i2h2 24.10.07, 00:23 Uprzejmie zawiadamiam, że na targach odbędzie się promocja tegoż :-) Ciekawe, jak się przyjmie oraz czy wydają wszystko (z tego co pamiętam, to w serii było co najmniej cztery książeczki). Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
abepe Re: "Pan Tom buduje dom" - reprint 24.10.07, 00:27 Czy to było o psach??????????? Odpowiedz Link
uccello Ale fajnie! 24.10.07, 01:01 Nie, to książka z czasów, kiedy tytuł odpowiadał treści. Ciekawa jestem, czy zachowany został format i mat offsetowego papieru. Odpowiedz Link
abepe Re: Ale fajnie! 24.10.07, 01:08 Ok, juz znalazłam. Przepraszam za ignorancję:))))))) Odpowiedz Link
i2h2 Re: Ale fajnie! 24.10.07, 15:22 Nie ma za co - ja to widziałam dwa razy, z czego raz na slajdach, a raz w muzeum ;-) Odpowiedz Link
abepe Re: Ale fajnie! 24.10.07, 15:45 i2h2 napisała: > Nie ma za co - ja to widziałam dwa razy, z czego raz na slajdach, a > raz w muzeum ;-) Hehe, bo ja właśnie miałam taką slajdową, czyli rzutnikowa bajkę o psach, co budoway dom:)))) Odpowiedz Link
dlania Re: Ale fajnie! 24.10.07, 17:22 Ale bomba!!! ja miałam okazje czytac w dzieciństwie taki stary, poszarpany egzemplarz ze szkolnej biblioteki. I chyba bardzo zapadł mi w pamięc, bo jedno z moich pierwszych pytań na forum dotyczyło własnie tej ksiązki;-))) Koleżanka pojechał dzis do Krakowa sie targować, zaraz dostanie smsika z zapotrzebowaniem. Odpowiedz Link
gopio1 Re: "Pan Tom buduje dom" - reprint 24.10.07, 20:06 Miałam to dzis w rękach. Przyciągnęła moja uwagę z daleka. Wchodzę na forum a tu wątek ;) Bardzo mi się podoba. Nie znam wczesniejszej wersji, ale ta jest fajna. I baaardzo grubaśna. Odpowiedz Link
abepe Re: "Pan Tom buduje dom" - reprint 24.10.07, 21:31 Może coś więcej? Kto, gdzie to wydaje? Nic nie mozna znaleźć a rozpaliłyście moja ciekawość!!! Odpowiedz Link
monix123 :) 24.10.07, 21:46 proszę... nie znam, nie kojarzę, ale znalazłam... www.bajki-grajki.pl/index.php?go=produkty&ksiazka&dzial=Książki Odpowiedz Link
alistar1 Re: :) 24.10.07, 21:51 Z opisu brzmi bardzo zachęcająco:-))) Na pewno do niej zajrzę. Odpowiedz Link
uccello Re: :) a właściwie :- o 24.10.07, 22:43 Zaraz, zaraz momencik! To na linku "bajko grajkowym" na pewno nie jest reprintem! To co miałam w ( drżacych z przejęcia) rękach w Muzeum Książek Dziecięcych w Warszawie było zbiorem 6 maciupcich książeczek schowanych do pudełka. Papier był szorstki a druk maksymalnie 2 kolorowy. Mylę z czymś? Niech mnie ktoś oświeci. Odpowiedz Link
verdana Re: :) a właściwie :- o 24.10.07, 22:50 "Jestem Łebski Tom, chcę zbudowac dom." Stoi u mnie na półce (oczywiście teraz nie moge znaleźć)- pieknie oprawiona przez przyjaciela. Czytalam dzieciom, ale niestety - te "najnowoczesniejsze" rozwiazania domu pana Toma, nowoczesne już nie są. nie wiem, czy dzieci jeszcze beda się tak zachwycać, jak kiedys... Tlko u mnie to jedna, mała niemal kwdratowa książeczka. Odpowiedz Link
gopio1 coś więcej 24.10.07, 23:05 abepe napisała: > Może coś więcej? Jest do kupienia w Badecie stacjonarnym. Wydana na grubym, szorstkim papierze. Rysunki czarno-białe. Wszystko sie pięknie rymuje. Części chyba wszystkie zebrane do kupy - to o czym pisze Iwona. Kosztuje 28 zł - tak mi sie coś kojarzy, a więc w porównaniu z linkiem Beatki - grosze ;) Treść - pierwsza część - Pan Tom chciał zbudować dom i pewien architekt pokazywał mu mnóstwo domów (tu niezła historia architektury światowej). Druga część to - gdy już się zdecydował na projekt - jego perypetie związane z budową. Potem nie wiem, nie syatrczyło mi czasu na kartkowanie całosci. Ale bardzo przyjemnie to wygląda. Nie wiem dla jakiego czytelnika, bo w zasadzie wiedzę przy tej książce i 3-letnią wielbicielkę rymów, i 5-latka żądnego wiedzy i siebie samą, i każdego kto marzy o własnym domku... ;) Odpowiedz Link
ash3 Re: coś więcej 30.10.07, 14:30 To ja pamietam tę jedną książeczkę, w formacie grubym i niemal kwadratowym, tak jak opisujesz. Nawet nie pamietałam, że treść jest podzielona na części (od projektu do wykończenia domu). Odpowiedz Link
bea-sjf Re: "Pan Tom buduje dom" - reprint 24.10.07, 22:47 oj ,jak się ciesze -po obejrzeniu na "dużym ekranie" na ścianie Cafe Szafe nam ogromną ochotę na tę ksiązkę , wzdychałysmy do ilustracji z Sarą .Ale o ile pamietam okładka jakaś inna była niż ta z linka bajko-grajkowego . Odpowiedz Link
bea-sjf Re: "Pan Tom buduje dom" - reprint 24.10.07, 22:49 na allegro tak to wygladało ( po obejrzeniu ceny należy mocno się złapać krzesła ) www.allegro.pl/item240796251_pan_tom_buduje_dom_stefan_themerson.html Odpowiedz Link
monix123 Re: "Pan Tom buduje dom" - reprint 24.10.07, 23:20 Hmm...moze to nie to co znalazłam..jeśli namieszałam to przepraszam;) Odpowiedz Link
uccello Re: "Pan Tom buduje dom" - reprint 25.10.07, 02:55 To, to tylko inaczej:) Dziwne, że wydawca nie wymienia Franciszki Themerson jako autorki ilustracji. Ale rysuneczki na stronie - Jej.Zawartość więc klasyczna, tylko pokolorowali z wierzchu, że niby dzisiejsze homo sapiens ograniczenia kolorystycznego nie zniesie. Cały czas dręczą moją pamięć te maleńkie harmonijkowe ksiażeczki, włożone do pudełka wielkości- bo ja wiem czekolady, może ciut większego, też z lat czterdziestych. Wydaje mi się ,że to był właśnie "Pan Tom buduje dom". Jak ktoś wie, o czym tu baję to niech mnie litościwie oświeci. Odpowiedz Link
annafox Re: "Pan Tom buduje dom" - reprint 28.10.07, 00:11 Wymienia ale nie na okładce. Jest wymieniona na tytułowej stronie, a na końcu jest nota biograficzna Themersonów i wykaz książek dla dzieci ich autorstwa. Mam w rękach i jest to ta książka :) Odpowiedz Link
uccello ilustracje franciszki Themerson 28.10.07, 16:41 Chodziło mi jedynie o to, że wydawca w zapowiedzi internetowej nie wymienia imienia i nazwiska ilustratorki: www.bajki-grajki.pl/index.php?go=produkty&ksiazka&dzial=Książki Odpowiedz Link
annafox Re: ilustracje franciszki Themerson 28.10.07, 21:10 Fakt - nie wygląda to dobrze. Faktycznie takie zaniedbanie dziwi przy wydaniu takiej książki. Odpowiedz Link
bea-sjf Re: "Pan Tom buduje dom" - reprint 28.10.07, 22:20 Panie z Bajek -Grajek czekają na propozycje - jakie tytuły z dawnych lat chcielibyśmy ujrzeć w nowym , świeżo pachnącym wydaniu !!!!! Donoszę prosto z targów (gdzie nabyłam Pana Toma i od razu schowałam głęboko ,bo dotrwać musi do Mikołaja ). Odpowiedz Link
katarzyna2222 Re: "Pan Tom buduje dom" - reprint 29.10.07, 08:56 no cóż zaciekawiła mnie ta książka bo o budowaniu ;) no i ze ślimakiem na okładce ;) (u nas mania ślimakowa trwa ;) ) ale czy to dla 6 latka bedzie ok? czy nada się do samodzielnego czytania, czy za trudne? czy to jest pisane wierszem? skoro gdzieś czytałam, że "pięknie się rymuje" ? Odpowiedz Link
joanna05 Re: "Pan Tom buduje dom" - reprint 29.10.07, 13:09 Dla 6-latka będzie idealne, ja czytam razem z 7-latkiem (on kawałek, ja kawałek), słucha prawie 4-latek, podsłuchuje mąż (bo fajne kawałki o elektryczności czy zegarach są...) Bardzo nam się podoba, obrazki genialne! Z wierszami to jest tak, że głównie dialogi są rymowane (rzeczywiscie pięknie), a narrator mówi białym wierszem chyba :) Czyta się świetnie, bo całość ma rytm i taką lekkość, a przy tym jest mocno-chłopakowo-techniczna, choć może raczej - filozoficzna nieco? Joanna z Badeta Odpowiedz Link
alistar1 Re: "Pan Tom buduje dom" - reprint 29.10.07, 13:32 A o podgląd do środka nieśmiało poprosić można...? Odpowiedz Link
joanna05 Re: "Pan Tom buduje dom" - reprint 29.10.07, 14:05 Będzie, będzie - dziś lub jutro w nocy powinien się u nas pojawić. Odpowiedz Link
abepe Re: "Pan Tom buduje dom" - reprint 29.10.07, 15:06 O rety, muszę to kupić. Godzinkę temu podpisałam odbiór mieszkania, na popołudnie Grześ jest umówiony z tatą na oglądanie:)) To nie to samo, co budowa domu ale chociaż namiastka:)) Odpowiedz Link
katarzyna2222 Re: "Pan Tom buduje dom" - reprint 29.10.07, 17:14 Wielkie dzięki :) o elektryczności :) zapowiada się super już widzę jak się Adasiowi świecić oczy będą :) o matko, jakieś szaleństwo książkowe mnie ogarnęło ;) przyznam się po cichu, że uwielbiam to :) Odpowiedz Link
dlania Re: "Pan Tom buduje dom" - reprint 30.10.07, 09:00 Mój egzemplarz - te z jeszcze ciepły, prosto z targów - tez musi jeszcze ponad miesiąc w szafie wytrzymać;-))) Wydanie bardzo mi sie podoba. Pomysł wydania innych książek Themersonów - jeszcze bardziej. Odpowiedz Link
bea-sjf i inne propozycje 07.11.07, 23:29 bea-sjf napisała: > Panie z Bajek -Grajek czekają na propozycje - jakie tytuły z dawnych > lat chcielibyśmy ujrzeć w nowym , świeżo pachnącym wydaniu !!!!! > Donoszę prosto z targów (gdzie nabyłam Pana Toma i od razu schowałam > głęboko ,bo dotrwać musi do Mikołaja ). Pomyślałam właśnie o "Iv i Finetta " Gałczyńskiej z ilustracjami Wilkonia .Może panie z Bajek Grajek tu zaglądają :) Odpowiedz Link
i2h2 Porządkuję wiedzę, wyjaśniam wątpliwości 01.11.07, 17:48 W Polsce było kilka wydań "Pana Toma...", w tym rzeczywiście jedno to były takie malutkie książeczki w liczbie sześciu, zaś wcześniejsze, jeszcze przedwojenne, było jednotomowe. Kolor okładki z kolei został "zdjęty" z wydania brytyjskiego. Tak więc i jest to, i nie jest reprint ;-) Sama nie wiem. W każdym bądź razie to wydanie powstało przy ścisłej współpracy z Archiwum Themersonów. I to by było na tyle, kochane dziatki ;-D Są jakieś pytania? Odpowiedz Link
zf71 Re: wielkie dzięki 12.12.07, 21:38 Dotarła, Właśnie jestem po lekturze :) Zachwycona, zwłaszcza, że to książka o moim zawodzie (z pierwszej części :)). Świetna! jaka szkoda, że tego nie znałam wcześniej, a wydawało mi się, że w dzieciństwie tak wiele znałam i widziałam, chyba jednak w bibliotece nie było też tego, no i mój tata (też to o nim książka) jej nie wypatrzył, a odwiedzał ze sklepów chyba tylko księgarnie ;))) i cukiernie :) Bardzo jestem ciekawa jak przyjmie moja 3,5-latka. Ale znając jej zacięcie do wszystkiego spodziewam się miłego przyjęcia. Ale to dopiero pod choinkę. Kolejny raz biję pokłony temu forum :), wielkie dzięki Zosia Odpowiedz Link
alistar1 Re: wielkie dzięki 13.12.07, 07:32 Ja też wczoraj wieczorem doczekałam się nareszcie swojej kolejki do "Pana Toma":-) Podoba mi się. Tekst fajny dla ucha, no i niezmiernie podobają mi się te themersonowskie ilustracje (czuję bliskość Lendgrena), niby proste kreseczki, a tyle z nich radości. Ciekawa jestem, jak książkę przyjmą moje dzieci, ale myślę, że dzięki ilustracjom (baza do fajnej zabawy z tekstem), no i wdzięcznym rymom, powinno nam się dobrze czytać. Pozdrawiam Odpowiedz Link