014 08.01.14, 07:58
                                  No to fajnie, jest szansa, że moja prawie 6 - latka też polubi, zwłaszcza że jest dość dziecinna jak na swój wiek. Ostatnio przez przypadek zaczęłam im opowiadać o Demeter i przeczytałam mity - gdy doszłam do tego, że jak Demeter tęskni za córką to jest zima, córa się porządnie zdenerwowała:
                                  - Znowu jak jest źle to jest zima! Zima jest dobra i bardzo ładna (dla niej oczywiście zima = śnieg na dworze).
                                  • abepe Re: styczeń 2014 08.01.14, 22:38
                                    I cytaty wywołujące zimę z forumowego Konkusu od czapy!
                                    • agata3a Re: styczeń 2014 08.01.14, 23:23
                                      Tak, muszę dokładnie przejrzeć ten wątek.
        • abepe Re: Zaklinacie zimę? 24.10.15, 22:48
          anndelumester napisała:

> Ale czytelniczo K. ostatnio szukał o wyprawach polarnych. Niby w temacie.

Z kilkuletnim opóźnieniem, ale jest:))

Wyprawa Shackletona
          Autor: William Grill

https://www.film.gildia.pl/_n_/literatura/tworcy/william-grill/wyprawa-shackletona/okladka-200.jpg
          • abepe Re: Zaklinacie zimę? 19.11.15, 15:00
            Zakamarki zimowe dla przedszkolaków:

Skrzat nie śpi
            tekst: Astrid Lindgren
            ilustracje: Kitty Crowther

https://www.zakamarki.pl/media/catalog/product/cache/1/image/9df78eab33525d08d6e5fb8d27136e95/s/k/skrzat-nie-spi_420pxrgb.jpg

• alistar1 Re: Zaklinacie zimę? 20.11.15, 21:01
              Kusi mnie ta zapowiedź bardzo, bo Astrid, bo ta zaśnieżona okładka. Ostatnio święta zdecydowanie mniej zimowe.
          • abepe Re: Zaklinacie zimę? 24.10.16, 15:39
            A może Bieguny i ich zwykli-niezwykli mieszkańcy ?

https://czytam.com.pl/foto/7/5257/d181701.jpg
            • huculeczka Re: Zaklinacie zimę? 26.10.16, 21:32
              Dla nastolatków - www.muchomor.pl/pl/p/Dolep-mi-ogon-sniezyco/189
    • rykam O czym pada śnieg? A. Tyszka 09.11.13, 10:15
      Z nowości, choć częściowo chyba pod święta podchodzi :)

https://ecsmedia.pl/c/o-czym-pada-snieg-p-iext23902017.jpg

O czym pada śnieg?

Opowieść o tym, jak pewnego zimowego dnia wszystko było inaczej: śnieg padał i padał... Dzidzia Biedronka i Gąsienica Gąsia zgubiły swoich przyjaciół, a Panią Ćmę przebudziło niespodziewane pukanie do drzwi... A wszystko się działo tuż przed Pierwszą Gwiazdką.

Tekst: Agnieszka Tyszka
      Ilustracje: Aleksandra Kucharska-Cybuch

Wydawnictwo: Akapit Press

Premiera: listopad 2013

• uccello Dostawa śniegu już mknie... 13.01.14, 12:33
        https://lh6.googleusercontent.com/-zzVotIaZKkw/UtPLaXvWyCI/AAAAAAAADT4/SyBUYguuS20/w632-h591-no/ci%25C4%2599%25C5%25BCar%25C3%25B3wka.jpg
        • alexsc Re: Dostawa śniegu już mknie... 13.01.14, 13:54
          aż chciałoby się kliknąć 'lubię to" :)
          • alistar1 Re: Dostawa śniegu już mknie... 15.01.14, 09:22
            Dostawa śniegu dotarła, w ciągu jednej nocy napadało, że ho ho! Pojemne to było autko... Dziękujemy:))
            • abepe Re: Dostawa śniegu już mknie... 26.01.14, 19:11
              U nas śnieg leży od ponad tygodnia. Nie jest to ilość zdolna wywołać większe zaspy. W zeszłym tygodniu syn złamał "jabłuszko" na kamieniu. Na szczęście w nocy z soboty na niedzielę trochę śniegu spadło - dzisiaj udało nam się poszaleć na górce w lesie.

W związku z tym, że teraz będę miała tydzień urlopu a dzieci drugi tydzień ferii - zapowiedziałam powrót do lektur zimowych:)

• yantichy Re: Dostawa śniegu już mknie... 27.01.14, 00:11
                Mążmój bardziej prze niż za.
                Wszystko przez opałożerny piec i konieczność odśnieżania.
                My natomiast kontenci wielce. Sanki mają zdarte płozy.
                Ja mam pretekst, żeby w końcu kupić Piecyk, czapeczkę i budyń.
                A w planach robienie kolorowych klocków z lodu i czynienie z nich budowli (liczę na powstanie jakiegoś miłego oku witrażu za oknem).
                • uccello parę pytań 27.01.14, 00:23
                  yantichy napisała:
                  > A w planach robienie kolorowych klocków z lodu i czynienie z nich budowli (licz
                  > ę na powstanie jakiegoś miłego oku witrażu za oknem).

Ajajaj- jakie to będzie ładne- wodę kolorujesz akwarelkami czy barwnikami spożywczymi? Zrobisz fotki- wstawisz tutaj?
                  • yantichy Re: parę pytań 27.01.14, 11:46
                    Prawdę mówiąc dopiero wpadłam na pomysł z klockami i doświadczenia nie mam. Do tej pory -na potrzeby różnych kolorowych ryzów i innych takich - barwiliśmy wodę krepiną. Może barwniki spożywcze byłyby efektywniejsze?
                    Klocki chcemy łączyć zaprawą w postaci ciepłej wody ze spryskiwacza.
                    Fotografie będą!
                    • abepe Re: parę pytań 28.01.14, 16:40
                      Niezły plan! Ja też poproszę fotki.

U nas dzisiaj prawdziwa zadymka!

Po prostu należy spojrzeć na ten obrazek!!!

( "O zimie" Görel Kristina Näslund/Kristina Digman, wyd. Zakamarki)

https://www.zakamarki.pl/media/catalog/product/o/_/o_zimie_14_15_700px.jpg
    • rykam Muminek i pierwszy śnieg 05.10.14, 09:33
      https://merlin.pl/Muminek-i-pierwszy-snieg_Tove-Jansson,images_product,23,978-83-281-0479-2.jpg

Autor: Tove Jansson
      Wydawnictwo: Egmont

Seria: Opowiadania z Doliny Muminków

Premiera: 13 października 2014

Format: 21 x 26 cm
      Oprawa: miękka
      Liczba stron: 32

Nie chcę śniegu, jeśli śnieg oznacza, że nie będzie Włóczykija. Do Doliny Muminków przyszła ZIMA i przyjaciel Muminka musi wyruszyć na południe. Muminek martwi się, czy Włóczykij będzie za nim TĘSKNIŁ równie mocno, jak on za Włóczykijem. A jeśli nawet, jak się o tym dowie?
      • aggala Re: Muminek i pierwszy śnieg 05.10.14, 11:43
        Serii nie znam, ale na okładce jest wyraźnie napisane: "NA PODSTAWIE opowiadania Tove Jansson".
    • yantichy Re: Zaklinacie zimę? 07.11.14, 20:34
      Młody wyciągnął dzisiaj "Zimę z białym niedźwiedziem". To może oznaczać nadchodzące mrozy!
      Kobea za oknem przestanie kwitnąć :(
      • abepe Re: Zaklinacie zimę? 07.11.14, 20:53
        W naszym mieszkaniu rozpleniły się złotooki, na szybie w pracy widziałam biedronkę. Z drugiej strony - kilka razy na poręczy balkonu pojawiły się sikorki, które dokarmiamy zimą. Jeśli odwiedzi nas rudzik - to pędzie znak.
        • abepe zimowe nowości 2014 24.11.14, 22:47
          Idzie zima
          Tadeusz Kubiak

https://merlin.pl/Idzie-zima_Tadeusz-Kubiak,images_product,9,978-83-7785-577-5.jpg

--------------------------------

Maks zimą
          Christian Tielmann

https://merlin.pl/Maks-zima_Christian-Tielmann,images_product,9,978-83-8008-000-3.jpg

--------------------------------------------

Mała Lotta i renifery
          Holly Webb

https://merlin.pl/Mala-Lotta-i-renifery_Holly-Webb,images_product,25,978-83-7983-000-8.jpg

---------------------------------------------------

Wiersze na Boże Narodzenie
          Dorota Gellner

https://merlin.pl/Wiersze-na-Boze-Narodzenie_Dorota-Gellner,images_product,17,978-83-280-1329-2.jpg

-----------------------------------------

Wigilia Małgorzaty
          India Desjardins

https://merlin.pl/Wigilia-Malgorzaty_India-Desjardins,images_product,29,978-83-63696-10-8.jpg

-----------------------------------------

Basia i narty
          Zofia Stanecka

https://merlin.pl/Basia-i-narty_Zofia-Stanecka,images_product,15,978-83-281-0433-4.jpg

----------------------------------------

• abepe Re: Zaklinacie zimę? 04.12.14, 15:16
          Od poniedziałku u nas na dobranoc dwa "kalendarze adwentowe", czyli "A wigilię przyjdzie niedźwiedź" oraz "Wierzcie w Mikołaja". Na wywołanie zimy czytamy razem "Opowiadania bożonarodzeniowe" (bo one są bardziej zimowe niż świąteczne), młodszy przeczytał "Tajemnicę szafranu" (w sumie trzy części "Biura detektywistycznego" określił jako zimowe).
          • abepe Re: Zaklinacie zimę? 05.01.15, 00:11
            Bardzo słabo wypadają nasze działania. Wyczuwam brak przekonania u rodziców!
            • laemmchen79 Re: Zaklinacie zimę? 07.01.15, 00:40
              Na forum Domowe przedszkole też robimy podchody do tematu zimy
              forum.gazeta.pl/forum/w,251416,155648361,156137687,Re_Zima.html?v=2#p156137687
              - obok książek wrzucamy i nadal szukamy pomysłów na zabawy plastyczne i eksperymenty przyrodnicze dla przedszkolaków - może komuś z tutejszych forumowiczów coś się przyda, może ktoś dorzuci i swój pomysł.
    • laemmchen79 Re: Zaklinacie zimę? 16.12.15, 14:40
      Teatr malucha - Zima (chyba nasza ulubiona część) - u nas obowiązkowa pozycja przy porannej wyprawie samochodem do przedszkola.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka