Dodaj do ulubionych

psy dla 3-latki

12.03.14, 09:43
Moja córa niespełna 3-letnia panicznie boi się psów. Do tego stopnia, że jak widzi je kilka metrów dalej to cała się trzęsie. Jak pies podchodzi bliżej (nawet na smyczy) zaczyna panicznie krzyczeć i nawet kiedy biorę ją na ręce panika nie przechodzi. Zaczęło się niewinnie - malutki piesek niespodziewanie zdecydował się ją powąchać. Widzę, że sama stara się pracować z lękami, np. szuka książek o wilkach (które psy jej przypominają). Ilustracje z psami ogląda, ale bardzo ostrożnie, widać że jest spięta. Chcę jej pomóc bo boję się, że jak tak dalej pójdzie to będzie bała się wyjść z domu. Szukam jakiś książek w temacie, niezbyt bogatych w treść, natomiast z dużą ilością ilustracji.
znalazłam:
"Wszyscy mają psa tylko nie ja"
"Oskar i Mimi"
Zastanawia mnie książka "czy mogę pogłaskać psa" - odniosłam wrażenie, że ona uczy ostrożności, czy nie zestresuje jej jeszcze bardziej?

Potrzebowałabym też jakiegoś fajnego albumu o psach, z dużą ilością zdjęć, ale raczej nie taką encyklopedię z mnóstwem tekstu.
Liczę na Was bo już trochę zaczynam się stresować tymi jej lękami, zwłaszcza, że generalizować je zaczęła na inne zwierzęta (nie podejdzie do kota, jak ma zły dzień to boi się nawet ptaków).
Obserwuj wątek
    • rykam "Przemyt" wyd. Muchomor oraz "Nusia i wilki" 12.03.14, 12:31
      https://merlin.pl/Przemyt_Beata-Sroka,images_product,5,978-83-89774-30-9.jpg

Przemyt
      Beata Sroka

Prosta, zabawna historyjka. Tam mama czy też rodzice snują ponure wizje jak to psy gryzą buty, głośno ujadają, ciągle sikają i robią inne szkody. Chłopiec, pragnący przygarnąć psa, podaje kontrargumenty, również mocno przesadzone ;) Wszystko oczywiście dobrze się kończy.

Druga książka, która mi się skojarzyła, to Nusia i wilki z Zakamarków.

https://merlin.pl/Nusia-i-wilki_Pija-Lindenbaum,images_big,19,978-83-60963-10-4.jpg
    • emkayoo Re: psy dla 3-latki 12.03.14, 13:00
      O właśnie o Przemycie zapomniałam, dzięki :)
      Nusie mamy - córa co jakiś czas odwrażliwia się nią tak samo jak Czerwonym Kapturkiem :)
    • rzezucha.ma Re: psy dla 3-latki 12.03.14, 21:42
      Widziałam ostatnio taką zabawną: Jak pokonać wilki? - śmieszne "metody" na "pokonanie" wilków.
      Cztery łapy, Ludwika Jerzego Kerna, jeśli lubicie wiersze. Mogę oddać :)
      Wilhelmina i aksamitny nosek, Tove Appelgren, to jest co prawda o tym, że nie można mieć psa, jak ktoś ma alergię, ale są fajne ilustracje i fajne "oswajanie" się z psem pożyczonym.
      Piaskowy Wilk? MOże jeszcze za wcześnie, doczytałam, że <3...
      W ostatnim rymsie tez było co o wierszach o psach...
      • emkayoo Re: psy dla 3-latki 13.03.14, 23:25
        dzięki, fajna ta książka "Jak pokonać wilki", ale myślę, że ona się ich przestraszy. Starszy by się uśmiał, dla niej za ciężkie. Poszukam wiersza :)
        Wilhelminę mamy, ale to za dużo tekstu dla niej jeszcze, obrazki oglądamy. Piaskowy wilk jest super, ale za mała. Właśnie czytamy z synem 5,5 l i bardzo mu się podoba.
    • poemi123 Re: psy dla 3-latki 14.03.14, 00:35
      A może "O psie, który szukał" - www.ladne-halo.pl/o-psie-ktory-szukal/
    • gopio1 Re: psy dla 3-latki 25.03.14, 18:19
      Może Przerażony pies o dziewczynce, która się bała psów?

Albo coś z tego:
      Siri i pies sąsiada
      Zuzia i piesek w kratkę
      Kaktus, dobry pies
      Psy i wilki

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka