Dodaj do ulubionych

O podróżach dla maluchów

28.02.15, 21:32
Jakie książki podróżnicze polecacie i dla dzieci w jakim wieku? Ja szukam czegoś dla synka który ma niecałe cztery lata, ale chętnie poczytam też o czymś na przyszłość. Syn bardzo lubi oglądać program "Nela mała reporterka", lubi oglądać mapę świata dla dzieci którą ma na ścianie w swoim pokoju, lubi wycieczki do zoo, więc pomyślałam że może już czas na pierwsze książki podróżnicze. Tylko nie wiem co wybrać.

Czy książki o podróżach Neli: "10 niesamowitych przygód Neli" i "Nela na 3 kontynentach" nadają się dla takich maluchów, czy lepiej się jeszcze wstrzymać? Albo "Dzieciaki świata"?

Niedawno pożyczyłam z biblioteki "Muk w podróży dookoła świata" ale jakoś nie przypadła Krzysiowi do gustu, zresztą ja też nie byłam nią zachwycona.
Obserwuj wątek
    • baranek326 Re: O podróżach dla maluchów 02.03.15, 11:26
      Mogę polecić Ci książkę, która sprawdziła się u nas właśnie tak ok. 4 roku życia, ale często do niej wracamy. To Listy od Feliksa oraz jej druga cześć Nowe Listy od Feliksa.
      To zbiór opowieści zajączka Feliksa, który przysyła listy ze swojej podróży po całym świecie. I w książce są autentyczne koperty i ukryte w nich listy. Moim chłopcom bardzo spodobała się ta formuła.
      Co do Neli - wydaje mi się, że też powinna podpasować. Co prawda jest ona skierowana do starszych dzieci, ale treść napisana jest naprawdę przystępnym językiem i sporo w niej ilustracji.
    • effie1980 Re: O podróżach dla maluchów 02.03.15, 15:16
      Nela jest fajna, ale dla starszych dzieci.Teksty sa dosc trudne na tym etapie. My mamy i wybiorczo opowiadam, raczej niz czytam. Ilustracje w Neli sa akurat kiepskie. W moim odczuciu dla czterolatka lepsze sa Zwierzaki i Dzieciaki Swiata.
      Swietne sa Mapy Mizielinskich, dla kazdego wieku. Feliks tez sie u nas podoba, a z Mukiem byl szal przez jakis czas.
      Fajne sa ksiazki Saska Oto jest Londyn i inne miasta, chociaz bardziej to podroze w czasie, niz przestrzeni.
      Mozecie tez sprobowac atlasy dla dzieci, fajne sa Lektorkletta, ale raczej niedostepne, nawet na allegro.
      U nas podoba sie jeszcze Afryka Kazika, ale tez czytana wybiorczo, bo caly czas troche za trudna.
    • 0mirka2 Re: O podróżach dla maluchów 02.03.15, 20:09
      Może spodoba się synkowi książka "Podróż na jednej nodze" Małgorzaty Strzałkowskiej :)

Podróż na jednej nodze to podróż bardzo szybka. W taką podróż ? w przenośni i dosłownie ? udaje się ślimak Jaś, który chce odwiedzić w dniu imienin ukochaną cioteczkę. Jaś w swojej wyprawie korzysta z rozmaitych środków lokomocji ? jest tu rower, traktor, samochód, autobus, motocykl, tramwaj, polewaczka, pociąg i wóz strażacki. Taka podróż to znakomita gratka dla najmłodszych czytelników!
      www.ravelo.pl/pub/mm/multimedia/image/jpeg/100205258.jpg
    • ania.n-82 Re: O podróżach dla maluchów 02.09.15, 13:45
      Dziękuję za odpowiedzi. U nas po pół roku wygląda to tak:

* Największym hitem okazała się "Nela i tajemnice świata". Czytamy ją bardzo często. Pewnie za jakiś czas nasza biblioteczka powiększy się o pozostałe części Neli.

* Kilka razy próbowałam czytać Krzysiowi "Dzieciaki świata" - obrazki bardzo mu się podobały, ale zwykle przy czytaniu tracił zainteresowanie w połowie rozdziału. Nie wiem czy problemem było to że rozdziały są za długie (dłuższe niż w Neli), czy akcja toczy się za wolno. W każdym razie mi książka się podobała i na pewno wrócimy do niej za kilka miesięcy, może w międzyczasie Krzyś do niej dorośnie.

* "Mapy" Mizielińskich - czasem oglądamy, na początku bardzo się Krzysiowi spodobały ale zapał szybko minął.

* "Podróż na jednej nodze" pożyczyłam z biblioteki jak byliśmy na wakacjach w Polsce. Przyjemnie napisane, Krzysiowi się podobało, ale nie na tyle żebym kupiła własny egzemplarz.

Na razie mam jeszcze ochotę spróbować "Listy od Feliksa" i "Afryka Kazika" (chociaż na tę drugą może jeszcze trochę za wcześnie). Macie jeszcze jakieś inne propozycje dla małych podróżników?
      • 0mirka2 Re: O podróżach dla maluchów 03.09.15, 14:48
        Muza niedawno wznowiła uroczą książkę "Chodzi mucha po globusie" Marii Terlikowskiej z ilustracjami Butenki. Myślę, że może się Krzysiowi (i Tobie - o ile nie znasz:)) spodobać.
        www.polskailustracjadladzieci.pl/2015/05/wznowienie-chodzi-mucha-po-globusie.html
      • ambivalent Re: O podróżach dla maluchów 03.09.15, 20:39
        Afryka Kazika bardzo spodobala sie mojej corce. Niedlugo pieciolatce. Mozesz juz sprobowac, ale pewnie jeszcze z pol roku moglabys poczekac.
        • agus1976 Re: O podróżach dla maluchów 04.09.15, 13:21
          Myślę, że Afryka Kazika to jednak dla trochę starszych dzieci, tak 6-7 lat. Ale sama książka jest bardzo fajna i z mapką podróży.
    • ania.n-82 Re: O podróżach dla maluchów 19.09.16, 08:51
      Kto czytał (albo przynajmniej przeglądał) książkę "Dziennik łowcy przygód. Extremalne Borneo"? Co o niej sądzicie? Warto? Dla dzieci w jakim wieku? Jak to się ma na przykład do książek Neli Reporterki?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka