Dodaj do ulubionych

5 najlepszych ksiazek dla przyszłej mamy

10.11.06, 10:16
bardzo prosze o opinie jakie sa Waszym zdaniem najlepsze ksiazki dla
przyszlej mamy ???
Obserwuj wątek
    • zona_mi Re: 5 najlepszych ksiazek dla przyszłej mamy 10.11.06, 10:36
      Spośród książek dziecięcych i młodzieżowych, czy tak w ogóle?
      • i2h2 Re: 5 najlepszych ksiazek dla przyszłej mamy 10.11.06, 10:43
        zona_mi napisała:
        > Spośród książek dziecięcych i młodzieżowych, czy tak w ogóle?
        Z ust mi to, zona, wyjęłaś ;-)Też zamierzałam spytać, do jakiego wieku
        potomstwa ma wystarczyć ta lektura :P
        A poważnie - dookreśl, czy chodzi o prezent dla progenitury, czytadło dla mamy,
        czy książki o ciąży, porodzie, wychowaniu etc.
        • kika9910 Re:ciaza i wychowanie od 0 do 3 10.11.06, 12:27
          chodzilo mi o ksiazki ,poradniki dla przyszlej mamy ,o tym jak pielegnowac
          malenstwo ,porady i wskazowki ,dobre rady co robic i jakie niespodzianki moga
          najczesciej wynikac z roznych okresow zycia dziecka ,jak pielegnowac dzicko tuz
          po porodzie ,pewnie zatrudnie pielegniarke ale i tak zanim ,to wole miec jakis
          pojecie ,nie mam zadnej kolezanki ktora mialaby dziecko ,w rodzinie nie ma
          malych dzieci ,wiec musze naprawde polegac na ksiazkach
          • i2h2 Re:ciaza i wychowanie od 0 do 3 10.11.06, 12:38
            "Pierwszy rok życia dziecka":
            www.merlin.com.pl/frontend/towar/405360
            "Drugi i trzeci rok życia dziecka":
            www.merlin.com.pl/frontend/towar/118843
            Oraz szkoła rodzenia. Wystarczy.
            Pozdrawiam
            • violik Re:ciaza i wychowanie od 0 do 3 10.11.06, 17:41
              popieram Iwonę ze wszystkich sił
              jeszcze nic nie przebiło tych poradników: "Pierwszy rok życia dziecka" i "Drugi
              i trzeci rok życia dziecka"
              gorąco polecam, bo są naprawdę extra
              i z praktyki - można kupić taniej na Allegro nawet najnowsze wydania
              no i na forum gazetowym

nawet najstarsze wydanie jest Ok
    • joa8 Re: 5 najlepszych ksiazek dla przyszłej mamy 10.11.06, 20:21
      to, co napisały dziewczyny.
      Plus nieśmiertelny "język niemowląt", mnie pomógł i uratował przed chaosem :-)
      I jeszcze jest dobra książka "Twoje dziecko, rozwoj emocjonalny dziecka",
      wydawnictwa Santorski.
      A tak wogóle to zapraszam we wtorek na stronę Mamy w Centrum - będzie tam
      otworzona księgarnia internetowa dla Mam :-) duży wybór książek dla mam i tatów
      o dzieciach i rodzinie.
    • zyrafffa Re: 5 najlepszych ksiazek dla przyszłej mamy 11.11.06, 15:41
      Gorąco popieram Język niemowląt i Język dwulatka T. Hogg i M. Blau.
    • lulilu Re: 5 najlepszych ksiazek dla przyszłej mamy 12.11.06, 09:03
      A kiedy maluszek będzie miał już około roczku na pewno będziesz potrzebowała czegoś mądrego i odstresowującego jednocześnie. Wtedy poszukaj KONIECZNIE! "Dziecka dla początkujących" Leszka Talko:
      www.nk.com.pl/sklep_int/index.php?str=szczegoly&id=344
    • kasiamaga Re: 5 najlepszych ksiazek dla przyszłej mamy 14.11.06, 11:16
      A ja dodałabym jeszcze pozycję wiekową, aczkolwiek niezwykłą w swej
      mądrości: "Jak kochać dziecko" Korczaka. Koniecznie!
      • pszczolamaja Re: 5 najlepszych ksiazek dla przyszłej mamy 14.11.06, 16:07
        A ja Wam powiem, że po przeczytaniu 7 ton wszelakich miesięczników dla mam 7
        lat temu w pierwszej ciąży, mam taki stan nasycenia, że odrzuca mnie od
        wszystkiego, co dotyczy tematów ciąży i niemowlęctwa - teraz będąc w 8-mym
        miesiącu do żadnego poradnika się zmusić nie mogę. Spotykając młode mamy
        totalnie "zindoktrynowane" kolejnymi mądrymi poradami, dochodzę do wniosku, że
        one (te porady) działają często rozsądkobójczo ;-) Chociaż, sięgając właśnie do
        wspomnień z I ciąży, staram się rozumieć takie potrzeby początkujących mam. Po
        kilku latach macierzyństwa dochodzę do wniosku, że dla mnie najważniejszą
        książką z dziedziny rodzicielstwa jest pozycja "Wystarczająco dobrzy rodzice"
        B.Bettelheima. Chwalę też sobie wydawaną przez eSPe serię ŻYCIE W RODZINIE
        (np. "Apetyt u dziecka", "Zazdrość u dziecka i nastolatka"). Te książki raczej
        stymulują myślenie, podczas kiedy inne czasem chcą je zastąpić.
        • i2h2 Pszczola!!! 14.11.06, 16:17
          Więc Ty też ??!! Wygląda na to, że rodzi się forum eksperckie książek dla
          najmłodszych dzieci ;-)))
          Gratuluję :-)))
          • pszczolamaja Re: Pszczola!!! 14.11.06, 17:10
            Ano...Właśnie dziś siedząc z Mają w pokoju dzieci zamyśliłam się nad bogactwem
            oferty i nad tym, co KONIECZNIE muszę kupić trzeciemu potomkowi ;-)
            • i2h2 Re: Pszczola!!! 14.11.06, 17:18
              A to znasz:
              www.edycja.pl/index.php?mod=ksiegarnia&item=1205
              Oglądalam na targach wydawców katolickich i bardzo mi się podobała. Moim
              zdaniem idealny prezent na chrzest:-)
              • pszczolamaja Re: Pszczola!!! 14.11.06, 22:37
                Też zwróciłam uwagę na ich stronie, bardzo wdzięczne :-))) O, jaka to słuszna
                sugestia - prezenty na chrzest! Zapomniałabym ;-)
                • i2h2 Re: Pszczola!!! 14.11.06, 22:41
                  pszczolamaja napisała:
                  > Też zwróciłam uwagę na ich stronie, bardzo wdzięczne :-))) O, jaka to słuszna
                  > sugestia - prezenty na chrzest! Zapomniałabym ;-)
                  No toż listę trzeba zrobić - wodpowiednim sklepie ;-)))
    • mama.zosi75 Re: 5 najlepszych ksiazek dla przyszłej mamy 14.11.06, 21:48
      A ja bardzo dużo czytam i jeszcze chyba potrafię rozsądnie myśleć:) I też
      polecam Tracy Hogg - teraz w KDC obie ksiązki za 9 zł (o ile dobrze pamiętam).
      A "Pierwszy rok życia" i "W oczekiwaniu na dziecko" są momentami bardzo
      nieprzystąjace do polskich warunków i polskich norm np. żywieniowych - trudno,
      w końcu amerykańscy autorzy... Ale też nie czytałam nic lepszego i tak
      obszernego...
      • abepe Re: 5 najlepszych ksiazek dla przyszłej mamy 14.11.06, 22:09
        Kiko -mogę zacząć od głupich pytań?
        Dlaczego akurat pięć?
        Dlaczego chcesz zatrudnić pielęgniarkę???

Jestem w 18 tygodniu ciąży a jakoś jeszcze nie zerknęłam do żadnej książki, hehe.
        Jakoś, po prostu nie mam czasu chyba, raczej przeglądam stare numery gazet.
        Moim skromnym zdaniem całkiem sporo aktualnych i rozsądnych informacji jest w
        gazetach. Byle nie kupować wszystkiego, trzymać się jednego tytułu. Kiedyś
        kupowałam "Twoje dziecko"(długo przed dziećmi,traktowałam to jak literaturę
        fachową - pracuję z dziećmi od niemowlaka po ucznia), potem przerzuciłam się na
        "Dziecko".
        Co do książek na temat rozwoju dzieci:
        - Leach "Twoje dziecko" (tylko na allegro)
        - Hellbrugge, von Wimpffen "Pierwsze 365 dni życia dziecka" (kiedyś można było
        dostać w fundacji "Promyk słońca")
        - Warner "Dziecko. Rozwój w pierwszym roku życia" - strasznie wyśrubowane
        normy, moje dziecko w niektórych sferach było w porównaniu z normą w tej
        książce strrrrasznie opóźnione, ale dośc przyjemne pomysły, jak by tu dziecko
        trochę postymulować. Trochę - nie przesadzać!!! Kochać, obserwować, dostosowywac
        się!!!
        Z ciekawostek:
        - Morris "Zrozumieć niemowlę"
        - Eliot "Co tam się dzieje? Jak rozwija się mózg i umysł dziecka w pierwszych
        pięciu latach życia"
        • pszczolamaja Re: 5 najlepszych ksiazek dla przyszłej mamy 14.11.06, 22:44
          Zastanawiam się właśnie, czy czytanie wielu mądrych książek o "chowie
          niemowląt" (taki skrócik myślowy, wybaczcie) nie powoduje, u bardziej podatnych
          mam, spadku samooceny i zaradności oraz zaniku zdrowego instynktu i intuicji???
          Zwłaszcza, że nietrudno znaleźć sprzeczne treści, wiele trendów ulega zmianom z
          roku na rok itd. Ja bym - w sprawie ciąży i bardzo młodocianego potomstwa -
          odciążyła sferę intelektu na rzecz dopieszczenia własnej emocjonalności,
          uporządkowania swoich przeżyć, odczuć. Bo inaczej - skąd się dowiemy, czy to,
          co piszą w książkach, to megabrednia, czy super pomysł? (pisane razem, osobno
          czy jakkolwiek).
          • abepe Re: 5 najlepszych ksiazek dla przyszłej mamy 14.11.06, 22:50
            pszczolamaja napisała:

> Zastanawiam się właśnie, czy czytanie wielu mądrych książek o "chowie
            > niemowląt" (taki skrócik myślowy, wybaczcie) nie powoduje, u bardziej podatnych
            >
            > mam, spadku samooceny i zaradności oraz zaniku zdrowego instynktu i intuicji???
            >
            > Zwłaszcza, że nietrudno znaleźć sprzeczne treści, wiele trendów ulega zmianom z
            >
            > roku na rok itd. Ja bym - w sprawie ciąży i bardzo młodocianego potomstwa -
            > odciążyła sferę intelektu na rzecz dopieszczenia własnej emocjonalności,
            > uporządkowania swoich przeżyć, odczuć. Bo inaczej - skąd się dowiemy, czy to,
            > co piszą w książkach, to megabrednia, czy super pomysł? (pisane razem, osobno
            > czy jakkolwiek).

Niestety ludzie się bardzo własnej emocjonalności boją. I własnego zdrowego
            rozsądku też. To niech chociaż dobre poradniki czytają.
          • i2h2 Re: 5 najlepszych ksiazek dla przyszłej mamy 14.11.06, 23:10
            Z jednej strony masz rację, z drugiej - czasem teraz ludzie żyją w takiej
            próżni, ze najprostszych rzeczy nie wiedzą, bo akurat w okolicy dzieci małych
            nie było. Kiedyś było łatwiej zdobyć doświadczenie (i siłą rzeczy dystans) tak
            mimochodem, przez płot. Teraz się często nie da (miałam tak z pierwszym
            dzieckiem: obce osiedle, zero znajomych w ogóle, a nie tylko dzieciatych). I
            wtedy te poradniki na początku się przydają, ale masz rację - nadmiar może
            zaszkodzić, przewrażliwić.
      • zyrafffa Re: 5 najlepszych ksiazek dla przyszłej mamy 15.11.06, 14:28
        Buuuu. A ja właśnie wydałam na nie 24,5 i 32,5 w Merlinie!!!! Buuuuu.
    • abepe Re: 5 najlepszych ksiazek dla przyszłej mamy 14.11.06, 23:05
      Ja bardzo alergicznie reaguję na dobre rady z zewnątrz. Wolę poczytać i sama
      sobie zdanie wyrobić. Wypośrodkować. Na dziecku przetestować:)
      • i2h2 Re: 5 najlepszych ksiazek dla przyszłej mamy 14.11.06, 23:12
        abepe napisała:
        > Ja bardzo alergicznie reaguję na dobre rady z zewnątrz. Wolę poczytać i sama
        > sobie zdanie wyrobić. Wypośrodkować. Na dziecku przetestować:)
        Akurat nie o radach myślę, ale o własnych obserwacjach czyjejś codzienności z
        dzieckiem. Rad też nie znosiłam - to był chyba jedyny plus braku znajomych, że
        nikt mnie jako obcej nie pouczał ;-)
        • abepe Re: 5 najlepszych ksiazek dla przyszłej mamy 14.11.06, 23:20
          i2h2 napisała:

> Akurat nie o radach myślę, ale o własnych obserwacjach czyjejś codzienności z
          > dzieckiem. Rad też nie znosiłam - to był chyba jedyny plus braku znajomych, że
          > nikt mnie jako obcej nie pouczał ;-)

Aha, raczej miałam bardzo skromne możliwości obserwowania rodzin z małymi
          dziećmi. Muszę przyznać, że wielu rzeczy nauczyłam się w kotakcie z moimi
          pacjentami i ich rodzinami. Myślę, że jednak jestem skażona byciem psychologiem
          w OWI. Wiele rzeczy musiałam mieć "poukładanych" jeszcze przed byciem mamą. To
          jeśli chodzio sprawy rozwojowe i emocjonalne. Z pielęgnacji byłam noga:) Stąd
          potrzeba kupowania czasopism typu "Dziecko". Teraz już o wszystkim z rodzicami w
          pracy gadam (o ile chcą i pytają) - o alergiach, ubieraniu, karmieniu:)
          Najbardziej wkurza mnie, że do przeciętnego pediatry nie ma co się z pytaniami
          zwracać. Stąd popularność forów.
    • zyrafffa Re: 5 najlepszych ksiazek dla przyszłej mamy 15.11.06, 14:27
      Jak byłam w pierwszej ciąży, tzn. dwa lata temu, moja kochana położna polecała
      "Zrozumieć niemowlę" D. Morrisa i "Pierwsze dziecko zmienia wszystko" G. Teusen.
      Wtedy niestety nie udało mi sie tego niestety nigdzie znaleźć, teraz też chyba
      będą z tym problemy, ale podobno warto poszukać!!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka