Dodaj do ulubionych

seria: kocham czytać - opinie

07.12.05, 22:37
Witam

Czy znacie może te zeszyty? Dla jakiego są wieku? I czy je polecacie?

www.we.pl/ksiegarnia/sklep.php?s=karta&id=230
Pozdrawiam
K.
Obserwuj wątek
    • i2h2 Re: seria: kocham czytać - opinie 07.12.05, 22:53
      Nie polecam, zważywszy, ze osoby związane z wydawnictwem od jakiegoś czasu
      spamują na wszelkich forach, wychwalajac tę serię. Dla mnie to znak, że nie
      mają nic do zaoferowania...
      Ponadto opis na stronach wydawnictwa ani słowem nie wskazuje, dla jakiej grupy
      wiekowej byłaby ta seria skierowana. Odnoszę wrażenie, że całość nie została
      dopracowana od strony przygotowania osoby uczącej...
      Polecam natomiast programy Edyty Gruszczyk- Kolczyńskiej ( wykorzystuje się je
      od kilku lat w niektórych przedszkolach)
      Pozdrawiam
      • ewa9923 do i2h2 07.12.05, 22:58
        Jakie konkretnie książki Edyty Gruszczyk- Kolczyńskiej polecasz?
        Co jeszcze ponadto?
        • i2h2 Re: do i2h2 07.12.05, 23:24
          ewa9923 napisała:

> Jakie konkretnie książki Edyty Gruszczyk- Kolczyńskiej polecasz?
          > Co jeszcze ponadto?
          Konkretnie to jej metodę nauki czytania polecam :-)Znam ja w skryptach z
          czasów, kiedy mój syn chodził do przedszkola. Wiem, ze teraz w oparciu o to
          WSiP wydaje książki. A efekty widzę; z Piotrka grupy dzieci nie miały żadnych
          problemów z początkami w szkole :-)
          • bea-sjf Re: do i2h2 07.12.05, 23:36
            Nie wiem dlaczego ,ale pod nazwiskiem Gruszczyk -Kolczyńskiej znajduję tylko
            podręczniki do rozwijania zdolności matematycznych .
            Teraz często uczy się dzieci czytania metodą glottodydaktyki
            www.webmaniak.friko.pl/glottodydaktyka/
    • ewa9923 Re: seria: kocham czytać - opinie 07.12.05, 22:56
      Pozwolisz, Kasiu, ze "podłączę" się pod Twój wątek i też zadam swoje pytanie?

Mam 3,5 letniego syna, który ostatnio bardzo interesuje się cyframi i liczbami -
      codziennie układa na tablicy magnetycznej literki i prosi bym odczytywała to,co
      napisał.

Widząc taki zapał z jego strony zainteresowałam się tematem nauki czytania
      przez małe dzieci i znalazłam w księgarni własnie wyżej wymieniona serię "Kocham
      czytać".
      Chciałabym, by moje dziecko nie nabrało złych nawyków w czytaniu i miało dobry
      start.
      Czy ta seria książek byłaby dla mojego dziecka odpowiednia?
      Jakie inne książki polecacie?

Będę bardzo wdzięczna za rady
      Pozdrawiam
      • i2h2 Re: seria: kocham czytać - opinie 07.12.05, 23:35
        Ale w gruncie rzeczy Twoje pytanie jest tu nie na miejscu ;-) Rozumiem "pęd do
        wiedzy", ale tu raczej toczą się dyskusje co dziecku trzyletniemu czytać.
        Trzyipółlatek dużo więcej skorzysta, jeśli te pół godziny poświęcisz na
        czytanie mu książek, które będą kształcić jego wyobraźnię, rozmowy o nich,
        zabawy na akcji tych książek oparte itp. Dasz mu coś niepowtarzalnego- spójrz
        na ogromny watek o książkach naszego dzieciństwa :-)
        Nauka literek czy cyferek to tylko stymulowanie pamięci- niech robi to w swoim
        tempie i swoimi sposobami. Może się nauczy, a może zarzuci to za miesiąc.
        Pozdrawiam
      • kasia-j Re: seria: kocham czytać - opinie 08.12.05, 00:01
        Tu są książki tej autorki:
        www.sklep.wsip.com.pl/pl.cgi/web/poziome0100?a=204&i=1050406
        • tres_ka Re: seria: kocham czytać - opinie 08.12.05, 09:53
          Ja też jestem zdania, żeby nie przesadzać. Oczywiście, odpowiadaj na pytania
          dziecka, jeśli pyta jaka to literka. Niech ma do zabawy magnesy czy klocki z
          literkami, cyferkami, to mu nie zaszkodzi. Ale więcej pożytku zrobimy czytając
          dziecku, niż ucząc dziecko czytać w tym wieku.
          Moje dziecko też pytało, też składało literki, ale nie leciałam zaraz kupować
          programu nauczania czytania dla niego ;))). Nauczył się nawet szybciej niż
          trzeba, ale powoli, wszystko w swoim czasie.
          pozdrawiam
          • ewa9923 Re: seria: kocham czytać - opinie 08.12.05, 11:05
            Do niedawna byłam niepracującą mamą, więc miałam sporo czasu i czytałam dziecku
            w ciągu dnia i przed snem.Wypożyczamy książki z biblioteki i kupujemy.
            Ze względu na podjętą pracę ,czytam mu teraz tylko wieczorem.

Zauważyłam to bardzo duże zainteresowanie literkami cyframi (w porównaniu do
            dzieci sąsiadów i znajomych w jego wieku) i pomyslałam czemu nie można by tego
            wykorzystać.
            Nie zmuszam mojego syna do czytania, a wręcz przeciwnie - to on chodzi za mną (i
            nie tylko za mną ) i "męczy " o czytanie wyrazów , które sobie układa na tablicy.

Jest to jego główne zajęcie w ciągu dnia. Nie chcę,żeby dziecko nabrało złych
            nawyków. Ma kontakt z rodzicami męża i moimi i nie chciałabym,żeby kazdy uczył
            go inaczej , lecz jedną-skuteczną metodą.

Rozumiem,że uważacie ,ze na naukę prawdziwego czytania jeszcze za wcześnie, ale
            mój syn już zna wiele liter i próbuje je ze sobą łączyc w sylaby (np. La, Ma
            itp.) i naprawdę chiałabym pomóc , bo zależy mi na niewyrobieniu złych nawyków.
      • i2h2 Zamiast nauki literek- nauka słuchania i myślenia; 08.12.05, 10:02
        Jeszcze coś przyszło mi do głowy: "od zawsze"(czyli jak miał jakieś trzy lata
        właśnie) bawiłam się z synem w wymyślanie nazw na daną literę, potem było
        trudniej i np. tylko zwierzęta. Do tej pory się tak zabawiamy, ale należy podać
        zwierzę na literę, na którą kończy się poprzednia nazwa. Czy muszę mówić, jakie
        oceny ma za dyktanda "ze słuchu" dzięki temu ;-)
        Iwona
    • malinela Re: seria: kocham czytać - opinie 08.12.05, 10:07
      Trochę obok tematu opowiem rodzinnš anegdotę.. Otóż zakupiłam zestaw do nauki
      czytania opracowany przez profesora Racławskiego, zestaw oprócz liter, zawiera
      plansze przedstawiajšce powszechnie używane w życiu codziennym rzeczy jak cep,
      czy czepiec. Na moje pytanie - Jak my?lisz do czego służy ten przedmiot ? (to o
      cepie) moje córka odpowiedziała: Oczywi?cie, że wiem do gry w golfa !
      A tera już na temat: My?lę ewo9923, że szkoda czasu na naukę liter. Były?my
      uczone w skostniałym systemie i bezwiednie możemy powielać złe schematy.
      Zauważyłam, że kiedy zaczynam mówić o literach, czy cyfrach zmieniam się w
      nauczycielkę, przestaję być fajnš-mamš-od ?odkrywania-?wiata.
      Może dobrym pomysłem jest posadzenie synka na kolanach, tak, żeby trzymał
      ksišżkę w takiej pozycji jak Ty i ?ledzenie palcem wszystkich czytanych wyrazów.
    • malinela Re: seria: kocham czytać - opinie 08.12.05, 10:17
      napisalam tera - cóż za brak elegancji! przepraszam za brak polskich znaków -
      kopiowalam.
      Mama Malinki i Nelki
      • ewa9923 Re: seria: kocham czytać - opinie 08.12.05, 11:16
        Jeszcze jedno . W internetowym katalogu mojej biblioteki znalazłam kilka książek
        Edyty Gruszczyk-Kolczyńskiej, ale wszystkie dotyczą edukacji matematycznej, za
        wyjątkiem takiej :

