Dodaj do ulubionych

dwulatek-karty pracy?

18.02.12, 14:53
witam wszystkich:) to mój pierwszy post tutaj, mój prawie dwulatek (za m-c) od jakiegoś czasu stał się molem książkowym i przyznam, że już kolejny raz zrobiłam w księgarni zakupy korzystając z Waszych forumowych poleceń. Ale piszę w innej sprawie. Nie dotyczy to książek, ale nie wiem, gdzie mogłabym zadać to pytanie. Poszukuję czegoś co można by nazwać kartami pracy dla dwulatka, jakiegoś zbioru kolorowych obrazków, które można łączyć w pary porównywać itd. (wiem, że takie istnieją jako gry memo), ale chodzi o dużo większą ich ilość, różnorodność itd., do tego zbiór wszelakich zadań i ćwiczeń dla dwulatka (kupuję różne "zeszyty dwulatka", ale te czarno-białe gdzie w każdym zadaniu trzeba nakleić naklejkę go już nudzą), szukam zadań bardziej urozmaiconych, a nie chcę kupować kolejnych "Cwiczeń dla dwulatka" w ciemno. Jeśli możecie polecić coś pewnego, to będę wdzięczna.
Przepraszam, jeśli zaśmieciłam forum, najwyżej wyrzucicie wątek.
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • edyta0 Re: dwulatek-karty pracy? 18.02.12, 15:06
      Proponuje Logico, moje dziecko ladnie z tym pracowalo i sie nie nudzilo. Chociaz 2 latek jest jeszcze zbyt maly na takie karty pracy... tak mi sie wydaje...
      • sylwina76 Re: dwulatek-karty pracy? 18.02.12, 17:14
        A może Myślanki :Tekst linka.
      • potimarron Re: dwulatek-karty pracy? 18.02.12, 18:15
        a ja Ci proponuję
        - zagadki smoka obiboka, ale nie czytaj definicji i zagadki gotowej, tylko swoimi słowami, historyjkami które razem przeżyliście opowiadaj o tym co widzisz, a maluch niech zgadnie
        - poszukaj w sieci dużo jest różnych stron zawierających np memo do drukowania, czy łączenia w pary, czy ustawiania od małego do dużego
        - my bawiłyśmy się jeszcze kartami językowymi (wydawca Edgard) też różne zgadywanki itd
        - a Czu-czu czuczu.pl/zgadujzczuczu-2-3 sama nie miałam, opinie raczej pozytywne
        - logico dopiero od niedawna mamy :) ale polecam bez dwóch zdań!
        • agulle Re: dwulatek-karty pracy? 20.02.12, 17:23
          Czu Czu są fajne, zagadki w nich zawarte są też dobrą inspiracją do samodzielnego tworzenia różnych rebusów, kart pracy dla dzieci. No i dają jakiś obraz, co w danym wieku można z dzieckiem "przerobić".
          U nas z kolei te gotowe zeszyty ćwiczeń dla 2latków i 3latków się nie sprawdziły. Same kolorowanki i naklejanie naklejek, wymagają od dziecka sprawnego rysowania i kolorowania - chyba, ze akurat tak trafiliśmy. Czu Czu są dobre nawet dla dzieci jeszcze nie rysujących.
    • gopio1 Re: dwulatek-karty pracy? 18.02.12, 17:42
      Polecam wątek:
      forum.gazeta.pl/forum/w,16375,99130862,99130862,anty_kolorowanki_co_polecacie_.html
    • mamamikusia1985 Re: dwulatek-karty pracy? 20.02.12, 14:35
      Dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Z części propozycji już skorzystałam (znalazłam w sieci memo do drukowania, wpadły mi w ręce w empiku karty językowe edgar więc od razu kupiłam), a z resztę propozycji będziemy wprowadzać stopniowo, bo wszystkie wydają mi się bardzo ciekawe:)
      gdyby komuś przyszło do głowy jeszcze coś fajnego to chętnie poczytam:)
    • agulle Re: dwulatek-karty pracy? 23.02.12, 20:01
      Widziałam dzisiaj w księgarni taki oto zeszyt ćwiczeń:
      Jestem artystą. Ponad 100 pomysłów na twórczą zabawę dla dzieci wyd. MWK
      Jest kilka działów: malowanie, drukowanie, plastelina i nie pamiętam co jeszcze.
      Dużo jest malowania palcami, instrukcje jak namalować np gąsienicę. Dość fajnie to wygląda. Z tego co zauważyłam nie zawiera typowych kolorowanek.
    • aneladgam Re: dwulatek-karty pracy? 26.02.12, 14:43
      ja swojemu dwulatkowi kupiłam w Biedronce taką "Teczkę 2-latka", w środku cztery zeszyty kart pracy - bardzo zadowolona byłam. wydawnictwo Olesiejuk. są też dla starszych dzieciaków.
      • mamamikusia1985 Re: dwulatek-karty pracy? 26.02.12, 14:55
        Jedną z części tej "teczki" jest uniwersytet dwulatka prawda? Właśnie mamy już tę jedną część, Mikołaj bardzo lubi zadania z niej. Potem zobaczyłam w necie, że są jeszcze te teczki, ale nie wiem, czy pozostałe zeszyty w teczce są równie ciekawe, a tym samym czy jest sens kupować całą "teczkę" mając już uniwersytet. A jakoś na żywo nie mogę spotkać.
        • aneladgam Re: dwulatek-karty pracy? 26.02.12, 15:05
          nie, to są zeszyty "w domu:", "pory roku", "na wakacjach" i "zwierzęta", tytuł to "Dziecko, słoneczko i...". na okładce jest wielki napis "2 mam latka" :)
          uniwersytetu nie miałam, miałam "Akademię dwulatka" i bardzo nam się obojgu podobała. Zeszyty z teczki są większego formatu i moim zdaniem bardziej urozmaicone niż akademia.
          • aneladgam Re: dwulatek-karty pracy? 26.02.12, 15:06
            nawet znalazłam w necie ;)
            www.olesiejuk.pl/zobacz/single/mam-2-latka-zgaduje-rysuje-maluje-anna-wisniewska.html
            • mamamikusia1985 Re: dwulatek-karty pracy? 26.02.12, 20:22
              Pomyliło mi się z Chatką 2-latka, też Olesiejuk i ta sama autorka.

www.olesiejuk.pl/baza-ksiazek/wyniki-wyszukiwania.html?tx_mzksiegarniaklient_pi1%5Bsearch_text%5D=chatka+2+latka&tx_mzksiegarniaklient_pi1%5Bsearch_select%5D=tytul&tx_mzksiegarniaklient_pi1%5Bby_dzial%5D=&tx_mzksiegarniaklient_pi1%5Bsearch_submit%5D=1&tx_mzksiegarniaklient_pi1%5Bdostepne%5D=on
              Tej "Teczki" nie kojarzę, przy najbliższej okazji postaram się gdzieś przejrzeć.
              Dzięki:)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka