Dodaj do ulubionych

Piłka nożna

18.01.12, 17:25
Szukałam w wyszukiwarce, ale wygląda na to, że takiego wątku nie ma. A tu wielkimi krokami zbliżają się Mistrzostwa Europy w wiadomej dyscyplinie. Oczywiście im bliżej imprezy tym więcej pewnie pojawi się okolicznościowych publikacji niekoniecznie dla dzieci przeznaczonych, ale ja tak z dużym wyprzedzeniem muszę podejść do sprawy, tym bardziej, że tegoroczne hasło na Tydzień Bibliotek to "Biblioteka ciągle w grze" i chcę się odnieść do imprezy.
Znalazłam:
1. K. Wiśniewski - Zdążyć na mecz (Olesiejuk)
2. A. Bahdaj - Do przerwy 0:1
3. R. Paśniewski - Drużyna marzeń (Baobab)
4. J. M. Billioud - Dzieciaki pytają: piłka nożna (Rea)
5. M. Heatley - Piłka nożna (Olesiejuk)
6. Ilustrowana encyklopdia. Piłkarze (Fenix)
7. J. Podsiadło - Czerwona kartka dla Sprężyny
bez linków niestety, bo niezadługo wybieram się w końcu do domu, a jeszcze dopieszczam plan pracy na 2012 r.

Wiem, że ukazała się niedawno książka o Messim, ale on spoza Europy, tak że nie wzięłam go pod uwagę. Gdyby przypomniała wam się jakaś książka dla dzieci, młodzieży o piłce nożnej (piękna + popularnonaukowa), niezależnie od daty wydania to będę wdzięczna za dopisanie. Sama muszę najpierw te książki zdobyć i przeczytać, a przynajmniej znaczną ich część, żeby coś bardziej atrakcyjnego niż zwykłą wystawa dzieciakom zaproponować.
Obserwuj wątek
    • abepe Re: Piłka nożna 18.01.12, 17:30
      > Wiem, że ukazała się niedawno książka o Messim,

O Messim? Rany, to by się moi chłopcy ucieszyli:))))))) Poproszę o tytuł;)

Dorzucam:

"Mam przyjaciela piłkarza" z serii "Mądra mysz"
      • chaber69 Re: Piłka nożna 18.01.12, 17:37
        Wydawnictwo Sine Qua Non. W zakładce "Książki" jest Seria Zielona i są tam jeszcze inne książki dotyczące tematu.

wydawnictwosqn.pl/ksiazki/messi/
        • abepe Re: Piłka nożna 18.01.12, 22:45
          Dzięki, Chaber:) Patrz, mnie się wydawało, ze Messi to musi być Włoch. Na najlepszego piłkarza typowałabym jakiegoś Maradonę czy Pelego (BTW, moja bratanica na naszego młodszego mówi Pelek, skrót od Kacpelek;) Pierwszy raz usłyszałam nazwisko Messi jakieś 2 miesiące temu, gdy w szkole mojego syna zaczął się szał zbierania kart UEFA;)

Proszę koniecznie do listy książek o futbolu dodać Jem zdrowo i strzelam gole - książkę, od które zaczęło się moich synów zainteresowanie piłkarzami (bo nie piłką nożną - piłkę młodszy kopał wcześniej niż chodził a starszy do tej pory omija:)
          Przyjemny smaczek dla feministek - jest tam kilka piłkarek;)
          • pa_yo jem zdrowo i strzelam gole wersja EURO 2012 22.06.12, 13:55
            Na stronie ryms.pl pojawiła sie informacja o wersji limitowanej na EURO 2012, wiecie kiedy ma zostac wydana? Na strinie EneDueRabe cichosza:

https://ryms.pl/upload/201206191050460.14675300sd.jpg

ryms.pl/ksiazka_szczegoly/1179/jem-zdrowo-i-strzelam-gole.html
    • anna_mrozi Re: Piłka nożna 18.01.12, 17:55
      Jeszcze to:
      JEM ZDROWO I STRZELAM GOLE!
      Wydawnictwo" Ene Due Rabe

13 najznakomitszych piłkarzy, mężczyzn i kobiet (m.in.:Barry Ferguson, Lukas Podolski, Steven Gerrard, Kelly Smith, Thierry Henry), odkrywa tajemnicę swoich kulinarnych upodobań oraz dzieli się przepisem na ulubione danie. Dzieci mogą dzięki temu gotować i jeść jak mistrzowie! Dokładna lista składników i szczegółowe wskazówki dotyczące przygotowania każdego z TRZYNASTU dań sprawiają, że nawet mniej doświadczeni mali kucharze z łatwością przyrządzą smakowite i zdrowe posiłki!

Książka zawiera także WIELE pożytecznych wskazówek dotyczących odżywiania.
      • marzec76 Re: Piłka nożna 18.01.12, 18:19
        Berndt Sundsten, Jan Jager, Moja pierwsza książka o piłce nożnej (Rea) -wyjaśnione słownictwo związane z grą, ćwiczenia, zagrania. Dwa lata temu to była pamiątka z wakacji u mojego 12- letniego (obecnie) syna.
    • gopio1 Re: Piłka nożna 18.01.12, 19:30
      My mamy "Piłka Nożna" w serii Młody odkrywca.
      sportowo-medyczna.pl/pilka-nozna-mlody-odkrywca-p-1176.html
      Dla starszych fascynatów w Dedalusie (Taniej Książce) jest komplet 7 płyt dvd "Historia Futbolu" wydanej przez Przegląd Sportowy w cenie 45 zł.
      www.dvdmax.pl/dvd/art/id/8731
      • chaber69 Re: Piłka nożna 19.01.12, 11:27
        Znalazłam jeszcze z Wilgi - M. Lorenc - Mieszko piłkarz nad piłkarze. A to "Jem zdrowo i strzelam gole" to rzecz nowa czy deczko starsza? Jestem ciekawa czy będzie może na Targach.
        • abepe Re: Piłka nożna 19.01.12, 11:29
          chaber69 napisała:

> Znalazłam jeszcze z Wilgi - M. Lorenc - Mieszko piłkarz nad piłkarze. A to "Je
          > m zdrowo i strzelam gole" to rzecz nowa czy deczko starsza? Jestem ciekawa czy
          > będzie może na Targach.

Starsza, sprzed dwóch lat, albo i trzech. Powinna być, zawsze mają wszystkie książki ze sobą.
    • katikaa Re: Piłka nożna 19.01.12, 15:21
      O jaki cudny wątek i na czasie:)
      Właśnie jesteśmy z synkiem na etapie organizowania urodzin pt. Euro 2012. Podsunęłaś mi pomysł nagród, oprócz tradycyjnych pucharów oczywiście! Tylko teraz muszę jakoś te ceny pokonać...

• katikaa Re: Piłka nożna 19.01.12, 15:24
        Moje dziecko czyta jeszcze to:

www.empik.com/gol-pierwszy-mecz-garlando-luigi,p1043859396,ksiazka-p
        • abepe "Piłka nożna.O co w tym wszystkim chodzi?"D.Rekosz 02.03.12, 23:55
          Zapowiadana na 21.03

https://www.gjksiazki.pl/ksiazki/5/390.jpg

www.gjksiazki.pl/ksiazki,1,5,390,pilka-nozna-o-co-w-tym-wszystkim-chodzi-.html
    • lifecolor Re: Piłka nożna 03.03.12, 08:03
      Typowo pod EURO 2012:
      - Piłka w grze - Seweryn Dmowski -Olesiejuk -z naklejkami,łamigłówkami,labiryntami, reszta serii: : „Na mistrzostwach”, „Na stadionie”, „Na treningu”.
      -Gramy w piłkę - Krzysztof M. Wiśniewski -Olesiejuk
      Pozostałe:
      -Piłka nożna i poezja -M. Solecki tylko w pdf znalazłam
      -Piłka nożna. Pixi Ja wiem!-C.Thorner
      -Piłka jest okrągła. 1000 najlepszych piłkarzy świata- Dreisbach, Normann
      I dla maluszków "Piłka"-D. Gellner (tyle że nie nożna)
      • lifecolor Re: Piłka nożna 03.03.12, 08:08
        I jeszcze do EURO
        -www.amazonka.pl/moje-hobby-futbol_krzysztof-wisniewski,99902225829.bhtml
        itp. tego autora
    • cipcipkurka Re: Piłka nożna 03.03.12, 19:23
      Marcin Rosłoń, Mowa-trawa, słownik piłkarskiej polszczyzny
      bukowylas.pl/content/ksiazka/mowa-trawa
      Dużo pozycji w wydawnictwie SQN:
      wydawnictwosqn.pl/category/ksiazki/seria-zielona/
      Ronaldo:
      wydawnictwosqn.pl/ksiazki/ronaldo-obsesja-doskonalosci/
      Giggs:
      wydawnictwosqn.pl/ksiazki/giggs-moje-zycie-moja-historia/
      auto­bio­gra­fia Xaviego Her­nán­deza
      wydawnictwosqn.pl/ksiazki/barca-moim-zyciem/
      FC Barcelona: Głos z szatni
      wydawnictwosqn.pl/ksiazki/fc-barcelona-glos-z-szatni/
      Też o piłce, ale nie bardzo wiem, o czym dokładnie :D
      wydawnictwosqn.pl/ksiazki/rok-w-raju/
      • abepe Re: Piłka nożna religijnie 21.03.12, 22:51
        Futbol najlepszy na wszystko.
        Pigułki z apteki kibica

Nie czytałam całości. Fragmenty na stronie - hmm, ciekawe:)
        • babeth Re: Piłka nożna religijnie 23.03.12, 10:09
          A która z wymienionych pozycji byłaby najlepsza dla 6 latka trenującego piłkę?
    • bruy-ere Re: Piłka nożna 28.03.12, 15:12
      A które z tych książek nadają się dla najmłodszych dzieci, powiedzmy 3-letnich? Obejrzałam kilka z tych pozycji i widzę, że są przeznaczone raczej dla starszych dzieci.
      • rykam Drużyna pani Miłki... Zapowiedź NK 17.04.12, 10:58
        Drużyna pani Miłki, czyli o szacunku, odwadze i innych wartościach - wiadomość z Rymsa, bo na stronie wydawnictwa nie widzę :)

https://ryms.pl/upload/201204131316180.69562900sd.jpg

autor: Grzegorz Kasdepke
        ilustr. Marcin Piwowarski
        Wydawnictwo Nasza Księgarnia, 2012
        premiera: 30 maja 2012

"Przedszkolaki grają w piłkę i jednocześnie uczą się zasad gry fair play i innych wartości.

Informacja wydawcy:

W przedszkolu jak zwykle zamieszanie. Dzieciaki świetnie się bawią, tylko pani Miłka się martwi, czy zdąży przed porodem porozmawiać z przedszkolakami o uczciwości, szacunku, odwadze, współczuciu... Rodzicom bardzo na tym zależy. Pani dyrektor także. Ubiegłoroczne zajęcia o uczuciach okazały się wielkim sukcesem.

Na szczęście pani Miłka wpada na genialny pomysł – stworzenia drużyny piłkarskiej! Zawody sportowe to przecież doskonały pretekst do poznania świata wartości. Szybko jednak okazuje się, że nie będzie to takie proste – wszyscy chcą grać w ataku, nikt na obronie, a o staniu na bramce nawet nie ma co mówić…"
      • rykam Koszmarny Karolek 07.05.12, 07:38
        Koszmarny Karolek strzela gola
        Koszmarny Karolek i bestia boiska

Zamieszanie z tymi tytułami. Niby z opisu wygląda, że to 2 różne książki, ale na stronie wydawnictwa podstawione są te same podglądy. Nie miałam niestety żadnej w ręku. Może ktoś rozjaśni :)
      • rykam "Muuundial na pastwiskach" Wydawnictwo Skrzat 21.05.12, 13:46
        Autor: Wiesław Drabik
        Ilustrator: Marek Szal

Kategoria wiekowa: 3+

www.skrzat.com.pl/index.php?p1=pozycja&id=1230
      • rykam Bazgroszyt XXL Zestaw kibica 15.06.12, 10:31
        Kreatywne kolorowanki - duży format

Zestaw otwartych kolorowanek i ćwiczeń grafomotorycznych w dużym formacie - A3, których tematem jest piłka nożna.
        Do zestawu dołączonych jest 12 sztuk świecowych kredek.

Dzięki ćwiczeniom, Twoje dziecko:

ćwiczy ruch całego ramienia, wszechstronnie przygotowując się do nauki pisania,
        zdobędzie wiedzę o otaczającym go świecie,
        kreatywnie spędzi czas.

karty: papier A3 -120g
        teczka tekturowa
        24 kolorowe naklejki
        grube kredki świecowe 12 sztuk
    • rykam Poradnik małego kibica piłki nożnej Papilon 20.04.12, 07:52
      Poradnik małego kibica piłki nożnej

https://www.najlepszyprezent.pl/sklep/obrazek.php?id=19553

Seria: Dzielni-samodzielni. Poradniki dla dzieci
    • rykam "Polska. Euro-miasta" Nowość wyd. Biały Kruk 02.05.12, 12:40
      https://www.bialykruk.pl/a/euromiasta-400.jpg

"Trójjęzyczny album (teksty po polsku, angielsku i niemiecku) ukazujący Polskę poprzez wizerunki pięciu miast, z którymi wiążą się mistrzostwa Europy: Warszawy, Gdańska, Poznania, Wrocławia, a także Krakowa."

www.bialykruk.pl/article.php?aid=635&dd=1
      "Miasta te zobaczymy przez obiektyw dwóch znakomitych fotografów, Wacława i Michała Klagów, ojca i syna, którzy od lat zajmują się fotografią sportową i artystyczną."
      • abepe "Gol" Luigi Garlando 02.05.12, 13:19
        www.sylabus.eu/?Gol!,6
        Moi synowie wypatrzyli w bibliotece. Niestety trafił nam się druga część, więc jeszcze nie czytaliśmy. Musimy iść po pierwszą.
    • ciocia_rada Re: Piłka nożna 02.05.12, 14:27
      Na Gandalfie cała kategoria o euro jest, może tam coś ciekawego znajdziecie :)
    • donatta Re: Piłka nożna 07.05.12, 09:53
      "Zakręcona drużyna piłkarska". Taka czarna (kolorystycznie) seria, bohaterem każdego tomu jest inne dziecko (zarówno chłopcy, jak i dziewczynki).
      • abepe Re: Piłka nożna 09.02.16, 15:26
        Hej, Jędrek! Kto tu rządzi? zapowiedź kolejnego tomu serii i Jędrku z footballem w tle (albo roli głównej).

• rykam Piłkarskie łamigłówki - seria 4 zeszytów Aksjomatu 24.05.12, 11:17
      www.aksjomat.com/index.php?s=wyniki&k=dzialy&id=166
      • rykam Kapitan Nauka SuperQuiz: Piłka nożna 28.05.12, 08:23
        https://ecsmedia.pl/c/superquiz-pilka-nozna-kapitan-nauka-p-iext7839583.jpg

Wydawnictwo EDGARD

www.jezykiobce.pl/kapitan-nauka-superquiz-pilka-nozna,897.html
        Przykładowe karty

Seria: Kapitan Nauka SuperQuiz
        https://www.qlturka.pl/projects/qlturka/resources/cms/galleries/20e4bdaabda8fa70a3f68a79e11ad093.jpg
        • eszulczewska Re: Kapitan Nauka SuperQuiz: Piłka nożna- ODRADZAM 02.01.14, 21:32
          Kupiłam synowi - rzucil sie z wielką ochotą i... rozczarowanie.
          Tylu błędów to ja dawno nie widziałam.
          Quiz jest zbudowany tak, ze na jednej stronie są informacje (o zawodniku, o klubie, o stadionach, etc.), na odwrocie pytania.

No rozumiem, że jakiś błąd się może trafić. Na 200 zagadek.
          Ale na pierwszych z brzegu kolejnych 3 stronach, na których są po 3 pytania - w każdym przypadku błędy (od 1 odpowiedzi do wszystkich 3?!) Nie chciało mi się wertować dalej każdej strony. Dziecku zabrałam ten quiz...Z nauką (mimo nazwy) niewiele ma wspólnego.
          Napisałam do wydawnictwa, ciekawe co odpowiedzą.

• abepe Re: Kapitan Nauka SuperQuiz: Piłka nożna- ODRADZA 03.01.14, 00:11
            Jestem pod wrażeniem, że wiedziałaś, że odpowiedzi są błędne!

Ja raczej informuję synów, że odmawiam słuchania czegokolwiek na temat piłki nożnej.
            • eszulczewska Re: Kapitan Nauka SuperQuiz: Piłka nożna- ODRADZA 03.01.14, 09:07
              Nie nie, ja tez zielona z pilki :-)
              Ale tam jest tak jak pisalam - na jednej stronie informacje np o klubie. Na odwrocie pytania do nich. I po 3 odpowiedzi do wyboru. Na samym dole podane niby poprawne. Niby, bo wiekszosc sie wlasnie nie zgadza z ty, co napisali wczesniej...
              • abepe Re: Kapitan Nauka SuperQuiz: Piłka nożna- ODRADZA 03.01.14, 10:06
                eszulczewska napisała:

> Ale tam jest tak jak pisalam - na jednej stronie informacje np o klubie. Na o
                > dwrocie pytania do nich. I po 3 odpowiedzi do wyboru. Na samym dole podane niby
                > poprawne. Niby, bo wiekszosc sie wlasnie nie zgadza z ty, co napisali wczesnie
                > j...

O! To nieźle!
            • angazetka Re: Kapitan Nauka SuperQuiz: Piłka nożna- ODRADZA 04.01.14, 12:48
              Wyślij go do mnie, ja o piłce chętnie, fachowo i godzinami ;)
    • rykam "Polska gola" z serii Kocham Polskę 25.05.12, 13:04
      rafael.pl/ksiazki/kocham-polske--polska-gola-95-7612
      • chaber69 Re: Abepe 26.05.12, 08:53
        Pytanie nieksiążkowe, ale wspominałaś znacznie wyżej, że Twoi chłopcy są fanami Argentyńczyka. Może wiedzą i podsuną mi rozwiązanie problemu następującego: właściwie dlaczego Messi nie gra na Euro? To prawda, że jest z Argentyny, ale obywatelstwo ma hiszpańskie. Skoro u nas gra Perquis, Boenisch czy inni tego typu Polacy, to dlaczego nie Messi?
        • angazetka Re: Abepe 26.05.12, 14:44
          Hm, bo jest Argentyńczykiem i chce grać dla swego kraju?
          • abepe Re: Abepe 27.05.12, 09:59
            :))) Pojęcia nie mam i oni też nie. Fanami są bardziej nazwiska niż osoby, bo mają na karcie UEFA, których też jakoś namiętnie nie zbierają (ale zbierają je koledzy z klasy starszego:)) Poza tym mamy całą rodziną bardzo mizerną wiedzę o drużynach piłkarskich itd.:))
    • rykam Siła marzeń. Tajemnice sukcesu FC Barcelona 12.06.12, 09:53
      forum.gazeta.pl/forum/w,16375,136553159,136576931,Sila_marzen_Tajemnice_sukcesu_FC_Barcelona.html
    • rykam Turbo chce zostać piłkarzem / Czarna Owieczka 14.06.12, 07:13
      www.czarnaowieczka.pl/press/11
      Książka opatrzona jest znaczkiem „łatwe czytanie”, co oznacza że nawet początkujący czytelnicy bez problemu poradzą sobie z tekstem.
      Wiek 6+

Ilustracje: Gunilla Kvarnström

ULF SINDT
      TURBO CHCE ZOSTAĆ PIŁKARZEM

Można zajrzeć do środka.
    • rykam Piłka w grze! Drużyna 14.06.12, 13:12
      https://www.kapitalka.pl/obr/am571189;jsessionid=2F2BF3D989A6FEA38130BA51BAA7D406.s06

Prawie każdy dorastający chłopiec lubi kopać piłkę i każdy z pewnością polubi najnowszę książkę Katarzyny Wojtas Piłka w grze! Drużyna!

Perypetie Kacpra, zdolnego piłkarza młodzików, i jego drużyny wciągają młodych czytelników jak dobry mecz.

"Kacper kochał piłkę nożną. Była ona dla niego absolutnie najważniejsza. No oczywiście, rodzina, koledzy też, ale nie przypominał sobie piękniejszej chwili niż strzelenie bramki w ostatnich sekundach meczu z młodzieżową drużyną „Białych”."

Książka ukazała się nakładem Wydawnictwa Sztuka i Wiedza.
      • sylwina76 Re: Na stadionie 30.09.14, 18:04
        Daniel Müller, Na stadionie, wydawnictwo Czarna Owieczka
        Na stadionie

Książka do szukania, oglądania i opowiadania dla najmłodszych fanów piłki nożnej.

Na dużych kartkach dzieci mogą dokładnie zobaczyć rozmaite stroje piłkarskie, sprawdzić na czym polegają zadania sędziów, w jaki sposób można kopnąć piłkę albo… innego zawodnika.

Kolejne strony pokazują dzieciom drużyny wbiegające na boisko przed meczem finałowym, kibiców dopingujących ulubioną drużynę przed wielkim ekranem na ulicy, no i na koniec wielkie świętowanie zwycięstwa.
    • ewelinaxxi Re: Piłka nożna 16.10.14, 12:56
      A ja polecam dla fanów piłki nożnej książki Luigi Garlando

"Gol! Pierwszy mecz" i druga część "Gol! Ruszamy do Brazylii!

dla 7-8 latka i starszego również.
    • rykam Więcej niż klub 08.02.16, 13:33
      ZAPOWIEDŹ

https://ryms.pl/upload/201602081258100.11163100sd.jpg

Więcej niż klub

Tekst: Paweł Beręsewicz
      Ilustracje: Elżbieta Chojna

Oprawa: twarda
      Liczba stron: 272

Messi i Ronaldo w jednym klubie? Tak, jest taki. Nazywa się:

a. Real Madryt,
      b. FC Barcelona,
      c. Frutex Pięknogóra.

Właściwą odpowiedź znajdziesz gdzieś między pierwszą a ostatnią stroną tej książki. Przygotuj się na wielkie piłkarskie emocje. Kto wygra ligę? Kto zostanie bohaterem El Clasico? Co wydarzy się na Camp Nou? Kto otrzyma szansę i czy ją wykorzysta?

Więcej niż klub to prawdziwie męska lektura, do której przez przypadek dostała się też dziewczyna i tajemniczy cudzoziemiec.

Seria wydawnicza:

https://www.wyd-literatura.com.pl/foto/atrybuty/80/0/logook-kopia-1.jpg

KLUB ŁOWCÓW PRZYGÓD

Czytelnicy tej serii są nieustraszeni i ciekawscy. Muszą już mieć ukończone te 12 lat oraz zamiłowanie do dreszczy na plecach. A także świadomość ryzyka: przy rozwiązywaniu zagadek z powieści z tej serii można przepalić niejedną komórkę mózgową…

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka