Dodaj do ulubionych

Królewna i goblin

12.02.13, 10:40
Królewna i goblin

George MacDonald

https://www.muchomor.pl/environment/cache/images/300_0_productGfx_0b750b76dc1bad000d7f115df6b4a2e7.jpg

"Królewna i goblin" to opowieść o przygodach ośmioletniej królewny Irenki i Curdiego, syna górnika. Curdie próbuje uchronić Irenkę przed porwaniem przez mieszkające w podziemiach ich świata gobliny, które chciałyby przejąć władzę nad królestwem ludzi.

George MacDonald (1824-1905)
szkocki poeta i pisarz, prekursor literatury fantastycznej, jego dzieła były inspiracją dla twórczości C.S. Lewisa, J.R.R. Tolkiena i E. Nesbit.

"Nigdy nie ukrywałem faktu, że uważam go za swojego mistrza; co więcej, wydaje mi się, że nie napisałem ani jednej książki, w której nie umieściłbym z niego cytatu. [...] Wydaje mi się, że wie on wszystko, a ja nieustannie znajduję w tym moje własne doświadczenia".

C.S. Lews, autor "Opowieści z Narni"

Czy poza rzezuchą ktoś już czytał? U mnie od kilku wieczorów to książka na dobranoc. Dla mnie. W przyszłym tygodniu mam zamiar przeczytać z prawie sześciolatkiem.
Ze względu na związki z Tolkienem i Lewisem książka ma opinię odpowiedniej dla miłośników np. "Hobbita". I według mnie - to prawda. Mój syn, który poznał wcześniej "Hobbita" powinien być zachwycony błądzeniem po wnętrzu góry. A potem damy starszemu do samodzielnej lektury.
Obserwuj wątek
    • violik Re: Królewna i goblin 12.02.13, 11:17
      Dzięki za info. Zarezerwowałam sobie w bibliotece. Nie wiem natomiast, jak będzie z czytaniem, bo ostatnio zaobserwowałam, że mimo ferii, dzieci maja nieprzeczytane książki, które dostały na Boże Narodzenie. Smutno mi.
      • abepe Re: Królewna i goblin 12.02.13, 12:56
        Mnie się ta historia podoba - to taka rozbudowana, wdzięczna baśń.

Co do nieprzeczytanych książek - u nas leżą jeszcze zeszłoroczne. Cóż, brak czasu dotyka wszystkich!
        • alistar1 Re: Królewna i goblin 13.02.13, 07:40

abepe napisała:

>> Co do nieprzeczytanych książek - u nas leżą jeszcze zeszłoroczne. Cóż, brak cza
          > su dotyka wszystkich!

Nasza królewna też ciągle czeka...
    • bbkk Re: Królewna i goblin 12.02.13, 13:55
      Nie znam ale się zaciekawiłam.
      Natomiast znalazłam starsze wydanie - widać wydawnictwo ma znaczenie ;-)
      https://merlin.pl/Krolewna-i-Goblin_George-MacDonald,images_big,22,83-921200-4-3.jpg
      • rykam Re: Królewna i goblin 12.02.13, 14:13
        O, patrz! Nie zauważyłam ;)
        PS. Przekład ten sam a przynajmniej osoba tłumacza: Magdalena Sobolewska
        • abepe Re: Królewna i goblin 12.02.13, 18:11
          Widziałam wcześniej to wydanie z Frondy, ale już po tym jak wyszło muchomorowe i wybór był prosty;)
          • beataj02 Re: Królewna i goblin 12.02.13, 23:02
            W mojej bibliotece przy opisie tej pozycji jest info "poprzednie wydanie pt. Księżniczka i kobaldy", ale nigdzie go nie znalazłam...
            • rykam Księżniczka i koboldy 13.02.13, 07:09
              https://www.vivarium.com.pl/thumb/150/220/5002db0b76b95b5aba8778d7b426071b.jpg

Wydawnictwo: Alfa

Tytuł oryginalny zgodny z tym, który przyjęły nowsze tłumaczenia: The Princess and the Goblin
              Przekład: Monika Auriga
              Rok pierwszego wydania polskiego: 1990

Cykle: Księżniczka Irena (tom: 1)
              Źródło: BiblioNETka

Za allegro: "zawiera dużo kolorowych obrazków" ;)
              • sylwina76 Re: Księżniczka i koboldy 15.02.13, 23:46
                rykam napisała:

> Za al
                > legro
                : "zawiera dużo kolorowych obrazków" ;)
                :) Jaka szkoda, że wydanie Muchomora ich nie zawiera.... ;)
                Mamy, kupiłam jakiś czas temu i jeszcze nie przeczytaliśmy. Na razie syn pochłonięty przygodami Percy'ego Jacksona. Muszę chyba przeczytać sama.

• steffa Re: Księżniczka i koboldy 17.02.13, 12:11
                Oto i autorzy "kolorowych obrazków":
                Woś, Jerzy. Il.
                Markowiak, Piotr. Il.
                ISBN 8370012515
                • pszczolamaja Re: Księżniczka i koboldy 18.02.13, 22:35
                  Ha! Czytaliśmy! W zeszłe wakacje podczas przemieszczania się samochodem, czytałam całej naszej piątce (szóstce, bo i Mężowi) - czyli od pół roku do 38 :-) . Recenzje entuzjastyczne, doskonała do głośnej lektury. Odkrycie 2012 roku, bez wątpienia.
                  • abepe Re: Księżniczka i koboldy 18.02.13, 22:40
                    A mój prawie sześciolatek odmówił czytania. Bez podania przyczyn i oglądania książki. Nie podoba mu się tytuł? Na tapecie "Ja i moja siostra Klara" oraz "Pan Kuleczka" w formie audiobooka (całymi dniami w sumie).
                    • sylwina76 Re: Księżniczka i koboldy 18.02.13, 23:59
                      Zaczęliśmy czytać - tzn ja mojemu dziewięciolatkowi. Na razie bez jakiegoś wielkiego entuzjazmu, ale jesteśmy dopiero na początku lektury. Ożywił się jedynie na wzmiankę o goblinie, który pojawił się na ścieżce. O i jeszcze imię młodego górnika mu się spodobało- Curdie :)
                      • abepe Re: Księżniczka i koboldy 19.02.13, 00:34
                        sylwina76 napisała:

> Zaczęliśmy czytać - tzn ja mojemu dziewięciolatkowi. Na razie bez jakiegoś wiel
                        > kiego entuzjazmu, ale jesteśmy dopiero na początku lektury. Ożywił się jedynie
                        > na wzmiankę o goblinie, który pojawił się na ścieżce. O i jeszcze imię młodego
                        > górnika mu się spodobało- Curdie :)

A wiesz, że zastanawiałam się nad tym jaka będzie reakcja na to imię a teraz myślę, że może będzie zachęcające?:)) Muszę jutro spróbować;)
      • violik Re: Królewna i goblin 19.02.13, 09:03
        11-latka połknęła w 3 wieczory. Podobało się. Powiedziała, że przypomina Hobbita. No to teraz na mnie kolej. Bardzo mnie ciekawi ta książka, bo chyba w domu mamy miesiąc istot goblinowatych:) i zamierzam sprawdzić, które stworzenie wywrze największe wrażenie. Były już goyle z "Recless. Kamienne ciało". Teraz goblin w "Królewnie...", a córeczka obecnie połyka "Krainę Obi-boków", gdzie mamy ogry. Książka bardzo się podoba, więc polecam. I biegnę poszukiwać drugiego tomu Obi-boków, czyli "Nadziei Obi-boków".
        • abepe Re: Królewna i goblin 19.02.13, 09:07
          violik napisała:

> 11-latka połknęła w 3 wieczory. Podobało się. Powiedziała, że przypomina Hobbit
          > a.

Właśnie! Dlatego chciałam podsunąć młodszemu!
          • abepe Re: Królewna i goblin 19.02.13, 20:15
            Alleluja! Na pytanie "Dzisiaj na dobranoc czytamy...???" szybka odpowiedź brzmiała "O królewnie i goblinie".
            • abepe Re: Królewna i goblin 19.02.13, 20:51
              abepe napisała:

> Alleluja! Na pytanie "Dzisiaj na dobranoc czytamy...???" szybka odpowiedź brzmi
              > ała "O królewnie i goblinie".

A guzik. Na widok książki zakrzyknął: "Nie!". I czytają o Albercie Albertsonie.
              Wygląda mi to na jakiś strach, do którego nie chce się przyznać a trochę próbował zwalczyć. Odpuszczam.
              • sylwina76 Re: Królewna i goblin 20.02.13, 00:04
                A starszy czytał?

Dzisiaj synowi czytał mąż, tak więc też utknęliśmy po kilku rozdziałach. Ja za to dziś czytałam córce i przeżyłam zawód, że dosłownie broni się przed Tajemnicami Widmarka. A ma przygotować rysunki z Tajemnicy meczu i Tajemnicy zwierząt do szkoły. Usłyszałam, że te książki ją nudzą, że jak nauczycielka je czyta, to ona rysuje albo "zamyśla się" Hmm.. dziwne. Syn Lassego i Maję uwielbiał, to były pierwsze książki które pochłonął w tak błyskawicznym tempie. A ja żałowałam, że do teatru ma Tajemnicę kina poszłam tylko z nim, nie z córką. Chociaż, może to by ją zaciekawiło i zachęciło do czytania. Cały czas dziwię się jak różne mam dzieci, jak ich wybory książkowe są odmienne.
                • abepe Re: Królewna i goblin 20.02.13, 08:49
                  Starszy jeszcze nie czytał.

U mojego syna w zerówce "Lasse i Maja" są bardzo modni. Dzieciaki przynoszą na wyścigi do szkoły części, które mają w domu.

Moje dzieci książkowe wybory mają podobne, chociaż ze względu na różnicę wieku różne książki mieli pod ręką w tym samym wieku. Jedyna różnica jest taka, że młodszy nie lubi encyklopedii (poza encyklopedią, w której studiuje flagi), na których starszy doskonalił czytanie. Proces nauki czytania także przebiega u nich inaczej. Starszy w wieku, w którym jest młodszy teraz (za 2 m-ce 6 lat) zaczynał już przygodę z samodzielnym czytaniem "Lassego i Mai" a młodszy ostatnio 4. raz przeczytał sobie "Czary" i mówi, że małe literki go męczą. Ale na bilansie 5latak okazało się wczoraj, że młodszy źle widzi (!!!), może stąd jego niechęć do "małych literek"?
                • abepe Re: Królewna i goblin 26.02.13, 23:33
                  sylwina76 napisała:

> Dzisiaj synowi czytał mąż, tak więc też utknęliśmy po kilku rozdziałach. Ja za
                  > to dziś czytałam córce i przeżyłam zawód, że dosłownie broni się przed Tajemnic
                  > ami Widmarka. A ma przygotować rysunki z Tajemnicy meczu i Tajemnicy zwierząt d
                  > o szkoły. Usłyszałam, że te książki ją nudzą, że jak nauczycielka je czyta, to
                  > ona rysuje albo "zamyśla się"

Ciekawe w sumie - u mojego syna w zerówce nauczycielka jest bombardowana przez dzieci serią o Lassem i Mai. Młodszy dostał od brata "Tajemnicę kempingu" i zaraz po feriach wziął do szkoły do czytania. Okazało się, że inna dziewczynka przyniosła tę samą część i syn był zawiedziony, że to nie jego część była czytana. Wziął więc inną i zadowolony doniósł mi, że już stoi u pani na półce. Zastanawiam się czym by nauczycielkę uwolnić od "Biura detektywistycznego":))
                  • sylwina76 Re: Królewna i goblin 27.02.13, 16:23
                    Przed Biurem..... w zerówce córki ogromnym powodzeniem cieszył się Markus Majaluoma.

Z drugiej strony fajnie, że mam tak odmienne czytelniczo dzieci :) Przynajmniej cały czas czytam coś nowego. Syn odkąd skończył 3 lata kazał sobie czytać encyklopedie Larousse'a. Do teraz znam na pamięć. O dinozaurach, piratach i rycerzach też mogłabym długo opowiadać... Córka encyklopedii nie lubiła i nie lubi. Kryminałów także. I książek w których bohaterami są zwierzęta. Fantazy (oprócz filmów) też. Jest realistką :)
                    • abepe Re: Królewna i goblin 27.02.13, 17:36
                      sylwina76 napisała:

> Przed Biurem..... w zerówce córki ogromnym powodzeniem cieszył się Markus Majal
                      > uoma.

U nas we wrześniu był wyjazd do Miniatury na "Tajemnicę diamentów", więc Lasse i Maja na tapecie od początku roku zerówki;) Wcześniej syn chodził do punktu przedszkolnego, gdzie był najstarszy, wiec lektury były bardzo proste.

> Z drugiej strony fajnie, że mam tak odmienne czytelniczo dzieci :) Przynajmniej
                      > cały czas czytam coś nowego. Syn odkąd skończył 3 lata kazał sobie czytać ency
                      > klopedie Larousse'a. Do teraz znam na pamięć. O dinozaurach, piratach i rycerza
                      > ch też mogłabym długo opowiadać... Córka encyklopedii nie lubiła i nie lubi.

Tak, to tak jak u nas. Larousse'y leżą (w użyciu tylko "Moja pierwsza encyklopedia świata" ze względu na flagi;)

Kr
                      > yminałów także. I książek w których bohaterami są zwierzęta. Fantazy (oprócz fi
                      > lmów) też. Jest realistką :)

To inaczej niż u nas - kryminały, krasnoludy i gadające zwierzęta mogą być (od 2 tygodni "Pan Kuleczka" nie jest wyjmowany z odtwarzacza CD, a kuleczkowa ferajna jest do zabawy tak sam potrzebna jak playmobile, przy czym odzywa się tekstami z książki;)
                      • zkonczewska Re: Królewna i goblin 15.01.14, 09:30
                        Po przeczytaniu waszych wpisów przeczytałam z córką książke "królewna i goblin". To był strzał w dziesiątke. Widziałam natomiast zapowiedź drugiej części pt. "królewna i curdie"
                        Czy ktoś z was może już czytał?
                        • abepe Re: Królewna i goblin 15.01.14, 09:43
                          Wydaje mi się, że druga część jest dostępna od dzisiaj.

My w końcu nie przeczytaliśmy. Gdzieś przepadła na regale. Muszę wyciągnąć.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka