minerwamcg "Piernikowe miasto" - pamięta ktoś? 03.08.06, 00:06 "...krótko przed dwunastą, Toruń się zamienia w piernikowe miasto". Ratujcie, czyje i z czego to było? Męczy mnie od trzydziestu lat z hakiem :))) Odpowiedz Link
kanastra Re: Książki naszego dzieciństwa 2 20.08.06, 21:04 nie wiem czy książka ppochodzi z lat mojego dzieciństwa (lata 80) czy dzieciństwa mamy (lata 50)przygody małej dziewczynki Kropeczki. Pamietam, że wyrusza w świat z tobołkiem na patyku (zrobionym z czerwonej chusteczki w kropeczki).Dalej coś, że Kropeczka jest chora i leży w łóżku i ma rozłożony koc i ten koc to morze i jakieś tam statki pływają czy cóś....No tyle pamiętam. Pomocy!!! pozdrawiam Odpowiedz Link
fraaszka Re: Książki naszego dzieciństwa 2 21.08.06, 10:17 a w tłumoczku szczoteczka do zębów, bochenek chleba i świeczka... babcia spakowała Kropeczkę ale przestraszona Małgosia nie poszła w świat tylko do Piotrusia z tortem urodzinowym ;) Kropeczka - Irta Szepes Maria - Nasza Księgarnia 1959 rok Odpowiedz Link
kanastra Re: Książki naszego dzieciństwa 2 21.08.06, 21:59 wieeeeeeeeeeelkie dzięki! Ale się ucoeszyłam niestety nie bardzo wiem, gdzie mogę szukać...Pozdrawiam. Odpowiedz Link
kanastra Re: Książki naszego dzieciństwa 2 21.08.06, 22:22 Czy ktoś może wie, gdzie ją znaleźć, bo mnie nie bardzo wyszło...:( albo ktoś ma? Albo chociaż zdjęcie ilustracji...na otarcie łez. Pozdrawiam Odpowiedz Link
fraaszka Re: Książki naszego dzieciństwa 2 22.08.06, 10:18 wieczorem Ci zeskanuję pozdrawiam ;) Odpowiedz Link
fraaszka Re: Książki naszego dzieciństwa 2 22.08.06, 18:26 no dobrze, to Kropeczka zabrała swoje tobołki, zabawki i cały inwentarz, i wybrała się w wirtualną podróż do Twojej skrzynki miłego spotkania ;) Odpowiedz Link
kanastra Re: Książki naszego dzieciństwa 2 23.08.06, 12:03 wielkie wielkie dzięki. Przeczytałam od deski do deski:)Poprzypominały mi się ilustrację i w ogóle super. Dzięki, ze zadałaś sobie tyle trudu/ Pozdrawiam. Odpowiedz Link
diafora Re: Książki naszego dzieciństwa 2 05.10.06, 14:27 Kochani Forumowicze! Szukam namiarów na ukochaną niegdyś książkę. Widzę ją oczym wyobraźni, ale nie pamiętam dokładnie tytułu " coś o królu Piotrusiu, kucharce Pelasi i ... ". Na okładce chyba był rysunek czarno-biały w seledynowej obwódce. Historia chłopca wychowanego w królewskich kuchniach przez kucharkę Pelasię, który jako młodzian dowiaduje się, że ma objąć zrujnowane królestwo. Wpada na pomysł udostępniania zwiedzającym sali tronowej jako największej na świecie - lodówki!! Jest wzmianka o porzuconym na strychu misiu i ogólnej tęsknocie za normalnością. Książeczkę lubiłam bardzo i długo zachowałam, ale przeprowadzki zrobiły swoje. Próbowałam nawet w dziecięcej bibliotece przejrzeć spis książek wydanych, ale nie znalazłam nic.... Pomocy ! Diafora Odpowiedz Link
fraaszka Re: Książki naszego dzieciństwa 2 05.10.06, 18:42 ta? aukcja.onet.pl/show_item.php?item=127795619 ;) Odpowiedz Link
diafora Re: Książki naszego dzieciństwa 2 07.10.06, 09:10 Boże! Oczywiście, że TA!!! Kobieto, kesteś WIELKA ! Dzięki jak nie wiem co! Latami męczyło mnie, jak ją znaleźć to książczydło. Historia tam zawarta jest początkiem pewnych rzeczy, które zdarzyły i się w życiu i chciałam przecztać ją ponownie jako dorosły czlowiek... Odpowiedz Link
fraaszka Re: Książki naszego dzieciństwa 2 07.10.06, 14:58 jeeej... jak fajnie jest usłyszeć, że ma się udział w usunięciu wieloletnich męczarni ;)) Odpowiedz Link
diafora Re: Książki naszego dzieciństwa 2 09.10.06, 21:08 Krynico mądrości ! Wystawię Ci stosowny pomnik, jak tylko dojdę do stosownych pieniędzy... Odpowiedz Link
diafora Re: Książki naszego dzieciństwa 2 24.10.06, 21:23 Jeszcze raz serdecznie dziękuję za pomoc. Książeczkę na Allegro zakupiłam i mając ją czuję się tak, jakby stary przyjaciel wrócił z dalekiej podróży! Z radościa stwierdziłam, że książka słusznie zapadła mi w pamięć i nie zestarzała się tak mocno, jak jej wielbicielka... Zastanawiam się teraz nad tym, jak można skontaktować się z autorką - Ewą Ostrowską. Ostatnie informacje o niej znalazłam w necie przy okazji relacji z obchodów borhardowskich Odpowiedz Link
dargoma EwkaMarchewka 29.08.06, 16:33 To moje ulubione forum.Mąż niedługo zacznie się złościć, że buszuję po antykwariatach i na allegro i ściągam do domu coraz więcej staroci-może zachwycą młodą tak jak kiedyś mnie?(nauczycielka w szkole nieraz skarżyła się rodzicom,że czytam zamiast uważać na lekcjach;a młoda ma dopiero 2 lata...) Może pamiętacie to:"Ewka Marchewka, Ewka Marchewka,słyszę ze wszystkich stron, Jurek Ogórek biegnie pod górę, najgłośniej krzyczy on"? Czyje to? pamiętam książkę, kolorowe ilustracje, okładkę z dziewczynką, fragmenty innych wierszy- na nazwiska autorów nie zwracałam wtedy uwagi. Odpowiedz Link
kawka50 Re: EwkaMarchewka 29.08.06, 20:55 Witam. To będzie chyba książka Krystyny Pokorskiej "Ewka Marchewka i inne wiersze".Pozdrawiam. Odpowiedz Link
dargoma Re: EwkaMarchewka 29.08.06, 21:24 Och, Kawko, wielkie dzięki!!!Teraz będzie mi łatwiej szukać. Odpowiedz Link
mieszkogw Eleanor Farjeon 17.09.06, 18:44 Nawet jest nagroda literacka jej imienia! A ja pamietam "Mały pokoj z ksiazkami". Teraz szukam tego w oryginale :)) To swietna proza nie tylko dla dzieci (choc zwlaszcza). Odpowiedz Link
alka23 Re: Książki naszego dzieciństwa 2 20.09.06, 10:01 Bardzo bliska mi osoba wspomniała mi kiedyś że poszukuje dla swojego syna książki z jego dzieciństwa, niestety pamięta tylko, ze była o samochodziku :( Niewiele to mówi, ale być moze komuś jakieś tytuły się nasuna. Będę wdzięczna za podpowiedzi!!! Odpowiedz Link
kawka50 Re: Książki naszego dzieciństwa 2 20.09.06, 11:03 Witam. Ciekawi mnie, jak wczesne było to dzieciństwo. Przypominaja mi się bowiem dwie ksiązki o samochodach :Haliny Koszutskiej "Czerwony samochodzik" (dla młodszych dzieci) i Agnieszki Osieckiej "Dixie" (dla "starszaków", no i dla doroslych także). Pierwsza (NK, 1973 , seria "Moje książeczki", format A4, twarda oprawa)-to historia małego Maćka, który dostał na urodziny wymarzony mały samochodzik i pojechał nim na wycieczkę do lasu (oczywiście po uprzednim zmniejszeniu się ). Towarzyszył mu w tej wyprawie piesek Słonik (zrobiony z soli). Maciek podziwia rośliny, ptaki i zwierzęta, rozmawia z nimi i dowiaduje się wielu ciekawych rzeczy o ich życiu ; dostaje też różne przedmioty na pamiątkę(piórko,orzeszek,listek itd.). A wszystko dzieje się w pięknej , jesiennej scenerii. "Dixie" - to zabawna baśniowa opowieść o przygodach dwójki dzieci-Karoliny i Marka-i zaprzyjazninego z nimi samochodu ich sąsiada- czyli tytułowej "Dixie'. Podczas swej niezwykłej podrózy trafiają np. do Krainy Błot i wioski Łatwizna, poznają Czterech Pancernych bez Psa, Straszliwego Kelnera , zwierzęta zwane Siódmakami,goszczą też w Gospodzie u Siedmiu Diabłów . Myślę, że te streszczenia pozwolą bliskiej Ci osobie zweryfikować wspomnienia . Pozdrawiam. Odpowiedz Link
alka23 Re: Książki naszego dzieciństwa 2 20.09.06, 12:52 Chłopiec ma w tej chwili 18 lat, ale wydaje mi się że to może być właśnie ta pierwsza!!! Wielkie dzięki!!! Odpowiedz Link
alka23 Re: Książki naszego dzieciństwa 2 20.09.06, 13:07 Dopytałam się!!! No więc to było sobie królestwo, w którym królem miał być Król Mercedes I, i ktoś w tym królestwie podbierał benzynę z cystern i wysłano miałego fiacika, żeby zbadał sprawę, ten wytropił złoczyńcę i za to dostał chyba garaz. No komercja już chyba sięgała wtedy bajek :) Odpowiedz Link
domil Re: Książki naszego dzieciństwa 2 24.09.06, 21:52 A pamiętacie książkę Morcinka "Przedziwne śląskie powiarki"? Zaśmiewałam się przy niej do łez i należała do moich ulubionych, a tu nikt chyba jeszcze jej nie wspominał. Odpowiedz Link
dreammy Książki mojego dzieciństwa: 29.09.06, 00:40 1. Czarka (chyba jej poszukam dla mojego synka) 2. Puch kot nad koty 3. Oto jest Kasia 4. Timba i Gringolo (chyba tego samego autora) 5. ... i trzynastu rozbójników (o rudym kocie i bandzie trzynastu czarnych kotów, pamięta to ktoś? działo się w Gdańsku) 6. Kajtek i Kasia (o ludzikach z kasztanów) 7. Małgpeczki z naszej półeczki (kochałam tę książkę!) 8. Na Zagubionem (bardzo mądra książka dla starszych dzieci o wojnie) 9. Cyryl gdzie jesteś Kurczę, ja w ogóle mnóstwo czytałam i te książki wtedy były jakieś takie... lepsze niż dzisiejsze kolorowe badziewie z serii Witch, czy jakoś tak. Odpowiedz Link
mpalasz Re: Książki mojego dzieciństwa: 29.09.06, 01:02 Pozycja nr 5 to chyba "Ryży Placek i portowa kompania" - przynajmniej tak mi się wydaje. "Cyryl" z ilustracjami Butenki jest po prostu genialny. Do tej pory, gdy widzę obrazek Elżbiety Elwiry Ernestyny malowanej przez Florka Obłędka, tarzam się ze śmiechu :D A o "Na Zagubionem" to chyba ktoś już na forum nawet wspomniał. Wspaniała książka!! Ostatnio zakupiłem ją na Allegro w ramach wspominków, i - co się rzadko zdarza - z takimi samymi emocjami, jak w dzieciństwie... Odpowiedz Link
i2h2 Re: Książki mojego dzieciństwa: 29.09.06, 14:35 dreammy napisała: > 5. ... i trzynastu rozbójników (o rudym kocie i bandzie trzynastu czarnych > kotów, pamięta to ktoś? działo się w Gdańsku) "Ryży Placek i trzynastu zbójców" Jana Tettera :-) Jest też druga część - "Ryży Placek i portowa kompania", jak pisze Marcin. Obie dawno nie wznawiane, do zdobycia na Allegro, ale m.in. ze względu na ilustracje Grabiańskiego nie należą do najtańszych. Teraz też jest mnóstwo dobrych ksiażek, nie tylko te "kolorowe badziewia" ;-)) Pozdrawiam Odpowiedz Link
domil Re: Książki mojego dzieciństwa: 29.09.06, 20:37 www.merlin.com.pl/frontend/towar/267857 Odpowiedz Link
myszkap Re: Książki naszego dzieciństwa 2 03.10.06, 17:18 Witam ! Świetny wątek... Razem z mężem kompletujemy bibliotekę naszym dzieciom i okazuje się, że czytaliśmy zupełnie inne książki. Ja bardzo lubiłam " Dorota i jej towarzysze" - chyba taki tytuł - o dziewczynie, która po zawierusze wojennej trafia do domu dziecka (?) takiego z własnym gospodarstwem... Nie pamiętam autora niestety - książka mi zaginęła... Lubiłam też "Każdy pies ma dwa końce" i "Nie głaskać kota pod włos", Klementyna lubi kolor czerwony" - teraz była wznowiona i "Babcia na jabłoni" też. Książki o Karolci, która miała magiczny ołówek i koralik, które spełniały jej życzenia. Czytałam też książkę Wojtyszki (?) o Brombie i innych - "Trzynaste piórko Eufemii" i inne, ale o nich już pisałyście. Aha - i jeszcze Sutiejewa - Bajeczki z obrazkami - kupiłam ostatnio dzieciom w antykwariacie - polubiły ją jak ja Pozdrawiam Odpowiedz Link
ewap_mama_alexa Re: Książki naszego dzieciństwa 2 03.10.06, 18:28 "Dorote" napisala Wanda Borudzka. Tez ja lubilam, musze chyba przeczytac znowu, sprawdzic jak zniesie probe czasu. Odpowiedz Link
kawka50 do alka23 06.10.06, 15:08 Witam. Po długich i ciężkich (myślowych i pamięciowych) poszukiwaniach chyba udało mi się ustalić autora i tytuł ksiązki( a własciwie książek), o które Ci chodziło . Napisala je Ewa Kwiatuszyńska: "Jak Mały Fiatek ocalił królewskie paliwo" i "Jak Mały Fiatek zaklęte miasto obudził". W dodatku są aktualnie na Allegro.www.allegro.pl/item131814528_jak_dzielny_maly_fiatek_2_ksiazki.ht ml Pozdrawiam. Odpowiedz Link
kawka50 Re: do alka23 06.10.06, 15:24 Przepraszam, że opusciłam w tytułach -jakże istotny- przymiotnik "dzielny". A więc "Jak dzielny Maly Fiatek...itd." Nie wiem , dlaczego nie otwiera się strona na Allegro. Ale ksiązki wciąz tam są (sprzedaje Beatasad). Są fotografie okładek - dla lepszego rozpoznania. Pozdr. kawka50 napisała: > Witam. Po długich i ciężkich (myślowych i pamięciowych) poszukiwaniach chyba > udało mi się ustalić autora i tytuł ksiązki( a własciwie książek), o które Ci > chodziło . Napisala je Ewa Kwiatuszyńska: > "Jak Mały Fiatek ocalił królewskie paliwo" i "Jak Mały Fiatek zaklęte miasto > obudził". > W dodatku są aktualnie na > Allegro.www.allegro.pl/item131814528_jak_dzielny_maly_fiatek_2_ksiazki.ht > ml > Pozdrawiam. Odpowiedz Link
skarolina Re: do alka23 06.10.06, 16:54 kawka50 napisała: > Przepraszam, że opusciłam w tytułach -jakże istotny- przymiotnik "dzielny". A > więc "Jak dzielny Maly Fiatek...itd." > Nie wiem , dlaczego nie otwiera się strona na Allegro. Bo Ci na końcu "ml" zżarło :) www.allegro.pl/item131814528_jak_dzielny_maly_fiatek_2_ksiazki.html -- Walczmy z bykami ;) Odpowiedz Link
waldemar_batura Dwa świetne i chyba zapomniane tytuły 12.10.06, 10:30 Skoro już trafiłem na tak przyjemne forum, czy ktoś pamięta "Róże pani Cherington" C. Rice? Świetny "kryminał dziecięcy", można go porównać do Chmielewskiej, ale był znacznie lepszy od "Nawiedzonego domu" i - biorąc poprawkę na różnicę wieku bohaterów - spokojnie dorównywał "Zwyczajnemu życiu". Innym z ulubionych tytułów poznanych w dzieciństwie jest dla mnie "Coś niecoś o pewnej rodzince" S. Szatrowa. Ta książka to raczej satyra niż humor (o drobnomieszczanach z lat 50., widzianych oczami dziecka), ale ją z kolei można traktować jako pełnoprawny radziecki odpowiednik Mikołajka. Odpowiedz Link
i2h2 Re: Dwa świetne i chyba zapomniane tytuły 12.10.06, 10:40 Ja pamiętam :-) Nchyb pamięta, jeszcze ktoś kiedyś wspominał - chyba po Chmielewskiej to jeden z znajpopularniejszych "dziecięcych kryminałów'. Ale z kolei o Szatrowie nigdy chyba nie słyszałam. To Lengren ilustrował? Odpowiedz Link
waldemar_batura Re: Dwa świetne i chyba zapomniane tytuły 12.10.06, 12:42 Nie pamiętam, kto to ilustrował, chyba nie Lengren, ale w każdym razie gorąco polecam, bo u Szatrowa co kawałek, to perełka (Przyjmujemy gości, Kupujemy aparat Temp, Jak tata i ja pasaliśmy krowy przed świtem). Dodam kolejny tytuł: "Werlioka" W. Kawierina, świetne baśniowe połączenie realizmu, groteski i mitologii (niestety zginął mi dawno przy przeprowadzce - muszę go jakoś zdobyć z powrotem). Odpowiedz Link
kasiamaga Re: Książki naszego dzieciństwa 2 12.10.06, 12:14 A przepraszam, że głupio zapytam - gdzie znajdę "książki naszego dzieciństwa 1"? Bo bardzo chętnie bym sobie podczytała, ale jakoś nie mogę natrafić (chyba fatalnie szukam :-( Kaśka Odpowiedz Link
i2h2 Re: Książki naszego dzieciństwa 2 12.10.06, 12:57 W wyszukiwarce ;-) forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=16375&w=10543760&s=0 Pewnie nie zmieniłaś zaznaczenia w okienku - ustawione jest na "w treści" a trzeba zmienić na "w temacie". A tak w ogóle to już "trójka" założona, żeby się od razu cały wątek otwierał, tylko jakoś nikt nie chce się do niej przenieść ;-) Pozdrawiam i miłej lektury Odpowiedz Link
gemmavera Re: Książki naszego dzieciństwa 2 12.10.06, 14:17 kathy.25 napisała: > Placze mi sie po glowie fragment piosenki tytulowej z jakiejs dobranocki - > niestety nawet moi rodzice nie pamietaja juz co to za bajka byla - podejrzewam, > ze nie przezywali bajek tak jak ja (w koncu oni dorosli byli, a ja szkrabik). > Moze ktos mi przypomni? > "...lecz ledwo oczy zmrozyl w ciszy wolnych dni - wtargnela w sny zakleta mysz. > .." > Nawet melodie pamietam... Heh, cytowany post został napisany w lutym, czyli okropnie dawno, ale może komuś sie przyda informacja, skąd pochodzą te słowa. :)) Kliknijcie na pierwszą piosenkę (na drugą potem też ;)): www.nostalgia.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=31&Itemid=47 Odpowiedz Link
gemmavera Re: Książki naszego dzieciństwa 2 12.10.06, 14:19 I w ogóle cała strona nostalgia.pl/ jest genialna :) Odpowiedz Link
kubara1 Re: Książki naszego dzieciństwa 2 23.10.06, 22:53 Ostatnio zakupiłamdwie ksiażki mojegodziecinstwa i czytam je mojej córeczce naokrągło:-))) "Za żywopłotem" Kownackiej i "Kalif i bocian" ( czytam sama o Małym Muku bo dlaMArysi jeszcze za długie. Terazpolujęna Cukierniępod pierożkiem ( ale to standardowo),Bajki spod pigwy i Małpeczki z mojej półeczki. Chciałabym tez Belfegora. A poza tym mam do Was prośbę. Mój maż pamięta z dzieciństwa kawałek wierszyka, który mu spokoju nie daje: Gdzie siępodziały wszystkie daktyle Może je zjadły straszne goryle? Kojarzycie coś? Odpowiedz Link
kubara1 Re: Książki naszego dzieciństwa 2 24.10.06, 09:06 Przypomniałą mi się jeszcze jedna ksiażka, której tytułu nie pamiętam. O dziewczynce żyjącej z małymi przyrodnimi braćmi w chatce w lesie. Chodziął zbierac grzyby, żeby maluchy miały co jeść, bo mama ich zostawiła. Potem oddano ją do domu dziecka - tam miała taką koleżankę Monę, pamietam, że wywoływały duvhy razem. Na końcu odnajduje się jej tata. pomożecie mi??:-)) ( tą ksiażke czytałam już jako większa dziewczynka 10 - 12 lat, więc nei jest dla maluchów) Odpowiedz Link
mama_kotula Kubara! 25.10.06, 01:04 Cytat męża jest z wiersza Danuty Wawiłow "Daktyle", możesz go znaleźć tutaj: lena.libra-wrd.pl/Wierszoteka/w.htm#Wawilow Miałam ten wiersz w książeczce z serii "Poczytaj mi mamo" z ilustracjami chyba Lutczyna (?), i była to pierwsza książka, którą samodzielnie przeczytałam w wieku 3 lat :))) Odpowiedz Link
anials Re: Książki naszego dzieciństwa 2 24.10.06, 12:05 Najwcześniej miałam książkę z samych okładek, w której po otwarciu "wstawały"odpowiednio wklejone dżungla ze zwierzętami i słoniem niosącym murzynka i małą dziewczynkę. Nie wiem jakiej to mogło bajki dotyczyć. Oprócz tego cała góra "Poczytaj mi Mamo", "Sto bajek" Brzechwy "Od baśni do baśni" z rysunkami Szancera. Cała biblioteka bajek moich rodziców (Klechdy polskie, Zamek Soria-Moria - baśnie norweskie, Baśnie angielskie, Latający pałac - baśnie węgierskie, Bajki śląskie, Baśnie księżycowe....) Uwielbiałam "Czarodziejskie miasto" E. Nesbith i "Ronja - córka zbójnika" A. Lindgren A Erich Kastner jeszcze nie był wymieniany? "Emil i detektywi" "Antoś i Kruszynka" i genialne "35 maja" Odpowiedz Link