Dodaj do ulubionych

Zajęcia w Waszych bibliotekach

28.04.15, 22:04
dla dzieci pewnie są, a dla młodzieży?
Czy są gdzieś - bardziej lub mniej cykliczne zajęcia interesujące młodzież z końca szkoły podstawowej, gimnazjum? Chodzi mi o zajęcia związane z czytelnictwem, książkami, ale nie typowe spotkania autorskie, tylko coś innego - jakieś okołoliterackie?
Jeśli tak, to jakie, przez kogo prowadzone, w jakiej formie?
Obserwuj wątek
    • abepe Re: Zajęcia w Waszych bibliotekach 28.04.15, 22:33
      U nas jest DKK dla młodzieży, ma stałą opiekunkę - animatorkę.
      • zona_mi Re: Zajęcia w Waszych bibliotekach 28.04.15, 23:09
        Wiesz, jak wyglądają takie zajęcia, czy nie miałaś okazji zobaczyć?
        • abepe Re: Zajęcia w Waszych bibliotekach 29.04.15, 00:05
          Nie miałam, ale podeślę Ci link do relacji ze spotkań, bo są na stronie biblioteki.
          • beataj02 Re: Zajęcia w Waszych bibliotekach 29.04.15, 11:11
            Na warszawskim Bemowie albo są zajęcia dla młodszych, albo dla dorosłych (choć te bywają interesujące i dla nastolatka). Z tymi ostatnimi klasami podstawówki i gimnazjum jest trochę marnie, taka luka powstaje :( A szkoda!
            • zona_mi Re: Zajęcia w Waszych bibliotekach 29.04.15, 12:58
              Właśnie dlatego się tym zainteresowałam, bo w niemal każdej z odwiedzanych bibliotek słyszę, że młodzież gimnazjalna i wyżej bywa tam właściwie wyłącznie albo z rzadka, albo "z łapanki", czyli klasy zaproszone na spotkania autorskie. I chyba najtrudniej z gimnazjalistami, bo w liceum to oni są pod wieloma względami dorośli i korzystają z oferty dla takich.

I zastanawiam się, na czym polega problem - chyba brakuje pomysłów, jak zachęcić młodzież, gdy wyrasta już z ochoty do młodszakowych zabaw.
              Ale właśnie - co im zaproponować, czym skusić? Warsztaty literackie? To raz-dwa, a coś jeszcze?
              Ciekawe czy gdziekolwiek w Polsce, poza DKK, odbywają się tego (jakiego?) rodzaju zajęcia.
              • dragonia Re: Zajęcia w Waszych bibliotekach 29.04.15, 15:46
                Akurat temat który mnie aktualnie interesował, gdyż w naszej bibliotece szkolnej z zajęciami w ogóle marnie. Bardzo rzadko coś. Rocznie Rada Rodziców zasila bibliotekę spora sumą i idzie to tylko na zakup lektur szkolnych. Nawet konkursów nie ma.
                Spisałam sobie oczekiwania rodziców co do dzialalności bibliotek, która zachęcając do czytelnictwa powinna wychodzić poza mozliwosć wypożyczenia lektury szkolnej. Co prawda to dotyczy szkoły podstawowej i zaczyna się od spotkania z autorem ale może coś innego się

-organizacja przez bibliotekę spotkania z autorem dziecięcym lub ilustratorem - oczywiście część spotkań jest płatna (około 600-800 zł za spotkanie - 3 klasy np. www.agencja-autograf.pl/galeria.php), ale część mniej znanych autorów przyjeżdża za darmo (www.bajczytanki.pl/)
                - organizacja konkursów czytelniczych - nie ma żadnego na rok 2014/2015 , mogą być tematyczne, wybranego autora, najlepszego czytelnika itp.
                - przy współpracy z wydawnictwami organizacja warsztatów np. Zakamarki do zeszłego roku prowadziły Warsztaty detektywistyczne (biuro detektywistyczne Lassego i Mai) -
                - inne działania promujące czytelnictwo wśród dzieci:
                - np. organizacja dnia/wieczoru/nocy z Andersenem www.nocsandersenem.cz/polski.html
                - dzień np. z elfami, zajęcia o książkach w których bohaterami są elfy
                - Konkurs na samodzielnie napisaną książkę w kategoriach wiekowych dla młodszych i starszych
                - Zapoznanie z nowymi nośnikami- jak audiobook, ebook (książka niepapierowa).
                - Zajęcia biblioteczne - zapoznanie z komiksem, encyklopedią jak korzystać, słownik, itp..
                - nakręcić filmową adaptacje jakiejś lektury szkolnej (nawet przy uzyciu telefonu) - może być konkurs itp.

• beataj02 Re: Zajęcia w Waszych bibliotekach 29.04.15, 15:50
                Coś w kierunku pisania, redagowania, techniczna strona powstania książki czy gazety? Albo teatr, gra, przedstawienia, znów techniczna strona? Przeniesienie słowa pisanego na mówione?
                O, albo omawianie dubletu książka-film - powiązania, różnice, odniesienia, wyobrażenie bohaterów w porównaniu do aktorów. To by mogło zainteresować ten trudny w odbiorze wiek ;-).
                • zona_mi Re: Zajęcia w Waszych bibliotekach 29.04.15, 19:42
                  O, właśnie, dobrze piszecie D i B :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka