chaber69
17.04.13, 12:26
Czy ktoś czytał już "Fałszywego księcia" z Egmontu i powieści Grishama o Theodorze Boone? Mamy problem bibliotekarski z opracowaniem tych książek. Biblioteka Narodowa podaje, że są to powieści dla dorosłych, a mi się wydaje, że coraz mniej chce im się tam książkę przekartkować nawet. Moim zdaniem to młodzieżówki. Nie mamy obowiązku przejmowania mechanicznego opisów do katalogu z BN, ale wydaje się, ze powinni tam właśnie opracowywać książki wzorcowo.
Z drugiej strony są książki, gdzie bohater jest nieletni, a książka przeznaczona jest dla dorosłych. "Chłopiec w pasiastej piżamie" stoi w literaturze dla dorosłych, "Mała Ikar" też czy książki Trudi Canavan. Z recenzji wynika, że ten fałszywy książę ma 14 lat. A ponieważ wydał to Egmont, to bardziej pasuje mi na młodzieżówkę. Książka w tej chwili jest wypożyczona i nie mam do niej dostępu, tak jak i do pierwszej części powieści o Boonie. Mam drugą, ale nigdzie nie widzę, ile może sobie liczyć ten młodociany prawnik i dla kogo ta książka jest adresowana. Jak dla mnie to też młodzieżówka, chyba że dalej trup ściele się gęsto.
Jeśli czytałyście, to poproszę o pomoc.