"Wspomaganie rozwoju umysłowego trzylatków i dzieci starszych wolniej
        rozwijających się : książka dla rodziców, terapeutów i nauczycielek przedszkola
        " Edyta Gruszczyk-Kolczyńska, Ewa Zielińska. - Wyd. 2. - Warszawa : Wydawnictwa
        Szkolne i Pedagogiczne,2004

Czy w tej książce znajdę fachowe rady dla mnie na temat nauki czytania ?
        Dziękuję za zainteresowanie moją sprawą

EWa
        • gretagg Re: seria: kocham czytać - opinie 09.12.05, 10:17
          Ponawiam pytanie. Napiszcie coś więcej o tej książce Gruszczyk o trzylatkach.
          Moja Mała jest akurat teraz w tym wieku. Literatura jaką mam dotyczy
          niemowlaków. Nie mam przygotowania psychologicznego i jak ognia unikam takiego
          pseudonaukowego języka. Jak ta książka jest napisana? Jakie są rozdziały itp.
          Tutaj www.edukacyjna.pl/ksiazka.php?id=2424 znalazlam w miare
          zachecajace informacje.
          • kasia-j Re: seria: kocham czytać - opinie 10.12.05, 15:21
            Ja dopiero zamówiłam tę książkę - jak ją otrzymam to podzielę się opinią.
            pzdr
            K.

Aha - jeśli chodzi o spis treści to chyba jest dotępny na stronie wydawanictwa
            (tam też jest księgarnia - link podawałam wyżej).
            • kasia-j Edyta Gruszczyk-Kolczyńska, Ewa Zielińska - wspoma 12.12.05, 21:36
              dostępna

Edyta Gruszczyk-Kolczyńska, Ewa Zielińska
              WSPOMAGANIE ROZWOJU UMYSŁOWEGO TRZYLATKÓW I DZIECI STARSZYCH WOLNIEJ
              ROZWIJAJĄCYCH SIĘ

- www.sklep.wsip.com.pl/pl.cgi/web/poziomd0100?i=1050401 - kupiłam tę
              ksiażkę i dzisiaj ją otrzymałam. Pierwsze wrażenia jak najbardziej pozytywne.
              Ja kupiłam od razu z zestawem zabawek - niektóre ciekawe. Polecam.
              • tres_ka Re: Edyta Gruszczyk-Kolczyńska, Ewa Zielińska - w 13.12.05, 12:48
                hej,
                to może napisz za jakiś czas jak postępy dziecka w czytaniu :)))

• kasia-j Re: Edyta Gruszczyk-Kolczyńska, Ewa Zielińska - w 13.12.05, 17:07
                  Hmm, nie przeanalizowałam dokładnie tej książki, ale nie wydaje mi się, żeby
                  autorki zachęcały od nauki czytania trzylatków. Ta książka skupia się raczej na
                  rozwoju mowy, nauce kolorów, skupienia się przez dziecko dłużej na danej
                  czynności, początkach rysowania, lepienia, liczenia, budowania etc. Być może
                  niektóre 2,5 latki interesują się literkami i czytaniem - u nas jakoś jednak
                  tego nie zauważyłam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka