Dodaj do ulubionych

Prezenty gwiazdkowe 2017

03.12.17, 13:59
Start!

U mnie do obdarowania:
8,5 latka
10,5 latek
13,5 latka
14 latek

Najstarsi maniakalni czytelnicy, czytający bardzo szybko i dużo. Chłopcy bardzo komiksowi. Dla 10,5 latka na pewno będzie Gnat.

14 latek ostatnio mocno eksploruje świat Gwiezdnych Wojen. Nie wiem jak napisane są te powieści, ale skoro je czyta, analizuje postaci i ideologie, niech będzie. Znacie? macie jakieś ulubione tytuły?
Obserwuj wątek
    • ania.n-82 Re: Prezenty gwiazdkowe 2017 03.12.17, 23:40
      U mnie 6-latek zażyczył sobie książki przyrodnicze, więc dostanie coś z serii ".. opowiada o" z Multico. Wybiorę mu dwie części ale jeszcze nie wiem które. Macie jakieś ulubione? Może któreś z nich są napisane ciekawiej niż inne? Pewnie dostanie też książki o wojownikach ninja z serii "Magiczny domek na drzewie", to tak na fali zainteresowania Ninjago. Serii na razie nie znamy, więc przy okazji przetestujemy czy warto kupić więcej części. Poza tym chcę mu kupić jakieś proste książki do samodzielnego czytania, ale jeszcze nie wybrałam które. Może "Wszystkie przygody Żabka i Ropucha", może coś innego.

Z kolei moja 3-latka ma tyle książek po bracie że nie bardzo wiem co jej kupić, tym bardziej że ilość książek mamy większą niż możliwości czytania. Więc dostanie coś symbolicznie, jak nie wymyślę nic innego to świąteczną Mamę Mu albo jakąś część z serii o Albercie Albertsonie której jeszcze nie mamy.

Muszę jeszcze coś wymyślić dla 5-latka i 2,5-latka z rodziny. Tylko oni nie są za bardzo zainteresowani książkami więc musi być coś prostego. I najlepiej o pojazdach albo dinozaurach. Może wspólnie "Pierwsza encyklopedia. Pojazdy" i "Pierwsza encyklopedia. Dinozaury". Znacie te książki?
      • abepe Re: Prezenty gwiazdkowe 2017 04.12.17, 00:48
        ania.n-82 napisała:

> U mnie 6-latek zażyczył sobie książki przyrodnicze, więc dostanie coś z serii "
        > .. opowiada o" z Multico.

Jeśli przyrodnicze i do samodzielnego czytania - to może komiksy Samojlika?
        • ania.n-82 Re: Prezenty gwiazdkowe 2017 05.12.17, 17:27
          Czy w tych komiksach są w miarę duże litery czy raczej małe? Jutro syn dostanie komisky Yakari od Mikołaja, zobaczę czy da radę je samodzielnie przeczytać.
          • laemmchen79 Re: Prezenty gwiazdkowe 2017 07.12.17, 19:50
            Yakari ma bardzo dobrą czcionkę dla początkujących, komiksy Samojlika niestety już nie, tzn. u nas nie sprawdziły się zupełnie na pierwsze czytania (Miś Zbyś niestety też nie - czcionka dość mała, nieregularna i niestety nie wszystkie tomy drukowane wielkimi literami). Inne dobre to Jonka i Jonek, Tom i Miki, Profesor Nerwosolek, Gucio i Cezar i inne Kapiszony, świetne są też przygody pirata Patcha.
      • hazyblue Re: Prezenty gwiazdkowe 2017 04.12.17, 12:36
        Do samodzielnego czytania dla sześciolatka polecam "13-piętrowy domek na drzewie". Po licznych nieudanych próbach znalezienia czegoś, co córa przeczyta z własnej woli, właśnie ta książka ją wciągnęła. I w miesiąc przeczytała całą serię.
        • ania.n-82 Re: Prezenty gwiazdkowe 2017 05.12.17, 17:32
          A jakie długie są rozdziały? Bo mam wrażenie że to może być jeszcze za długie i za trudne dla nas. Na razie Krzyś przeczytał samodzielnie trzy książki z serii "czytam sobie" z poziomu 1, i zabrał się za jedną z poziomu 2. Nie był zbyt chętny do czytania, więc na razie po przeczytaniu każdej książki dostaje mały prezent. I nagle okazało się że książkę z poziomu 1 potrafi przeczytać w ciągu jednego popołudnia, a nie męcząc 2 strony każdego dnia :) Tylko jak się rozczyta to będę musiała zrezygnować z tych prezentów za książki.
          • hazyblue Re: Prezenty gwiazdkowe 2017 07.12.17, 11:08
            Książki są grube, rozdziały mają ok dwudziestu stron, ale... więcej mają ilustracji niż tekstu. Na stronie jest zazwyczaj dwa lub trzy zdania, często tylko kilka słów, z rzadka pół strony. Do tego świetne ilustracje i bardzo wysoki poziom absurdu. Emilia czytała na początku po kilka stron i się zaśmiewała. Wszystkie inne Czytam Sobie, Pierwsze Czytanki, Zaopiekuj się mną, Magiczne koniki, Krzysie itd męczyliśmy po dwie strony dziennie.
            • ania.n-82 Re: Prezenty gwiazdkowe 2017 11.12.17, 10:46
              W takim razie zamówię i spróbujemy. Dalsze części są na podobnym poziomie trudności czy robią się coraz trudniejsze?
              • hazyblue Re: Prezenty gwiazdkowe 2017 12.12.17, 20:49
                Dalsze części są podobne. Te książki nie były pisane z myślą o nauce czytania i może właśnie w tym tkwi sekret.
                • abepe Re: Prezenty gwiazdkowe 2017 16.12.17, 22:55
                  abepe napisała:

Ufff, uffff, chyba zakończyłam. I będzie tak (część ode mnie, część od mojej mamy):

> 8,5 latka
                  "Gwiazdkozaur"
                  "Klechdy sezamowe"
                  "Hedwiga"

> 10,5 latek
                  2 tomy "Gnata"

> 13,5 latka
                  "Serce Neftydy"
                  2 tomy "Calpurnii Tate"

> 14 latek
                  "Nieskończoność" z serii Marvel Now
                  "Star Wars Koniec i początek. Dług życia"
                  "Star Wars Koniec i początek. Kres Imperium"
                  "Smocza Straż"
                  "The Superior Spider-Man 3. Kłopoty z głową"
                  "The Superior Spider-Man 4. Nie ma ucieczki"
                  (dla niego najwięcej, bo w sumie chciał głównie książki)

I jeszcze dla wylosowanego kolegi z klasy młodszego - "Saga o Atlasie i Axisie. tom 1"
                  • huculeczka Re: Prezenty gwiazdkowe 2017 17.12.17, 16:57
                    U nas też trochę książek będzie. Ogółem: "Armstrong. Niezwykła mysia wyprawa na księżyc" i "Tęczowy sen Mysi" dla 4,5-latki, "Patrz, Madika pada śnieg" dla prawie 3-latki, "Córki Wawelu" dla 70-latki, "Arkadiusz Gołaś. Przerwana historia" dla 15-latki (zgodnie z życzeniem), "Nela na 3 kontynentach" i jakaś Tajemnica Lassego dla 8-latki, "Berło" Maleszki dla 12-latki i tak ogólnie do kompletu książek "kalendarzowych" dla nas "Hurra, są święta" a oprócz tego Kindle dla męża.
      • puellae_2007 Re: Prezenty gwiazdkowe 2017 05.12.17, 08:22
        Jeśli chodzi o "...opowiada o..." to mamy cała serię, syn od 3 lat wałkuje i wraca do nich - teraz mamy etap na psy - oczywiście chciałby własnego :-) Najczęściej czytane części i moim zdaniem najciekawsze to "o lesie" "o ssakach" i "zwierzęta pod wodą". Syn kocha jeszcze ptaki, ale on ma zabawki ornitologiczne więc może dlatego, nie wiem czy zainteresuje kazdego
        • ania.n-82 Re: Prezenty gwiazdkowe 2017 05.12.17, 17:40
          "Ptaki" mnie kuszą, bo my z kolei o ptakach nie mamy niczego. I nawet ja nie potrafię za bardzo rozpoznawać ptaków, no może poza kilkoma najprostszymi gatunkami. :) Więc myślę że z tej książki wszyscy będziemy mogli się czegoś nauczyć. "Zwierzęta pod wodą" są głównie o rybach czy o jakiś innych zwierzętach? I jak się mają do książki o oceanach?

I jeszcze jedno pytanie: czy w którejś z tych książek jest coś o wężach? Syn chciałby dostać książkę o wężach, ostatnio mówi że węże to jego ulubione zwierzęta. Więc rozdział o wężach byłby dodatkowym plusem :)
          • puellae_2007 Re: Prezenty gwiazdkowe 2017 06.12.17, 11:16
            Dokładnie tytuł brzmi "Zwierzęta NAD wodą" więc książka nie traktuje o samych rybach:) "O ocenach" to zupełnie inna bajka fauna i flora wód właśnie - u nas akurat ta pozycja najmniej nas zachwyciła. Węże pojawiają się chyba w "Zwierzętach", ale pewna nie jestem. Musiałabym sprawdzić:)
            • ania.n-82 Re: Prezenty gwiazdkowe 2017 11.12.17, 10:49
              Na razie zamówiłam książki o ptakach i o owadach. Jeśli się sprawdzą to w następnej kolejności będą chyba zwierzęta nad wodą :)
        • laemmchen79 Re: Prezenty gwiazdkowe 2017 05.12.17, 18:32
          puellae - a jakie zabawki ornitologiczne ma Twój syn? Brzmi bardzo ciekawie...
          • puellae_2007 Re: Prezenty gwiazdkowe 2017 06.12.17, 11:17
            Pisałam z telefonu - miało być oczywiście zajawki:P Jeśli można je tak traktować z zabawek ornitologicznych mamy lornetkę:)
            • laemmchen79 Re: Prezenty gwiazdkowe 2017 07.12.17, 19:52
              >Jeśli można je tak traktować z zabawek ornitologicznych mamy lornetkę:)

Chyba bym sama nie wpadła:-)
              • abepe Re: Prezenty gwiazdkowe 2017 08.12.17, 11:00
                laemmchen79 napisała:

> >Jeśli można je tak traktować z zabawek ornitologicznych mamy lornetkę:)
                >
                > Chyba bym sama nie wpadła:-)
                >

Zaraz, zaraz, ile lat mają ci ornitolodzy? Mój syn od lat prenumeruje i poleca Ptaki Polski. ;-)
    • aggala Re: Prezenty gwiazdkowe 2017 04.12.17, 06:42
      U mnie do obdarowania tylko własna dwójka dzieci - 10,5 latka i 8 latek. W tym roku bardzo długie książkowe listy do Mikołaja i mam z czego wybierać, zwłaszcza że właściwie wszystkie pozycje chętnie bym u nas widziała:
      10,5 latka - Dachołazy, Historia Mademoiselle Oiseau, Hedwiga, Potworna, Wyznania zmyślonego przyjaciela, Dzikie królestwo i brakujące tomy Amelii i Kuby
      8 latek - Ilustrowany elementarz polskiego dezajnu, Cześć Wilki, Animalium, Monumentalne, M.U.Z.Y.K.A, Sekrety pojazdów, Pionierzy, Atlas przygód zwierząt, Baltic, My i nasza historia, Dlaczego oczy kota świecą w nocy, Kostek (kolejny tom)
      Wspólne - komiksy Dodo, Amulet, tom 2 i 3, Fistaszki zebrane, kolejny tom
      Poza listem synowi kupiłabym jeszcze jakiś album prezentujący marki i modele samochodów i zastanawiam się nad ilustrowanym wydaniem książki "Fantastyczne zwierzęta i jak je znaleźć". Chętnie dorzuciłabym też coś z brakujących tytułów z serii Mistrzowie Ilustracji, "Przyszywany dziadek" lub "Rozbójnicy z Kardamonu". Po przejrzeniu w księgarni zachęciła mnie "Gwiaździsta noc Vincenta i inne opowieści. Historia sztuki dla dzieci", ale ze względu na nadmiar tytułów to raczej zaczeka na inną okazję.

Dla siebie wpisałam "Pablo integral", "Obie", "Kiedy dojrzeją porzeczki" i "Władcę Pierścieni", do którego chętnie bym wróciła, a nie mam własnego egzemplarza. Dla męża zainteresowanego historią najnowszą na razie wpadła mi z oko zapowiedź z Wydawnictwa Literackiego "Komunizm po polsku. Historia komunizacji Polski widziana z Kremla" i do tego może jakaś powieść z Książkowych Klimatów, ale nie mam jeszcze wybranego konkretnego tytułu.

Potrzebuję jeszcze jakiegoś dobrego kryminału lub powieści obyczajowej dla mamy, ale raczej z nowości, bo moja mama czyta nałogowo i starsze w większości ma już przeczytane.
      • puellae_2007 Re: Prezenty gwiazdkowe 2017 05.12.17, 08:29
        U mnie prawie 9 latek i 2.5 latka. Syn dostanie ilustrowana cześć Harrego Pottera z nowości, Peter Nimble i magiczne oczy, Sophie Quire oraz Nocnego ogrodnika - to do czytania. Do tego Wielcy Wynalazcy, druga część Moja pierwsza mitologia, Tru, Dom babci i jeszcze kilka pozycji, które uzbieralam ostatnio. Z córką mam większy problem bo sporo mamy po bracie - na pewno Rok w krainie czarów, Tupcio Chrupcio idą święta, Calineczke wydawnictwa Jedność, może Pomelo bo mamy dwie z serii i bardzo lubi. Szukam jeszcze czegoś jak np Pan Miś Chrapie albo Gdzie jest Święty Mikołaj - misiowych ciepłych opowieści :-)
        • aggala Re: Prezenty gwiazdkowe 2017 05.12.17, 10:54
          A może dla 2,5 latki, jeśli nie znacie, w klimacie zimowym "Mroźna noc" z cyklu "Opowieści z parku Percy'ego"? lubimyczytac.pl/ksiazka/124040/mrozna-noc
          Moje dzieci bardzo lubiły.
          • puellae_2007 Re: Prezenty gwiazdkowe 2017 06.12.17, 11:22
            Zamówiłam właśnie kilka dni temu, nie rozpakowałam jeszcze paczki:)
        • ania.n-82 Re: Prezenty gwiazdkowe 2017 05.12.17, 17:51
          Ja Tupcia Chrupcia nie lubię, chociaż akurat części świątecznej nie znam. Moja 3-latka lubi od jakiegoś czasu (w wieku 2,5 na pweno już też lubiła) "Księżniczki i smoki", serie o Albercie Albertsonie, o Elmerze, o Misi Marysi. Też mam problem co jej kupić bo ma bardzo dużo książek po bracie.
          • laemmchen79 Re: Prezenty gwiazdkowe 2017 05.12.17, 18:41
            Dołączam się do wątku: nie wiem, co kupić młodszemu dziecku, bo ma bardzo dużo książek po bracie....

Młody (niecałe 5 lat) Uwielbia Pippi, Lottę, Dzieci z Bullerbyn, ale tu nic nowego się nie ukazało (chyba, że coś przegapiłam) - jestem w wielkiej kropie.

Dla starszego (za kilka dni skończone 7 lat) wciąż szukam jakiejś dobrej pozycji popularno-naukowej o dinozaurach, paleontologii i tu też jak na razie nie mam się czym pochwalić. Poza książkowymi dostanie [url=http://www.amazon.de/HCM-Kinzel-11111-Solit%C3%A4r-Schach/dp/B004QF0UGY/ref=sr_1_1?ie=UTF8&qid=1512495405&sr=8-1&keywords=schach+solitaire]Szachy w pojedynkę[/url],

obaj jakieś akcesoria do pływania, ale wciąż brakuje mi pomysłu na gwóźdź programu.

Uwielbima ten prezentowy wątek, faktycznie co roku, choćby były to ostatnie dni przed Wigilią, znajdywałam tutaj sensowną inspirację, wię gorąco ufam, że i tym razem się:-)
            • ania.n-82 Re: Prezenty gwiazdkowe 2017 05.12.17, 22:59
              Mój 6-latek też lubi dinozaury. Niedawno dostał encyklopedię dinozaurów Dinopedia. Dużo z niej jeszcze nie czytaliśmy, ale to co czytaliśmy było ciekawie napisane.

Poza tym z serii "Magiczny domek na drzewie" jest część o dinozaurach, a do tego osobno popularno-naukowy dodatek "tropiciele faktów". Zobacz TU i TU. Tej serii jeszcze nie znam, ja będę teraz zamawiać część o ninja i samurajach. Jeśli się spodoba to przy następnej okazji zamówię więcej części.
              • laemmchen79 Re: Prezenty gwiazdkowe 2017 07.12.17, 05:24
                Magiczny domek na drzewach jest świetny, o dinozaurach są tu 2 części - jedna fabularyzowana a druga w formie mini-encyklopedii - nowych informacji w żadnej z nich zbyt wiele nie ma, ale to idealne książki dla początkujących czytaczy - spora czcionka, mało tekstu na stronie - polecamy.
                • laemmchen79 Re: Prezenty gwiazdkowe 2017 19.12.17, 00:31
                  Dopięłam i swoją listę - w sporej mierze dzięki forum. 7-latek - miłośnik realistycznych opowieści o zwierzętach - może spodziewać się Niezwykłych przyjaźni J. Holland, tegorocznej Encyklopedii dinozaurów wyd. Dragon i Nieoficjalnego przewodnika lego technic (zgodnie z mottem na blogu dawno niewidzianej tu rzeżuchy, że dobre książki powinny być nieco na wyrost), audiobook Tajemnice ptaków Sokołowskiego z Lasów Państwowych, a z gier Fusy i Liczby w rozumie oraz szachy solitär. Niespełna 5-latek, wiellki fan Pippi i Dzieci z Bullerbyn powinien ucieszyć się z Pippi na wyspie Kurrekurredut (kupione w niemieckim książkowym second-handzie za jedyne 1 euro), Jak Johann uratował cielaka (Jak Kalle rozprawił się z bykiem darzone jest wielką miłością - mam nadzieję na powtórkę z rozrywki) i Proszę słonia (z audiobookiem, flimem i słoniem-przytulanką). Z gier Jaki to zwierzak i Mighty mind. Dziadkowie obiecali gadżety do pływania, a matka - o ile się wyrobi - bardzo chciałaby dorzucić audiobooki Dinotopii i Piaskowego Wilka - trzymajcie kciuki. Dla siebie mam 2 biografie Astrid Lindgren, Chleb Piotra Kucharskiego i .... Włam się do mózgu Kotarskiego (z czystej nauczycielskiej ciekawości).
                  • abepe Re: Prezenty gwiazdkowe 2017 19.12.17, 00:38
                    laemmchen79 napisała:

a matka - o i
                    > le się wyrobi - bardzo chciałaby dorzucić audiobooki Dinotopii i Piaskowego Wil
                    > ka - trzymajcie kciuki.

Trzymam, z poczuciem winy!

Prze-pra-szam! Miałam od nowego roku ograniczyć pracę, a skończyło się na tym, że siedzę jeszcze nad wnioskiem do programu, który być może będę realizować od połowy stycznia. W ramach nadgodzin. (dobra, będzie więcej na książki, dobrze, że dzieci już same czytają ;-) )
                    • laemmchen79 Re: Prezenty gwiazdkowe 2017 19.12.17, 01:47
                      Dzięki za kciuki, a na przeprosiny jeszcze nie czas - tyle książek zostało jeszcze do domowego nagrania i nie tracę nadziei, że kiedyś zmontujemy którąś we dwie:-)
                  • laemmchen79 Re: Prezenty gwiazdkowe 2017 29.12.17, 22:37
                    Podsumowanie:
                    Niezwykłe przyjaźnie - ok, ja jestem troszkę rozczarowana, rozdziałów jest sporo, ale są one bardzo krótkie i moim zdaniem dość powierzchowne, ale syn chętnie słucha.

Encyklopedia dinozaurów, wyd. Dragon 2017 - fascynat i jego mama zachwyceni - rozpiszę się szerzej w wątku o gadach.
                    W temacie Dinozaurów moja siostra sprezentowała dzieciom Opowiem ci mamo, co robią dinozaury - naszym zdaniem najlepsza książka z tej serii

Tajemnice ptaków Sokołowskiego, wyd. Lasy Państwowe - zdecydowanie na wyrost (lasy umieściły książkę w dziale dla dzieci, do tej pory taka kategoryzacja raczej się sprawdzała),

gra Fuse fantastyczna - szczegóły już opisane w wątku o nowych grach

Pippi na wyspie Kurrekurredut - jakże by mogło być inaczej - fantastyczna

Jak Johann uratował cielaka - mieliśmy kilka podejść, nie możemy skończyć, ale chyba brakowało nam po prostu spokoju i klimatu na spokojne przeczytanie

Proszę słonia - największy sukces tegorocznych świąt, podarowany w zestawie z filmem, audiobookiem i pluszakiem. Film spotkał się z najmniejszym zainteresowaniem, pluszak targany jest po całym mieszkaniu i na spacery, książka dzięki ilustracjom Beaty Zdęby (za którą do tej pory nie przepadałam, ale zdecydowałam się na te wydanie także ze względu na dołączoną płytę z fimem i faktycznie ilustracje, które mnie bardzo zaciekawiły; mamy w domu też nowe wydanie z ilustracjami Rychlickiego, ale pani Beata zdecydowanie lepiej trafiła do serca mojego niespełna 5-latka) wertowana wte i wewte, ale prawdziwym hitem okazał się audiobook w wykonaniu Anny Seniuk - niskie pokłony z naszej strony w stronę aktorki - dla nas to arcydzieło sztuki lektorskiej.

Moje audiobooki - no cóż, posłuchałam pani Ani Seniuk i skutek taki, że nie mogę słuchać własnych nagrań :-) - niby jasne, że nigdy takiego poziomu nie osiągnę, ale jednak przepaść jest dramatyczna - tam spokój, wyważenie, genialny podział na głosy - u mnie zbyt głośno, zbyt nerwowo - ech, szkoda słów.....

Chleb Kucharskiego bardzo polecam (tyle, że muszę się jeszcze rozejrzeć za koszyczkami do rozrostowymi), Kotarski dość przewidywalny - niewiele odkrywczych treści, ale z drugiej strony cieszę się, że przeczytałam - kilka metod, tu dość szczegółowo opisanych - powinno przydać mi się do nowych kursów.

Raz jeszcze bardzo dziękuję forum za mnóstwo inspiracji (m.in. za Niezwykłe przyjaźnie i Proszę słonia) i mam nadzieję, że któraś z Was też pokusi się o podsumowanie.
                    • aggala Re: Prezenty gwiazdkowe 2017 04.01.18, 10:38
                      laemmchen79 napisała:

> Raz jeszcze bardzo dziękuję forum za mnóstwo inspiracji (m.in. za Niezwykłe prz
                      > yjaźnie i Proszę słonia) i mam nadzieję, że któraś z Was też pokusi się o podsu
                      > mowanie. >

To ja też spróbuję podsumować. U nas w tym roku pojawiło się mnóstwo książek, bo książkowe listy do Mikołaja były długie i cała rodzina chętnie czerpała z nich inspiracje.

Zacznę od rozczarowań:
                      "Gwiaździsta noc Vincenta i inne opowieści. Historia sztuki dla dzieci" - książka wydana pięknie, zamysł wydawał się bardzo interesujący, ale treść zupełnie nie wciągnęła mojej 11-latki. Może to trochę nie jej tematyka, ale chyba też temat nie został ujęty wystarczająco ciekawie, żeby przyciągnąć przeciętne dziecko, które nie pasjonowało się dotychczas sztuką. Przeczytałam pierwsze dwa rozdziały i brakuje im pewnej lekkości, luzu. Na pewno nie jest to książka, która wciągnie każde dziecko niezależnie od zainteresowań. Spróbuję włączyć ją do naszych wspólnych lektur. Mam nadzieję, że lepiej się sprawdzi, jeśli będzie jej towarzyszyła rozmowa i oglądanie dodatkowych ilustracji. Na razie jednak zdecydowanie "Sztuka nie tylko dla dzieci", mimo gorszego wydania, pozostaje moim numerem jeden wśród książek o tej tematyce.

"Atlas przygód zwierząt" - niby niczego konkretnego tej książce nie mogę zarzucić, ale nie rzuciła mnie na kolana. Może dlatego, że było już dużo książek przyrodniczych lepszych graficznie i poprzeczka została postawiona wysoko? Treść niby ok, ale też bez fajerwerków. Podsumowując - przeczytać można, ale nie jest tak, że przeczytać trzeba.

Pozostałe książki zostały przyjęte przez wszystkich zainteresowanych bardzo pozytywnie. Dla mnie zdecydowanie największym hitem jest "Ilustrowany elementarz polskiego dezajnu" z Wytwórni. Książka dla dzieci i dla dorosłych. Rewelacyjna!
                      Mój syn głównie zapadł w niszowym albumie: "Ski jumping 16/17" (sklep.skijumping.pl/album-ski-jumping-16-17), ale moje dzieci są zdeklarowanymi kibicami skoków ;)
                      Pozostałe jego prezenty, czyli "Monumentalne", "Sekrety pojazdów" z Polarnego Lisa i "M.U.Z.Y.K.A" po pierwszym przejrzeniu czekają na swój moment, żeby się w nie zagłębić, ale ja już podczytywałam i bardzo mi się podobają.

Jeśli chodzi o powieści starszej córki, to mogę się opierać tylko na jej opinii, bo sama nie zdążyłam przeczytać. Wszystkie określiła jako "bardzo fajne": "Niezwykły świat Calpurnii Tate", "Dachołazy" i "Historia Mademoiselle Oiseau".

Komiksy:
                      "Sisters" - zdecydowanie dziewczęcy, pochłonięty przez córkę w pierwszej kolejności. Trafne obserwacje życia sióstr.
                      "Amulet", t.2 - obecnie chyba ulubiona seria moich dzieci.
                      "Niezwykła podróż", t.1 - na pewno kupimy drugi tom. Mnie bardzo podoba się grafika, dzieci wciągnęły się w historię.
            • magdalenka79k Re: Prezenty gwiazdkowe 2017 06.12.17, 10:05
              Dla młodszego może Przygody Nieumiałka- niedawno wznowili, Prosze słonia z il. Rychlickiego. Dla starszego "Z tatą na dinozaury".
              • laemmchen79 Re: Prezenty gwiazdkowe 2017 07.12.17, 05:45
                magdalenko - dzięki za świetne podpowiedzi. Dobra wiadomość z nowym wydaniem Nieumiałka, powinno się spodobać. Proszę słonia to chyba raczej dla starszych aniżeli niedoszłe 5-latki? Czytałam ze starszym, jak miał niespełna 6 łat i nie zaskoczyło. Ewentualnie w połączeniu z filmem? Spróbuję! Starszy niestety zna już Z tatą na dinozuary i bardzo poleca.
        • magdalenka79k Re: Prezenty gwiazdkowe 2017 06.12.17, 10:02
          A Pamiętnik Czarnego Noska ma? Jak nie ma to koniecznie niedawno wznowili. Żabek i ropuch cała księga?
          • laemmchen79 Re: Prezenty gwiazdkowe 2017 07.12.17, 05:47
            Zabka i ropucha zna na pamięć, Czarnego noska nie - dziękuję za podpowiedź.
      • abepe Re: Prezenty gwiazdkowe 2017 06.12.17, 20:24
        aggala napisała:

> 10,5 latka - Dachołazy, Historia Mademoiselle Oiseau, Hedwiga, Potworna, Wyznan
        > ia zmyślonego przyjaciela, Dzikie królestwo i brakujące tomy Amelii i Kuby

O! Trochę nam się lista pokrywa!

Dla męża zainteresowanego historią najnowszą na razie wpadła mi z oko zapowie
        > dź z Wydawnictwa Literackiego "Komunizm po polsku. Historia komunizacji Polski
        > widziana z Kremla" i do tego może jakaś powieść z Książkowych Klimatów, ale nie
        > mam jeszcze wybranego konkretnego tytułu.

Mój mąż przeciwnie - interesuje się historią starożytną i w tym roku wpadła mi w oko "Trylogia rzymska" Roberta Harrisa. (bo nie musi być non-fiction, dobrze osadzona powieść wystarczy)
        www.wydawnictwoalbatros.com/ksiazka,1677,3764,trylogia-rzymska.html
        Czy ktoś w Was ją zna? Nie czytałam Harrisa, znam tylko film na podstawie "Autora widmo" i to jest argument za tym autorem.
        W zeszłym roku kupiłam mężowi trylogię Bena Kane i generalnie mu się podobała. Jeśli ktoś jest zainteresowany: "Zapomniany legion", "Droga do Rzymu", "Srebrny orzeł"
        www.znak.com.pl/autor/Ben-Kane

> Potrzebuję jeszcze jakiegoś dobrego kryminału lub powieści obyczajowej dla mamy
        > , ale raczej z nowości, bo moja mama czyta nałogowo i starsze w większości ma j
        > uż przeczytane.

Jeśli może być obyczajówka z dawnych czasów to polecam "Córki Wawelu" Brzezińskiej. To nie jest typowa powieść, raczej fabularyzowany esej. Bardzo dobrze się czyta. I to nowość.
        www.wydawnictwoliterackie.pl/ksiazka/4389/Corki-Wawelu---Anna-Brzezinska
        • aggala Re: Prezenty gwiazdkowe 2017 08.12.17, 06:12
          "Córki Wawelu" planowałam kupić sobie, ale może rzeczywiście zmienię adresata. Chociaż myślałam raczej o ebooku. Nie ukrywam, że odkąd mam czytnik, to takie cegły wolę czytać w formie elektronicznej.
    • mama-ola Re: Prezenty gwiazdkowe 2017 05.12.17, 09:24
      Moja mama to co prawda nie młodzież ;), ale może też byście mi poleciły dla niej książkę?
      Kupiłam jej niedawno "Stulatek, który wyskoczył przez okno i zniknął" - rzecz lekka i śmieszna, ale też mądra (podobno, nie czytałam). "Stulatek" bardzo się mojej mamie podobał. Czy coś w tym duchu przychodzi Wam może do głowy?
      • pszczolamaja Re: Prezenty gwiazdkowe 2017 05.12.17, 11:07
        lubimyczytac.pl/ksiazka/303871/male-eksperymenty-ze-szczesciem
        Jeŝli mama nie zna, to polecam - urocze.
        • mama-ola Re: Prezenty gwiazdkowe 2017 05.12.17, 11:35
          O, dziękuję! Przeczytałam kawałek dostępny w internecie i dobrze się zapowiada. Myślę, że się mojej mamie spodoba.
          • pszczolamaja Re: Prezenty gwiazdkowe 2017 05.12.17, 18:50
            A wiecie, u mnie w tym roku mało.książek. Najstarszy odkrył warszawskie zasoby biblioteczne i minimalizm, 14-latka poszła w ciuchy (chociaż coś z młodzieżowych nowości jej dorzucę) 11-latek - w trąbkę; 10-latka zamówiła...głowę fryzjerską - mam teraz głowę w szafie, a 6-latka-lalkę szmacianą, i pudelka w koronie, i... Do tego gry dla wszystkich :-) Mąż się zaopatrzył na Targach Książek Historycznych. Ja czytam ostatnio fachowe. Także paczek książkowych pod choinką wiele nie będzie tym razem.
            • sylwina76 Re: Prezenty gwiazdkowe 2017 06.12.17, 12:11
              U mnie również będzie mało książek. Dziś, na Mikołajki czternastolatek dostał To jest napad! Czyli kawałek nieznanej historii Ameryki Wałkuskiego. Przeczytał jego dwie poprzednie książki i bardzo mu się podobały, a Stany to u nas temat na czasie. Jedenastolatka zaś dostała ostatnie Dzienniki Nikki.
              Na gwiazdkę u syna nie będzie książek, dla córki i siostrzenicy (też jedenastolatki) mam Z Bożej łaski Jadwiga, król i Morderstwo w środki zimy, dla córki dodatkowo jeszcze Światło Ashera.
              I to tyle.
              • abepe Re: Prezenty gwiazdkowe 2017 06.12.17, 15:30
                U nas dzisiaj trochę książek na Mikołajki. Włożyłam wszystko do jednej paczki, ale chłopcy podzielili sprawnie - dla-14 latka "Zimistrz" Pratchetta i "Magnus Chase i bogowie Asgardu. Statek umarłych" Riordana dla 10-latka "Magiczne drzewo. Berło" Maleszki i "Dziewczynka, które uratowała Gwiazdkę" Hagga, dla obu "Wszyscy na Ciebie czekamy" i czteropak filmów "Sam w domu". :-)
                Mąż dostał serial "Amerykańscy bogowie" i książkę "Good omens" Gaimana i Pratchetta, a ja (sobie kupiłam, mąż twierdzi, że umawialiśmy sobie na nieobdarowywanie się na Mikołajki, trochę był zaskoczony i o to chodzi ;-) "Hildę" Griffith , "Płomienną koronę" Cherezińskiej i "To co możliwe" Strout.

W liście do św. Mikołaja napisanym przez starszego jest lista książek, u młodszego - maszyna do popcornu, czekoladowa fontanna i dron. ;-)
                • ania.n-82 Re: Prezenty gwiazdkowe 2017 06.12.17, 22:13
                  U mnie w listach do św. Mikołaja nie było żadnych książek. U 6-latka Playstation i konkretne zestawy lego, u 3-latki same zabawki i to koniecznie różowe.
                  Dzisiaj syn dostał serię komiksów "Yakari", a córka kolejne części o Pettsonie i Findusie (chociaż to w zasadzie wspólny prezent :) ).
                  • laemmchen79 Re: Prezenty gwiazdkowe 2017 07.12.17, 05:34
                    ania.n-82 - co masz na myśli pisząc serię komiksów? My mamy tylko 2 (Nanabozo i orzeł), od lat poluję na resztę, ale upolować nie mogę - gdzie je zdobywasz?
                    • ania.n-82 Re: Prezenty gwiazdkowe 2017 07.12.17, 07:53
                      My mamy 4, czyli chyba wszystkie co wyszły po polsku. Też długo polowałam. W końcu ktoś sprzedawał tu na forum. Miałam akurat szczęście i byłam pierwsza. Jak gdzieś przypadkiem zobaczę to dam ci znać :)

A tak w ogóle to tutaj można kupić "Yakari i biały bizon" za 9 zł. Jak bym nie miała to bym kupiła :)
                    • ania.n-82 Re: Prezenty gwiazdkowe 2017 07.12.17, 07:54
                      Tu jest link:
                      allegro.pl/wierzbicka-hanna-tl-i-bialy-bizon-i6763605323.html
                      • laemmchen79 Re: Prezenty gwiazdkowe 2017 07.12.17, 19:43
                        Dzięki serdeczne - skorzystałam! Tak tanio jeszcze nigdy nie widziałam tych komiksów - ewenement.
                • aggala Re: Prezenty gwiazdkowe 2017 07.12.17, 07:12
                  U nas na Mikołajki poszły z listów do M. - "Amelia i Kuba" i "Wyznania zmyślonego przyjaciela dla córki" i "Baltic" dla syna oraz chwilowo zamiast albumu o samochodach pismo "Auto świat. Katalog nowości 2018" ;) I to ostatnie oczywiście okazało się hitem.
                  Do tego jako wspólny prezent z kalendarza adwentowego: "Hurra, są Święta!". Byłam sceptyczna, ale dzieci bardzo chciały, więc postanowiłam dać jej szansę.
                  • abepe Re: Prezenty gwiazdkowe 2017 07.12.17, 08:08
                    aggala napisała:

> Do tego jako wspólny prezent z kalendarza adwentowego: "Hurra, są Święta!". Był
                    > am sceptyczna, ale dzieci bardzo chciały, więc postanowiłam dać jej szansę.

I jaka jest? Ja się nie zdecydowałam. Czytamy już 5 książek kalendarzowych, nie wyrabiamy się, więc nie chciałam dokładać kolejnej.
                    • aggala Re: Prezenty gwiazdkowe 2017 08.12.17, 06:53
                      Nie chciałabym jeszcze oceniać, bo przeczytaliśmy do tej pory tylko cztery rozdziały, ale na razie nie jestem specjalnie zachwycona. Podstawowy zarzut - mało wciągająca, chociaż mam nadzieję, że się jeszcze rozkręci. Doceniam oczywiście inne podejście do tematu Świąt, spojrzenie z perspektywy zwierząt, wielowymiarowość opowieści. Jednak taka historia powinna wzruszać, wywoływać przejęcie losem bohaterów a ta na razie działa tylko na mój rozum, nie porusza emocji. Może taki przekaz na chłodno był zamierzony albo łupnie emocjonalnie za kilka rozdziałów. Tak dla jasności, nie chodzi mi oczywiście o tani sentymentalizm pod hasłem "biedne bezdomne zwierzątka". Jednak zwłaszcza jeśli dzieci nie przejmą się losem bohaterów, to zamierzony przekaz tej opowieści do nich nie trafi. Napiszę jeszcze, kiedy przeczytamy więcej. Cały czas mam nadzieję, że zmienię swoją opinię w miarę czytania.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka