Dodaj do ulubionych

Dla jedynaczki

16.01.15, 22:23
Witam,
Czy mozecie polecic cos dla osmioletniej jedynaczki, ktora bardzo rozpacza, ze nie ma i nie bedzie miec rodzenstwa? Cos ku pokrzepieniu serca:)
Obserwuj wątek
    • 0mirka2 Re: Dla jedynaczki 18.01.15, 16:42
      Może "Bułeczka"? Albo "Awantura o Basię" lub "Mała księżniczka"? "Pippi"? :)
      • quistista Re: Dla jedynaczki 18.01.15, 18:52
        Nie wiem czy dokladnie o takie pozycje chodzi (pytanie zadalam w imieniu kolezanki). W Buleczce jest ta rozwydrzona jedynaczka, a w pozostalych bohaterki sa jedynaczkami ale za bardzo sie nad tym nie zastanawiaja. Watek samotnosci jedynaka nie jest w nich poruszany (moze sie myle, ostatnio czytalam je ponad 20 lat temu). Nusia i bracia losie mi przychodza do glowy, ale chyba grupa wiekowa nie ta.
        • ammbrozyjka Re: Dla jedynaczki 18.01.15, 22:38
          A jaki jest wiek owej jedynaczki?

Pippi Langstrum jest przecież jedynaczką ;-)) A przypomniało mi się o niej, bo zamierzam polecić bohaterkę podobną pod względem temperamentu do Pippi, czyli "Tonję z Glimmerdalen" - nie tylko nie posiada rodzeństwa, ale nawet jest jedynym dzieckiem w całej wsi.
        • 0mirka2 Re: Dla jedynaczki 19.01.15, 08:42
          Cóż, nie wiem, czy istnieją takie książki, w których kilkuletnie jedynaczki zastanawiają się nad swoją samotnością... Pewnie ktoś młodszy (ja jestem już babcią i napisałam o tych książkach, które mnie - jedynaczce - przed wielu, wielu laty niosły pociechę i rozrywkę) i lepiej obeznany w nowościach coś Ci poleci. :)
          Dodam tylko, że i Pippi, i Sara, i Basia, mimo różnych, często bardzo trudnych, zawirowań losu i swego sieroctwa są jednak dziewczynkami szczęśliwymi, bo mają PRZYJACIÓŁ. W "Bułeczce" Wandzia pod wpływem pogodnej, pełnej optymizmu Broni zmienia się z samolubnej, znudzonej, ale przede wszystkim bardzo samotnej dziewczynki, w lepszego, wrażliwszego małego człowieka. To na pewno trochę archaiczna książka, ale bardzo ciepła i z pozytywnym zakończeniem. :)
          • quistista Re: Dla jedynaczki 19.01.15, 09:27
            Ale Wandzia jednak "dostaje" siostre w postaci Buleczki:)
            Szkoda, ze nie istnieja skoro w zyciu sa (wnioskuje na przykladzie corki kolezanki).
            • danaide Re: Dla jedynaczki 19.01.15, 13:24
              Chyba się zgodzę z 0mirka2, miałam siostrę, ale byłam na tyle samotna, że Mała księżniczka i Bułeczka były dla mnie ważne. Są przyjaciółki, przy których siostra wysiada - to chyba największa pociecha dla jedynaczek, a teraz książki na poparcie tezy proszę ;) Z Dunią wspomnianą poniżej też jest tak, że ma przyjaciółkę Fridę, która już w pierwszym tomie wyjeżdża do innego miasta. Każde spotkanie z Fridą jest dla Duni największym szczęściem.
    • murter1 Re: Dla jedynaczki 19.01.15, 10:45
      "Moje szczęśliwe życie" i dalsze tomy Dunia rozmyśla o tym, jak wiele razy była szczęśliwa. A jej rodzina składa się z Duni, taty i kota. Nie ma wprost odniesień do bycia jedynaczką, ale jest dużo o uczuciach, o przyjaźni, o różnych rodzajach relacji.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka