Dodaj do ulubionych

Ilustrowane przewodniki dla małych podróżników

05.06.12, 08:39
https://www.e-map.pl/img/logo.jpg

Strona wydawnictwa
Obserwuj wątek
    • rykam Kraków 05.06.12, 08:42
      https://www.e-map.pl/map/663.jpg

Kraków dla młodych podróżników

Oto kolorowy i zwariowany przewodnik po dawnej stolicy Polski, do dziś uważanej
      za jedno z najpiękniejszych miast Europy.

Opowiemy wam o ważnych miejscach całkiem niepoważnie – o wzgórzu wawelskim
      zamieszkanym przez smoka, o początkach uniwersytetu, o ołtarzu w szafie rzeźbionym przez
      Wita Stwosza, o pierwszej krakowskiej galerii handlowej w Sukiennicach czy żydowskiej dzielnicy
      nazwanej imieniem króla Kazimierza.

Poznacie niezwykłych krakowian: pierwsze kobiety na świecie, które skończyły studia, zwycięzcę
      międzynarodowych konkursów malarskich Jana Matejkę i rozmarzonego spacerowicza Stanisława
      Wyspiańskiego, a nawet właścicielkę imperium kosmetycznego Helenę Rubinstein.

To książka o Krakowie nie tylko dla młodego turysty, ale dla każdego ciekawego
      barwnych opowieści o historii Polski i kulturze Europy.
      • rykam Podgląd ilustracji u pidd 05.06.12, 09:07
        www.polskailustracjadladzieci.pl/2012/06/zapowiedz-krakow-dla-modych-podroznikow.html
        • rykam Kraków dla młodych podróżników - Zorropodgląd 08.07.13, 07:08
          Kraków dla młodych podróżników

Zorropodgląd
    • rykam Londyn 05.06.12, 08:44
      https://www.e-map.pl/map/664.jpg

Londyn dla młodych podróżników

Oto niezwykły przewodnik po Londynie, jeszcze sto lat temu stolicy największegoimperium
      w historii świata.

Dowcipne historyjki oprowadzą was po wybranych miejscach, czasem typowych, czasem
      nieznanych.

Zajrzymy do strasznej twierdzy Tower, by zaprzyjaźnić się z jej strażnikami, odwiedzimy
      królową Wiktorię, a także młodsze pokolenie brytyjskich monarchów w Pałacu Buckingham,
      obejrzymy sztukę Szekspira i poznamy narodziny pop-artu. I oczywiście napijemy się herbaty
      przywiezionej przez pana Twininga.

Tę małą książeczkę bez trudu zmieścisz w walizce, wybierając się do miasta mgieł i mżawki. Będzie ona także wciągającą lekturą dla tych, którzy są ciekawi świata i chcą wiedzieć więcej
      o najpiękniejszychmiastach Europy i istotnych zjawiskach w jej kulturze.
      • rykam Podgląd ilustracji u pidd 05.06.12, 09:09
        polska ilustracja dla dzieci
    • rykam Paryż 05.06.12, 08:49
      https://www.e-map.pl/map/665.jpg

Paryż dla młodych podróżników

Oto nietypowy przewodnik, który w konwencji dowcipnych opowiastek oprowadza czytelnika po paryskich zakamarkach, zapoznając ze związanymi z nimi dziełami sztuki, osobami, zjawiskami
      i zdarzeniami.

Spotkasz patrona miasta, Dionizego i ambitnego cesarza Napoleona, poznasz magiczne zakątki
      katedry Notre Dame i malowniczej dzielnicy Montmartru a także najszykowniejsze miejsca
      stolicy – Luwr i Muzeum d’Orsay.

Książka może towarzyszyć rzeczywistej podróży jako zaskakujące uzupełnienie „dorosłych” przewodników. Będzie także wciągającą lekturą dla tych, którzy są ciekawi świata i chcą wiedzieć więcej o najpiękniejszych miastach Europy i istotnych zjawiskach w jej kulturze.
      • rykam Podgląd ilustracji u pidd 05.06.12, 09:10
    • rykam Rzym 05.06.12, 08:53
      https://www.e-map.pl/map/666.jpg

Rzym dla młodych podróżników

Oto nietypowy przewodnik po Rzymie, złożony z krótkich wesołych opowiastek.

Historię Rzymu obejrzymy w komiksowym skrócie, w Koloseum sprawdzimy, co ze swoich
      miejsc widzieli widzowie kolejnych rzędów, dowiemy się o starożytnych rozrywkach, także
      z udziałem dużej ilości wody a także o całkiem suchych grobowcach, o rzymskich oszustwach
      i Ustach Prawdy.

Przyjrzymy się pracy genialnych artystów, którzy odcisnęli piętno na Wiecznym Mieście – Michała Anioła, malującego golasy w Kaplicy Sykstyńskiej, GianLorenzo Berniniego, który nadał rozmach Bazylice św. Piotra czy Federico Felliniego, reżysera, który rzymskie „słodkie życie” rozsławił na cały świat.

Z tą książką możesz planować rodzinne zwiedzanie Rzymu. Jest ona także beztroskim dopełnieniem „dorosłych” przewodników i źródłem podanej w przyjazny sposób wiedzy o kulturze Europy.
      • rykam Podgląd ilustracji u pidd 05.06.12, 09:11
        • rykam Rzym dla młodych podróżników - Zorropodgląd 06.07.13, 07:47
          Rzym dla młodych podróżników

Zorropodgląd
    • rykam O serii 05.06.12, 09:24
      Tekst: Marta Spingardi
      Projekt okładek, typografia serii, łamanie, ilustracje: Marianna Oklejak

Kategoria: dla dzieci od lat 5
      Oprawa: twarda
      Liczba stron: 48
      • rykam O autorce 06.06.12, 12:00
        Marta Szczycińska Spingardi - mieszkająca między Mediolanem a Londynem 31-letnia podróżniczka, magister literatury, aktywna w świecie mody, mama małej Helenki.
        Wobec zainteresowania przyjaciół jej oryginalną metodą zwiedzania świata i dowcipną opowieścią dzienników podróżnych, zaczyna pisać. Ma na swoim koncie kilkuletnie prowadzenie projektów mody w Mediolanie, doświadczenie jako tłumacz i PR w środowiskach kultury, przeplatane wydawniczą pracą studia literackie i odrobinę przeszłości aktorskiej. Od 2001 roku mieszka w Mediolanie, z przerwami na Paryż oraz Londyn. Wykonuje około czterdziestu podróży rocznie. Jako fascynatka lokalizmu, na Sardynii spędza czas z pasterzami, w Egipcie z archeologami, w Paryżu z artystami, w Chinach z robotnikami. Wnika w różnorodne profesje i style życia, ze szczególnym naciskiem na ich wymiar estetyczny. Wielbicielka zaskakującego szczegółu, niebanalnego wymiaru znanych wszystkim zjawisk. Wierzy w osiągalną dla podróżnika głębię i rzetelność poznania.

ryms.pl/ksiazka_szczegoly/1168/krakow-dla-mlodych-podroznikow.html
      • rykam Od ilustratorki :) 06.06.12, 12:01
        mariannaoklejak.blogspot.com/2012/06/najwyzszy-czas-ujawnic-cztery-nowiutkie.html
    • pepperann Re: Ilustrowane przewodniki dla małych podróżnikó 13.06.12, 10:55
      A czy ktoś widział te przewodniki w księgarniach?

W księgarniach internetowych - tych, które oferują odbiór osobisty przynajmniej - brak, jedynie w wydawnictwie znalazłam, a zamawianie pocztą jednej książki wychodzi bardzo drogo :-(

Jedziemy do Włoch już za 2 tygodnie i bardzo chciałabym to kupić. Może wiecie, czy te przewodniki trafią do księgarń?
      • rykam Re: Ilustrowane przewodniki dla małych podróżnikó 13.06.12, 12:13
        A Empik nie wchodzi w grę? Odbiór bezpłatny i mają na stanie Rzym.
        • sylwina76 Re: Ilustrowane przewodniki dla małych podróżnikó 13.06.12, 19:59
          Paryż, Rzym i Kraków widziałam w stacjonarnym empiku. Niestety zafoliowane :( .Przejrzeć można było jedynie Paryż, wygląda ciekawie, dlatego chyba "w ciemno" kupię Kraków i może jeszcze Rzym. Fajny, poręczny format, treść podana w interesujący sposób, podoba mi się :)
        • pepperann Re: Ilustrowane przewodniki dla małych podróżnikó 13.06.12, 20:29
          Bardzo Ci dziękuję! Rano sprawdzałam i pewnie coś źle szukałam, bo nie mogłam znaleźć, a teraz - proszę. Przepraszam za zamieszanie. Jutro udam się do empiku.
          • rykam Re: Ilustrowane przewodniki dla małych podróżnikó 13.06.12, 20:32
            :) Ja szukałam po nazwisku autorki :)

A na prośbę nie rozfoliują egzemplarza? Potem mają to na wystawce i więcej osób kupi, jak przejrzy ;)
            • sylwina76 Re: Ilustrowane przewodniki dla małych podróżnikó 13.06.12, 21:41
              Przewodniki były w nowościach, ułożone w całkiem pokaźne stosiki :) Pewnie je dostali dziś. Rano sprawdzałam na empikcom i tam nie było ich wcale. Myślę, że pewnie by rozpakowali, ja byłam w empiku przelotem, nie miałam czasu, podjadę w piątek, może więcej zobaczę. Ale najważniejsze, ze już są!
              • hanyah Dla jakiego wieku? 22.06.12, 18:12
                Potrzebuję dla 12 i 9 latki. Będzie Ok czy raczej dla młodszych?
                • abepe Re: Dla jakiego wieku? 23.06.12, 09:55
                  Przejrzałam właśnie "Kraków", który mam i moim zdaniem tekst napisany jest językiem, który nie obrazi dwunastolatki, ale informacji nie jest na tyle dużo, żeby zaspokoić jej ciekawość. Ile informacji można zmieścić na 48 stronach? Kraków (nie obrażając Krakowian) jest jednak dziurą w porównaniu z pozostałymi miastami, więc wiedzy o pozostałych miastach będzie stosunkowo mniej do ilości, której można by potrzebować. Jeżeli lektura przewodnika miałaby być sposobem na zaciekawienie miastem - tak, ale jeżeli miałaby dostarczyć wiedzy na jego temat - nie.
                  Tak właśnie określiłabym funkcję tych przewodników - sposób na zaciekawienie dziecka miastem, wprowadzenie tematu. Być może jestem rozpuszczona trzy razy grubszym "Gdańskiem dla młodych podróżników" (a Gdańsk w porównaniu z Krakowem jest dziurą:) Friedricha, którego używamy od lat.
                  • sylwina76 Re: Dla jakiego wieku? 23.06.12, 10:54
                    abepe napisała
                    . Jeżeli lektura przewodnika miałaby być sposobem na zaci
                    > ekawienie miastem - tak, ale jeżeli miałaby dostarczyć wiedzy na jego temat - n
                    > ie.
                    > Tak właśnie określiłabym funkcję tych przewodników - sposób na zaciekawienie dz
                    > iecka miastem, wprowadzenie tematu.

Pięknie to ujęłaś Abepe! My po przeczytaniu Krakowa mieliśmy duży niedosyt, dla nas za mało.
                    Ale myślę, że na rozbudzenie ciekawości Przewodniki są świetne.
                    • violik Re: Dla jakiego wieku? 28.06.12, 11:29
                      Paryż mi się nie podoba. I nie wiem, dla jakiego wieku może być taki niby-przewodnik. Może dla pierwszaka? Trochę się rozczarowałam...
                      • sylwina76 Re: Dla jakiego wieku? 28.06.12, 15:11
                        My mamy Kraków. I jak już pisałam w innym wątku, uważam, że te Przewodniki są dla 5 -7 latków, tak na rozbudzenie ciekawości danym miejscem. Mało informacji, wszystko tak pobieżnie... Również się zawiodłam. Chciałam kupić jeszcze Rzym, ale na razie wystarczy nam To miasto nazywa się Rzym Piotrowskiej.
                        W każdym razie moje dzieci 5 i 9 były zawiedzione, bo niczego nowego o Krakowie się nie dowiedziały.
                      • abepe Re: Dla jakiego wieku? 30.06.12, 10:50
                        violik napisała:

> Paryż mi się nie podoba. I nie wiem, dla jakiego wieku może być taki niby-przew
                        > odnik. Może dla pierwszaka? Trochę się rozczarowałam...

Na pewno nie dla Twoich dziewczyn. Za stare i za bardzo doświadczone w zwiedzaniu:) Myślę, że dla dzieci z przedziału 5-7 lat, dla nieco starszych tylko na jeden kęsik dla rozsmakowania i rozbudzenia chęci sięgnięcia po więcej.
                        • violik Re: Dla jakiego wieku? 30.06.12, 20:42
                          Ja nie patrzyłam nawet pod kątem swoich dziewczyn. Paryż ogólnie mi się nie podoba. Jakiś taki chaotyczny. No i ilustracje są takie.... nabazgrane. Napisy nabazgrane. Coś mnie w tej książce drażniło. Nie mam bliskiego tak małego dziecka, żeby kupić i wypróbować. Ale raczej, jak mnie ktoś będzie prosił o polecenie, to nie polecę.
    • rykam Fragmenty i recenzje 11.07.12, 07:37
      2 fragmenty w wysokich obcasach

Recenzje:
      Szkolny Start
      VIA GIULIA Rzym
      Wielokropek
      Ryms
      Qlturka
      dzieci w Łodzi Kraków
      • violik Re: Fragmenty i recenzje 11.07.12, 09:28
        No właśnie.... Koloseum i takie fragmenty o laniu się krwi i chrupaniu kości... Mi osobiście bliskość Koloseum zawsze zapierała dech. I moim dzieciom także. Chrupanie kości jakoś mi nie pasuje do Koloseum. Złodziejaszkowie, siedziba wyjących duchów, siedziska rozmiaru półtorej pupy...., takie opisy mnie drażnią. Nie takiej wrażliwości oczekuję po przewodniku.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka