Dodaj do ulubionych

Europowieści -Fabjański -warto?

20.10.05, 11:08
Ciekawa ?Warto ją kupić? A może coś podobnego w tematyce ?
www.merlin.com.pl/frontend/towar/406749
Obserwuj wątek
    • agnieszka_azj Re: Europowieści -Fabjański -warto? 27.10.05, 20:23
      Bea, dziś wypożyczyłam ja z biblioteki. Niebawem się ustosunkuję ;-)))
    • caca33 Re: Europowieści -Fabjański -warto? 27.10.05, 20:28
      Moim zdaniem nie warto. Polecam książkę Dzień dobry Europo, jednakże raczej ze
      względu na świetne ilustracje Iwony Chmielewskiej, może mniej ze względy na
      tekst i wydanie(błyszcząca kreda i "spłaszczone' kolory - nie do zaakceptowania.
      eM
    • agnieszka_azj Re: Europowieści -Fabjański -warto? 31.10.05, 19:49
      Bea, nie warto :-(((

Ksiązka składa się z historyjek, których narratorami są dzieci różnych krajów
      (alfabetycznie od Austrii do Włoch) wzbogaconych na końcu o krótką (bardzo)
      notkę o tym kraju. Niestety, mimo, ze na okładce mowa jest o przezwyciężaniu
      stereotypów, to własnie stereotypy najbardziej zapadają w pamięć po lekturze.
      Dowiadujemy się między innymi, że:
      Flamandowie są w stanie przezwyciężyć swoją niechęć do przedstawiciela
      Wallonów,jeśli ów przedstawiciel jest właścicielem banku i może im udzielić
      kredytu ;-)
      w Holandii kradną nie tylko rowery, ale też samochody ;-)
      typowym Duńczykiem jest chłopiec mieszkający z ojcem w hipisowskiej dzielnicy
      Christiania, a w Christianii najfajniejsze są demonstracje ;-)
      Litwini zmieniają wyznanie przynajmniej raz do roku, natomiast Estończycy myślą
      głownie o pieniądzach.
      Szczytem była dla mnie historyjka grecka, w której ojciec narratora -
      ANTYKWARIUSZ (!!!) z Heraklionu kompromituje się przed Amerykaninem z Las Vegas
      twierdząc, że lubi czytać książki Sokratesa. Oczywiście w przeciwieństwie do
      Greka Amerykanin wie doskonale, że Sokrates nie napisał żadnej książki.

Moje rozczarowanie jest tym większe, ze autor jest doktorem filozofii, a całość
      wydało dotychczas niezłe wydawnictwo Jacka Santorskiego.
      • bea-sjf Re: Europowieści -Fabjański -warto? 31.10.05, 20:45
        Dziękuję Agnieszko .Marzy mi się książka ,która przed dziećmi roztoczyłaby
        wizję podróży po Europie ,pokazała jakie smakołyki jada się w różnych
        krajach ,jakie bajki są ulubione ,w co się dzieci bawią ,jak świętują ,jak
        mówią "przepraszam" i "dziękuję" ,o jakich bohaterach opowiadają im starsi ...
        Trochę jak Księga Krajów i Kontynentów ,ale tylko o Europie i ze
        zdjęciami .Sama bym chętnie ruszyła w drogę a potem napisała taką książkę ;)
        • i2h2 Re: Europowieści -Fabjański -warto? 01.11.05, 08:35
          Dwa albo trzy lata temu w "Świerszczyku" ukazywał się taki cykl reportaży na
          temat krajów albo Europy w ogóle albo krajów Unii Europejskiej. Nie pamiętam,
          czy nie zawierały też przypadkiem jakiejś bajki czy legendy z danego kraju. Na
          pewno były zdjęcia i garść sympatycznie ujętych wiadomości.
          Część z tego chyba jeszcze mamy- jeśli chcesz, to postaram się odkopać, zrobić
          skany i Ci przesłać.
          Pozdrawiam
          Iwona
          • bea-sjf Re: Europowieści -Fabjański -warto? 01.11.05, 08:58
            Iwonko ,będę wielce zobowiązana:)))))
        • bea-sjf ksiązki o tej tematyce 17.01.06, 21:14
          Na przykład taka (tez jej nie znam ):
          www.merlin.com.pl/frontend/towar/243875
          • bea-sjf Re: ksiązki o tej tematyce 17.01.06, 21:16
            Albo taka:
            www.merlin.com.pl/frontend/towar/378339Beata
        • abepe Re: Europowieści -Fabjański -warto? 18.01.06, 10:03
          bea-sjf napisała:

> Dziękuję Agnieszko .Marzy mi się książka ,która przed dziećmi roztoczyłaby
          > wizję podróży po Europie ,pokazała jakie smakołyki jada się w różnych
          > krajach ,jakie bajki są ulubione ,w co się dzieci bawią ,jak świętują ,jak
          > mówią "przepraszam" i "dziękuję" ,o jakich bohaterach opowiadają im starsi ...
          > Trochę jak Księga Krajów i Kontynentów ,ale tylko o Europie i ze
          > zdjęciami .Sama bym chętnie ruszyła w drogę a potem napisała taką książkę ;)

Beatko - myślę, że to pomysł na nową kolekcję GW-seria przewodników dla
          najmłodszych :)
          Wiem, że Muzeum Narodowe w Krakowie wydało kiedyś przewodnik dla dzieci po
          muzeum w Sukiennicach. I chyba był jeszcze jeden. Ciekawa jestem, czy można je
          gdzieś dostać. Spędzamy w Krakowie co drugie wakacje i w tym roku na pewno
          pojedziemy z Grzesiem i taki przewodnik już mógłby się przydać. Może coś wiesz?
          Pozdrawiam
          • abepe Re: Europowieści -Fabjański -warto? 18.01.06, 10:43
            Aha, znalazłam, jest kilka pozycji dla dzieci w ofercie wydawniczej Muzeum
            Narodowego w Krakowie www.muzeum.krakow.pl/prawe/wydawnictwa.htm

www.edukacyjna.pl/ksiazka.php?id=3554 - coś o UE

A pod hasłem "przewodnik dla dzieci" tylko to
            www.maraton.osdw.pl/35461201424KS.towar;jsessionid=FC7E0D871526988727C7BEECD8FD26D5
            oraz to:
            www.maraton.osdw.pl/39135201622KS.towar
            www.maraton.osdw.pl/39135101622KS.towar
            www.maraton.osdw.pl/37646601144KS.towar
            www.maraton.osdw.pl/37608801144KS.towar
            Żadnej z tych pozycji nie znam, niestety.
            • bea-sjf do abepe 18.01.06, 12:59
              Muzuem Narodowe czeka na nas ;) a my czekamy na cieplejszą aurę .A gdy już
              zapoznamy się z ofertą muzeum ,będziemy Wam służyć za przewodników ( kiepskich
              raczej ,bo w Krakowie mieszkamy 1,5 roku z czego sporo przypadło na Gwiszkową
              ciążę horyzontalną i pierwsze jego miesiące ,więc mamy opóźnienia w zwiedzaniu
              miasta ).Zapraszam do siebie:)))
              • abepe Re: do abepe 18.01.06, 13:49
                Ooooo, bardzo dziekuję. Na pewno skorzystamy z zaproszenia:)
                My jesteśmy całkiem dobrze zorientowani w Krakowie. Grześ ma tam prababcię,
                matke chrzestną,rodzeństwo babci, przyrodniego wujka, kuzynów taty itd.;) A
                dziadkowie już wkrótce zamieszkają w podkrakowskiej (albo może bardziej
                podtarnowskiej) wsi. Grześ na razie spędził w Krakowie jeden weekend a ja
                osobiście wniosłam go na plecach w nosidle na wawelskie wzgórze, podczas gdy
                tata miał spotkanie ze swoją promotor. Tata Grzesia marzy o wyprawie do teatru
                Groteska :) A poza tym Kraków jest nam bliski, bo stąd tak niedaleko do
                ukochanego Wiednia:)

Grześ zdębieje na widok Waszej, taaaaakiej dużej rodziny :)

Odezwę się, jak tylko bedziemy wiedzieć,kiedy planujemy urlop ( na razie ja
                muszę wrócić do pracy, żeby na ten urlop zapracować:)
              • czytelniczka1975 Re: do abepe 18.01.06, 13:50
                A ja z ksiażek o Europie serdecznie polecam "Gdzie Portugalczyk wygrzewa stopy" małżeństa Dębskich:
                www.merlin.com.pl/frontend/towar/389593
                Wesołe, ładnie zrymowane, miłe, choć dowcipne i nienadęte.
                • abepe Re: do abepe 18.01.06, 14:08
                  Bea - idźcie zobaczyć koniecznie www.groteska.pl/spektakle2.php?id=32

O, kurczę, Grześ zna to na pamięć, chbya by padł, gdyby zobaczył w teatrze.
                  Zaczyna mi się marzyć wiosenna wyprawa do Krakowa. W lecie pewnie nie grają:(
                  • bea-sjf Re: do abepe 18.01.06, 16:54
                    Byliśmy juz w Grotesce na Tygrysie i kapitanie Morganie - mają dwa w sumie
                    spektakle z Muminkami - na razie choroby nam zupełnie nie pozwalają skorzystać
                    z teatralnych propozycji ,ale w Grotesce mi sie podoba:) ,przysyłaja mi co
                    tydzień zaproszenia ,więc wiem na bieżąco co grają .
                    • abepe do Beaty 19.01.06, 09:45
                      Chyba wybierzemy się w marcu na "Muminki", o ile finanse pozwolą (to podróż
                      przez całą Polskę) a mąż dostanie urlop. Postanowiłam zaszaleć przed kwietniowym
                      powrotem do pracy. Dalej juz będę skrobać na Twojego priva, ok?
                      Pozdrawiam
                      • bea-sjf Re: do Beaty 19.01.06, 11:16
                        mój adres bea.sjf@op.pl Przyjedźcie :)))
                        • abepe Re: do Beaty 19.01.06, 11:46
                          Dzięki.Odezwę się.
                          Zalicytowałam książeczkę i uciekamy na spacerek, bo wreszcie i u nas śnieży.
        • z_agatka Re: Europowieści -Fabjański -warto? 25.03.06, 13:43
          Znalazłam w "naszej" bibliotece "Bajki europejskie" wydane w 2001 roku przez
          wydawnictwo "Wokół Nas". Książka zawiera krótkie opisy i bajki, a w zasadzie
          baśnie, pochodzące z państw wchodzących w skład Unii Europejskiej (stan sprzed
          2004 roku) oraz Polski. Na deser dodano rozdział zawierający podstawowe fakty o
          Unii. Może kogoś zainteresuje, dla nas jeszcze "za mądre" :-)
      • ameyer Re: Europowieści -Fabjański -warto? 25.03.06, 17:45
        Podzielam, straszne rozczarowanie trescia, choc tak ladnie na oko wyglada. A z
        strach pomyslec, jak moze wygladac przedstawienie naszego kraju wedlug tego
        klucza...
        Agnieszka
    • agnieszka_azj Re: Europowieści - do Bei 23.01.06, 19:19
      bea,
      widzialam na Allegro, że jednak kupiliscie "Europowieści" - jak wrażenia ???
      • bea-sjf Re: Europowieści - do Bei 24.01.06, 20:06
        Zalicytowałam zanim napisałaś o swoich wrażeniach ( a ,że książka trafiła do
        nas niedawno ,to juz opowieść o tym jak odległe są krakowskie przedmieścia ,że
        nijak nie mozna do nich dotrzeć ;)) ,ale musze przyznać ,że oceniam ja
        pozytywnie ,tak 8 na 10 punktów, historyjki są napisane z przymrużeniem
        oka ,każda innaczej .A zupełnie innaczej odebrałam historię z wujkiem z
        Walonii - właśnie jako pokazanie ,że stereotypowe myślenie ,uprzedzenia nijak
        sie mają do konkretnych osób .Myśle ,ze te powieści mogą byc punktem wyjścia do
        poszukiwań i rozmów ,słowem jestem zadowolona :)
        Ale ta książka nie wyczerpuje tematu .Kiedyś oglądalismy na minimaxie cykl
        programów "Mój dom" ,"Moja szkoła","Moje hobby "-to było coś :)
    • bea-sjf Europa z serii Co i Jak 04.02.06, 10:46
      Kolejna pozycja dla tych ,którzy chcą drążyć temat :)
      www.merlin.com.pl/frontend/towar/329065
      • bea-sjf Przewodniki dla dzieci -Dębscy 17.06.06, 06:34
        www.merlin.com.pl/frontend/search/1?seria=Przewodniki+dla+dzieci&oferta=O&dzial=1&ile=
        Wyglada na to ,że ktoś postanowił zrealizować pomysł - z jakim efektem ? Na
        pewno sprawdzę .

"Na przyszłą wiosnę muszę obudzić się przed innymi .Żeby można było mieć spokój
        i robić to na co się ma ochotę ." Mamusia Muminka
    • katarzyna2222 Re: Europowieści -Fabjański -warto? 18.06.06, 15:01
      chyba ta pozycja się jeszcze nie pojawiła tu...
      niestety znam ją też tylko z okładki
      www.badet.pl/go/_info/?id=29172
    • i2h2 A "Historia Europy dla dzieci" Le Goffa 19.06.06, 10:45
      Czy ktoś zapoznał się dogłębniej? jakoś nie możemy się spotkać - ja i ta
      książka - na dłużej, a ciekawi mnie choćby ze względu na osobę autora. Fragment
      w Merlinie mi się podoba.
      www.merlin.com.pl/frontend/towar/383849

Pozdrawiam
      • anndelumester Re: A "Historia Europy dla dzieci" Le Goffa 19.06.06, 11:45
        Ksiązka jak najbardziej godna polecenia, tyle, że mało ilustracji..
        A aż by sie porosiło o rózne takie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka