Dodaj do ulubionych

Konstruktywizm

09.10.06, 15:04
Wiem, ze to forum poswiecone jest ksiazkom dla dzieci, ale poniewaz odwiedzaja
je osoby oczytane, a moje pytanie dotyczy takze ksiazki pozwole je sobie
zadac. Czy ktos zna ciekawy i wartosciowy poradnik dotyczacy zastosowaniu
konstruktywizmu w wychowywaniu dzieci? Moze byc to poradnik dla nauczycieli,
ale lepiej jezeli bylby skierowany do rodzicow lub wychowawcow. Interesuje
mnie zastosowanie konstruktywizmu w zyciu codziennym, a niekoniecznie w szkole.
Z gory dziekuje za pomoc i pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • caca33 Re: Konstruktywizm 10.10.06, 03:55
      Próbując Tobie pomóc...
      Jest taka bardzo ważna książka w pedagogice: Dorota Klus-Stańska, Konstruowanie
      wiedzy w szkole, Olsztyn, 2000. Wprawdzie nie jest tym o co prosisz, nie jest
      poradnikiem dla rodziców nt. wychowania dzieci, ale właściwie wyjaśnia
      podejscie konstruktywistyczne w edukacji (tu: szkolnej). Możesz sobie jakoś
      pomóc, próbując samodzielnie szukać tam implikacji dla życia codziennego.
      Możesz nauczyć się z tej ksiązki jak rezygnować z transmisji znaczeń ustalonych
      poza dzieckiem (w ksiązce - uczniem) na rzecz tworzenia warunków do ich
      konstruowania. Znaczące tam rozdziały dotyczą wiedzy i języka w świecie znaczeń
      nadawanych instytucjonalnie i indywidualnie. Nie jest to jednak poradnik, ale
      rozprawa naukowa, oparta na badaniach. Nie znam poradników sensownych w Polsce,
      bowiem w Polsce z trudem przyjmuje się to podejście. W Polsce mało jest takiego
      rozumienia i - co jest jego konsekwencją - szacunku do dziecka. Szukaj w j.
      angielskim
      Pozdrawiam,
      MC.
      • zyrafffa Re: Konstruktywizm 11.10.06, 14:45
        Bardzo dziekuje za wyczerpujaca odpowiedz. Jestem mama 1,5 rocznego malucha, po
        studiach pedagogicznych (nauczanie wczesnoszkolne). U nas na zajeciach
        wspominano tylko o konstruktywizmie ale nie uczono jak uczyc zgodnie z ta
        teoria. Chcialabym pokazac dziecku swiat i pomoc w zdobyciu wiedzy o nim wlasnie
        zgodnie z ta teoria - tylko za bardzo nie wiem jak sie do tego zabrac (nie moge
        sie odwolac do wiedzy zdobytej na studiach bo jej nie mam). A czy Ty masz jakies
        praktyczne doswiadczenie w tej dziedzinie - jestem bardzo ciekawa?
        Bardzo trudno znalezc jest ksiazki o tej tematyce przegladajac jedynie tytuly w
        internecie, bo w biezacej ofercie wydawniczej ksiegarni nie znalazlam takich
        pozycji. Twoja odpowiedz bardzo mi pomogla. A moze znasz jakies ciekawe
        angielskie tytuly? Zaczelam juz szukac ale na razie nic nie znalazlam. Jeszcze
        raz pozdrawiam i dziekuje AC
        • i2h2 Re: Konstruktywizm 11.10.06, 14:58
          Nie wiem, czy nie podam Ci tu informacji oczywistej, ale trafiłam ostatnio na
          coś takiego:
          www.vulcan.edu.pl/eid/archiwum/2005/06/konstruktywizm.html
          Pozdrawiam
        • caca33 Re: Konstruktywizm 11.10.06, 16:35
          Niestety nie interesuję się tym zbytnio od strony praktyki codzienności, więc
          nie moge Ci podsuną bibliografii takiej, jaką byś chciała. Książka, którą tu
          polecałam jest bardzo obszerną monografią i z pewnością po bibliografii w niej
          zawartej znajdziesz sporo interesujących rzeczy.
          Troche jeszcze może Ci się przysłużyć książka pod red. J. Trzebińskiego -
          Narracja jako sposób rozumienia świata. To zbiór tekstów raczej teaoretycznch,
          czasem empirycznych, sporo perspektyw, które moż Tobie pomogą coś zrozumieć,
          byś mogła podjąć wychowanie dziecka. Nie ma tam jednak nic wprost.
          No a zklasyki, to oczywiście Deway i Piaget, Wygotski - o których musiałaś
          słyszeć na studiach, ktorych liczne dzieła znajdziesz w bibliotekach
          pedagogicznych.
          Pozdr
          MC
          • pszczolamaja Re: Konstruktywizm 13.10.06, 00:19
            Również bardzo polecam książki p. Klus - Stańskiej. Jedne z nielicznych znanych
            mi naprawdę wiele wnoszących rozpraw naukowych z zakresu pedagogiki, dodatkowo
            świetnie napisane i to przez osobę, która wg wszelkich danych widziała kiedyś
            dziecko na żywo - co wcale niekoniecznie zdarza się pedagogom-teoretykom. Ta
            kobieta jest po prostu mądra, więc jej koncepcje są bardzo inspirujące także
            dla praktyków.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka