Dodaj do ulubionych

iKropka - nowości

02.12.12, 08:57
https://fbcdn-profile-a.akamaihd.net/hprofile-ak-ash3/c1.0.179.179/s160x160/31003_488933617818188_234875764_a.jpg

www.wydawnictwoikropka.pl/
Obserwuj wątek
    • rykam Bałagan 02.12.12, 09:31
      https://maleksiazki.pl/files/fotom/product-2818.jpg

Tekst: Michał Krygier
      Ilustracje: Alicja Wasilka

Premiera: 2 grudnia 2012

Format: 28 x 28 cm
      Oprawa: twarda
      Liczba stron: 32

Debiutancka książka Wydawnictwa iKropka, przedstawiająca bałagan jako kolorowego przyjaciela pewnej zwyczajnej rodziny. Każdy z nas miał okazję go poznać. Być może nie każdy chciał go zrozumieć. Dlaczego zadomowił się w naszym mieszkaniu? Jak do nas trafił? Kto znajduje z nim wspólny język? Czy jest szkodliwy, jak sobie z nim radzić i czy można z nim normalnie żyć? Na te i inne pytania odpowiedź znajdziecie w bogato ilustrowanej opowieści z przesłaniem edukacyjnym „Bałagan".
      Szczegółowe, bogate ilustracje pobudzają wyobraźnię i rozwijają kreatywność małego czytelnika. Mnogość elementów sprawia, że dziecko za każdym razem odkrywa coś nowego, dzięki czemu „Bałagan" szybko się nie nudzi. Jest to opowieść z przesłaniem oraz świetny pretekst do rozmowy, a także pomoc dla rodziców, by uczyć dzieci dbania o porządek i odpowiedzialności za swoje rzeczy.

Recenzje:
      Ambiguous
      Lupus Libri
      • rykam Bałagan - recenzje c.d. 14.12.12, 18:39
        Bałagan

Recenzje:
        ŁADNEBEBE
        Aureliowo, czyli książkowo
        KlocekiKredka
        ZACZYTANI
      • anna_mrozi Re: Bałagan 19.12.12, 16:40
        Macie jakieś wrażenia, przemyślenia?
        Widziałyście?
        • rykam Re: Bałagan 19.12.12, 19:40
          Mam i w miarę lubię. 3 latka dopomina się czytania. Mnie troszkę przeszkadza taki lekko mentorski ton i stereotyp o torebce, choć pewnie jest w tym jakaś racja ;)
          Faktycznie bałagan tam panuje - na ilustracjach, ale w sumie tematycznie to pasuje i można się wpatrywać, wynajdywać przedmioty. Może można było inaczej wkomponować tekst w ilustracje - nie w ramkach, ale szczególnie mnie to nie razi.
          Podoba mi się pomysł, że bałagan wziął się z piwnicy. Cała historyjka sympatyczna. Ogólnie na plus - za inność i za kolory - podobają mi się i zestawienie i użycie srebra :) Czcionka czasem większa, pogrubiona lub fragment w innym kolorze. No i w kolorach ilustracji - moim zdaniem dobry wybór. Format duży, kwadratowy w twardej okładce - ok. Papier w porządku - taki grubszy, matowo-gładki ;)
          • anna_mrozi Re: Bałagan 19.12.12, 20:33
            A da się uczyć na jej podstawie porządku? ;)
            • rykam Re: Bałagan 19.12.12, 23:21
              Zapomniałam dodać, że tam jest bardzo mało tekstu (m.in. dlatego też w kręgu zainteresowań 3-latki ;) I każda ilustracja jest na 2 strony a zdań na stronie po kilka.
              Tezy odnośnie wyższości porządku nad bałaganem:
              - "Teraz łatwo może wszystko znaleźć." / "fajnie gdy (...) niczego nie trzeba długo szukać."
              - "bo inaczej by się pogubiły."
              - "mama nigdzie by się nie spóźniała."
              - "Śniadanie w czyściutkiej kuchni smakuje o wiele lepiej."
              - "Już nikt ich nie nadepnie"
              Pretekst do dłuższych rozmów chyba dobry :)
              • rykam Bałagan - Zorropodgląd + c.d. recenzji 13.01.13, 16:04
                Bałagan

Zorropodgląd

Recenzje:
                opętani czytaniem
                Cudanakiju
                O tym, że...
                Książeczki synka i córeczki
                CZYTAJKI
    • rykam Z aktualności 22.03.13, 12:34
      Następna książka wydawnictwa jest już napisana. Właśnie powstają ilustracje. Planowana premiera w połowie maja.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka