i2h2 15.05.07, 22:22 Czy kupujecie książki, które już macie, ze względu na inną szatę graficzną? Głównie chodzi mi o takie, które miały sporo różnych wydań dobrych ilustratorów -baśnie braci Grimm, baśnie Andersena itp. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
alistar1 Re: Kolekcjonowanie 15.05.07, 22:41 Zawsze staram się wybrać jednego, subiektywnie najlepszego ilustratora. Głównie ze względów finansowych. Ale czasem warto pokusić się o posiadanie kilku wydań, na przykład Andersena właśnie. To samo dotyczy bajek dla dzieci. Jedna bajka może być opowiedziana i zilustrowana na milion sposobów. Czasem zastanawiam się, czy moje dzieci rozumieją, że to wciąż jedna i ta sama bajka? Odpowiedz Link
abosa Re: Kolekcjonowanie 16.05.07, 09:25 Właściwie nie, ale się zdarza: Kapturka mamy Dzieckowego ;), Muchomorowego i jeszcze chyba w dwóch zbiorowych wydaniach, podobnie z innymi klasykami; Córka dostaje sporo prezentów książkowych i najczęściej są to rozmaite zbiory klasyków, właśnie, opowiedzianych, zilustrowanych raz lepiej, raz gorzej :) Bywa i tak, że tekst jest ten sam, natomiast ilustracje różne, np. opowiadanie o krasnoludku (nie pamiętam tytułu) Strzałkowskiej, jedno mamy w Kameleonie bądź Wężu (NK), drugie w zbiorze Plaster czarownicy ...; Odpowiedz Link
verdana Re: Kolekcjonowanie 16.05.07, 10:24 Nie. Dla mnie, od wczesnego dzieciństwa, w książce liczyła się tylko treść - obrazki pomijałam ze wstrętem. Odpowiedz Link
i2h2 Re: Kolekcjonowanie 18.05.07, 11:14 No właśnie post napisałam pod wpływem zastanawiania się, czy robić miejsce na półce na Andersena z ilustracjami K.Michałowskiej (na pewno pamiętacie tę błękitną różę i okręt pod żaglami) czy Szancera... Odpowiedz Link
nchyb nie... 17.05.07, 10:53 ja mam tak jak Verdana, liczy się treść nie forma. Ale nie do końca. Jezeli mam wybór, wybiorę te moim zdaniem lepsze. Czyli np. książki Nesbith, których nie mam a chcę mieć, będę wolała w wersji starej, z rysunkami Szancera. Ale jeżeli już mam, to nie dokupuję "lepszych" wydań... Odpowiedz Link
gandalf26 Re: Kolekcjonowanie 18.05.07, 22:37 A u nas niestety/stety licza sie ilustracje. Najbardziej przypadl nam do gustu Pawlak i jego kolekcjonujemy, nie tylko tworczosc ksiazkowa :) Ogolnie kupuje ciekawe graficznie ksiazki ( z gory wiedzac ze moje dziecko one nie zaciekawia): z pamieci to tak bylo z Brykczynskim "Bialy niedzwiedz czarna krowa", "Rozowy prosiaczek". Odpowiedz Link