Dodaj do ulubionych

Biografie, wspomnienia dla dzieci

03.01.12, 23:05
Stary wątek się zarchiwizował, ale warto zebrać to, co wyszło od tej pory. A wyszło sporo.

Zaczynam:

seria Syreny - biografie: Virginii Woolf, Indiry Gandhi i Fridy Kahlo.

Obserwuj wątek
    • cipcipkurka Czy wojna jest dla dziewczyn? 04.01.12, 09:11
      Czy wojna jest dla dziewczyn?

Autor: Paweł Beręsewicz, ilustracje: Olga Reszelska.
      "Historia Eli, którą pewnego dnia zaskoczyła II wojna światowa i bardzo popsuła jej dzieciństwo. Piaskowe kulki zamieniły się w groźne bomby, tatę wezwały ważne sprawy i w ogóle nie chciały wypuścić, a mama-lekarka to już naprawdę prawie nie mogła wyjść z pracy. Ela uczy się uważać na słowa. Radzić sobie, nie beczeć. I dochowywać najprzeogromniejszych tajemnic! A przecież jest tylko małą dziewczynką i nie powinna dźwigać tak wielkich ciężarów."

https://www.muzeum1944.home.pl/sklepik_mpw/image_func.php?img=gfx/c275d6e7baf7f40b35418b10d68f8aa2.jpg&maxwidth=220
        • abepe Korczak 05.12.12, 11:28
          "Jest taka historia, opowieść o Januszu Korczaku" Beata Ostrowicka, il. Jola Richter - Magnuszewska
          "Pamiętnik Blumki" Iwona Chmielewska
          "Po drugiej stronie okna" Anna Czerwińska-Rydel, il. Dorota Łoskot-Cichocka, opr. graf. Poważne Studio
          • sylwina76 Wielkie małe kobietki 28.12.12, 17:41
            Wielkie małe kobietki
            Autor:Aleksandra Polewska
            Ilustrator: Ola Krzanowska
            Wielkie małe kobietki i tutaj recenzja
    • cipcipkurka Asiunia 04.01.12, 09:18
      Asiunia

Autorka: Joanna Papuzińska, ilustracje: Maciej Szymanowicz.

"Historia małej Asiuni, dla której wojna zaczęła się tuż po jej piątych urodzinach, gdy pewnej nocy znikła mama i cały dom. Trzeba było iść spać do cudzego domu, gdzie zamiast mamy była obca pani, obce meble i trzeba było pić mleko z cudzego kubeczka, zamiast z tego co zawsze. Asiunia bardzo uważnie obserwuje świat i stara się jak najwięcej zrozumieć, choć przecież dla tak małej dziewczynki jest to strasznie trudne."

https://aros.pl/okladka/200/asiunia-2.jpg
      • abepe Zaklęcie na "w" 22.01.12, 00:10
        Kolejna książka z serii Muzeum Powstania Warszawskiego dla dzieci - Biografia Włodzimierza Dusiewicza, który podczas wojny był małym Włodkiem.

www.wyd-literatura.com.pl/michal-rusinek,joanna-rusinek/zaklecie-na-w.html
        https://www.wyd-literatura.com.pl/foto/warianty/150/0/zaklecie-na-w-300dpi-1.jpg

Bardzo mi się podoba tan sposób przedstawienia wojny. Z dziećmi jeszcze nie czytałam.

Ale Czy wojna jest dla dziewczyn? na moim starszym synu, wtedy niespełna 8-letnim zrobiła duże wrażenie i myślę, że Zaklęcie na "w" będzie odebrane podobnie.

• ash3 Re: Biografie, wspomnienia dla dzieci 04.01.12, 09:26
      GWP: Co jest za horyzontem. Admirał, dowódca floty NATO opowiada o swoim dzieciństwie
      Dodam, że książka jest bardzo ciekawie ilustrowana i opracowana, jest tam m.in. cały spory rozdział o tradycjach łyżwiarskich w Holandii (bohater pochodzi z tego kraju), alfabet Morse'a.

Drugą pozycją biograficzno-wspomnieniową z GWP jest Marka Kamińskiego Marek, chłopiec, który miał marzenia
      • sylwina76 Re: Heweliusz, Farenheit - Gdańska trylogia 04.01.12, 11:09

WĘDRUJĄC PO NIEBIE Z JANEM HEWELIUSZEM.
        Anna Czerwińska-Rydel
        Biografia słynnego astronoma Jana Heweliusza. Napisana przez Annę Czerwińską - Rydel, zilustrowana przez Agatę Dudek.

CIEPŁO - ZIMNO. ZAGADKA FARENHEITA.
        Agata Dudek, Anna Czerwińska-Rydel
        Drugi tom serii Trylogia Gdańska. Po biografii Jana Heweliusza , tym razem opowieść o innym słynnym Gdańszczaninie, Danielu Farenheicie, jego życiu, pracy naukowej i tajemnicy jego śmierci. W dodatku Młodego Naukowca opisy licznych doświadczeń tłumaczących zjawiska związane z temperaturą.
        • sylwina76 Re: Maria Skłodowska - Curie 04.01.12, 11:12

W POSZUKIWANIU ŚWIATŁA.
          Dorota Łoskot-Cichocka
          Wydawnictwo Muchomor
          Opowieść o Marii Skłodowskiej-Curie.
          • sylwina76 Re: Seria Tajemnice słynnych ludzi 04.01.12, 11:18
            ksiegarnia.jednosc.com.pl/index.php?cPath=14_59_62
            Mamy kilka książek z tej serii, syn często do nich wraca. Chociaż niezbyt okazałe, oprócz faktów historycznych podanych w naprawdę przystępny sposób, zawierają sporo ciekawostek.
            • sylwina76 Astrid Lindgren 04.01.12, 11:28
              W starym wątku zabrakło Astrid Lindgren - Przygody Astrid, zanim została Astrid Lindgren
              tekst: Christina Björk, ilustracje: Eva Eriksson wydawnictwo Zakamarki

Często do tej ksiązki wracamy, szczególnie gdy czytam dzieciom książki Lindgren. Pięknie wydana.
              • abepe Re: Astrid Lindgren 04.01.12, 13:35
                Myślę, że należy jeszcze dodać Portety Astrid (nie wiem czy jeszcze gdzieś dostępne). Nie są książką dla dzieci, ale fragmenty można przeczytać, na pewno obejrzeć zdjęcia.

A dla gimnazjalistów chyba nadawać się będzie Od Astrid do Lindgren - fabularyzowana biografia opisująca pierwsze etapy życia Mistrzyni (do momentu poślubienia pana Lingrena).
                • cipcipkurka Re: Astrid Lindgren 04.01.12, 14:52
                  Porrety Astrid Lindgren są na przykład w merlinie, ale w jakieś dziwnej cenie. Kupiłam kilka miesięcy temu w sklepie nk za 20 zł (albo końcówka, albo uszkodzone). Niestety jeszcze przed świętami widziałam, teraz ani widu, ani słychu.
                  • cipcipkurka Re: Astrid Lindgren 04.01.12, 14:56
                    Porrety :D Ładne rzeczy!
            • abepe Re: Seria Tajemnice słynnych ludzi 04.01.12, 13:40
              Głos zf71 na temat serii

Mojemu synowi, które dostał rok temu część o Cezarze, Kleopatrze i Aleksandrze Wielkim także bardzo się podobały.
    • rzezucha.ma Jacques Cousteau 04.01.12, 12:04
      https://ecsmedia.pl/c/podwodny-swiat-opowiesc-o-jacques-u-cousteu-p-iext6164577.jpg
      Podwodny świat. Opowieść o Jacques'u Cousteau, Jeniffer Berne, il. Eric Puybaret, wyd. Mam

Wątek z listy
      wątek inny

...chociaż nie wiem, czy to jeszcze dostępne gdziekolwiek?
      • ash3 Re: Jacques Cousteau 05.01.12, 00:23
        rzezucha.ma napisała:

> ...chociaż nie wiem, czy to jeszcze dostępne gdziekolwiek?

Oczywiście, kupiłam na gwiazdkę. I chyba z tego wszystkiego kupię jeszcze jeden egz.:)

• abepe o Chopinie? 04.01.12, 14:43
      Nie było zbiorczego wątku, czy wyszukiwarka ma kłopoty? Pisaliśmy o każdej książce osobno? Tyle ich było!!!
      • abepe Re: o Chopinie? 04.01.12, 15:19
        Kilka książek o Chopinie w wątku o Jaśnie Panu Pichonie.
        • sylwina76 Kiedy byłem mały/Kiedy byłam mała 04.01.12, 21:31
          Kiedy byłem mały/Kiedy byłam mała - 2 książki wydawnictwa Literatura:
          Pierwsza to wspomnienia Joanny Olech i Michała Rusinka
          Bohaterami drugiej są Grzegorz Kasdepke i Anna Onichimowska
          Obydwie ilustrowała Joanna Olech
          www.wyd-literatura.com.pl/katalog/?szukaj=kiedy+by%C5%82em+ma%C5%82y
          • sylwina76 Halicz 04.01.12, 21:39
            Książka napisana przez Roksanę Jędrzejewską - Wróbel. Opisuje losy Henryka Kończykowskiego pseudonim "Halicz".
            www.muchomor.pl/index.php/book/view/id/53
        • abepe "Pamiętnik Blumki" Iwony Chmielewskiej 04.01.12, 21:37
          shop.mediarodzina.com.pl/catalogue/book/id/834/iwona-chmielewska-pamietnik-blumki-janusz-korczak
          Piękne wspomnienie o Januszu Korczaku i jego wychowankach.
          • sylwina76 Fotel czasu 21.10.14, 22:43
            Fotel czasu, Anna Czerwińska-Rydel, ilustracje Dorota Łoskot-Cichocka, Fundacja Rodu Szeptyckich.

„Fotel czasu” to trzymająca w napięciu od pierwszej strony, zaskakująca powieść dla dzieci. Czytelnik wraz z jedenastoletnim Olkiem podróżuje w czasie, przeżywając zabawne przygody i poznając przy okazji najciekawsze momenty z życia Aleksandra Fredry".

Właśnie skończyłam czytać córce. Podobało nam się, chociaż motyw podróży w czasie ostatnio bardzo mocno przewija się w naszych lekturach. Na końcu książki bonus w postaci kalendarium z życia Aleksandra Fredry, trochę historii i kilka utworów (Małpa w kąpieli, Paweł i Gaweł, Osioł, Sowa, Dwa koguty i moje ulubione Trzeba by) A i całkiem sporo fotografii.
            Tu recenzja z Rymsa: Fotel czasu.

Jutro zaczynamy Moc czekolady (wedlowskiej :))
            • abepe Wyszukiwarka... 21.09.15, 13:30
              ...prawdę Ci powie!
    • violik Edith Nesbit - Dawno temu, gdy byłam mała 21.09.15, 16:06
      Dziękuję za wyciągnięcie wątku. Bardzo apetyczne te zarchiwizowane pozycje!
      Ja wpiszę wreszcie we właściwe miejsce biografię, która zachwyciła moje dziecię w wieku lat 9-ciu. Autorka poczytnych powieści fantastycznych: "Pięcioro dzieci i coś", "Feniks i dywan", "Historia amuletu", cyklu o rodzeństwie Bastablów, napisała o swoim dzieciństwie: "Dawno temu, gdy byłam mała". Moje dziecko popłakiwało nad tą książką. Lista książek Edith Nesbit dla dzieci/wczesnej młodzieży - tutaj.
    • sylwina76 Moc czekolady. Opowieść o Wedlach i czekoladzie 21.09.15, 17:27
      Moc czekolady. opowieść o Wedlach i czekoladzie, Anna Czerwińska - Rydel

Świetna książka o Historii rodziny Wedlów i oczywiście o czekoladzie :) Składa się z 2 części: 1 Początki, gdzie opisano jak i gdzie odkryto ziarno kakaowca i 2 Rodzina Wedlów - od Karola (założyciela) do Jana. Historia Jana zrobiła na mnie i na moich dzieciach największe wrażenie.
      Na końcu książki zamieszczone są przepisy z czekoladą w roli głównej.
      MOC CZEKOLADY

https://www.muchomor.pl/environment/cache/images/300_0_productGfx_9a3a1cbc5a0ee7c95b10af4fefc89925.jpg

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka