abepe 03.01.12, 23:05 Stary wątek się zarchiwizował, ale warto zebrać to, co wyszło od tej pory. A wyszło sporo. Zaczynam: seria Syreny - biografie: Virginii Woolf, Indiry Gandhi i Fridy Kahlo. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
cipcipkurka Czy wojna jest dla dziewczyn? 04.01.12, 09:11 Czy wojna jest dla dziewczyn? Autor: Paweł Beręsewicz, ilustracje: Olga Reszelska. "Historia Eli, którą pewnego dnia zaskoczyła II wojna światowa i bardzo popsuła jej dzieciństwo. Piaskowe kulki zamieniły się w groźne bomby, tatę wezwały ważne sprawy i w ogóle nie chciały wypuścić, a mama-lekarka to już naprawdę prawie nie mogła wyjść z pracy. Ela uczy się uważać na słowa. Radzić sobie, nie beczeć. I dochowywać najprzeogromniejszych tajemnic! A przecież jest tylko małą dziewczynką i nie powinna dźwigać tak wielkich ciężarów." Odpowiedz Link
abepe Re: Czy wojna jest dla dziewczyn? 16.05.12, 13:36 Zwiastun książki "Czy wojna jest dla dziewczyn" Zwiastun tak samo przygnębiający jak książka, dobrze (ale głosy trochę niewyraźne). Odpowiedz Link
abepe Korczak 05.12.12, 11:28 "Jest taka historia, opowieść o Januszu Korczaku" Beata Ostrowicka, il. Jola Richter - Magnuszewska "Pamiętnik Blumki" Iwona Chmielewska "Po drugiej stronie okna" Anna Czerwińska-Rydel, il. Dorota Łoskot-Cichocka, opr. graf. Poważne Studio Odpowiedz Link
sylwina76 Wielkie małe kobietki 28.12.12, 17:41 Wielkie małe kobietki Autor:Aleksandra Polewska Ilustrator: Ola Krzanowska Wielkie małe kobietki i tutaj recenzja Odpowiedz Link
cipcipkurka Asiunia 04.01.12, 09:18 Asiunia Autorka: Joanna Papuzińska, ilustracje: Maciej Szymanowicz. "Historia małej Asiuni, dla której wojna zaczęła się tuż po jej piątych urodzinach, gdy pewnej nocy znikła mama i cały dom. Trzeba było iść spać do cudzego domu, gdzie zamiast mamy była obca pani, obce meble i trzeba było pić mleko z cudzego kubeczka, zamiast z tego co zawsze. Asiunia bardzo uważnie obserwuje świat i stara się jak najwięcej zrozumieć, choć przecież dla tak małej dziewczynki jest to strasznie trudne." Odpowiedz Link
abepe Zaklęcie na "w" 22.01.12, 00:10 Kolejna książka z serii Muzeum Powstania Warszawskiego dla dzieci - Biografia Włodzimierza Dusiewicza, który podczas wojny był małym Włodkiem. www.wyd-literatura.com.pl/michal-rusinek,joanna-rusinek/zaklecie-na-w.html Bardzo mi się podoba tan sposób przedstawienia wojny. Z dziećmi jeszcze nie czytałam. Ale Czy wojna jest dla dziewczyn? na moim starszym synu, wtedy niespełna 8-letnim zrobiła duże wrażenie i myślę, że Zaklęcie na "w" będzie odebrane podobnie. Odpowiedz Link
ash3 Re: Biografie, wspomnienia dla dzieci 04.01.12, 09:26 GWP: Co jest za horyzontem. Admirał, dowódca floty NATO opowiada o swoim dzieciństwie Dodam, że książka jest bardzo ciekawie ilustrowana i opracowana, jest tam m.in. cały spory rozdział o tradycjach łyżwiarskich w Holandii (bohater pochodzi z tego kraju), alfabet Morse'a. Drugą pozycją biograficzno-wspomnieniową z GWP jest Marka Kamińskiego Marek, chłopiec, który miał marzenia Odpowiedz Link
sylwina76 Re: Heweliusz, Farenheit - Gdańska trylogia 04.01.12, 11:09 WĘDRUJĄC PO NIEBIE Z JANEM HEWELIUSZEM. Anna Czerwińska-Rydel Biografia słynnego astronoma Jana Heweliusza. Napisana przez Annę Czerwińską - Rydel, zilustrowana przez Agatę Dudek. CIEPŁO - ZIMNO. ZAGADKA FARENHEITA. Agata Dudek, Anna Czerwińska-Rydel Drugi tom serii Trylogia Gdańska. Po biografii Jana Heweliusza , tym razem opowieść o innym słynnym Gdańszczaninie, Danielu Farenheicie, jego życiu, pracy naukowej i tajemnicy jego śmierci. W dodatku Młodego Naukowca opisy licznych doświadczeń tłumaczących zjawiska związane z temperaturą. Odpowiedz Link
sylwina76 Re: Maria Skłodowska - Curie 04.01.12, 11:12 W POSZUKIWANIU ŚWIATŁA. Dorota Łoskot-Cichocka Wydawnictwo Muchomor Opowieść o Marii Skłodowskiej-Curie. Odpowiedz Link
sylwina76 Re: Seria Tajemnice słynnych ludzi 04.01.12, 11:18 ksiegarnia.jednosc.com.pl/index.php?cPath=14_59_62 Mamy kilka książek z tej serii, syn często do nich wraca. Chociaż niezbyt okazałe, oprócz faktów historycznych podanych w naprawdę przystępny sposób, zawierają sporo ciekawostek. Odpowiedz Link
sylwina76 Astrid Lindgren 04.01.12, 11:28 W starym wątku zabrakło Astrid Lindgren - Przygody Astrid, zanim została Astrid Lindgren tekst: Christina Björk, ilustracje: Eva Eriksson wydawnictwo Zakamarki Często do tej ksiązki wracamy, szczególnie gdy czytam dzieciom książki Lindgren. Pięknie wydana. Odpowiedz Link
abepe Re: Astrid Lindgren 04.01.12, 13:35 Myślę, że należy jeszcze dodać Portety Astrid (nie wiem czy jeszcze gdzieś dostępne). Nie są książką dla dzieci, ale fragmenty można przeczytać, na pewno obejrzeć zdjęcia. A dla gimnazjalistów chyba nadawać się będzie Od Astrid do Lindgren - fabularyzowana biografia opisująca pierwsze etapy życia Mistrzyni (do momentu poślubienia pana Lingrena). Odpowiedz Link
cipcipkurka Re: Astrid Lindgren 04.01.12, 14:52 Porrety Astrid Lindgren są na przykład w merlinie, ale w jakieś dziwnej cenie. Kupiłam kilka miesięcy temu w sklepie nk za 20 zł (albo końcówka, albo uszkodzone). Niestety jeszcze przed świętami widziałam, teraz ani widu, ani słychu. Odpowiedz Link
abepe Re: Seria Tajemnice słynnych ludzi 04.01.12, 13:40 Głos zf71 na temat serii Mojemu synowi, które dostał rok temu część o Cezarze, Kleopatrze i Aleksandrze Wielkim także bardzo się podobały. Odpowiedz Link
rzezucha.ma Jacques Cousteau 04.01.12, 12:04 Podwodny świat. Opowieść o Jacques'u Cousteau, Jeniffer Berne, il. Eric Puybaret, wyd. Mam Wątek z listy wątek inny ...chociaż nie wiem, czy to jeszcze dostępne gdziekolwiek? Odpowiedz Link
ash3 Re: Jacques Cousteau 05.01.12, 00:23 rzezucha.ma napisała: > ...chociaż nie wiem, czy to jeszcze dostępne gdziekolwiek? Oczywiście, kupiłam na gwiazdkę. I chyba z tego wszystkiego kupię jeszcze jeden egz.:) Odpowiedz Link
abepe o Chopinie? 04.01.12, 14:43 Nie było zbiorczego wątku, czy wyszukiwarka ma kłopoty? Pisaliśmy o każdej książce osobno? Tyle ich było!!! Odpowiedz Link
abepe Re: o Chopinie? 04.01.12, 15:19 Kilka książek o Chopinie w wątku o Jaśnie Panu Pichonie. Odpowiedz Link
sylwina76 Kiedy byłem mały/Kiedy byłam mała 04.01.12, 21:31 Kiedy byłem mały/Kiedy byłam mała - 2 książki wydawnictwa Literatura: Pierwsza to wspomnienia Joanny Olech i Michała Rusinka Bohaterami drugiej są Grzegorz Kasdepke i Anna Onichimowska Obydwie ilustrowała Joanna Olech www.wyd-literatura.com.pl/katalog/?szukaj=kiedy+by%C5%82em+ma%C5%82y Odpowiedz Link
sylwina76 Halicz 04.01.12, 21:39 Książka napisana przez Roksanę Jędrzejewską - Wróbel. Opisuje losy Henryka Kończykowskiego pseudonim "Halicz". www.muchomor.pl/index.php/book/view/id/53 Odpowiedz Link
abepe "Pamiętnik Blumki" Iwony Chmielewskiej 04.01.12, 21:37 shop.mediarodzina.com.pl/catalogue/book/id/834/iwona-chmielewska-pamietnik-blumki-janusz-korczak Piękne wspomnienie o Januszu Korczaku i jego wychowankach. Odpowiedz Link
sylwina76 Fotel czasu 21.10.14, 22:43 Fotel czasu, Anna Czerwińska-Rydel, ilustracje Dorota Łoskot-Cichocka, Fundacja Rodu Szeptyckich. „Fotel czasu” to trzymająca w napięciu od pierwszej strony, zaskakująca powieść dla dzieci. Czytelnik wraz z jedenastoletnim Olkiem podróżuje w czasie, przeżywając zabawne przygody i poznając przy okazji najciekawsze momenty z życia Aleksandra Fredry". Właśnie skończyłam czytać córce. Podobało nam się, chociaż motyw podróży w czasie ostatnio bardzo mocno przewija się w naszych lekturach. Na końcu książki bonus w postaci kalendarium z życia Aleksandra Fredry, trochę historii i kilka utworów (Małpa w kąpieli, Paweł i Gaweł, Osioł, Sowa, Dwa koguty i moje ulubione Trzeba by) A i całkiem sporo fotografii. Tu recenzja z Rymsa: Fotel czasu. Jutro zaczynamy Moc czekolady (wedlowskiej :)) Odpowiedz Link
violik Edith Nesbit - Dawno temu, gdy byłam mała 21.09.15, 16:06 Dziękuję za wyciągnięcie wątku. Bardzo apetyczne te zarchiwizowane pozycje! Ja wpiszę wreszcie we właściwe miejsce biografię, która zachwyciła moje dziecię w wieku lat 9-ciu. Autorka poczytnych powieści fantastycznych: "Pięcioro dzieci i coś", "Feniks i dywan", "Historia amuletu", cyklu o rodzeństwie Bastablów, napisała o swoim dzieciństwie: "Dawno temu, gdy byłam mała". Moje dziecko popłakiwało nad tą książką. Lista książek Edith Nesbit dla dzieci/wczesnej młodzieży - tutaj. Odpowiedz Link
sylwina76 Moc czekolady. Opowieść o Wedlach i czekoladzie 21.09.15, 17:27 Moc czekolady. opowieść o Wedlach i czekoladzie, Anna Czerwińska - Rydel Świetna książka o Historii rodziny Wedlów i oczywiście o czekoladzie :) Składa się z 2 części: 1 Początki, gdzie opisano jak i gdzie odkryto ziarno kakaowca i 2 Rodzina Wedlów - od Karola (założyciela) do Jana. Historia Jana zrobiła na mnie i na moich dzieciach największe wrażenie. Na końcu książki zamieszczone są przepisy z czekoladą w roli głównej. MOC CZEKOLADY Odpowiedz Link