Dodaj do ulubionych

Pomóżcie początkującej!

27.07.05, 13:56
Co prawda dzieci mam już od 7 i 2 lat, ale mimo iż sama jestem "pożeraczem"
książek" moim dzieciom nie kupuję nic z nowości bo po prostu nie wiem co jest
dobre. Mamy w domu klasykę, piękne wydania, mnóstwo bajek na płytach i nic
poza tym. Trochę nam się to już osłuchało i opatrzyło.
Kiedyś znalazłam w bibliotece książeczki z serii "poczytaj mi mamo", bardzo
sie synkowi podobały, przeczytaliśmy wszystkie (było tylko 5 tytułów) i
niestety nie znalazłam niczego więcej, w księgarniach też tego nie widziałam.
Chciałabym poczytać synkowi, albo sam sobie przeczyta, książeczki w tym
stylu, tzn. o przygodach lub problemach dzieci, które zdarzają się również w
realnym świecie. Niestety rzadko jestem w księgarni i szczerze mówiąc nie
wiem co jest godne uwagi a co nie.
Jeśli chodzi o corcię, nie wiem od czego zacząć edukację. Ma mnóstwo małych
książeczek z obrazkami, kocha zwierzątka. Jakie książeczki czytacie swoim
małym dziewczynkom? Od czego powinnam zacząć?
Aha, i jeszcze jedno. Mój synek był kikakrotnie zaatakowany przez psa, więc
co chyba zrozumiałe, boi się ich teraz panicznie. Czy jest jakaś bajeczka
związana z tym tematem?
Z góry dziękuję za wszystkie rady
Obserwuj wątek
    • pia_ Re: Pomóżcie początkującej! 27.07.05, 15:19
      He, he, dobrze, że trafiłaś na to forum, bo jest rewelacyjne, a dziewczyny z
      pewnością Ci coś fajnego polecą. Ja mogę coś od siebie poradzić w kwestii
      książeczek dla 2-latki. A dobre księgarnie niedaleko Ciebie są w Astrze (jest
      tam stolik z kredkami, więc dzieci się trochę zabawią) i w TGG. Mają bardzo
      dużo książek z serii Poczytaj mi mamo, bajek-grajek i tych o konkretnych
      problemach. Tylko obsługa w Astrze jest bylejaka i lepiej o nic się nie pytać,
      bo ich porady są do d... łagodnie mówiąc. U nas na absolutnym topie jest seria
      o Kamyczku, Kamilce i Piotrusiu (seria Amberki). Bardzo polecam Ci właśnie
      książeczki Ambera, bo są niedrogie, a 2-latki są nimi zachwycone.
      • abepe Re: Pomóżcie początkującej! 27.07.05, 15:56
        Ja też szukałam książeczek, które opowiadałyby historyjki, które dziecko (moje
        we wrześniu kończy 2 lata)może odnieść do własnych doświadczeńi w których
        obrazki są fajne a treść znośna. Seria Amberek sprawdziła się doskonale - i
        opowieści i Piotrusiu i o zwierzakach także. Na każdej stronie obrazek
        ilustrujący historię, treści nie jest dużo ale wystarczy, można
        opowiadać "swoimi słowami". Mój synek stał się miłośnikiem czytania. A ceny
        bardzo przyjemne - około 5 zł "Piotrusie", około 10 "zwierzaki".
        Aha, obecnie ulubione książeczki to też polecane na tym forum "Nocnik nad
        nocnikami" Alony Frankel (choć nie przy niósł oczekiwanego skutku - Grześ zna
        teorię ale nadal nie chce mu się z nocnika korzystać) oraz "Całus na dobranoc"
        Amy Hest.
        W każdej z książeczek - Amberków i pozostałych synek ma ulubione fragmenty. Na
        przykład w jednym z "Piotrusiów" chłopiec pyta "to ty tato?", "to ty mamo?".
        Grześ chodzi i powtarza te zdania oraz dodaje swoje "ci to ty kako?", "ci to ty
        Jesiu?".
        Pozdrawiam
        • abepe o psie 27.07.05, 16:11
          Jeszcze jedno - Elżbieta Zubrzycka - psycholog, psychoterapeutka, właścicielka
          Gdńskiego Wydawnictwa Psychologicznego napisała książeczkę "Czy mogę pogłaskać
          psa?". Nie oglądałam jej jeszcze ale ufam pani doktor (była opiekunem mojego
          roku :)
          Mój synek ma na razie dobre doświadczenia ze zwierzakami ale na wszelki wypadek
          uczę go, żeby nie podchodził do każdego napotkanego psa, bo pies może się bać i
          go zaatakować. Na razie mały i tak zawsze pędzi. Staram się, żeby się nie bał
          ale miał respekt. Zobaczymy, co z tego wyniknie.
          Pozdrawiam jeszcze raz
        • pia_ Re: Pomóżcie początkującej! 28.07.05, 10:13
          Książeczki Amy Herst "Całus na dobranoc" i "Czy źle się czujesz Sam?" są bardzo
          lubiane. Kamyczki rzeczywiście czasami tłumaczone są idiotycznie i zauważyłam
          jeszcze, że niektóre tytuły dla 2-latków pokrywają się z tymi dla 3-latków,
          tylko jedne są ze sztywnymi stronami, a te dla starszych z miękkimi - my
          zdecydowanie wolimy te drugie. Polecam też serię o Kamilce zwłaszcza, że teraz
          wydają poszczególne historyjki w osobnych książeczkach po 5 i po 10 zł (no i są
          super tematy np. Kamilka nie chce pożyczać zabawek, nie chce się myć, nie chce
          spać itp), są też książeczki o Kamilce w ogrodzie, nad morzem, czy na wsi z
          naklejkami, które trzeba w odpowiednim miejscu przykleić - moja córa była
          zachwycona, chociaż musiałam jej pomagać, bo inaczej wszystkie naklejki byłyby
          przyklejone do góry nogami :-) Młoda lubi też historyjki o Misiu Uszatku, bo są
          krótkie, a Uszatka uwielbia.
      • pade Re: Pomóżcie początkującej! 27.07.05, 16:54
        no to po wypłacie wybieram się do Astry. zastanawiałam się kiedyś nad tym
        Kamyczkiem, chyba od niego zaczniemy, mam nadzieję, że to będzie dobry wybór.
        • pade A gdzie mozna kupić księżeczkę "czy mogę pogłaskać 27.07.05, 16:54
          psa"?
          • joanna05 Re: A gdzie mozna kupić księżeczkę "czy mogę pogł 27.07.05, 17:15
            Napisałam, gdzie np. można, na pocztę gazetową.
        • lulla1 Re: Pomóżcie początkującej! 27.07.05, 22:20
          witaj, zanim kupisz - przeczytaj, to apropos Kamyczka, moja mała go uwielbia ale
          przetłumaczony jest koszmarnie więc muszę go czytać po swojemu. Muszę jednak
          przyznać że "kamyczek na nocniczku" bardzo nam pomógł w rozpoczęciu przygody z
          nocnikiem. gdyby nie ta książeczka chyba jeszcze długo bym musiała ją namawiać
          do zrobienia czegokolwiek właśnie na nocniczek, a tak pierwsze czytanie i odrazu
          poleciało - cud.
        • pia_ Re: Pomóżcie początkującej! 28.07.05, 10:15
          Kamyczka niestety nie dostaniesz w Astrze, ani w TGG. Największy wybór jest w
          Empiku i księgarniach sieci Matras (jest w Carrefourze i w Koronie).
    • monia420 Re: Pomóżcie początkującej! 04.08.05, 21:42
      własnie wczoraj odwiedziłam sklep internetowy Gdańskiego Wydawnictwa
      Psychologicznego (www.gwp.pl)i tam mają książki o problemie z pieskiem. Nie
      pamiętam tytułu, ale w dziale dla dzieci znajdziesz. (to będzie coś takiego:
      Czy wolno pogłaskać psa...? z niezłymi myślę ilustracjami, ale nie znam tej
      pozycji.) W kązdym razie dla mnie wydawnictwo jest godne zaufania i warte
      polecenia. Pozdrawiam.
      • abepe Re: Pomóżcie początkującej! 05.08.05, 08:41
        Znalazłam wczoraj w księgarni "Czy mogę pogłaskać psa?"(to własnie książka ta
        Gdańskiego Wydawnictwa Psychologicznego)i przeczytałam. Według mnie- może być.
        Fajna szata graficzna, dobre wytłumaczenie. Też mam zamiar kupić.
        Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka