lunatica 25.05.09, 13:24 Halo halo... widział ktoś na targach warszawskich? Jak wrażenia? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
i2h2 Re: O dwunastu miesiącach - ilu. P. Pawlak 25.05.09, 13:47 Na wyklejce śpi zajączek skulony pod świerkiem w gęstym, ciemnym borze. Na kartkach orgia kolorów wszystkich pór roku, doskonale zgrana z tytułem i bajką :-) Jesień jest rumiana jak jabłuszko, a jednocześnie lekko przymglona (kojarzą mi się takie dymy z pól, kiedy się ogniska pali), zima w całej gamie szarości i błękitów od takich zmroczniejących po lekkie, kiedy słońce zświeci na chwilkę, wiosna zachwyca młodą zielenią i niesłychanie fiołkowymi fiołkami (kurczę, zawsze na trawnikach je widzę pierwsze :-)), a lato przyciąga poziomkami błyszczącymi wśród zieleni jak małe kropelki krwi :-) A w ogóle to mam wrażenie, że koreańską wersję tej książki rok temu w Krakowie pokazywałam. Ale mogę się mylić. Odpowiedz Link
mamalilki Re: O dwunastu miesiącach - ilu. P. Pawlak 25.05.09, 14:21 Jest ładna pocztówka z ilustracją z tej książeczki :-) Odpowiedz Link
metis1 Re: O dwunastu miesiącach - ilu. P. Pawlak 25.05.09, 14:50 Tak, te fiolki tez mnie urzekly... No i trawka, tak zielona i soczysta, ze az sie chce wskoczyc w obrazek i wyciagnac przy ognisku... W pocztowki zaopatrzylam sie na stoisku Media Rodziny. Cudko. Odpowiedz Link
pia_ są i fiołki :-) 04.06.09, 11:57 www.mediarodzina.com.pl/nowa/images/Image/ksiazka/o_dwunastu_miesiacach_ilustracja.jpg Odpowiedz Link
ingutka Re: są i fiołki :-) 04.06.09, 15:43 Jako fanka ilustracji państwa Pawlaków bardzo cieszę się z tej pozycji, zapowiada się przepięknie! Odpowiedz Link
zf71 Re: O dwunastu miesiącach - ilu. P. Pawlak 22.06.09, 12:32 Jest cudna, szczególnie zimą będzie przyjemnie sięgać po nią. Jak dla mnie chyba jedna z piękniejszych książek z ilustracjami P.Pawlaka - obok Kotka co medrał ogonem :) Odpowiedz Link
uccello O dwunastu miesiącach - maluje P. Pawlak 23.06.09, 09:11 Też ją bardzo lubię. Jak pięknie malowana jest POGODA -rozprażone lato, mroźne mgiełki i zawieje zimy, klarownosć świeżej wiosny. Mniam mniam! Odpowiedz Link
maleczytaniecouk Re: O dwunastu miesiącach - maluje P. Pawlak 23.06.09, 19:32 Cudna. ja pzrechwyciłam mój zapas i rozdałam po znajomych ;) Odpowiedz Link
alistar1 Re: O dwunastu miesiącach - ilu. P. Pawlak 29.06.09, 11:04 Wspaniała książka i takie same ilustracje, bo to o nich należy przede wszystkim napisać- zwłaszcza te zimowe przykuwają wzrok, dosłownie toną sobie w bieli, gołębich szarościach i różnych pochodnych odcieniach, takie zasypane gęstym, gęstym śniegiem:) Paweł Pawlak jest w tej opowieści niesamowitym malarzem nastroju, zachwycającym:)) Odpowiedz Link
zona_mi Re: O dwunastu miesiącach - ilu. P. Pawlak 01.07.09, 22:59 Tak, tak, pan Pawlak to potrafi rysować :) Odpowiedz Link
alistar1 Feministycznie ;) 21.07.09, 21:30 A czemu tylko sami panowie, a żadnej pani???- zdumiała się moja pięciolatka, przyglądając się uważnie siedzącym w kręgu miesiącom. Uśmiałam się w duchu, ignorując absulutną poprawność rodzajową pana P. Odpowiedz Link
zf71 Nieco podobna baśń 10.10.09, 21:03 Przy wieczornym czytaniu trafiliśmy dziś w zbiorze Baśni braci Grimm (wydanie z il. Grabianskiego) na baśń "O trzech krasnoludkach w lesie". Jest macocha, są dwie dziewczynki, jest jednak spory wstęp do ich wspólnych dziejów, jest zazdrość o urodę pasierbicy, a potem zima i wysłanie dziewczyny do lasu po poziomki - w papierowej sukience. Dziewczyna trafia do chaty krasnoludków, pięknie się spisuje i tam dostaje poziomki a także trzy dary. Wraca, następnie córka macochy idzie do lasu, jako że zła źle się zachowała, trzy straszne dary dostała. Zakończenie mocno rozbudowane, bardziej królewskie :) no i śmierć macochy i córki też tragiczna. Sporo analogii i zbliżonych motywów w baśniach ludowych. Od pólnocnych Grimów, do południowej Firosety - cała masa. Odpowiedz Link
pia_ Jaka to kategoria wiekowa? 18.11.09, 09:22 Czy dla 6-latki będzie ok, czy to raczej pozycja dla młodszych dzieci? Odpowiedz Link