Dodaj do ulubionych

Wynalazek Hugona Cabreta - książka i... film

15.12.11, 23:39
Wyszukiwarka wypluła zarchiwizowany wątek, a w nim zaledwie kilka wypowiedzi na temat tego tytułu wydanego przez Naszą Księgarnię >> forum.gazeta.pl/forum/w,16375,79621309,79628776,_Wynalazek_Hugona_Cabreta_.html Zwiastun filmu oczarował mnie czas jakiś temu >> www.youtube.com/watch?v=iQNkETGfA6k , a dziś moje przeczucia potwierdziła rozmowa telefoniczna z kimś, kto film już widział. U nas premiera dopiero w lutym. Kto zna książkę?
Obserwuj wątek
    • joanna05 Re: Wynalazek Hugona Cabreta - książka i... film 15.12.11, 23:57
      Znam i lubię od dawna, oczywiście. Sama sobie przeczytałam, bo jak się pojawiła, to moje dzieciaki były chyba jeszcze na nią za małe. Robi ogromne wrażenie nawet na pierwszy rzut oka - kapitalny pomysł z tymi rysunkami, zastępującymi część akcji.
    • alistar1 Re: Wynalazek Hugona Cabreta - książka i... film 16.12.11, 07:21
      Nie znam książki, ale po tym zwiastunie zamarzyło mi się poznać, bo film zapowiada się niesamowity:)
      • ammbrozyjka Re: Wynalazek Hugona Cabreta - książka i... film 16.12.11, 18:49
        ja znam i mnie się szalenie podobała - wizualnie, treściowo, w ogóle sam pomysł i tematyka. I zachwycona kupiłam synowi, który bardzo dużo czyta i ma dobry (moim zdaniem gust) i... nie chwyciło. Jestem taka wredna, ze mu zapowiedziałam, iż nie pójdzie do kina na film, póki ksiązki nie przeczyta, a ponieważ obsada filmu i twórcy są mu drodzy, pewnie się znowu weźmie za książke ;-))
        • tattarak Re: Wynalazek Hugona Cabreta - książka i... film 17.12.11, 01:06
          Też mam książkę - pamiętam, że byłam mocno zaskoczona jak ją po raz pierwszy wzięłam do rąk. Bardzo się cieszę, że będzie film.
          • anchen Re: Wynalazek Hugona Cabreta - książka i... film 17.12.11, 09:01
            Pierwsza książka, jaką przeczytał samodzielnie nasz wówczas sześcioletni syn - miłość od pierwszego wejrzenia. Też się cieszę, że będzie film.
            • chaber69 Re: Wynalazek Hugona Cabreta - książka i... film 14.02.12, 10:23
              Z tego co widzę - premiera była 10 lutego. Wypożyczyłam sobie książkę, żeby przeczytać przed kinem, ale jakoś się nie złożyło... Muszę nadgonić, bo chciałabym do kina iść. Ktoś był i może się podzielić wrażeniami? Warto, nie warto? Czy dla 7- latków (bo chcę dzieciaki w różnym wieku zabrać) będzie zrozumiały?
              • abepe Re: Wynalazek Hugona Cabreta - książka i... film 14.02.12, 10:25
                Ja też proszę o relację. Chociaż wolałabym wersję 2 D.
                • ammbrozyjka Re: Wynalazek Hugona Cabreta - książka i... film 14.02.12, 12:10
                  Moi synowie już film widzieli i stwierdzili, że jest fantastyczny. To być może jedyny film, który uzasadnia użycie techniki 3D; Socorsese wie, co robi ;-)) (to opinia męża-filmowca, który ma alergię na 3D)
                  Ja nie widziałam filmu, ale jak zapowiedziałam, najpierw syn musiał skończyć zaczętą książkę. Chyba jest napisana dość prostolinijnie (naiwnie.. ?), ale ponieważ syn czytał po EN, było to wyzwaniem i nadało smaczek egzotyzmu całemu przedsięwzięciu. Czyta się bardzo szybko, bo choć to gruby tom, mało jest tekstu na stronie i dużo ilustracji - obczytany 9 latek sobie poradzi , myślę.
                • cipcipkurka Re: Wynalazek Hugona Cabreta - książka i... film 14.02.12, 12:12
                  Abepe, doczytałam się na stronach Heliosa, że mają 3D i wersję cyfrową, czyli---jak rozumiem---właśnie 2D.
                  www.heliosnet.pl/2,Gdansk/BazaFilmow/Szczegoly/film/1418
                  W gazecie przeczytałam, że we wszystkich kinach jest tylko 3D, ale kino twierdzi co innego.
                  • abepe Re: Wynalazek Hugona Cabreta - książka i... film 14.02.12, 17:44
                    cipcipkurka napisała:

> Abepe, doczytałam się na stronach Heliosa, że mają 3D i wersję cyfrową, czyli--
                    > -jak rozumiem---właśnie 2D.

Dzięki za informację! Ale dlaczego nie grają w weekend? Czy ja sobie nie radzę z opisem repertuaru?
                    • cipcipkurka Re: Wynalazek Hugona Cabreta - książka i... film 15.02.12, 09:21
                      Ja w ogóle nie widzę repertuaru na piątek/sobotę/niedzielę. W poniedziałek jest tylko jedna pozycja w rozpisce, pewnie jakiś pokaz specjalny. Może to, co zamieszczają na stronie, dotyczy tylko kilku najbliższych dni? Pewnie można by jakąś informację telefonicznie uzyskać, ale ich podejście do widza takie sobie ;)
                      • cipcipkurka Do Abepe 17.02.12, 09:58
                        Abepe, info dla Ciebie. Hugo jest w Heliosie, tylko jeden seans dziennie, 15.45.
                        Do zobaczenia w kinie ;)
                        • abepe Re: Do Abepe 18.02.12, 12:03
                          cipcipkurka napisała:

> Abepe, info dla Ciebie. Hugo jest w Heliosie, tylko jeden seans dziennie, 15.45
                          > .
                          > Do zobaczenia w kinie ;)

Dziękuję za informację! Będziesz w tym tygodniu? Ja mogę dopiero w przyszły weekend. Mogłabyś zapytać, czy będą grać?
                          • cipcipkurka Re: Do Abepe 18.02.12, 19:41
                            Wróciliśmy, jestem pod ogromnym wrażeniem :) Dzieci dały radę, chociaż na pewno bardziej podobał się nam, zresztą na sali dzieci było kilkoro zaledwie, a ludzi sporo.
                            Niestety obsługa nie zna programu z takim wyprzedzeniem, trzeba sprawdzać na ich stronie.
    • zo_79 Re: Wynalazek Hugona Cabreta - książka i... film 14.02.12, 11:34
      Jesteśmy świeżo po lekturze (9-latka i my rodzice). Książka wszystkim się spodobała, chociaż zgodnie stwierdziliśmy, że jest nieco naiwna, a w klimacie przygnębiająca. Mimo to mam nadzieję, że film odda atmosferę książki, a zwłaszcza ilustracji, które naprawdę genialnie wpisują się w ten klimat.
      • joanna05 Re: Wynalazek Hugona Cabreta - książka i... film 14.02.12, 12:40
        Byłam i ja z synami, film zrobił na mnie ogromne wrażenie. Malarski, cudowny plastycznie, z raczej niespieszną akcją, pełen nostalgii. Fabularnie taki dickensowski dość (te nieszczęsne sieroty!), dla rodziców gratka, jeśli są miłośnikami dawnego stylu kina i jego historii. Uwaga, jest chyba tylko w wersji z napisami, ale dialogów nie ma aż tak wiele, nie są też superdługie. Mój 8-latek spokojnie dał radę je przeczytać, tylko w jednej scenie, gdy postacie się bardziej rozgadały, potrzebował mojej pomocy.
        Szkoda tylko, że nakład książki wyczerpany.
        Joanna z Badeta
        • anick5791 Re: Wynalazek Hugona Cabreta - książka i... film 14.02.12, 13:27
          Zamówiłam tu 3 dni temu:
          www.nk.com.pl/35/promocja.html
          Filmu jeszcze nie widziałam, ale na pewno się wybiorę. Sama :) Bo moja 3-latka jeszcze za mała :)
        • woda.lekko.gazowana Re: Wynalazek Hugona Cabreta - książka i... film 15.02.12, 09:47
          i my byliśmy - podpisuję sie pod wszystkimi odczuciami joanny, łącznie z tą, że ośmiolatek dał radę czytać :)
    • rykam Re: Wynalazek Hugona Cabreta - książka i... film 14.02.12, 13:42
      W takim razie wznowili bądź był dodruk, bo książka jest do nabycia w cenie promocyjnej 25zł i Wydawnictwo ją reklamuje: "Zanim obejrzysz film, przeczytaj książkę!" :)
      • joanna05 Re: Wynalazek Hugona Cabreta - książka i... film 14.02.12, 13:59
        W takim razie wydawca zazdrośnie strzeże tego tytułu, bo nie wrzucił książki póki co do masowej dystrybucji. Obstawiam zatem, że to albo supernowy dodruk, albo resztki z poprzedniego wydania jeszcze.
        Joanna z Badeta
        • steffa Re: Wynalazek Hugona Cabreta - książka i... film 14.02.12, 21:15
          Napisano: 2008. Nie było więc dodruku i najwyraźniej wyprzedają resztki.
          • joanna05 Re: Wynalazek Hugona Cabreta - książka i... film 15.02.12, 10:26
            Sprawdzę to dziś dokładnie i dam znać. Generalnie kontaktowaliśmy się z NK i są zdumieni, że książka nie jest w dystrybucji, bo mają jej sporo i mały skandal się zrobił. Wychodzi więc na to, że forum pomoże w powrocie książki do księgarń :)
            • woda.lekko.gazowana Re: Wynalazek Hugona Cabreta - książka i... film 16.02.12, 16:34
              kupiłam wczoraj na bazie tego watku i już mam - prześwietna!
              • violik Re: Wynalazek Hugona Cabreta - książka i... film 16.02.12, 21:47
                Zachęcona Waszymi recenzjami zaiteresowałam się tą pozycją. Od ręki wypożyczyłam w bibliotece za rogiem, dałam swojej 10-latce późnym popołudniem, a ona do wieczora przeczytała. Trochę jestem zaskoczona. Mówi, że jej się podobało i opowiada mi treść niepytana, czyli chyba sie podobało, ale dręczy mnie niejasne podejrzenie, że rysunkom nie poświęciła wiele czasu. Może 10 lat to już za duży czytelnik / oglądacz...?
                Mam wielką chęć wybrać się na film, zwłaszcza, że grają nieopodal. Tylko zastanawia mnie długość filmu: 126 minut.
                • steffa Re: Wynalazek Hugona Cabreta - książka i... film 17.02.12, 14:00
                  Może dlatego, że takich książek w zasadzie nie ma i nie wiadomo, jak się po nich poruszać? Mój syn na przykład obejrzał tylko rysunki. ;-) W tym samym wieku.
                • abepe Re: Wynalazek Hugona Cabreta - książka i... film 18.02.12, 12:05
                  violik napisała:

Tylko zastan
                  > awia mnie długość filmu: 126 minut.

Właśnie. W tygodniu nie ma szans na obejrzenie tak długiego filmu i powrót do domu o sensownej dla dziecka porze (głownie biorąc pod uwagę 20 minut reklam przed filmem).
                  • violik Re: Wynalazek Hugona Cabreta - książka i... film 18.02.12, 18:49
                    Byliśmy rodzinnie na filmie. Nie mogłam się doczekać końca. Film jest za długi. Scorsese, czy nie, ale po cóż te wielominutowe wpatrywania w oczy i pościgi pośród tłumu pasażerów powtarzające się pod koniec co i rusz. Bez urazy, ale moim zdaniem, gdyby wyciąć parę dłużyzn, to akcja nabrałaby życia. Dobrze, że powstał taki film. Mi jednak do gustu nie przypadł. Dzieci wyszły wymęczone, ale mówią, że się podobał.
                    • aniam123 Re: Wynalazek Hugona Cabreta - książka i... film 18.02.12, 19:25
                      Violiku dzięki za tę "recenzję". Chyba poczekamy na DVD.
                    • woda.lekko.gazowana Re: Wynalazek Hugona Cabreta - książka i... film 19.02.12, 12:47
                      ja z kolei dopiero po wyjsciu z kina zorientowałam się, że taki był długi! Myślę, że to jest film typowo kinowy - zdecydowanie trudniej byłoby mi (i dzieciom) oglądać go na małym ekranie, a na dużym wciagnął nas od pierwszej chwili.
                      Co do książki - ośmiolatkowi nie od razu się spodobała, ale jak się wciągnął, to na długo :) Nastolatka natomiast powiedziała, że woli czytać niż oglądac obrazki, i to mnie trochę zdumiało..
    • zuzannao Re: Wynalazek Hugona Cabreta - książka i... film 19.02.12, 16:04
      Widzieliśmy wczoraj. Wydaje się, że dorosłych zachwycił bardziej niż dziecko, które troszeczkę narzekało, że smutny - ale dziecko od dawna ma problem z akceptowaniem fabuł, w których bohater jest sierotą. Film piękny, nastrojowy, zrobiony z niezwykłą dbałością o szczegóły. Poza tym pierwszy to widziany przeze mnie film w 3D, w którym to 3D ma jakiś sens, nie jest tylko zwykłym nużącym efektem. Odbieram ten film przede wszystkim jako hołd dla kina, przypomnienie tej epoki w jego historii, kiedy zadaniem filmu było opowiadać cudowne historie i po prostu wzruszać. Ale tę warstwę również lepiej zrozumie dorosły - nasze dziecko było zdziwione, że wszystkie przywołane tam fragmenty filmowe są "prawdziwymi filmami", a nie zostały zrobione na użytek tego filmu. Wieczór w domu spędziliśmy wyszukując stare filmy(Harold Lloyd, Buster Keaton i oczywiście Melies), zdjęcia (w filmie pojawia się m.in. słynne zdjęcie pociągu, ktory wyjechał przez okno z dworca Montparnasse) oraz analizując mapę Paryża w poszukiwaniu dworca, na którym mieszkał Hugo (żaden nie pasuje).
      • mharrison Ja też polecam 20.02.12, 09:48
        Polecam hucznie. Wszystko mi się podobało. Paryż sprzed 100 lat, dworzec z buchającymi parą pociągami, muzyka (głównie francuskie walczyki), młodzi i starsi aktorzy, stare wnętrza i ubrania. Magia kina, magia książek, magia marzeń podlana technicznymi i historycznym sosem. Od razu na myśl przyszedł mi Cień wiatru i powieści Zafona dla młodzieży, realizm magiczny przetykany Dickensowską atmosferą.
        Dla mnie bomba. Dla dzieci też. W końcu długo przeze mnie oczekiwany film familijny na poziomie, który nie jest animowany i nie jest Shrekiem.
        Wielki plus za brak dubbingu tudzież lektora. Piękna angielszczyzna, świetnie się słucha. Są oczywiście polskie napisy.
        Jedynie okulary 3D niewygodne, a film jednak długi (ale na pewno nie stanowczo za długi). Moim zdaniem zdecydowanie kinowy – warto obejrzeć na dużym ekranie.
        Dodam, że tematyka zachęciła mnie do obejrzenia Artysty, do którego podchodziłam „z pewną taką nieśmiałością”.
      • violik W sprawie dworca - Wynalazek Hugona Cabreta 06.03.12, 20:46
        To dworzec Gare Montparnasse (Dworzec Montparnasse) – także Paris-Montparnasse. Słynny z wypadku. https://rlv.zcache.com/train_wreck_at_montparnasse_22_october_1895_poster-r87a3af3aa2584d7ebda067af92cb595c_adau_400.jpg
        Dworzec został przebudowany. Georges Meliès miał tam sklep.
        Choć wydawało mi się, że to dworzec Austerlitz. A wieża jak w dworcu Lyońskim.
        https://www.tripperbox.com/tripper/local/cache-vignettes/L500xH387/pgare2-2-5bb94.jpg
        • abepe tańsze bilety w kinach - multikino 08.03.12, 11:43
          Patrzę na promocje kinowe:
          Na razie multikino:
          multikino.pl/pl/extra/filmowe/
          Dorzućcie następne (może osobny wątek?)
        • zuzannao Re: W sprawie dworca - Wynalazek Hugona Cabreta 08.03.12, 16:39
          Właśnie dlatego napisałam, że żaden nie pasuje. Montparnasse mógłby być, bo katastrofa, sklep i widok na wieżę Eiffel'a. Ale za to na pewno nie byłoby go widać z mostu, na którym stoją w pewnym momencie bohaterowie - z tego ujęcia wygląda, jakby stał w pobliżu Sekwany, więc pasowałby Austerlitz. A wieża jak na Lyońskim. Jednym słowem: amerykańska synteza, kwintesencja dworca paryskiego, bez wdawania się w niepotrzebne detale;-)
    • pa_yo Re: Wynalazek Hugona Cabreta - książka i... film 22.02.12, 10:44
      Na stronie kina widze, dopisek :napisy, czyli z 7-latkiem nie pójde bo nie nadązy czytać, jak Wasze dawały radę???
      • cipcipkurka Re: Wynalazek Hugona Cabreta - książka i... film 22.02.12, 10:50
        Nasz siedmiolatek czasem nie nadążał (a czyta dobrze). Jednak wydaje mi się, że jeśli dziecko czyta płynnie, a Ty możesz mu czasem doczytać czy dopowiedzieć, to powinno dać radę.
        • abepe Re: Wynalazek Hugona Cabreta - książka i... film 05.03.12, 18:15
          Dotarliśmy do kina i my. Film nam się podobał, ośmiolatek chyba nie był zmęczony długością (chociaż był głodny, bo zjadł śniadanie prawie 3 godziny przed seansem:). 3D może być, ale wydaje mi się, że i bez tego efektu film byłby wciągający. Myślę, że warto jednak obejrzeć go w domu ponownie, żeby omówić temat początków kina, kompletnie dla naszych dzieci egzotyczny.
          Albo sięgniemy po książkę (ale nie spieszy mi się, bo syn czyta na raz 3 inne książki).

Mam w związku z tym głupie pytanie - z czego teraz puszczane są filmy? Nadal z taśmy?
          • violik Re: Wynalazek Hugona Cabreta - książka i... film 06.03.12, 09:40
            z taśmy i z plików
            Kino cyfrowe to najnowocześniejszy z wykorzystywanych obecnie systemów wyświetlania filmów - zarówno tych powstałych na taśmie celuloidowej, jak i w technice cyfrowej. Filmy w wersji cyfrowej odtwarzane są z zabezpieczonych szyframi plików, przy pomocy specjalnych projektorów cyfrowych i serwerów. Technologia ta zapewnia lepszą ostrość i stabilność obrazu, lepszy dźwięk, a także najwyższą jakość projekcji bez względu na czas użytkowania kopii.
            • cipcipkurka Re: Wynalazek Hugona Cabreta - książka i... film 06.03.12, 09:52
              Niektóre kina, na przykład Helios czy Cinema City, dodają w repertuarze "film cyfrowy", więc od razu wiadomo, co oglądamy ;)
            • abepe Re: Wynalazek Hugona Cabreta - książka i... film 06.03.12, 20:07
              violik napisała:

>Technologia ta zapewnia lepszą ostrość i stabilność obrazu, lepszy dźwięk, a także najwyższą jakość projekcji bez względu na czas użytkowania kopii.

Lepsza ostrość - coś dla mnie. Nie cierpię zamazanych filmów kinowych.
    • rzezucha.ma Re: Wynalazek Hugona Cabreta - książka i... film 08.03.12, 12:54
      Przeczytałam wczoraj wieczorem książkę, żałując, że dorośli tak szybko czytają ;), ja do tego nie umiem odłożyć książki, żeby "była na później" , bo fajna. Przeczytałam i bardzo mi się podobała. Historia ciekawa, ale forma przede wszystkim! Świetna.
      Wstawiam na półę, niech czeka na chłopaków.
      • violik Re: Wynalazek Hugona Cabreta - książka i... film 13.04.12, 12:07
        Film Georgesa Mélièsa cytowany w Hugo oraz opowieść o życiu i dziełach Georgesa Mélièsa na Ale kino+ 16 i 22 kwietnia. Polecam.
        • violik Wynalazek Hugona, a tegoroczny test 6-klasisty 13.04.12, 15:50
          Zapomniałam wspomnieć, że na tegorocznym sprawdzianie 6-klasisty pytania od 1 do 7 nawiązywały do tekstu o początkach kinematografii.
          Okazuje się, że pytanie 2. "Które ujęcie wywołało panikę na pokazie filmu braci Lumière?" sprawiło kłopot niektórym uczniom. Kto był na "Hugonie", ten problemu nie miał...
          Sprawdzian szóstoklasisty 2012 do obejrzenia tutaj.
          • abepe Re: Wynalazek Hugona, a tegoroczny test 6-klasist 03.06.12, 23:00
            Mój drugoklasista dostał książkę na Dzień Dziecka i nie może się od niej oderwać mimo, że film oglądał dwa razy (drugi raz w ten sam Dzień Dziecka na okolicznościowej projekcji w szkole).
    • violik Wynalazek Hugona Cabreta - śladami bohatera 12.03.13, 17:29
      Pamiętacie jeszcze tę książkę?
      Zbliżają się miesiące sprzyjające podróżowaniu. Kto w tym roku zawita do Paryża, to może dziecku, które książkę pamięta, pokazać miejsca związane z ekranizacją książki. Otóż okazuje się, że ponieważ oryginalny dworzec Gare Montparnasse jest przebudowany, filmowcy chcieli kręcić film na Gare du Nord. Nie dostali pozwolenia i stacja kolejowa z filmu powstała głównie w studiu filmowym pod Londynem. Inspiracją był dworzec Gare du Nord oraz były dworzec, który teraz mieści Musée D’Orsay. Zegar w filmie to kopia tego z Musée D’Orsay.
      Wszystko opisane tutaj.
      Sam Melies jest pochowany na najsłynniejszym cmentarzu Pere Lachaise, na wysokości grobu Chopina, ale w znacznym oddaleniu, przy Murze Komunardów.
      • violik Georges Melies - radio o narodzinach kina 02.07.15, 10:23
        Była książka (świetna), są filmy Meliesa, a teraz słuchowisko, które wygrało tegoroczny festiwal Dwa Teatry.
        "Podróż na Księżyc” Moniki Milewskiej w reżyserii Anny Wieczur-Bluszcz tryumfowała 29 czerwca w Sopocie.
        Słuchowisko tutaj.
        • abepe Re: Georges Melies - radio o narodzinach kina 06.07.15, 10:05
          Słuchowisko pyszne, słuchaliśmy wczoraj w podróży (bez dzieci, ale myślę, że 12latek się zainteresuje, temat już zna i z "Cabreta" i z dokumentu, który kiedyś oglądaliśmy na TVP Kultura).
          Fakty z życia Meliesa podane w słuchowisku nie do końca się zgadzały z dokumentem, ciekawe dlaczego?
      • kavakava Re: Wynalazek Hugona Cabreta - śladami bohatera 10.12.16, 12:26
        Dzięki za polecenie ksiazki i filmu! w najbliższy weekend wybieramy się do Paryża i zdecydowanie brakowało mi inspiracji dla mojego 8-latka. Dodatkowo mam ograniczony dostęp do polskich pozycji książkowych - jesteśmy za granica, a rzeczony ośmiolatek porusza się na razie w sferze języka polskiego głównie. Książki więc przed wyjazdem nie damy razy zdobyć, ale za to film jest na iTunnes z polskimi napisami :-)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka