emkayoo
12.03.14, 09:43
Moja córa niespełna 3-letnia panicznie boi się psów. Do tego stopnia, że jak widzi je kilka metrów dalej to cała się trzęsie. Jak pies podchodzi bliżej (nawet na smyczy) zaczyna panicznie krzyczeć i nawet kiedy biorę ją na ręce panika nie przechodzi. Zaczęło się niewinnie - malutki piesek niespodziewanie zdecydował się ją powąchać. Widzę, że sama stara się pracować z lękami, np. szuka książek o wilkach (które psy jej przypominają). Ilustracje z psami ogląda, ale bardzo ostrożnie, widać że jest spięta. Chcę jej pomóc bo boję się, że jak tak dalej pójdzie to będzie bała się wyjść z domu. Szukam jakiś książek w temacie, niezbyt bogatych w treść, natomiast z dużą ilością ilustracji.
znalazłam:
"Wszyscy mają psa tylko nie ja"
"Oskar i Mimi"
Zastanawia mnie książka "czy mogę pogłaskać psa" - odniosłam wrażenie, że ona uczy ostrożności, czy nie zestresuje jej jeszcze bardziej?
Potrzebowałabym też jakiegoś fajnego albumu o psach, z dużą ilością zdjęć, ale raczej nie taką encyklopedię z mnóstwem tekstu.
Liczę na Was bo już trochę zaczynam się stresować tymi jej lękami, zwłaszcza, że generalizować je zaczęła na inne zwierzęta (nie podejdzie do kota, jak ma zły dzień to boi się nawet ptaków).